U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Nurse Practitioner

Nurse Practitioner worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een nurse Practitioner? Lees de functieomschrijving.

Een Nurse Practioner is iemand die tussen een verpleegkundige en medische specialist (huisarts) staat. Een Nurse Practioner is iemand die taken van een huisarts of medisch specialist overneemt, zoals het doen van diagnostisch onderzoek. Het werk van een Nurse Practitioner heeft als doel de zorg voor cliënt of patiënt te verbeteren. Hiertoe doet hij wetenschappelijk onderzoek, voert hij behandelingen uit en denkt hij actief mee over hoe in de praktijk optimale zorg te kunnen bieden.

De Nurse Practitioner behandelt mensen die klachten hebben als keelpijn, hoesten en verzorgt kleine wonden. Als hij iemand moet verwijzen naar een specialist raadpleegt hij nog wel een (huis)arts. Een Nurse Practitioner kan meer aandacht besteden aan de patiënt dan een arts of huisarts en mag ook medicijnen voorschrijven. Hij bespreekt onderzoeksresultaten met de patiënt en geeft deze verdere informatie over de geconstateerde aandoening.

Het beroep van Nurse Practitioner moet niet verward worden met het beroep praktijkondersteuner. Een praktijkondersteuner mag zelf geen diagnose stellen terwijl een Nurse Practitioner dat wel mag. Bovendien biedt een praktijondersteuner hulp bij met name chronische aandoeningen, terwijl een Nurse Practitioner zich ook met andere klachten bezighoudt.

Een Nurse Practitioner mag ook onderwijs geven, omdat hij specialistische kennis heeft op een bepaald gebied. Deze kennis kan doorgegeven worden aan verpleegkundigen of arts-assistenten.

Mensen vonden ons op: Job Nurse Practitioner, Baan Nurse Practitioner, Nurse Practitioner Worden, Functie-eisen Nurse Practitioner, Verantwoordelijkheden Nurse Practitioner, Functieprofiel Nurse Practitioner, Wat doet een Nurse Practitioner, Werken als Nurse Practitioner.

Nurse Practitioner worden: Opleiding tot nurse Practitioner

Om het beroep Nurse Practitioner uit te voeren moet je de Master Advanced Nursing Practice (HBO) hebben gedaan.  Deze opleiding duurt  twee jaar en kan gevolgd worden na de opleiding Verpleegkunde (HBO) en minimaal twee jaar werkervaring. Naast deze voorwaarden wordt er ook een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal verwacht.

In de opleiding komen zowel theorie als werken in de praktijk aan bod (duaal) en is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen voor een aantal vakken. Voor minimaal 32 uur per week moet er in de praktijk aan ervaring worden opgedaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Nurse Practitioner, Nurse Practitioner Worden, Opleidingsniveau Nurse Practitioner, Scholing Nurse Practitioner, Studie Nurse Practitioner, Bijscholing Nurse Practitioner, Omscholing Nurse Practitioner.

Organisaties waar een nurse Practitioner doorgaans werkzaam is

Een Nurse Practitioner kan werkzaam zijn bij een huisarts, in een ziekenhuis, verpleeghuis of GGZ. Ook is het mogelijk om als zelfstandige te werken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Nurse Practitioner, Nurse Practitioner Worden, Opleidingsniveau Nurse Practitioner, Scholing Nurse Practitioner, Studie Nurse Practitioner, Bijscholing Nurse Practitioner, Omscholing Nurse Practitioner.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden nurse Practitioner

Het starsalaris van een Nurse Practitioner is €2295 bruto per maand, wat op kan lopen tot maximaal  €4645 per maand. Tijdens zijn opleiding heeft een Nurse Practitioner zich gespecialiseerd in een bepaalde richting. Het salaris is afhankelijk van deze richitng en relevante werkervaring. Naast dit salaris is er 8 % vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en een toeslag voor onregelmatige diensten.

Mensen vonden ons op: Salaris Nurse Practitioner, Loon Nurse Practitioner, Wat verdien je als Nurse Practitioner, Salarisschaal Nurse Practitioner, Salarisindicatie Nurse Practitioner, Bonus Nurse Practitioner, CAO Nurse Practitioner, Brutoloon Nurse Practitioner, Nettoloon Nurse Practitioner, Vakantiedagen Nurse Practitioner, Pensioen Nurse Practitioner.

Competenties, skills & vaardigheden nurse practitioner

 • Samenwerken
 • Sociabiliteit
 • Aanpassingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Nauwkeurigheid
 • Verantwoordelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Nurse Practitioner, Vaardigheden Nurse Practitioner, Attitude Nurse Practitioner, Kwalificaties Nurse Practitioner, Competentieprofiel Nurse Practitioner.

Boeken voor het beroep nurse practitioner

Wil je meer weten over het beroep nurse practitioner? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je nurse practitioner bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken nurse practitioner te komen.

I'm A Nurse Practitioner, What's Your Superpower? | Everyday Planner

Planner for Nurses 2019-2021, 30 Months Weekly and Monthly Nurses Planner (July 2019 through December 2021) - Engels | Paperback | 9781097550883 | 210 pagina's

...

I Think Someone Needs a Cocktail Ativan 2 Haldol 5 Benadryl 50 | L Fields

Nurse Journal, Nurse Practitioner Journal, Nursing Notebook - Engels | Paperback | 9781726187855 | 202 pagina's

...

Targeted Therapies in Lung Cancer | Springer Nature Switzerland AG

Management Strategies for Nurses and Practitioners - Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9783030165499 | 120 pagina's

This book aims to educate nurses and advanced practice providers (APP's) about known mutations, availability of targeted therapy and the management of patients with non-small cell lung cancer (NSCLC). It will educate nurses and practitioners about the sco...

Mensen vonden ons op: boeken voor Nurse Practitioner, Nurse Practitioner ebooks, boek Nurse Practitioner.

Persoonstypen nurse Practitioner

Een Nurse Practitioner weet patiënten op hun gemak te stellen. Belangrijk hierbij zijn eigenschappen als zorgzaamheid en empathie (Gever).

Een Nurse Practitioner is in het werk praktisch, doelgericht en handelt volgens bepaalde maatschappelijke normen. Hij is ook zelfverzkerd en ijverig, wat nodig is bij het zelfstandig uitvoeren van diagnose en behandeling (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Nurse Practitioner, Karakter Nurse Practitioner.

Netwerk nurse Practitioner

Een medische specialist of arts leidt de Nurse Practitioner op.

Een Nurse Practitioner kan onderwijs geven aan een verpleegkundige of arts-assistent en heeft natuurlijk vooral te maken me de patiënten die hij behandelt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Nurse Practitioner, Medewerkers Nurse Practitioner.

Is het beroep nurse Practitioner iets voor jou?

Zou je graag nurse Practitioner willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als nurse Practitioner bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Nurse Practitioner, beroepskeuzetest Nurse Practitioner, beroep Nurse Practitioner kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden nurse Practitioner

De opleiding wordt op Masterniveau afgerond. Een Nurse Practitioner kan zich op dit niveau verder ontwikkelen. Het is een nieuwe opleiding en naar het beroep is op de arbeidsmarkt veel vraag. Een Nurse Practitioner kan waarschijnlijk snel een baan vinden.

Arbeidsmarktperspectief score nurse Practitioner

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep nurse Practitioner. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Nurse Practitioner, Promotie mogelijkheden Nurse Practitioner, Carriere Nurse Practitioner.

Solliciteren op de functie nurse Practitioner

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als nurse Practitioner dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor nurse Practitioner belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als nurse Practitioner. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Nurse Practitioner, CV Nurse Practitioner, sollicitatie Nurse Practitioner.

Interviews met nurse Practitioner

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen nurse Practitioner

Vacatures nurse practitioner

Op zoek naar een nieuwe baan als Nurse Practitioner? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Nurse Practitioner. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Nurse Practioner is iemand die tussen een verpleegkundige en medische specialist (huisarts) staat. Een Nurse Practioner is iemand die taken van een huisarts of medisch specialist overneemt, zoals het doen van diagnostisch onderzoek. Het werk van een Nurse Practitioner heeft als doel de zorg voor cliënt of patiënt te verbeteren.

Beoordeling Nurse Practitioner

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Nurse Practitioner' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Nurse Practitioner

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

De nurse practitioner is een niet beschermde titel, die niet BIG geregistreerd wordt. Dit in tegenstelling tot verpleegkundig specialist (VS) Dit is een BIG geregistreerde functionaris, waarbij de titel is opgenomen in het specialisteregister. De VS heeft behalve de Masteropleiding afvangen nursing practice, vaak ook de module farmacotherapie succesvol afgerond. De omschrijving zoals hier beschreven, is dus niet van toepassing voor de nurse practitioner; zij is niet geregistreerd en niet bevoegd tot het uitvoeren van voorbehouden handelingen

Door: Anita

Reageer op dit beroep