U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Neurochirurg

Neurochirurg worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een neurochirurg? Lees de functieomschrijving.

Een Neurochirurg is een medisch specialist die zich richt op (operatieve behandelingen die nodig zijn aan) het zenuwstelsel en/of de wervelkolom. Een Neurochirurg voert operaties uit aan de hersenen, de hersenstam, de hersenschedel, het ruggenmerg, het zenuwstelsel en de omliggende vliezen. De patiënten kunnen mensen van allerlei leeftijden zijn die kampen met bijvoorbeeld een hernia, tumoren of andere afwijkingen. Ook kunnen mensen door een ongeluk met spoed de hulp van een Neurochirurg nodig hebben (denk bijvoorbeeld aan een bloeding of een schedelfractuur). Neurochirurgie is een tak binnen de chirurgie.

De patiënten worden vaak via een neuroloog verwezen naar de Neurochirurg. Deze bestudeert de informatie van de patiënt en de diagnose die de doorverwijzend specialist heeft gesteld. Vervolgens stelt de Neurochirurg zelf een diagnose aan de hand van een gesprek met de patiënt en een onderzoek. Nadat de diagnose is gesteld, bepaalt de Neurochirurg welke behandeling nodig is. Dit wordt besproken met de patiënt. De Neurochirurg geeft ook informatie en advies over de behandeling en de voorbereiding daarop. Tijdens de operaties wordt er samen gewerkt met anesthesiemeedewerkers, anasthesisten, operatieassistenten en soms een andere chirurg.

Naast opereren en medicatie voorschrijven heeft een Neurochirurg nog andere taken zoals het plegen van overleg met neurologen, anesthesisten, radiologen en radiotherapeuten, het bespreken van de uitkomst van de operatie met de patiënt en professionals en het bijhouden van de administratie.

Operaties zijn riskant. Een neurochirurg heeft te maken met strikte hygiënevoorschriften en moet stressbestendig zijn. Dit laatste is van belang omdat een Chirurg bij (spoed)operaties voor moeilijke of onverwachte beslissingen komt te staan en snel keuzes moet maken, ondanks de druk en omdat patiënten mogelijk (op de operatietafel) kunnen overlijden.

Een Neurochirurg heeft onregelmatige werktijden, maakt vaak lange dagen en heeft geregeld avond -, nacht- en weekenddiensten.

Mensen vonden ons op: Job Neurochirurg, Baan Neurochirurg, Neurochirurg Worden, Functie-eisen Neurochirurg, Verantwoordelijkheden Neurochirurg, Functieprofiel Neurochirurg, Wat doet een Neurochirurg, Werken als Neurochirurg.

Neurochirurg worden: Opleiding tot neurochirurg

Om Neurochirurg te worden moet je eerst de zesjarige opleiding Geneeskunde (WO) doen. Vervolgens moet je je specialiseren wat kan aan een opleidingsziekenhuis en nog eens zes jaar duurt. In totaal duurt de opleiding tot Neurochirurg dus twaalf jaar.

Je moet je hele carrière lang bijscholingen en nascholingen blijven volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen (zoals nieuwe behandelmethoden).

Je moet verplicht geregistreerd staan.

Je kan je na de opleiding nog verder specialiseren, bijvoorbeeld in kinderneurochirurgie, neurotraumatologie, of je kunt je meer gaan richten op een bepaalde ingreep of operatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Neurochirurg, Neurochirurg Worden, Opleidingsniveau Neurochirurg, Scholing Neurochirurg, Studie Neurochirurg, Bijscholing Neurochirurg, Omscholing Neurochirurg.

Organisaties waar een neurochirurg doorgaans werkzaam is

 • Algemeen ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Privékliniek
 • Perifere kliniek
 • Neurochirurgisch centrum
Mensen vonden ons op: Studeren voor Neurochirurg, Neurochirurg Worden, Opleidingsniveau Neurochirurg, Scholing Neurochirurg, Studie Neurochirurg, Bijscholing Neurochirurg, Omscholing Neurochirurg.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden neurochirurg

Het salaris van een Neurochirurg ligt ongeveer tussen de €5833 en €10833. Je salaris is afhankelijk van je dienstverband en van de taken die je verricht. Zo ligt je salaris bijvoorbeeld hoger als je naast je normale taken ook management taken vervult.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Bereikbaarheidstoeslag
Mensen vonden ons op: Salaris Neurochirurg, Loon Neurochirurg, Wat verdien je als Neurochirurg, Salarisschaal Neurochirurg, Salarisindicatie Neurochirurg, Bonus Neurochirurg, CAO Neurochirurg, Brutoloon Neurochirurg, Nettoloon Neurochirurg, Vakantiedagen Neurochirurg, Pensioen Neurochirurg.

Competenties, skills & vaardigheden neurochirurg

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Delegeren
 • Besluitvaardigheid
 • Zeer nauwkeurig kunnen werken
 • Goede motoriek en vaste hand
 • Kennis van het zenuwstelsel beschikken
Mensen vonden ons op: Kennis Neurochirurg, Vaardigheden Neurochirurg, Attitude Neurochirurg, Kwalificaties Neurochirurg, Competentieprofiel Neurochirurg.

Boeken voor het beroep neurochirurg

Wil je meer weten over het beroep neurochirurg? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je neurochirurg bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken neurochirurg te komen.

Na dit leven | Eben Alexander

een neurochirurg over zijn reis naar het hiernamaals - Nederlands | Druk: 13 | Paperback | 9789400509047 | 240 pagina's

"Ik kan dit belangrijke boek van harte aanbevelen.' – Pim van Lommel, cardioloog en auteur van Eindeloos bewustzijn "Dr. Eben Alexanders bijna-doodervaring is het verbazingwekkendste verhaal dat ik in meer dan veertig jaar studie van dit fenomeen ben tege...

Na dit leven | Eben Alexander

een neurochirurg over zijn reis naar het hiernamaals - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789400501904 | 200 pagina's

"Ik kan dit belangrijke boek van harte aanbevelen.' – Pim van Lommel, cardioloog en auteur van Eindeloos bewustzijn "Dr. Eben Alexanders bijna-doodervaring is het verbazingwekkendste verhaal dat ik in meer dan veertig jaar studie van dit fenomeen ben tege...

Leven in een mindful universum | Eben Alexander

Een neurochirurg gaat na zijn bijna-doodervaring op zoek naar de wetenschap van het bewustzijn - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789022588901 | 324 pagina's

Dr. Eben Alexander, auteur van de internationale bestseller Na dit leven (meer dan 50.000 exemplaren verkocht in het Nederlands), deelt de volgende fase van zijn reis Verruim je geest en ontdek de kracht van het hart om je gezondheid te verbeteren, je rel...

Mensen vonden ons op: boeken voor Neurochirurg, Neurochirurg ebooks, boek Neurochirurg.

Persoonstypen neurochirurg

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn, je moet leergierig zijn en je moet nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Je moet zelfverzekerd en besluitvaardig zijn en je moet doelgericht kunnen werken (Succesvolle werker)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Neurochirurg, Karakter Neurochirurg.

Netwerk neurochirurg

Een Neurochirurg werkt tijdens een operatie in een team van operatieassistenten en anesthesisten. Zij assisteren bij de operatie en volgen de aanwijzingen van de Neurochirurg op, die de coördinator van het team is. Daarnaast voert de Neurochirurg zeer regelmatig overleg met neurologen, radiologen en radiotherapeuten die ook in aanraking met de patiënten komen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Neurochirurg, Medewerkers Neurochirurg.

Is het beroep neurochirurg iets voor jou?

Zou je graag neurochirurg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als neurochirurg bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Neurochirurg, beroepskeuzetest Neurochirurg, beroep Neurochirurg kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden neurochirurg

Het aantal opleidingsplaatsen voor Neurochirurgen is afgestemd op de vraag naar nieuwe chirurgen. Op het moment zijn er echter te weinig opleidingsplaatsen; er zijn slechts enkele plaatsen per jaar. Voor een afgestudeerd Neurochirurg zijn er daarom voldoende banen te vinden.

Je kunt je verder specialiseren; je zou je bijvoorbeeld verder kunnen verdiepen in kinderneurochirurgie of neurotraumatologie of je zou je kunnen richten op een bepaalde behandeling/ingreep. Daarnaast is er ook de mogelijkheid op extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of bestuurstaken of kun je een directiefunctie op je nemen. Hoewel de meeste Neurochirurgen in dienstverband werken is er een mogelijkheid om een privékliniek te openen.

Arbeidsmarktperspectief score neurochirurg

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep neurochirurg. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Neurochirurg, Promotie mogelijkheden Neurochirurg, Carriere Neurochirurg.

Solliciteren op de functie neurochirurg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als neurochirurg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor neurochirurg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als neurochirurg. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Neurochirurg, CV Neurochirurg, sollicitatie Neurochirurg.

Interviews met neurochirurg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures neurochirurg

Op zoek naar een nieuwe baan als Neurochirurg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Neurochirurg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Neurochirurg is een medisch specialist die zich richt op (operatieve behandelingen die nodig zijn aan) het zenuwstelsel en/of de wervelkolom. Een Neurochirurg voert operaties uit aan de hersenen, de hersenstam, de hersenschedel, het ruggenmerg, het zenuwstelsel en de omliggende vliezen. De patiënten kunnen mensen van allerlei leeftijden zijn die kampen met bijvoorbeeld een hernia, tumoren of andere afwijkingen.

Beoordeling Neurochirurg

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Neurochirurg' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Neurochirurg

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep