U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Natuurdiëtist

Natuurdiëtist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een natuurdiëtist? Lees de functieomschrijving.

Een Natuurdiëtist combineert het geven van natuurlijke voedingsadviezen met complementaire therapieën, waarbij het verkrijgen of in stand houden van de gezondheid centraal staat, en dit met respect voor de natuur. Patiënten kunnen doorverwezen zijn door een arts of therapeut, of ze kunnen uit eigen beweging op consultatie komen. Men bezoekt een Natuurdiëtist voor ondersteuning bij heel uiteenlopende klachten en aandoeningen, zoals bijvoorbeeld auto-immuunziekten, schijnbaar onverklaarbare klachten, darmproblemen, kanker, diabetes, of vermoeidheid. Maar ook professionele sporters, en personen die zich eigenlijk gezond voelen maar hun gezondheid verder in stand willen houden, raadplegen een Natuurdiëtist.

Naast het geven van advies en het opstellen van een behandelplan, helpt een Natuurgeneeskundig Diëtist zijn patiënten ook door hen te begeleiden doorheen de therapie of het dieet. Dit kan door het geven van praktische tips, maar ook door het helpen samenstellen van een smakelijk menu met recepten op maat. Behalve het biologische voedingsadvies kan ook leefstijladvies gegeven worden, of kan het dieet met supplementen en kruidenpreparaten worden ondersteund. Het gaat hierbij altijd om maatwerk dat voor iedere patiënt anders zal zijn.

Hoewel Natuurdiëtisten zich vaak vestigen als zelfstandige met een eigen praktijk, is werken in een groepspraktijk ook interessant. Daarnaast is het eveneens mogelijk als adviseur te gaan werken bij een zorginstelling, opleidingsinstituut, voorlichtingsbureau of mediabedrijf.
 

Mensen vonden ons op: Job Natuurdiëtist, Baan Natuurdiëtist, Natuurdiëtist Worden, Functie-eisen Natuurdiëtist, Verantwoordelijkheden Natuurdiëtist, Functieprofiel Natuurdiëtist, Wat doet een Natuurdiëtist, Werken als Natuurdiëtist.

Natuurdiëtist worden: Opleiding tot natuurdiëtist

Een Natuurdiëtist heeft een reguliere, vierjarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd. Daarnaast heeft een Natuurgeneeskundig Diëtist zich ook gespecialiseerd in natuurgeneeswijzen bijvoorbeeld zoals de Orthomoleculaire Geneeskunde, Fytotherapie, Ayurveda, Oosterse geneeswijzen, of Psycho Neuro Immunologie. Dit kan op MBO niveau, maar vaker op HBO of Post Universitair niveau. Deze complementaire opleidingen kunnen een duur hebben van enkele weken tot vier jaar. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van verschillende opleidingen in Natuurgeneeswijzen. Net zoals reguliere Diëtisten dient men zich aan te sluiten bij het BIG register en de kennis paraat te houden door het volgen van bijscholingen. Een WO vervolgopleiding Voeding en gezondheid behoort tot de mogelijkheden.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Natuurdiëtist, Natuurdiëtist Worden, Opleidingsniveau Natuurdiëtist, Scholing Natuurdiëtist, Studie Natuurdiëtist, Bijscholing Natuurdiëtist, Omscholing Natuurdiëtist.

Organisaties waar een natuurdiëtist doorgaans werkzaam is

Als Natuurdiëtist kan men werken waar reguliere Diëtisten ook werken, in een profit of non-profit setting, zoals:

Voedingsmiddelenbedrijven
Eigen praktijk
Ziekenhuizen
Opleidingsinstituten
Voorlichtingsbureaus
Redactie
Sportscholen
Groepspraktijken
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Natuurdiëtist, Natuurdiëtist Worden, Opleidingsniveau Natuurdiëtist, Scholing Natuurdiëtist, Studie Natuurdiëtist, Bijscholing Natuurdiëtist, Omscholing Natuurdiëtist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden natuurdiëtist

Het is moeilijk vast te stellen wat de arbeidsvoorwaarden zijn van een Natuurdiëtist. Het hangt o.a. af van of iemand in loondienst of als zelfstandige werkzaam is. Er is behoorlijk veel verschil in salaris en arbeidsvoorwaarden tussen Natuurdiëtisten.

Mensen vonden ons op: Salaris Natuurdiëtist, Loon Natuurdiëtist, Wat verdien je als Natuurdiëtist, Salarisschaal Natuurdiëtist, Salarisindicatie Natuurdiëtist, Bonus Natuurdiëtist, CAO Natuurdiëtist, Brutoloon Natuurdiëtist, Nettoloon Natuurdiëtist, Vakantiedagen Natuurdiëtist, Pensioen Natuurdiëtist.

Competenties, skills & vaardigheden natuurdiëtist

 • Coachen
 • Overtuigen
 • Empathie
 • Geduld
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Gedrevenheid
Mensen vonden ons op: Kennis Natuurdiëtist, Vaardigheden Natuurdiëtist, Attitude Natuurdiëtist, Kwalificaties Natuurdiëtist, Competentieprofiel Natuurdiëtist.

Boeken voor het beroep natuurdiëtist

Wil je meer weten over het beroep natuurdiëtist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je natuurdiëtist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken natuurdiëtist te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Natuurdiëtist, Natuurdiëtist ebooks, boek Natuurdiëtist.

Persoonstypen natuurdiëtist

Misschien wel de belangrijkste eigenschap waarover een Natuurdiëtist dient te beschikken is empathie. Men moet namelijk in staat zijn mensen te motiveren en te coachen, en hier is een flinke dosis inlevingsvermogen voor nodig. De Natuurgeneeskundig Diëtist moet kunnen inschatten welke technieken bij welke persoon motiverend zouden kunnen werken. Geduld is hier ook bij van belang, wanneer een patiënt bijvoorbeeld moeilijk te overtuigen is van het nut van een bepaald diëet. Gedrevenheid is een ander belangrijk punt. Als Natuurdiëtist draagt men namelijk een behoorlijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de patiënt. Daarom is het belangrijk een grote persoonlijke gedrevenheid voor het vak te bezitten, en zich permanent op de hoogte te laten stellen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diëtetiek en natuurgeneeswijzen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Natuurdiëtist, Karakter Natuurdiëtist.

Netwerk natuurdiëtist

Het spreekt voor zich dat een Natuurdiëtist in de eerste plaats contacten onderhoudt met zijn patiënten. Dit kunnen chronisch zieken of mensen met overgewicht zijn, maar ook gezonde personen en professionele sporters kunnen advies vragen. In een groepspraktijk werkt de Natuurdiëtist samen met andere (Natuur)diëtisten, assistenten, therapeuten, en soms ook verplegers en artsen. Door artsen of therapeuten kunnen patiënten naar een Natuurdiëtist doorverwezen worden. Ook kan het nodig zijn als Natuurgeneeskundig Diëtist zélf een patiënt door te verwijzen naar een arts of andere therapeut. Verder kan contact met apothekers noodzakelijk zijn wanneer de Natuurdiëtist besluit een preparaat voor een patiënt te laten samenstellen. Ook is er, met het oog op voorschrijven, vaak contact met vertegenwoordigers van bedrijven die natuurlijke preparaten commerieel vervaardigen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Natuurdiëtist, Medewerkers Natuurdiëtist.

Is het beroep natuurdiëtist iets voor jou?

Zou je graag natuurdiëtist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als natuurdiëtist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Natuurdiëtist, beroepskeuzetest Natuurdiëtist, beroep Natuurdiëtist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden natuurdiëtist

Hoewel reguliere diëtisten naar eigen zeggen soms niet meteen voldoende werk vinden binnen hun vakgebied, wijst universitair onderzoek er op dat de toekomstperspectieven binnen de natuurgeneeskunde er rooskleurig uitzien. Daarbij staat het vast dat een biologische voeding en leefstijl erg populair zijn en jaarlijks altijd weer een hogere omzet genereren. Steeds meer particulieren en sporters, maar ook bedrijven, zijn dus op zoek naar deskundig, wetenschappelijk onderbouwd voedings- of leefstijladvies, waardoor het arbeidsmarktperspectief er voor de nog vrij onbekende Natuurdiëtisten goed uit ziet. Doorgroeimogelijkheden bestaan in de vorm van een leidinggevende functie binnen een instelling of instituut, maar ook als leidinggevende van een groepspraktijk.

Arbeidsmarktperspectief score natuurdiëtist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep natuurdiëtist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Natuurdiëtist, Promotie mogelijkheden Natuurdiëtist, Carriere Natuurdiëtist.

Solliciteren op de functie natuurdiëtist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als natuurdiëtist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor natuurdiëtist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als natuurdiëtist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Natuurdiëtist, CV Natuurdiëtist, sollicitatie Natuurdiëtist.

Interviews met natuurdiëtist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen natuurdiëtist

Vacatures natuurdiëtist

Op zoek naar een nieuwe baan als Natuurdiëtist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Natuurdiëtist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Natuurdiëtist combineert het geven van natuurlijke voedingsadviezen met complementaire therapieën, waarbij het verkrijgen of in stand houden van de gezondheid centraal staat, en dit met respect voor de natuur. Patiënten kunnen doorverwezen zijn door een arts of therapeut, of ze kunnen uit eigen beweging op consultatie komen. Men bezoekt een Natuurdiëtist voor ondersteuning bij heel uiteenlopende klachten en aandoeningen, zoals bijvoorbeeld auto-immuunziekten, schijnbaar onverklaarbare klachten, darmproblemen, kanker, diabetes, of vermoeidheid.

Beoordeling Natuurdiëtist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Natuurdiëtist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Natuurdiëtist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep