U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Officier Luchtverkeersleiding

Officier Luchtverkeersleiding worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een officier Luchtverkeersleiding? Lees de functieomschrijving.

De Officier Luchtverkeersleiding heeft na afronding van zijn opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht drie mogelijkheden. Hij wordt geplaatst bij een verkeerstoren van een luchtmachtbasis, bij de afdeling Area Control van het Air Operations Control Station (AOCS) of de afdeling Centralized Approach van het AOCS.

De Officier is verantwoordelijk voor de veiligheid van het luchtruim. Hij werkt in een groep van Luchtverkeersleiders. Enerzijds geeft hij leidingaan onderofficieren en manschappen, anderzijds volgt hij orders op van leidinggevenden. Tijdens de werkzaamheden zal er contact zijn met de Civiele Luchtverkeersleiding om de Piloten en Vliegers te voorzien van advies en ondersteuning.

De Officier krijgt te maken met onregelmatige werktijden. Aangezien het luchtruim 24 uur per dag veilig moet zijn, wordt er gewerkt in ploegendiensten.

Op een Verkeerstoren zal de Officier Luchtverkeersleiding al het luchtverkeer, zowel binnenkomende als vertrekkende vluchten, begeleiden binnen een straal van 15 kilometer (tot 1 km hoogte). De Officier kijkt om zich heen en zal adviezen geven om botsingen en dergelijke te voorkomen. Buiten de grens van het werkgebied wordt de Vlieger door verwezen naar het AOCS indien hij niet zelfstandig verder kan.

Op de afdeling Area Control van het AOCS wordt er zorg gedragen over toegewezen vliegtuigen binnen het luchtruim. De bedoeling is om de vliegtuigen zowel horizontaal als verticaal van elkaar gescheiden te houden.

Op de afdeling Centralized Approach wordt assistentie verleend aan vliegtuigen die aankomen of vertrekken van militaire luchtbases en daarbij radarsteun verlangen. Na succesvolle hulpverlening wordt de Vlieger doorverwezen naar de verkeerstoren van de basis of op eigen kracht verder gestuurd.

Tot slot dient er gemeld te worden dat de Officier van onbesproken gedrag dient te zijn. Door het grote belang van de werkzaamheden dient de Officier zich goed te kunnen concentreren en goed bestand te zijn tegen druk.

Mensen vonden ons op: Job Officier Luchtverkeersleiding, Baan Officier Luchtverkeersleiding, Officier Luchtverkeersleiding Worden, Functie-eisen Officier Luchtverkeersleiding, Verantwoordelijkheden Officier Luchtverkeersleiding, Functieprofiel Officier Luchtverkeersleiding, Wat doet een Officier Luchtverkeersleiding, Werken als Officier Luchtverkeersleiding.

Officier Luchtverkeersleiding worden: Opleiding tot officier Luchtverkeersleiding

Er zijn twee opleidingsmogelijkheden om Officier Luchtverkeersleiding te worden. De eerste optie is een anderhalf tot twee jaar durende verkorte Officiersopleiding. De tweede optie is een Militair Wetenschappelijke Opleiding van zo'n vier en een half jaar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Om toegelaten te worden tot de Militair Wetenschappelijke Opleiding dient de gegadigde minimaal in het bezit te zijn van een VWO diploma met minimaal een 5 voor Engels, Nederlands en Wiskunde A1,2 of hoger of een HBO of WO propedeuse met minimaal 80 studie-uren wiskunde. Met buitenlandse diploma's dient er een vergelijkbaar diploma mét een Nederlands als Tweede Taal niveau 2 diploma te zijn behaald. De toekomstige Officier mag maximaal 23 zijn op de dag dat de opleiding begint.

Om toegelaten te worden tot de verkorte Officiersopleiding dient de toekomstige Officier minimaal in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma met een 5 voor de eerder genoemde vakken, een overgangsrapport van VWO 5 naar VWO 6 met minimaal een 5 voor de genoemde vakken, een MBO niveau-4 diploma mét afgelegd examen in Nederlands, Engels en Wiskunde (ook hier geldt: minimaal een 5). De toekomstige Officier mag maximaal 29 zijn op de dag dat de opleiding begint.

Daarnaast gelden er enkele oogeisen. Een oogafwijking mag maximaal -2 of +2 zijn. Gelaserde ogen worden geaccepteerd. Wanneer de ogen op het moment van toelating voldoen aan de eisen, maar de gegadigde nog wel bril of lenzen draagt, is er een mogelijkheid om een laseringreep tot €3600 vergoed te krijgen van de Luchtmacht.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Officier Luchtverkeersleiding, Officier Luchtverkeersleiding Worden, Opleidingsniveau Officier Luchtverkeersleiding, Scholing Officier Luchtverkeersleiding, Studie Officier Luchtverkeersleiding, Bijscholing Officier Luchtverkeersleiding, Omscholing Officier Luchtverkeersleiding.

Organisaties waar een officier Luchtverkeersleiding doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Officier Luchtverkeersleiding word je geplaatst bij een verkeerstoren van een luchtmachtbasis door het land, bij de afdeling Area Control van het AOCS of bij de afdeling Centralized Approach van het AOCS in Nieuw Millingen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Officier Luchtverkeersleiding, Officier Luchtverkeersleiding Worden, Opleidingsniveau Officier Luchtverkeersleiding, Scholing Officier Luchtverkeersleiding, Studie Officier Luchtverkeersleiding, Bijscholing Officier Luchtverkeersleiding, Omscholing Officier Luchtverkeersleiding.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden officier Luchtverkeersleiding

De Officier Luchtverkeersleiding zal zodra de opleiding is gestart beginnen met het ontvangen van loon. Bij het begin van de opleiding heeft de Officier Luchtverkeersleiding in spé nog een lage rang en krijgt hij naar die rang betaald. Naarmate de opleiding vordert, en naarmate er een hogere rang wordt behaald, stijgt het loon mee. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Het maandsalaris ligt tussen de €2173 en €5073.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden de opleiding, het uniform en de studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtmacht na afronding van de opleiding tot Officier Luchtverkeersleiding een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Officier Luchtverkeersleiding, Loon Officier Luchtverkeersleiding, Wat verdien je als Officier Luchtverkeersleiding, Salarisschaal Officier Luchtverkeersleiding, Salarisindicatie Officier Luchtverkeersleiding, Bonus Officier Luchtverkeersleiding, CAO Officier Luchtverkeersleiding, Brutoloon Officier Luchtverkeersleiding, Nettoloon Officier Luchtverkeersleiding, Vakantiedagen Officier Luchtverkeersleiding, Pensioen Officier Luchtverkeersleiding.

Competenties, skills & vaardigheden officier luchtverkeersleiding

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Omgaan met details
 • Anticiperen
 • Overzicht bewaren
Mensen vonden ons op: Kennis Officier Luchtverkeersleiding, Vaardigheden Officier Luchtverkeersleiding, Attitude Officier Luchtverkeersleiding, Kwalificaties Officier Luchtverkeersleiding, Competentieprofiel Officier Luchtverkeersleiding.

Boeken voor het beroep officier luchtverkeersleiding

Wil je meer weten over het beroep officier luchtverkeersleiding? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je officier luchtverkeersleiding bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken officier luchtverkeersleiding te komen.

Code Rebecca | Ken Follett

Een Engelse officier en zijn geliefde maken rond het Egyptische Caïro jacht op een spion die Britse legergeheimen aan generaal Rommel doorseint - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402310672 | 336 pagina's

Spannende spionagethriller die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog In totaal werden van Ken Folletts boeken bijna 400.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen De Duitsers kennen hem als De Sfinx, anderen als Alex Wolff, een Europese zak...

De officier | Robert Harris

DWDD Boek van de maand - april 2014 | VN Thriller van het jaar 2014 - Nederlands | Druk: 12 | Paperback | 9789023491644 | 448 pagina's

Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage v...

Mijn eerste lijk is gelukkig vers | Pascale Bruinen

belevenissen van een vrouwelijke officier van justitie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026136832 | 352 pagina's

'Mijn eerste lijk is gelukkig vers' biedt een uniek kijkje achter de schermen van de misdaadbestrijding. Pascale Bruinen is officier van justitie en schrijft een wekelijkse column over haar werk in Algemeen Dagblad. Welke gevoelens, emoties en twijfels ga...

Mensen vonden ons op: boeken voor Officier Luchtverkeersleiding, Officier Luchtverkeersleiding ebooks, boek Officier Luchtverkeersleiding.

