U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Obductieassistent

Obductieassistent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een obductieassistent? Lees de functieomschrijving.

De Obductieassistent helpt de patholoog bij de obductie. Dit is het vaststellen van de doodsoorzaak van iemand die overleden is en het verzamelen van kennis over het menselijk lichaam. Obductie hangt dus nauw samen met pathologie. Obductie bestaat inmiddels al ruim 100 jaar. Er kwam steeds meer vraag naar obductie om het medisch handelen te kunnen controleren, het effect van medicijnen na de dood nog te kunnen onderzoeken en hierdoor meer medische kennis te vergaren.

 

Het werk van de Obductieassistent kent veel verantwoordelijkheden. Deze zijn de laatste jaren steeds groter geworden. Het vak kent vele nieuwe technieken die beheerst moeten worden. Tot het takenpakket van de Obductieassistent behoren het voorbereiden van bacteriologisch, radiologisch en fotografisch onderzoek en het verrichten van weefselconserveringen. Dit alles gebeurt onder strenge hygiënische voorschriften om de gezondheidsrisico’s te kunnen beperken.

 

De Obductieassistent doet zowel inwendig als uitwendig onderzoek aan de overledene. Dit doet hij samen met de patholoog of de assistent-patholoog. Het doel hiervan kan zijn om de doodsoorzaak te achterhalen. De Obductieassistent werkt hiervoor in de obductiekamer van het ziekenhuis of in een mortuarium. Naast de onderzoeken doet de Obductieassistent ook administratieve taken om al het papierwerk op orde te houden en alles vast te leggen.

Mensen vonden ons op: Job Obductieassistent, Baan Obductieassistent, Obductieassistent Worden, Functie-eisen Obductieassistent, Verantwoordelijkheden Obductieassistent, Functieprofiel Obductieassistent, Wat doet een Obductieassistent, Werken als Obductieassistent.

Obductieassistent worden: Opleiding tot obductieassistent

Om aan de slag te kunnen als Obductieassistent kan de MBO opleiding tot Obductieassistent gevolgd worden. Deze bestaat uit vier modules en is een combinatie van leren en werken.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Obductieassistent, Obductieassistent Worden, Opleidingsniveau Obductieassistent, Scholing Obductieassistent, Studie Obductieassistent, Bijscholing Obductieassistent, Omscholing Obductieassistent.

Organisaties waar een obductieassistent doorgaans werkzaam is

De Obductieassistent werkt in een mortuarium of in de obductiekamer van een ziekenhuis. De Obductieassistent werkt in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Obductieassistent, Obductieassistent Worden, Opleidingsniveau Obductieassistent, Scholing Obductieassistent, Studie Obductieassistent, Bijscholing Obductieassistent, Omscholing Obductieassistent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden obductieassistent

De Obductieassistent verdient gemiddeld tussen de €1875,- en €2630,- per maand. Tot de overige arbeidsvoorwaarden behoren verder vrije dagen en 8% vakantiegeld.

Mensen vonden ons op: Salaris Obductieassistent, Loon Obductieassistent, Wat verdien je als Obductieassistent, Salarisschaal Obductieassistent, Salarisindicatie Obductieassistent, Bonus Obductieassistent, CAO Obductieassistent, Brutoloon Obductieassistent, Nettoloon Obductieassistent, Vakantiedagen Obductieassistent, Pensioen Obductieassistent.

Competenties, skills & vaardigheden obductieassistent

 • Analytisch
 • Discipline
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
Mensen vonden ons op: Kennis Obductieassistent, Vaardigheden Obductieassistent, Attitude Obductieassistent, Kwalificaties Obductieassistent, Competentieprofiel Obductieassistent.

Boeken voor het beroep obductieassistent

Wil je meer weten over het beroep obductieassistent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je obductieassistent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken obductieassistent te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Obductieassistent, Obductieassistent ebooks, boek Obductieassistent.

Persoonstypen obductieassistent

De Obductieassistent moet goed kunnen waarnemen en analyseren om de onderzoeken goed uit te kunnen voeren (Waarnemer). Daarnaast moet de Obductieassistent betrouwbaar en verantwoordelijk met de overledenen en de verkregen informatie om kunnen gaan (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Obductieassistent, Karakter Obductieassistent.

Netwerk obductieassistent

De Obductieassistent werkt vaak samen met de patholoog of assistent patholoog. Daarnaast heeft de Obductieassistent ook contact met de medewerkers van het mortuarium of de artsen in het ziekenhuis die een obductie aanvragen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Obductieassistent, Medewerkers Obductieassistent.

Is het beroep obductieassistent iets voor jou?

Zou je graag obductieassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als obductieassistent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Obductieassistent, beroepskeuzetest Obductieassistent, beroep Obductieassistent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden obductieassistent

Er is voldoende vraag naar Obductieassistenten. Door verder te leren en obducties uit te voeren kan de Obductieassistent doorgroeien tot patholoog of medewerker van het mortuarium.

Arbeidsmarktperspectief score obductieassistent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep obductieassistent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Obductieassistent, Promotie mogelijkheden Obductieassistent, Carriere Obductieassistent.

Solliciteren op de functie obductieassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als obductieassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor obductieassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als obductieassistent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Obductieassistent, CV Obductieassistent, sollicitatie Obductieassistent.

Interviews met obductieassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen obductieassistent

Vacatures obductieassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Obductieassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Obductieassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Obductieassistent helpt de patholoog bij de obductie. Dit is het vaststellen van de doodsoorzaak van iemand die overleden is en het verzamelen van kennis over het menselijk lichaam. Obductie hangt dus nauw samen met pathologie.

Beoordeling Obductieassistent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Obductieassistent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Obductieassistent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep