U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Officier Luchtgevechtsleiding

Officier Luchtgevechtsleiding worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een officier Luchtgevechtsleiding? Lees de functieomschrijving.

De Officier Luchtgevechtsleiding heeft twee carrièremogelijkheden na afronding van zijn opleiding: de functie van Officier Air Surveillance en die van Officier Fighter Controller.

Air Surveillance - De Officier Luchtgevechtsleiding bouwt een betrouwbaar luchtbeeld op met behulp van radarapparatuur. Belangrijke informatie wordt uitgewisseld met andere landen. Deze Officier blijft zoeken naar vliegtuigen, die zich moeten kunnen identificeren. Wanneer de identificatie niet lukt, of wanneer hij de situatie niet vertrouwt, wordt de Fighter Controller ingeschakeld.

Fighter Controller - De Officier Luchtgevechtsleiding begeleid F-16's naar luchtdoelen. Tevens is hij belast met het begeleiden van luchtverdedigingoefeningen in Nederland en bij de NAVO bondgenoten. Tijdens eventuele grootschalige luchtgevechten wordt door middel van radar en radio begeleiding verleend aan de gevechtsvliegtuigen. Op ieder moment van de dag staan er F-16's klaar om het Nederlandse luchtruim te beschermen. Wanneer de Air Surveillance een verdachte situatie ontdekt, wordt de Fighter Controller met zijn F-16's ingeschakeld om het probleem op te lossen. 

De Officier geeft leiding aan, en is verantwoordelijk voor, de korporaals en onderofficieren van de luchtgevechtsleiding. De ondergeschikte luchtgevechtsleiders stellen een luchtbeeld samen, verwerken inkomende informatie en delen de informatie met de luchtgevechtsleiding van bondgenoten.

De Officier Luchtgevechtsleiding dient zich representatief te gedragen. De Officier Luchtgevechtsleiding moet er rekening mee houden dat hij onregelmatige werktijden heeft en dat er een kans is op buitenlandse oefeningen en uitzendingen. De werkzaamheden van de Officier zullen voornamelijk 'binnen' plaats vinden.

Mensen vonden ons op: Job Officier Luchtgevechtsleiding, Baan Officier Luchtgevechtsleiding, Officier Luchtgevechtsleiding Worden, Functie-eisen Officier Luchtgevechtsleiding, Verantwoordelijkheden Officier Luchtgevechtsleiding, Functieprofiel Officier Luchtgevechtsleiding, Wat doet een Officier Luchtgevechtsleiding, Werken als Officier Luchtgevechtsleiding.

Officier Luchtgevechtsleiding worden: Opleiding tot officier Luchtgevechtsleiding

Er zijn twee mogelijkheden om Officier Luchtgevechtsleiding te worden. De eerste mogelijkheid is een anderhalf tot twee jaar durende verkorte Officiersopleiding. De tweede mogelijkheid is een Militair Wetenschappelijke Opleiding van zo'n vier en een half jaar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Bij de korte opleiding is er een dienverplichting van vier jaar, bij de lange is er een dienverplichting van zeve jaar na afronding van de opleiding.

Om toegelaten te worden tot de Militair Wetenschappelijke Opleiding dient de toekomstige Officier Luchtgevechtsleiding minimaal in het bezit te zijn van een VWO diploma met minimaal een 5 voor Engels, Nederlands en Wiskunde A1,2 of hoger of een HBO of WO propedeuse met minimaal 80 studie-uren wiskunde. Voor buitenlandse diploma's geldt dat er een vergelijkbaar diploma mét een Nederlands als Tweede Taal niveau 2 diploma moet zijn behaald. De toekomstige Officier mag maximaal 23 zijn op de dag dat de opleiding begint. Soms is het in overleg met de Luchtmacht mogelijk om boven de 23 jaar toegelaten te worden.

Om deel te mogen nemen aan de verkorte Officiersopleiding dient de gegadigde minimaal in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma met een 5 voor de eerder genoemde vakken, een overgangsrapport van VWO 5 naar VWO 6 met minimaal een 5 voor de genoemde vakken, een MBO niveau-4 diploma mét afgelegd examen in Nederlands, Engels en Wiskunde (ook hier geldt: mimaal een 5). De toekomstige Officier mag maximaal 29 zijn op de dag dat de opleiding begint. Soms is het in overleg met de Luchtmacht mogelijk om boven de 29 jaar toegelaten te worden.

Daarnaast gelden er enkele oogeisen. De ogen mogen een afwijking hebben van maximaal -2 en +2. Met laser behandelde ogen worden goedgekeurd. Wanneer de ogen op het moment van toelating voldoen aan de eisen, maar de gegadigde nog wel bril of lens draagt, is er een mogelijkheid om een laseringreep tot €3600 vergoed te krijgen van de Luchtmacht.

Het is niet toegestaan kleurenblind te zijn voor deze functie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Officier Luchtgevechtsleiding, Officier Luchtgevechtsleiding Worden, Opleidingsniveau Officier Luchtgevechtsleiding, Scholing Officier Luchtgevechtsleiding, Studie Officier Luchtgevechtsleiding, Bijscholing Officier Luchtgevechtsleiding, Omscholing Officier Luchtgevechtsleiding.

Organisaties waar een officier Luchtgevechtsleiding doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Officier Luchtgevechtsleiding word je geplaatst bij het Air Operations and Control Station in Nieuw Millingen.

Het is mogelijk uitgezonden te worden of om op internationale oefeningen gestuurd te worden.

Momenteel zijn er Luchtgevechtsleiders in Afghanistan.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Officier Luchtgevechtsleiding, Officier Luchtgevechtsleiding Worden, Opleidingsniveau Officier Luchtgevechtsleiding, Scholing Officier Luchtgevechtsleiding, Studie Officier Luchtgevechtsleiding, Bijscholing Officier Luchtgevechtsleiding, Omscholing Officier Luchtgevechtsleiding.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden officier Luchtgevechtsleiding

De Officier Luchtgevechtsleiding gaat zodra er begonnen wordt aan de opleiding verdienen. Bij aanvang van de opleiding heeft de Officier Luchtgevechtsleiding in spé nog een lage rang en krijgt hij naar die rang betaald. Naarmate de opleiding vordert, en naarmate er een hogere rang wordt behaald, stijgt het loon mee. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Het salaris ligt tussen de €2173 en €3754.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden de opleiding, het uniform en de studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling en zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtmacht na afronding van de opleiding tot Officier Luchtgevechtsleiding een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Officier Luchtgevechtsleiding, Loon Officier Luchtgevechtsleiding, Wat verdien je als Officier Luchtgevechtsleiding, Salarisschaal Officier Luchtgevechtsleiding, Salarisindicatie Officier Luchtgevechtsleiding, Bonus Officier Luchtgevechtsleiding, CAO Officier Luchtgevechtsleiding, Brutoloon Officier Luchtgevechtsleiding, Nettoloon Officier Luchtgevechtsleiding, Vakantiedagen Officier Luchtgevechtsleiding, Pensioen Officier Luchtgevechtsleiding.

Competenties, skills & vaardigheden officier luchtgevechtsleiding

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Officier Luchtgevechtsleiding, Vaardigheden Officier Luchtgevechtsleiding, Attitude Officier Luchtgevechtsleiding, Kwalificaties Officier Luchtgevechtsleiding, Competentieprofiel Officier Luchtgevechtsleiding.

Boeken voor het beroep officier luchtgevechtsleiding

Wil je meer weten over het beroep officier luchtgevechtsleiding? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je officier luchtgevechtsleiding bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken officier luchtgevechtsleiding te komen.

Code Rebecca | Ken Follett

Een Engelse officier en zijn geliefde maken rond het Egyptische Caïro jacht op een spion die Britse legergeheimen aan generaal Rommel doorseint - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402310672 | 336 pagina's

Spannende spionagethriller die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog In totaal werden van Ken Folletts boeken bijna 400.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen De Duitsers kennen hem als De Sfinx, anderen als Alex Wolff, een Europese zak...

De officier | Robert Harris

DWDD Boek van de maand - april 2014 | VN Thriller van het jaar 2014 - Nederlands | Druk: 12 | Paperback | 9789023491644 | 448 pagina's

Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage v...

Mijn eerste lijk is gelukkig vers | Pascale Bruinen

belevenissen van een vrouwelijke officier van justitie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026136832 | 352 pagina's

'Mijn eerste lijk is gelukkig vers' biedt een uniek kijkje achter de schermen van de misdaadbestrijding. Pascale Bruinen is officier van justitie en schrijft een wekelijkse column over haar werk in Algemeen Dagblad. Welke gevoelens, emoties en twijfels ga...

Mensen vonden ons op: boeken voor Officier Luchtgevechtsleiding, Officier Luchtgevechtsleiding ebooks, boek Officier Luchtgevechtsleiding.

Persoonstypen officier Luchtgevechtsleiding

De Officier Luchtgevechtsleiding is een gedreven, praktisch, ijverig, zelfverzekerd en prestatiegericht persoon die soms ijdel en pretentieus over kan komen (Succesvolle werker). Daarnaast is de Officier Luchtgevechtsleiding een verantwoordelijke, zorgzame, loyale persoon die soms wantrouwig over kan komen (Loyalist). Tijdens de werkzaamheden weet de Luchtgevechtsleider zijn praktische, prestatiegerichte verantwoordelijkheid te benutten in het afweren van gevaren uit ons luchtruim.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Officier Luchtgevechtsleiding, Karakter Officier Luchtgevechtsleiding.

Netwerk officier Luchtgevechtsleiding

Tijdens de werkzaamheden van de Luchtgevechtsleider is er intensief contact met F-16 Vliegers. De F-16's worden op ongeïdentificeerde toestellen en geïdentificeerde, naar niet reagerende toestellen of verkeerd reagerende toestellen afgestuurd. Daarnaast worden er trainingen voor F-16 Vliegers begeleid. Ook hier is sprake van intensief contact met de Vliegers, maar ook met collega Luchtgevechtsleiders. Bovendien houdt de Luchtgevechtsleider contact met NAVO-bondgenoten, om snel en accuraat te kunnen reageren in geval van een gezamenlijke aanval of verdediging.

De Luchtgevechtsleider komt niet persoonlijk in contact met de vijand of met de burger.

Mensen vonden ons op: Collega’s Officier Luchtgevechtsleiding, Medewerkers Officier Luchtgevechtsleiding.

Is het beroep officier Luchtgevechtsleiding iets voor jou?

Zou je graag officier Luchtgevechtsleiding willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als officier Luchtgevechtsleiding bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Officier Luchtgevechtsleiding, beroepskeuzetest Officier Luchtgevechtsleiding, beroep Officier Luchtgevechtsleiding kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden officier Luchtgevechtsleiding

Binnen de organisatie van de Koninklijke Luchtmacht is er de mogelijkeid om na afronding van een dientperiode bij te tekenen voor dezelfde functie. Daarnaast kan de Officier Luchtgevechtsleiding doorgroeien naar hogere officiersfuncties binnen De Luchtmacht. Tevens is het mogelijk om een andere functie binnen de gehele krijgsmacht te bekleden.

Buiten Defensie is het mogelijk om voor de Civiele Luchtvaart te gaan werken. Daarnaast kunnen oud-officieren vaak terecht in bestuurlijke functies bij de overheid en binnen het bedrijfsleven.

Momenteel heeft De Koninklijke Luchtmacht nog vacatures openstaan voor de Militair Wetenschappelijke opleiding. Het is mogelijk gegevens achter te laten bij de Luchtmacht, waarna zij een bericht zullen geven op het moment dat er weer vacatures vrijkomen voor de verkorte opleiding.

De Luchtgevechtsleiding is onmisbaar voor de veiligheid van het Nederlandse luchtruim; er zal dan ook niet bezuinigd worden op de Luchtgevechtsleiding.

Arbeidsmarktperspectief score officier Luchtgevechtsleiding

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep officier Luchtgevechtsleiding. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Officier Luchtgevechtsleiding, Promotie mogelijkheden Officier Luchtgevechtsleiding, Carriere Officier Luchtgevechtsleiding.

Solliciteren op de functie officier Luchtgevechtsleiding

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als officier Luchtgevechtsleiding dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor officier Luchtgevechtsleiding belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als officier Luchtgevechtsleiding. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Officier Luchtgevechtsleiding, CV Officier Luchtgevechtsleiding, sollicitatie Officier Luchtgevechtsleiding.

Interviews met officier Luchtgevechtsleiding

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen officier Luchtgevechtsleiding

Vacatures officier luchtgevechtsleiding

Op zoek naar een nieuwe baan als Officier Luchtgevechtsleiding? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Officier Luchtgevechtsleiding. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Officier Luchtgevechtsleiding heeft twee carrièremogelijkheden na afronding van zijn opleiding: de functie van Officier Air Surveillance en die van Officier Fighter Controller. Air Surveillance - De Officier Luchtgevechtsleiding bouwt een betrouwbaar luchtbeeld op met behulp van radarapparatuur. Belangrijke informatie wordt uitgewisseld met andere landen.

Beoordeling Officier Luchtgevechtsleiding

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Officier Luchtgevechtsleiding' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Officier Luchtgevechtsleiding

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep