U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Oceanoloog

Oceanoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een oceanoloog? Lees de functieomschrijving.

 

Een Oceanoloog bestudeert de meteorologie en de atmosfeer. De Oceanoloog houdt zich bijvoorbeeld bezig met zeestromen en de wisselwerking tussen oceanen en het klimaat. Een Oceanograaf houdt zich meer bezig met de beschrijving van de processen, terwijl een Oceanoloog zich voornamelijk richt op de verklaring van die processen.

Er zijn verschillende deelgebieden van Oceanografie of Oceanologie. Zo is er Mariene Biologie, waarbij een Oceanoloog zich bezighoudt met het leven in de oceanen. Ook is er Mariene Chemie en Geochemie. Hierbij wordt de kringloop van koolstof en andere chemische stoffen in het zeewater bestudeerd. Tevens is er Fysische Oceanografie. Bij dit deelgebied wordt gekeken naar de natuurkundige eigenschappen van oceanen. Voorbeelden hiervan zijn zeestromen, klimaatverandering, golven, getijden en de zeespiegelstijging.

Een Oceanoloog heeft tevens kennis van wetgeving en zaken als gaswinning, dijkenbouw en scheepvaart. 

Mensen vonden ons op: Job Oceanoloog, Baan Oceanoloog, Oceanoloog Worden, Functie-eisen Oceanoloog, Verantwoordelijkheden Oceanoloog, Functieprofiel Oceanoloog, Wat doet een Oceanoloog, Werken als Oceanoloog.

Oceanoloog worden: Opleiding tot oceanoloog

 

Om Oceonoloog te worden, kunnen bijvoorbeeld de HBO-opleidingen Kust- & Zeemanagement,  Land- & Watermanagement of de WO-studie Meteorologie, Oceonografie & Klimaat gevolgd worden. Deze opleidingen duren vier jaar. Voorbeelden van vakken zijn Oceanologie, Ecologie en Communicatie. In het tweede en derde jaar van de HBO-studies specialiseer je je en moet stage worden gelopen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Oceanoloog, Oceanoloog Worden, Opleidingsniveau Oceanoloog, Scholing Oceanoloog, Studie Oceanoloog, Bijscholing Oceanoloog, Omscholing Oceanoloog.

Organisaties waar een oceanoloog doorgaans werkzaam is

 

Een Oceanoloog werkt vaak bij een onderzoeksinstituut, zoals het KNMI, de overheid of op een universiteit. In deze gevallen werkt de Oceanoloog in de non-profitsector. Een Oceanoloog kan echter ook als Adviseur werken bij bijvoorbeeld een energiebedrijf. In dat geval is de Oceanoloog werkzaam in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Oceanoloog, Oceanoloog Worden, Opleidingsniveau Oceanoloog, Scholing Oceanoloog, Studie Oceanoloog, Bijscholing Oceanoloog, Omscholing Oceanoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden oceanoloog

 

Een Oceanoloog kan rekenen op zo’n €2100,- tot €3900,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het bedrag hangt onder andere af van de gevolgde opleiding, ervaring en leeftijd van de Oceanoloog.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden gelden, hangt af van waar de Oceanoloog werkt. Reiskosten worden meestal vergoed en ook kan een Oceanoloog rekenen op zo’n 24 vakantiedagen met doorbetaling van het loon per jaar.

Mensen vonden ons op: Salaris Oceanoloog, Loon Oceanoloog, Wat verdien je als Oceanoloog, Salarisschaal Oceanoloog, Salarisindicatie Oceanoloog, Bonus Oceanoloog, CAO Oceanoloog, Brutoloon Oceanoloog, Nettoloon Oceanoloog, Vakantiedagen Oceanoloog, Pensioen Oceanoloog.

Competenties, skills & vaardigheden oceanoloog

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Oceanoloog, Vaardigheden Oceanoloog, Attitude Oceanoloog, Kwalificaties Oceanoloog, Competentieprofiel Oceanoloog.

Boeken voor het beroep oceanoloog

Wil je meer weten over het beroep oceanoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je oceanoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken oceanoloog te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Oceanoloog, Oceanoloog ebooks, boek Oceanoloog.

Persoonstypen oceanoloog

 

Persoonstypen die passen bij een Oceanoloog zijn Waarnemer en Succesvolle Werker.

Het is belangrijk dat een Oceanoloog inzicht heeft in bijvoorbeeld meteorologische processen en processen die betrekking hebben op de atmosfeer. Om zaken te kunnen verklaren, moet hij in staat zijn gegevens goed te analyseren. Ook is een Oceanoloog onderzoekend, intellectueel en leergierig (Waarnemer).

Bovendien is een Oceanoloog zelfverzekerd, gedreven en ambitieus en hij werkt efficiënt en doelgericht (Succesvolle Werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Oceanoloog, Karakter Oceanoloog.

Netwerk oceanoloog

 

Een Oceanoloog werkt soms met steeds verschillende mensen. Als hij verschillende projecten (in binnen- en buitenland) doet, moet hij meestal met steeds andere mensen werken. Bij projecten komt de Oceanoloog vaak in aanraking met een Leidinggevende. Ook werkt hij samen met Collega Oceanologen. Ook kan het zijn dat een Oceanoloog samenwerkt met andere wetenschappers die onderzoek doen naar aardkundige en meteorologische processen en wisselwerkingen, zoals Seismologen en Aardwetenschappers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Oceanoloog, Medewerkers Oceanoloog.

Is het beroep oceanoloog iets voor jou?

Zou je graag oceanoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als oceanoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Oceanoloog, beroepskeuzetest Oceanoloog, beroep Oceanoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden oceanoloog

 

Er zijn niet veel vacatures te vinden voor Oceanologen. Toch neemt de vraag naar specialisten op het gebied van water en kust toe. In de hele wereld zijn namelijk veel projecten waarbij de deskundigheid van Oceanologen nodig is.

Bij goed functioneren kan een Oceanoloog leidinggevende taken krijgen. Hij kan bijvoorbeeld de projectbegeleider worden. Ook kan een goede Oceanoloog naar het buitenland worden uitgezonden of steeds ingewikkeldere projecten toegewezen krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score oceanoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep oceanoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Oceanoloog, Promotie mogelijkheden Oceanoloog, Carriere Oceanoloog.

Solliciteren op de functie oceanoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als oceanoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor oceanoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als oceanoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Oceanoloog, CV Oceanoloog, sollicitatie Oceanoloog.

Interviews met oceanoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen oceanoloog

Vacatures oceanoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Oceanoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Oceanoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Oceanoloog bestudeert de meteorologie en de atmosfeer. De Oceanoloog houdt zich bijvoorbeeld bezig met zeestromen en de wisselwerking tussen oceanen en het klimaat. Een Oceanograaf houdt zich meer bezig met de beschrijving van de processen, terwijl een Oceanoloog zich voornamelijk richt op de verklaring van die processen.

Beoordeling Oceanoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Oceanoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Oceanoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

geweldig !!!

nu weet ik veel meer over oceanoloog !

en ik bn zeker dat ik het wil worden !

byekkes !!!

xxx

Door: mijn droomjob is oceanoloog

Goede keuze.Doe je best op school en pak de studie serieus aan en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen.

Door: Maurice

ik heb ook heel veel zin in deze studie en ik zit nu in 3 VWO.

Welke vakken heb ik minimaal nodig wil ik oceanoloog worden?

Door: Merel

Informeer eens bij Naturalis in Leiden.Gr.

Door: Pierre

Reageer op dit beroep