U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Museumdirecteur

Museumdirecteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een museumdirecteur? Lees de functieomschrijving.

De Museumdirecteur is het hoofd van een museum. De Museumdirecteur geeft leiding, neemt beslissingen en is verantwoordelijk voor de gang van zaken. De Museumdirecteur moet vaak verantwoording afleggen aan een bestuur. Het bestuur beslist wat er gaat gebeuren en welke weg het museum inslaat. De Museumdirecteur moet zorgen dat alles in het museum goed loopt en de ingeslagen weg gevolgd wordt.

 

Museum

Een museum is een instelling waar getuigenissen van mensen en hun omgeving tentoongesteld worden. Een museum is niet gericht op het maken van winst, maar heeft als doel kunstwerken te beschermen en op de juiste manier aan het publiek tentoon te stellen. Een museum verzamelt, bewaart en verzorgt de stukken. Er wordt gekeken welke stukken tentoongesteld worden en op welke manier dit gedaan wordt. Een museum is altijd voor publiek toegankelijk.

 

Taken

De taken van de Museumdirecteur kunnen zeer uiteenlopend en afwisselend zijn. Het takenpakket van de Museumdirecteur wordt ook sterk bepaald door de grootte van het museum. Een groot museum heeft vaak ook veel andere medewerkers die bijvoorbeeld de financiën en marketing regelen. Bij een kleiner museum is de Museumdirecteur vaak verantwoordelijk voor deze taken. Een belangrijke taak van elke Museumdirecteur is het aansturen van de museummedewerkers.

Mensen vonden ons op: Job Museumdirecteur, Baan Museumdirecteur, Museumdirecteur Worden, Functie-eisen Museumdirecteur, Verantwoordelijkheden Museumdirecteur, Functieprofiel Museumdirecteur, Wat doet een Museumdirecteur, Werken als Museumdirecteur.

Museumdirecteur worden: Opleiding tot museumdirecteur

Er is geen specifieke opleiding voor de functie van de Museumdirecteur. De Museumdirecteur moet over leidinggevende kwaliteiten beschikken en weten wat er bij het runnen van een organisatie komt kijken. Daarnaast is het van groot belang dat de Museumdirecteur affiniteit heeft met kunst en cultuur. Een kunstopleiding ligt daarom ook voor de hand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opleiding Kunstgeschiedenis.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Museumdirecteur, Museumdirecteur Worden, Opleidingsniveau Museumdirecteur, Scholing Museumdirecteur, Studie Museumdirecteur, Bijscholing Museumdirecteur, Omscholing Museumdirecteur.

Organisaties waar een museumdirecteur doorgaans werkzaam is

De Museumdirecteur werkt voor een museum. Dit is een non-profit organisatie. Het doel is om kunstwerken aan het publiek tentoon te stellen en niet om winst te maken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Museumdirecteur, Museumdirecteur Worden, Opleidingsniveau Museumdirecteur, Scholing Museumdirecteur, Studie Museumdirecteur, Bijscholing Museumdirecteur, Omscholing Museumdirecteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden museumdirecteur

Het salaris van de Museumdirecteur is sterk afhankelijk van de grootte van het museum en het takenpakket van de Museumdirecteur. Het is daarom lastig om hier een goede inschatting van te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Museumdirecteur, Loon Museumdirecteur, Wat verdien je als Museumdirecteur, Salarisschaal Museumdirecteur, Salarisindicatie Museumdirecteur, Bonus Museumdirecteur, CAO Museumdirecteur, Brutoloon Museumdirecteur, Nettoloon Museumdirecteur, Vakantiedagen Museumdirecteur, Pensioen Museumdirecteur.

Competenties, skills & vaardigheden museumdirecteur

 • Creativiteit
 • Leiderschap
 • Presenteren
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Museumdirecteur, Vaardigheden Museumdirecteur, Attitude Museumdirecteur, Kwalificaties Museumdirecteur, Competentieprofiel Museumdirecteur.

Boeken voor het beroep museumdirecteur

Wil je meer weten over het beroep museumdirecteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je museumdirecteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken museumdirecteur te komen.

Hannema museumdirecteur | Wessel Krul

Over kunst en illusie - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789044639155 | 640 pagina's

Hannema, museumdirecteur is een biografie van de meest omstreden figuur uit de twintigste-eeuwse Nederlandse museumgeschiedenis. Door zijn dynamische aankoopbeleid, zijn baanbrekende tentoonstellingen en zijn uitstekende relaties met een aantal vermogende...

Pierre Janssen | Petra Timmer

journalist/tv-presentator/museumdirecteur/kunstverteller - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789463191173 | 304 pagina's

Geen enkele Nederlandse museumdirecteur zal zo'n brede bekendheid hebben genoten als Pierre Janssen (1926-2007). Met passie en in begrijpelijke taal, heeft hij generaties Nederlanders naar kunst leren kijken. Als geen ander was hij in staat om zich in zij...

Flitsen uit mijn leven als verzamelaar en museumdirecteur | Hannema

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789061001218

Autobiografie van inmiddels controversiële museumdirecteur van Museum Boymans van Beuningen te Rotterdam....

Mensen vonden ons op: boeken voor Museumdirecteur, Museumdirecteur ebooks, boek Museumdirecteur.

Persoonstypen museumdirecteur

De Museumdirecteur moet leiding kunnen geven en de museummedewerkers kunnen sturen (Baas). De Museumdirecteur moet naar de wensen van het bestuur luisteren en hen kunnen adviseren en informeren over de gang van zaken in het museum. De Museumdirecteur moet meedenken over de kunstwerken die getoond worden en hoe deze het beste aan het publiek tentoongesteld kunnen worden (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Museumdirecteur, Karakter Museumdirecteur.

Netwerk museumdirecteur

De Museumdirecteur moet verantwoording afleggen aan het bestuur en heeft voor hen ook een informeren en adviserende rol. De Museumdirecteur stuurt daarnaast ook de museummedewerkers aan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Museumdirecteur, Medewerkers Museumdirecteur.

Is het beroep museumdirecteur iets voor jou?

Zou je graag museumdirecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als museumdirecteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Museumdirecteur, beroepskeuzetest Museumdirecteur, beroep Museumdirecteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden museumdirecteur

Er zijn verschillende musea. Toch is er weinig vraag naar Museumdirecteuren. Vaak wordt iemand als Museumdirecteur aangesteld die al langer in de culturele sector werkzaam is.

Arbeidsmarktperspectief score museumdirecteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep museumdirecteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Museumdirecteur, Promotie mogelijkheden Museumdirecteur, Carriere Museumdirecteur.

Solliciteren op de functie museumdirecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als museumdirecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor museumdirecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als museumdirecteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Museumdirecteur, CV Museumdirecteur, sollicitatie Museumdirecteur.

Interviews met museumdirecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen museumdirecteur

Vacatures museumdirecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Museumdirecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Museumdirecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Museumdirecteur is het hoofd van een museum. De Museumdirecteur geeft leiding, neemt beslissingen en is verantwoordelijk voor de gang van zaken. De Museumdirecteur moet vaak verantwoording afleggen aan een bestuur.

Beoordeling Museumdirecteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Museumdirecteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Museumdirecteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep