U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Objectleider

Objectleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een objectleider? Lees de functieomschrijving.

Een objectleider heeft een zeer belangrijke en onmisbare taak binnen de sector schoonmaak. In het kort komt het neer op het indirect, in het geval van een voorman, of het direct leidinggeven van een groep schoonmakers. Ondanks dat een objectleider zorg moet dragen voor de schoonmaak, is hij niet zelfstandig verantwoordelijk hiervoor. Een objectleider is namelijk werkzaam in een complexe structuur van functies binnen een schoonmaakbedrijf. Een objectleider kan als leidinggevende gezien worden omdat hij leiding geeft aan een groep schoonmakers, staan er nog meerdere leidinggevenden boven hem.

De verantwoordelijkheden van een objectleider liggen aan de operationele kant van de schoonmaakwerkzaamheden. De werkzaamheden van een objectleider bestaat onder andere uit het aansturen van een voorman en daardoor indirect, en in sommige gevallen direct, structureren, begeleiden en controleren van het uitvoerend personeel. Hiernaast behoort ook tot het maken van planningen, het aannemen van nieuw personeel, het nalopen van het protocol en diverse administratieve werkzaamheden tot de taken van een objectleider. Deze taken dienen om uiteindelijk een naar verwachting van de opdrachtgever schoongemaakt pand af te leveren.

Mensen vonden ons op: Job Objectleider, Baan Objectleider, Objectleider Worden, Functie-eisen Objectleider, Verantwoordelijkheden Objectleider, Functieprofiel Objectleider, Wat doet een Objectleider, Werken als Objectleider.

Objectleider worden: Opleiding tot objectleider

Om objectleider te worden is vaak een diploma vereist. In vacatures wordt vaak gevraagd naar het MBO-diploma ‘Medewerker Schoonmaak en Glazenwassen’. Binnen deze opleiding zijn er verschillende uitloopvarianten, maar hier wordt vaak niet specifiek naar gevraagd.

In enkele gevallen wordt een diploma van de Hbo-opleiding ‘facilitaire dienstverlening’ als eis gesteld. Deze Hbo-opleiding is meer bedoeld om studenten op te leiden tot rayonmanager, dus de functie boven de objectleider. Iemand die na deze opleiding als objectleider aan de slag gaat, wordt daarom soms gezien als iemand die onder zijn niveau werkt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Objectleider, Objectleider Worden, Opleidingsniveau Objectleider, Scholing Objectleider, Studie Objectleider, Bijscholing Objectleider, Omscholing Objectleider.

Organisaties waar een objectleider doorgaans werkzaam is

Een objectleider is uitsluitend voor een profit organisatie werkzaam. In veel gevallen in het midden- tot groot bedrijf, omdat objectleider een functie is die tussen de feitelijke schoonmakers en de directie instaat. Bij een klein schoonmaakbedrijf zal hierdoor de functie van objectleider vaak wegvallen.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Objectleider, Objectleider Worden, Opleidingsniveau Objectleider, Scholing Objectleider, Studie Objectleider, Bijscholing Objectleider, Omscholing Objectleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden objectleider

Van een objectleider wordt geen 9-tot-5 mentaliteit verwacht. De werkzaamheden dienen zo goed mogelijk verricht te worden en dat vergt voorbereiding. Als het werk niet op tijd af is, moet de objectleider overwerken. Voor dit overwerken krijgt een objectleider een toeslag.

Het cao waar een objectleider onder valt, is het schoonmaak cao. Een objectleider valt hier onder de hoogste loongroep: loongroep 3.  Doorgroeien binnen dit cao is hierdoor niet mogelijk. Loonsverhoging vindt hierdoor alleen jaarlijks plaats.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Objectleider, Loon Objectleider, Wat verdien je als Objectleider, Salarisschaal Objectleider, Salarisindicatie Objectleider, Bonus Objectleider, CAO Objectleider, Brutoloon Objectleider, Nettoloon Objectleider, Vakantiedagen Objectleider, Pensioen Objectleider.

Competenties, skills & vaardigheden objectleider

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Objectleider, Vaardigheden Objectleider, Attitude Objectleider, Kwalificaties Objectleider, Competentieprofiel Objectleider.

Boeken voor het beroep objectleider

Wil je meer weten over het beroep objectleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je objectleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken objectleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Objectleider, Objectleider ebooks, boek Objectleider.

Persoonstypen objectleider

Een objectleider is een leidinggevende en wordt daarom gezien als een baas. Hij geeft leiding aan een groep die gemiddeld bestaat uit acht werknemers. Deze werknemers dienen te alle tijden door de objectleider gestuurd te worden, zodat de werkzaamheden vlot verlopen.
Naast een baas is een objectleider ook een succesvolle werker. Hij houdt zijn doel voor ogen en weet in te spelen op onverwachte situaties. En dat allemaal om het werk zo goed mogelijk op te leveren.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Objectleider, Karakter Objectleider.

Netwerk objectleider

Een objectleider is als een spin in een web: hij verbindt. Hij zorgt voor de verbindingen tussen de uitvoerders, voorman, de opdrachtgever en de rayonmanager. Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden zal een objectleider voornamelijk in contact staan met de voorman en met uitvoerders. De voorman geeft hij aanwijzingen over de te verrichten werkzaamheden en in sommige gevallen begeleidt hij de uitvoerders zelf ook. Verantwoording legt een objectleider af aan de rayonmanager, de persoon die voor over een aantal objectleiders verantwoordelijk is. Bij onduidelijkheden en vragen kan een objectleider contact opnemen met de opdrachtgever, maar dit is niet in elk schoonmaakbedrijf een normale gang van zaken. Soms neemt een rayonmanager deze taak namelijk op zich.

Mensen vonden ons op: Collega’s Objectleider, Medewerkers Objectleider.

Is het beroep objectleider iets voor jou?

Zou je graag objectleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als objectleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Objectleider, beroepskeuzetest Objectleider, beroep Objectleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden objectleider

De schoonmaakbranche is geen branche wat afhankelijk is van de economische situatie. Omdat het een stabiele sector is, is het arbeidsmarktperspectief van een objectleider goed. Want waar schoonmaakwerkzaamheden verricht worden, moet leiding aan de schoonmakers gegeven worden en is de objectleider dus onmisbaar.

De meest gangbare en haalbare doorgroeimogelijkheid is die naar rayonmanager. Dit is de verantwoordelijke boven de objectleider en het legt hiervan in het verlengde.  Voor de functie van rayonmanager is vaak een Hbo-diploma vereist, maar soms volstaat ervaring als objectleider ook.

Arbeidsmarktperspectief score objectleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep objectleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Objectleider, Promotie mogelijkheden Objectleider, Carriere Objectleider.

Solliciteren op de functie objectleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als objectleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor objectleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als objectleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Objectleider, CV Objectleider, sollicitatie Objectleider.

Interviews met objectleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen objectleider

Vacatures objectleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Objectleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Objectleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een objectleider heeft een zeer belangrijke en onmisbare taak binnen de sector schoonmaak. In het kort komt het neer op het indirect, in het geval van een voorman, of het direct leidinggeven van een groep schoonmakers. Ondanks dat een objectleider zorg moet dragen voor de schoonmaak, is hij niet zelfstandig verantwoordelijk hiervoor.

Beoordeling Objectleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Objectleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Objectleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Voor he werk wat je allemaal doet ia dit een slecht betaalde baan. Veel werkdruk

Door: Denise

Reageer op dit beroep