Persoonstypen officier Luchtverkeersleiding

De Officier Luchtverkeersleiding heeft een zelfverzekerde, ijverige, gedreven, doel- en prestatiegerichte, soms wat ijdele en ongeduldige persoonlijkheid (Succesvolle werker). Daarnaast is de Officier Luchtverkeersleiding een verantwoordelijke, zorgzame, betrouwbare en loyale persoon (Loyalist).

Dankzij de gedreven doel- en prestatiegerichtheid in combinatie met de verantwoordelijkheid is de Officier Luchtverkeersleiding in staat ons luchtruim veilig te houden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Officier Luchtverkeersleiding, Karakter Officier Luchtverkeersleiding.

Netwerk officier Luchtverkeersleiding

De Officier Luchtverkeersleiding werkt samen binnen een groep met luchtverkeersleiders. Hij geeft leiding aan zijn ondergeschikten en werkt in opdracht van zijn leidinggevenden. Tijdens zijn/haar werkzaamheden komt de Officier in contact met militaire (en some civiele) piloten. Deze krijgen advies en sturing van de Officier.

Hij komt in zijn dagelijkse werkzaamheden niet in contact met vijand of met burger. Wel is het zo dat de Officier contacten onderhoudt met de burgerluchtverkeersleiding ter afstemming van het verkeer en is het mogelijk om in contact te komen met het civiel luchtverkeer zelf.

Mensen vonden ons op: Collega’s Officier Luchtverkeersleiding, Medewerkers Officier Luchtverkeersleiding.

Is het beroep officier Luchtverkeersleiding iets voor jou?

Zou je graag officier Luchtverkeersleiding willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als officier Luchtverkeersleiding bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Officier Luchtverkeersleiding, beroepskeuzetest Officier Luchtverkeersleiding, beroep Officier Luchtverkeersleiding kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden officier Luchtverkeersleiding

Binnen de organisatie van de Luchtmacht is er bij goed geleverde prestaties de mogelijkheid om bij te tekenen voor dezelfde functie, of de mogelijkheid om door te stromen naar hogere officiersfuncties. Ook is het mogelijk om een andere functie binnen Defensie te gaan bekleden, mits er plaats vrij is.

Buiten Defensie is er een mogelijkheid om bij de burgerluchtverkeersleiding werkzaam te worden als luchtverkeersleider (of als leidinggevende bij de luchtverkeersleiding). Daarnaast is het mogelijk in bestuurlijke functies terecht te komen binnen het bedrijfsleven of bij de overheid.

Momenteel heeft de Luchtmacht nog vacatures open staan voor de functie Officier Luchtverkeersleider.

Door enige doorloop in de defensiefuncties en door de noodzakelijkheid voor de veiligheid van ons luchtruim zal er niet bezuinigd worden op de luchtverkeersleiding.

Arbeidsmarktperspectief score officier Luchtverkeersleiding

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep officier Luchtverkeersleiding. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Officier Luchtverkeersleiding, Promotie mogelijkheden Officier Luchtverkeersleiding, Carriere Officier Luchtverkeersleiding.

Solliciteren op de functie officier Luchtverkeersleiding

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als officier Luchtverkeersleiding dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor officier Luchtverkeersleiding belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als officier Luchtverkeersleiding. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Officier Luchtverkeersleiding, CV Officier Luchtverkeersleiding, sollicitatie Officier Luchtverkeersleiding.

Interviews met officier Luchtverkeersleiding

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen officier Luchtverkeersleiding

Vacatures officier luchtverkeersleiding

Op zoek naar een nieuwe baan als Officier Luchtverkeersleiding? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Officier Luchtverkeersleiding. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Officier Luchtverkeersleiding heeft na afronding van zijn opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht drie mogelijkheden. Hij wordt geplaatst bij een verkeerstoren van een luchtmachtbasis, bij de afdeling Area Control van het Air Operations Control Station (AOCS) of de afdeling Centralized Approach van het AOCS. De Officier is verantwoordelijk voor de veiligheid van het luchtruim.

Beoordeling Officier Luchtverkeersleiding

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Officier Luchtverkeersleiding' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Officier Luchtverkeersleiding

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

wauw dit wil ik echt graag worden. vooral dat geld.

Door: jules

Een vraagje; wat is t beginsalaris ? is dit voor mensen met een mbo diploma ? 

Door: Joost

Even goed lezen Joost.Met een MBO-diploma heb je geen kans.Gr.

Door: karel

Reageer op dit beroep