U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ober

Ober worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ober? Lees de functieomschrijving.

Een ober is iemand die in een restaurant, café, croissanterie of andere eetgelegenheid voedsel (gerechten en maaltijden) en/of drankjes serveert.

De ober is verantwoordelijk voor het afnemen van bestellingen bij klanten, het afgeven van deze bestelling bij de koks in het restaurant of aan de bar en het vervolgens brengen van de gerechten of drankjes naar de desbetreffende klant aan de desbetreffende tafel. Daarnaast kan de ober (afhankelijk van het type restaurant of bedrijf waarin hij werkzaam is) ook andere werkzaamheden uitvoeren (waaronder het voorbereiden van kleinere maaltijden of de garnituur in een restaurant of het klaarleggen en netjes maken van de tafels) en kan hij ook verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de tafels en stoelen als het bedrijf waarin hij werkt gaat sluiten.

De ober is representatief, is sociaal en geduldig naar de klanten toe en is handig en ervaren in het dragen van meerdere borden of glazen. De ober is een onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkt; een klant zal vaker terugkomen of positief zijn als hij door de ober netjes en geduldig is behandeld. Een ober moet stressbestendig en flexibel kunnen werken om zowel op drukke middagen of avonden als rustige middagen of avonden zijn werkzaamheden goed te kunnen verrichten.

 

Mensen vonden ons op: Job Ober, Baan Ober, Ober Worden, Functie-eisen Ober, Verantwoordelijkheden Ober, Functieprofiel Ober, Wat doet een Ober, Werken als Ober.

Ober worden: Opleiding tot ober

Er zijn verschillende opleidingen tot het worden van ober/kelner. Deze opleidingen zijn meestal één of twee jarig en MBO.

Daarnaast kan de ober zich ook door meer ervaren obers laten bijscholen of een cursus volgen in een restaurant.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ober, Ober Worden, Opleidingsniveau Ober, Scholing Ober, Studie Ober, Bijscholing Ober, Omscholing Ober.

Organisaties waar een ober doorgaans werkzaam is

De ober is werkzaam in een restaurant, croissanterie, café, hotel of andere eetgelegenheid.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ober, Ober Worden, Opleidingsniveau Ober, Scholing Ober, Studie Ober, Bijscholing Ober, Omscholing Ober.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ober

Het inkomen van een ober bestaat uit zijn vaste, netto maandsalaris en de fooien die hij kan krijgen van de gasten als zij vinden dat hij hun goed geholpen en bediend heeft.

Het gemiddeld netto maandloon van een ober ligt, exclusief de gekregen fooien, gemiddeld tussen de €1000,- en 1083,- per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Ober, Loon Ober, Wat verdien je als Ober, Salarisschaal Ober, Salarisindicatie Ober, Bonus Ober, CAO Ober, Brutoloon Ober, Nettoloon Ober, Vakantiedagen Ober, Pensioen Ober.

Competenties, skills & vaardigheden ober

 • Energie
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Uiterlijk representatief
Mensen vonden ons op: Kennis Ober, Vaardigheden Ober, Attitude Ober, Kwalificaties Ober, Competentieprofiel Ober.

Boeken voor het beroep ober

Wil je meer weten over het beroep ober? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ober bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ober te komen.

Ober, er zit natuurkunde in mijn soep | Helen Czerski

natuurkunde begrijpen aan de hand van het dagelijks leven - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492493132 | 335 pagina's

Wetenschapper en tv-presentator Helen Czerski legt de mooiste ideeën uit de natuurkunde uit aan de hand van alledaagse voorbeelden. Met humor en aanstekelijke nieuwsgierigheid laat Czerski zien hoe vertrouwde zaken als koffievlekken en ketchupflessen een ...

Grip op processen in organisaties | Gerrit-Jan Obers

analyseren, ontwerpen en inrichten van bedrijfsprocessen - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789087536886 | 482 pagina's

Grip op processen in organisaties 2e druk is een boek van Gerrit-Jan Obers uitgegeven bij Van Haren Publishing. ISBN 9789087536886 Dit boek gaat over het analyseren, ontwerpen en inrichten van processen in organisaties. Het geeft concreet in stappenplanne...

Je lichaam aarden | Clinton Ober

gezond en energiek door contact met de aarde - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789460150760 | 336 pagina's

Maak contact met de aarde en voel je beter! De grond onder je voeten is niet zomaar gras, zand, aarde of beton, maar een alomaanwezige bron van natuurlijke helende energie. Om gezond te blijven, zou je elke dag op blote voeten buiten moeten lopen. Door di...

Mensen vonden ons op: boeken voor Ober, Ober ebooks, boek Ober.

Persoonstypen ober

Een ober is iemand die stressbestendig en flexibel moet kunnen werken. Hij moet op zowel drukke als rustige momenten zijn werkzaamheden op zo'n manier uitvoeren dat de klanten snel maar ook vriendelijk en geduldig geholpen worden. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het afgeven van de juiste bestellingen bij de koks en barmedewerkers en moet hij daarom goed naar de klanten luisteren.

De ober moet goed kunnen kijken naar welke mensen hij nog niet geholpen heeft en moet bestellingen goed kunnen onthouden (waarnemer).

De ober is mede onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkzaam is. Een gast zal eerder in dat bedrijf terugkeren als hij door de ober vriendelijk, snel en geduldig geholpen is. (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ober, Karakter Ober.

Netwerk ober

Het netwerk van de ober bestaat uit de gasten (wiens bestellingen hij opneemt en naar wie hij de bestellingen brengt en wiens vragen hij beantwoordt), de chefkok, koks en barmedewerkers aan wie hij de bestellingen doorgeeft. Daarnaast is er vaak ook een bedrijfsleider op de vloer wie hij vragen kan stellen of die naar hem toe komt wanneer hij ziet dat er dingen anders kunnen of hem tips en opmerkingen geeft.

Mensen vonden ons op: Collega’s Ober, Medewerkers Ober.

Is het beroep ober iets voor jou?

Zou je graag ober willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ober bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ober, beroepskeuzetest Ober, beroep Ober kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ober

Het arbeidsmarktperspectief voor een ober is groot. Er is veel werkgelegenheid omdat veel restaurants, café's en andere eetgelegenheden geregeld op zoek zijn naar nieuwe obers.

Daarnaast zijn er ook doorgroeimogelijkheden voor een carrière binnen de horecabranche; zo kan de ober kan meer verantwoordelijkheden krijgen, de leiding krijgen over nieuwe obers of aan het team binnen het bedrijf of bijgeschoold worden naar een ander beroep binnen de horecabranche en het bedrijf waarin hij werkzaam is.

Arbeidsmarktperspectief score ober

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ober. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ober, Promotie mogelijkheden Ober, Carriere Ober.

Solliciteren op de functie ober

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ober dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ober belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ober. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ober, CV Ober, sollicitatie Ober.

Interviews met ober

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ober

Vacatures ober

Op zoek naar een nieuwe baan als Ober? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ober. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een ober is iemand die in een restaurant, café, croissanterie of andere eetgelegenheid voedsel (gerechten en maaltijden) en/of drankjes serveert. De ober is verantwoordelijk voor het afnemen van bestellingen bij klanten, het afgeven van deze bestelling bij de koks in het restaurant of aan de bar en het vervolgens brengen van de gerechten of drankjes naar de desbetreffende klant aan de desbetreffende tafel. Daarnaast kan de ober (afhankelijk van het type restaurant of bedrijf waarin hij werkzaam is) ook andere werkzaamheden uitvoeren (waaronder het voorbereiden van kleinere maaltijden of de garnituur in een restaurant of het klaarleggen en netjes maken van de tafels) en kan hij ook verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de tafels en stoelen als het bedrijf waarin hij werkt gaat sluiten.

Beoordeling Ober

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ober' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ober

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep