U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Oefentherapeut

Oefentherapeut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een oefentherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een oefentherapeut Cesar/Mensendieck is iemand die met behulp van bewegings- en houdingsoefeningen klachten van patiënten oplost. Kenmerkend voor oefentherapie Cesar / Mensendieck is dat de oefentherapeut niet alleen kijkt naar de klacht zelf, maar vooral naar waar die klacht vandaan komt. De oorsprong van de klacht vormt de basis voor de behandeling. Groot voordeel van deze aanpak is dat de oorzaak van de klacht structureel wordt aangepakt.

Expert in houding en beweging
De oefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging. Samen met de oefentherapeut gaat de patiënt op zoek naar de oorzaak van de klachten. Dat gebeurt op basis van een analyse van de houding en bewegingen in het dagelijkse leven. Doel is inzicht te krijgen in de reactie van het lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. En wat kun je doen op de balans terug te krijgen? De kracht van deze aanpak is dat je zelf wordt gestimuleerd om na te denken over oplossingen. Iemand leert daarmee sneller hoe de houding en manier van bewegen kan worden verbeterd. Ook leer je hoe je kunt voorkomen dat klachten terugkeren.

Het behandelplan sluit aan op de persoonlijke situatie. Dat betekent dat oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen worden gegeven die geïntegreerd zijn in dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel de werkomgeving (hoogte stoel en bureau), thuissituatie (stofzuigen, strijken), als hobby's (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief. Iemand ontdekt een andere - gezondere - manier van bewegen en kan weer optimaal functioneren in alle dagelijkse activiteiten.

Mensen vonden ons op: Job Oefentherapeut, Baan Oefentherapeut, Oefentherapeut Worden, Functie-eisen Oefentherapeut, Verantwoordelijkheden Oefentherapeut, Functieprofiel Oefentherapeut, Wat doet een Oefentherapeut, Werken als Oefentherapeut.

Oefentherapeut worden: Opleiding tot oefentherapeut

Je kunt alleen Oefentherapeut Cesar/ Mensendieck worden met twee HBO-opleidingen: Oefentherapie Cesar bij de HU en Oefentherapie Mensendieck bij de HVA. Deze opleidingen duren vier jaar. Daarnaast dien je op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de (para)medische zorg. Je kunt bijvoorbeeld cursussen volgen of vakliteratuur lezen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Oefentherapeut, Oefentherapeut Worden, Opleidingsniveau Oefentherapeut, Scholing Oefentherapeut, Studie Oefentherapeut, Bijscholing Oefentherapeut, Omscholing Oefentherapeut.

Organisaties waar een oefentherapeut doorgaans werkzaam is

De Oefentherapeut kan zowel in de non-profit als in de profitsector werkzaam zijn. Een Oefentherapeut heeft een eigen praktijk of werkt bijvoorbeeld bij een gezondheidscentrum of revalidatiecentrum.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Oefentherapeut, Oefentherapeut Worden, Opleidingsniveau Oefentherapeut, Scholing Oefentherapeut, Studie Oefentherapeut, Bijscholing Oefentherapeut, Omscholing Oefentherapeut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden oefentherapeut

Een Oefentherapeut in loondienst kan rekenen op zo’n €2000,- tot €3200,- bruto per maand. Vanzelfsprekend hangt het loon af van de ervaring en leeftijd van de Oefentherapeut.

Hoeveel een Oefentherapeut met een eigen praktijk verdient, is onder andere afhankelijk van het aantal behandelingen dat de Oefentherapeut geeft. Als hij per behandeling gemiddeld zo’n 30,- vraagt en hij per week zo’n vijftig behandeling geeft, heeft hij een omzet van €1500,- per week. Dan komt neer op zo’n €73.000,- per jaar. Hier moeten echter de belasting en dergelijke nog van af.

Mensen vonden ons op: Salaris Oefentherapeut, Loon Oefentherapeut, Wat verdien je als Oefentherapeut, Salarisschaal Oefentherapeut, Salarisindicatie Oefentherapeut, Bonus Oefentherapeut, CAO Oefentherapeut, Brutoloon Oefentherapeut, Nettoloon Oefentherapeut, Vakantiedagen Oefentherapeut, Pensioen Oefentherapeut.

Competenties, skills & vaardigheden oefentherapeut

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Oefentherapeut, Vaardigheden Oefentherapeut, Attitude Oefentherapeut, Kwalificaties Oefentherapeut, Competentieprofiel Oefentherapeut.

Boeken voor het beroep oefentherapeut

Wil je meer weten over het beroep oefentherapeut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je oefentherapeut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken oefentherapeut te komen.

Gezond bewegen kun je leren | M.F.K. Balm

gedragsverandering door ergo-, fysio- en oefentherapeuten - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789051897845 | 216 pagina's

Leidraad voor Gezond bewegen kun je leren; gedragsverandering door ergo-, fyiso- en oefentherapeuten is een model voor gedragsverandering door oefentherapie. Het model is opgebouwd uit achttien, gevarieerde, voorwaarden voor gedragsverandering, geclusterd...

Sykegrep | Kristina S. Lingsten

een behandeltechniek van de oefentherapeut - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789059318588

Sykegrep is een behandeltechniek voor de weke delen en gewrichten van de Oefentherapeut. Oorspronkelijk is deze techniek ontwikkeld binnen de methode Mensendieck, eerst in Noorwegen en rond de eeuwwisseling ook in Nederland. Sykegrep richt zich op het fun...

Zorginnovatie - Beroepsprofiel Oefentherapie | Nederlandse Vereniging van Oefentherapeuten Cesar En Mensendieck

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059316010 | 168 pagina's

Voor het eerst sinds het ontstaan van de methodiek Mensendieck en de bewegingsleer Cesar presenteren de Oefentherapeuten Mensendieck en Cesar zich gezamenlijk met één beroepsprofiel onder de naam Oefentherapeut. In dit beroepsprofiel wordt beschreven over...

Mensen vonden ons op: boeken voor Oefentherapeut, Oefentherapeut ebooks, boek Oefentherapeut.

Persoonstypen oefentherapeut

Persoonstypen die passen bij een Oefentherapeut zijn Waarnemer en Gever.

Het is van belang dat een Oefentherapeut goed kan waarnemen. De Oefentherapeut moet goed kijken en luisteren naar de cliënt om zo de oorzaak van de bewegingsproblemen vast te kunnen stellen en te verhelpen (Waarnemer).

Daarnaast is een Oefentherapeut sociaal en wil hij mensen graag helpen (Gever). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Oefentherapeut, Karakter Oefentherapeut.

Netwerk oefentherapeut

Een Oefentherapeut komt natuurlijk veel in aanraking met patiënten. Verder pleegt de Oefentherapeut soms overleg met andere mensen die de patiënt behandelen, zoals een Huisarts, een Verpleegkundige, een Paramedicus of een Specialist.

Mensen vonden ons op: Collega’s Oefentherapeut, Medewerkers Oefentherapeut.

Is het beroep oefentherapeut iets voor jou?

Zou je graag oefentherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als oefentherapeut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Oefentherapeut, beroepskeuzetest Oefentherapeut, beroep Oefentherapeut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden oefentherapeut

Het arbeidsmarktperspectief van een Oefentherapeut is redelijk. Er is meer vraag naar oefentherapie dan een aantal jaar geleden.

Een Oefentherapeut kan doorgroeien door zich te specialiseren, bijvoorbeeld in oefentherapie voor kinderen. Ook kan een Oefentherapeut een eigen praktijk oprichten. 

Arbeidsmarktperspectief score oefentherapeut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep oefentherapeut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Oefentherapeut, Promotie mogelijkheden Oefentherapeut, Carriere Oefentherapeut.

Beroepsvereniging oefentherapeut

De Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) is de beroepsvereniging van oefentherapeuten en telt ruim 1800 leden.VvOCM zet zich in om de oefentherapeut prominent te positioneren en te profileren als een vanzelfsprekende en onderscheidende speler binnen het domein bewegen in de gezondheidszorg. Oefentherapeuten Cesar/Mensendieck werken in zowel de curatieve als de preventieve sector en zijn specialist op het gebied van houding en beweging.

Core-business van de VvOCM is het bevorderen van de professionaliteit van de oefentherapeuten het faciliteren van de oefentherapeut bijhet uitoefenen van haar vak. De definiëring, wetenschappelijke onderbouwing en innovatie van het vak oefentherapie zijn daarbijvoorwaarden. Kwaliteitsbeleid - en het communiceren daarvan - is daarmee een prominente taak van de beroepsvereniging.

Kijk voor meer informatie op: www.vvocm.nl

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Oefentherapeut, Promotie mogelijkheden Oefentherapeut, Carriere Oefentherapeut.

Solliciteren op de functie oefentherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als oefentherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor oefentherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als oefentherapeut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Oefentherapeut, CV Oefentherapeut, sollicitatie Oefentherapeut.

Interviews met oefentherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen oefentherapeut

Vacatures oefentherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Oefentherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Oefentherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een oefentherapeut Cesar/Mensendieck is iemand die met behulp van bewegings- en houdingsoefeningen klachten van patiënten oplost. Kenmerkend voor oefentherapie Cesar / Mensendieck is dat de oefentherapeut niet alleen kijkt naar de klacht zelf, maar vooral naar waar die klacht vandaan komt. De oorsprong van de klacht vormt de basis voor de behandeling.

Beoordeling Oefentherapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Oefentherapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Oefentherapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er is voor de afgestudeerde Oefentherapeut Mensendieck geen werk. Ik heb spijt dat ik de opleiding heb gevolgd. Ik raad het sterk af om de opleiding te volgen!

Door: Werkloze Oefentherapeut Mensendieck

Reageer op dit beroep