U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Natuurgids

Natuurgids worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een natuurgids? Lees de functieomschrijving.

Een Natuurgids is iemand die zelfstandig een groep mensen door de natuur leidt en tijdens deze tour relevante informatie geeft. Belangrijk en eigenlijk de enige voorwaarde om natuurgids te kunnen worden, is het hebben van liefde voor de natuur. Natuur wordt in deze context bedoeld in de breedste zin van het woord, want een natuurgids kan in allerlei natuurrijke omgevingen werkzaam zijn. Zo zijn er natuurgidsen in een dierentuin, in het bos en op het water.

Een Natuurgids is bijna uitsluitend werkzaam op vrijwillige basis. Een Natuurgids moet het dan ook de motivatie hebben om zijn kennis op anderen over te brengen, zonder hier iets aan te willen verdienen. Natuurgidsen zijn hierdoor vaak mensen op leeftijd die door de jaren heen veel verstand van de natuur hebben gekregen, maar dit is niet uitsluitend de groep mensen die als natuurgids werkzaam wil zijn.

De rondleidingen die een Natuurgids geeft, worden vaak meerdere dagen per week gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich bij het natuurgebied opgeven voor deze rondleidingen, waarna een Natuurgids een vaste route met ze loopt, vaart of fietst. Omdat Natuurgids geen beschermd beroep is, en dus iedereen zichzelf Natuurgids kan noemen, zijn er ook mensen die in een natuurgebied rondlopen en, indien gewenst, vragen beantwoordt of opmerkingen maakt tegen toevallige voorbijgangers.

Mensen vonden ons op: Job Natuurgids, Baan Natuurgids, Natuurgids Worden, Functie-eisen Natuurgids, Verantwoordelijkheden Natuurgids, Functieprofiel Natuurgids, Wat doet een Natuurgids, Werken als Natuurgids.

Natuurgids worden: Opleiding tot natuurgids

Organisaties die op zoek zijn naar een Natuurgids, vereisen meestal geen opleiding. Ze eisen vaak alleen voldoende kennis van de natuur in de omgeving waar de organisatie natuurgidsen in wil zetten, voldoende communicatieve vaardigheden en zelfstandigheid. Nadat een natuurgids door een organisatie geschikt bevonden is om als natuurgids werkzaam te zijn, is er een “interne” opleiding die bestaat uit het meelopen met een Natuurgids die daar al enige tijd werkzaam is.

Ondanks dat er vaak geen opleiding tot Natuurgids vereist is in vacatures, is er in Nederland wel een opleiding waarna je na succesvol afronden van deze opleiding, jezelf een gediplomeerde Natuurgids mag noemen. Deze opleiding duurt anderhalf jaar en bestaat uit 50 lesuren. Deze lessen worden per onderwerp ingericht, waardoor je na de opleiding kennis van veel soorten natuur hebt. Ook worden er praktijklessen gegeven die de student traint om uiteindelijk zelfstandig een groep rond te kunnen leiden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Natuurgids, Natuurgids Worden, Opleidingsniveau Natuurgids, Scholing Natuurgids, Studie Natuurgids, Bijscholing Natuurgids, Omscholing Natuurgids.

Organisaties waar een natuurgids doorgaans werkzaam is

Een Natuurgids kan zowel in een Profit als een non-profit organisatie werkzaam zijn. Voorbeelden van een Profit-organisatie is bijvoorbeeld een dierentuin. Omdat een Natuurgids vaak op vrijwillige basis werkt, komt het vaker voor dat hij voor een non-profit organisatie werkzaam is, zoals de organisatie die een bos beheert. De vrijwilligheid van de Natuurgids komt hier dan ook voornamelijk uit voort.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Natuurgids, Natuurgids Worden, Opleidingsniveau Natuurgids, Scholing Natuurgids, Studie Natuurgids, Bijscholing Natuurgids, Omscholing Natuurgids.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden natuurgids

Een Natuurgids is vaak werkzaam op vrijwillige basis. Het enige wat een Natuurgids dan overhoudt een vrijwilligersbijdrage, wat uit zo’n 65 euro per dag bestaat. Een Natuurgids kan het hele jaar door werkzaam zijn, maar vaak verwacht een organisatie iemand tijdens de lente- en zomermaanden, dus van april tot en met september.

De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Natuurgids bestaat vaak louter uit het gratis gebruik maken van de voorzieningen in de omgeving waar hij de rondleidingen geeft. Een Natuurgids die rondleidingen in een dierentuin verzorgt, heeft bijvoorbeeld onbeperkt gratis toegang tot deze dierentuin.

Mensen vonden ons op: Salaris Natuurgids, Loon Natuurgids, Wat verdien je als Natuurgids, Salarisschaal Natuurgids, Salarisindicatie Natuurgids, Bonus Natuurgids, CAO Natuurgids, Brutoloon Natuurgids, Nettoloon Natuurgids, Vakantiedagen Natuurgids, Pensioen Natuurgids.

Competenties, skills & vaardigheden natuurgids

 • Energie
 • Sociabiliteit
 • Aanpassingsvermogen
 • Sensitiviteit
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Natuurgids, Vaardigheden Natuurgids, Attitude Natuurgids, Kwalificaties Natuurgids, Competentieprofiel Natuurgids.

Boeken voor het beroep natuurgids

Wil je meer weten over het beroep natuurgids? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je natuurgids bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken natuurgids te komen.

Oude wijze honden | Elli H. Radinger

De verbluffende wijsheid van onze trouwste metgezel - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789400511446 | 336 pagina's

Elli Radinger, auteur van De wijsheid van Wolven, laat zien wat onze trouwste metgezel, de hond, ons kan leren over het leven Honden zijn speciaal, ongeacht hun leeftijd. Maar door ons leven te delen met een oude hond en het geluk hem door de laatste jare...

Het verborgen leven van bomen | Peter Wohlleben

wat ze voelen, hoe ze communiceren - ontdekkingen uit een onbekende wereld - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789400507326 | 222 pagina's

In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, m...

Stek Je Plant | Iris van Vliet

Mama Botanica's grote gids voor kleine stekjes - Nederlands | Druk: 20001#1e druk | Hardcover | 9789082968705 | 224 pagina's

Een nieuwe plant uit één enkel blaadje laten groeien? Ja, dat is mogelijk. En het is ook heel leuk om te doen. Dit boek maakt kamerplanten stekken makkelijk en geeft je inspiratie en zelfvertrouwen. Met deze gids leer je de belangrijkste stekmethodes, toe...

Mensen vonden ons op: boeken voor Natuurgids, Natuurgids ebooks, boek Natuurgids.

Persoonstypen natuurgids

Een Natuurgids kan gezien worden als een gever. Hij voelt zich betrokken bij de natuur en de mensen die hij wil informeren hierover. Hij geeft een luisterend oor en schroomt niet om in de behoeften van anderen te voldoen. Hij ziet het als zijn taak om een goed verzorgende rondleiding of excursie te geven en hij probeert zo veel mogelijk informatie over te brengen.
Naast deze gevende eigenschap, kan de natuurgids ook gezien worden als een levensgenieter. Een Natuurgids is een persoon die levendig is en verlangt naar alles wat de natuur hem te brengen heeft en hij brengt het liefst zoveel mogelijk tijd buiten door.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Natuurgids, Karakter Natuurgids.

Netwerk natuurgids

Een Natuurgids heeft tijdens zijn werkzaamheden niet met veel soorten mensen te maken. De enige echte groep personen zijn de mensen die deelnemen aan de rondleiding. Naast deze mensen heeft een Natuurgids vaak ook onderling contact met andere natuurgidsen werkzaam in het gebied, maar dit contact heeft vaak niet te maken met de werkzaamheden van de individuele Natuurgids.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Natuurgids, Medewerkers Natuurgids.

Is het beroep natuurgids iets voor jou?

Zou je graag natuurgids willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als natuurgids bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Natuurgids, beroepskeuzetest Natuurgids, beroep Natuurgids kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden natuurgids

Natuurgids is een beroep wat op zichzelf staat. Er staat niemand boven en niemand onder. Hierdoor zijn de doorgroeimogelijkheden van een Natuurgids binnen de werkzaamheden die hij verricht nihil. Andere beroepen die natuurgericht zijn, zijn er uiteraard wel. Een voorbeeld hiervan is een boswachter, maar de werkzaamheden van die beroepen liggen niet in het verlengde van de werkzaamheden die een Natuurgids doet.

Arbeidsmarktperspectief score natuurgids

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep natuurgids. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Natuurgids, Promotie mogelijkheden Natuurgids, Carriere Natuurgids.

Solliciteren op de functie natuurgids

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als natuurgids dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor natuurgids belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als natuurgids. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Natuurgids, CV Natuurgids, sollicitatie Natuurgids.

Interviews met natuurgids

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen natuurgids

Vacatures natuurgids

Op zoek naar een nieuwe baan als Natuurgids? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Natuurgids. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Natuurgids is iemand die zelfstandig een groep mensen door de natuur leidt en tijdens deze tour relevante informatie geeft. Belangrijk en eigenlijk de enige voorwaarde om natuurgids te kunnen worden, is het hebben van liefde voor de natuur. Natuur wordt in deze context bedoeld in de breedste zin van het woord, want een natuurgids kan in allerlei natuurrijke omgevingen werkzaam zijn.

Beoordeling Natuurgids

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Natuurgids' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Natuurgids

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep