U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Onderhoudstechnicus

Onderhoudstechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderhoudstechnicus? Lees de functieomschrijving.

Een Onderhoudstechnicus kan werken op alle plaatsen waar machines gebouwd, onderhouden of gerepareerd moeten worden. Zo zijn er Onderhoudstechnici werkzaam op een olieplatform, in de bagageruimtes bij Schiphol, bij verfbedrijven, bij bierbrouwerijen en bij energiemaatschappijen. Dit is een greep uit alle uiteenlopende bedrijven die Onderhoudstechnici in dienst hebben. Wat wel vergelijkbaar is tussen de verschillende bedrijven, is de opzet van de werkzaamheden, namelijk: er moet onderhoud aan de apparatuur gepleegd worden. Het hoeft niet eens zo te zijn dat er gebreke aan de apparatuur is, want een Onderhoudstechnicus controleert een apparaat ook preventief.

Het hangt sterk af van de opdrachtgever wat de precieze werkzaamheden van een Onderhoudstechnicus zijn. Het kan zijn dat hij van één bepaald type machine in een bedrijf na gaat of die naar behoren werkt en, indien dit niet het geval is, de Onderhoudstechnicus de machines verbetert, maar het kan ook zijn dat de Onderhoudstechnicus van vele soorten machines het onderhoud pleegt. De Onderhoudstechnicus dient dan van al die machines het onderhoud te controleren, iets wat lastiger is dan bij één type machines, omdat er bij het laatste steeds dezelfde problemen ontstaan en de machines routinematig gecontroleerd kunnen worden.

Het werk van een Onderhoudstechnicus is niet eenvoudig te noemen. Dit komt omdat hij van veel verschillende processen verstand moet hebben. Naast het onderhoud, fungeert een Onderhoudstechnicus in een bedrijf soms ook als aanspreekpunt voor andere technici.
 

Mensen vonden ons op: Job Onderhoudstechnicus, Baan Onderhoudstechnicus, Onderhoudstechnicus Worden, Functie-eisen Onderhoudstechnicus, Verantwoordelijkheden Onderhoudstechnicus, Functieprofiel Onderhoudstechnicus, Wat doet een Onderhoudstechnicus, Werken als Onderhoudstechnicus.

Onderhoudstechnicus worden: Opleiding tot onderhoudstechnicus

In vacatures naar een Onderhoudstechnicus wordt doorgaans een MBO-diploma richting werktuigbouwkunde gevraagd. Een voorbeeld van zo’n opleiding is de MBO-niveau 4 opleiding ‘middenkader engineering’. Deze, en alle andere soortgelijke mbo-opleidingen, duren 3 tot 4 jaar. Dat jaar verschil in tijd hangt van de inzet van de leerling af. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderhoudstechnicus, Onderhoudstechnicus Worden, Opleidingsniveau Onderhoudstechnicus, Scholing Onderhoudstechnicus, Studie Onderhoudstechnicus, Bijscholing Onderhoudstechnicus, Omscholing Onderhoudstechnicus.

Organisaties waar een onderhoudstechnicus doorgaans werkzaam is

Een Onderhoudstechnicus kan eigenlijk bij ieder bedrijf die met apparatuur werkt aan de slag, omdat al die apparatuur van onderhoud voorzien moeten worden. Dit werk wordt echter soms uitbesteed aan bedrijven. Naast direct in dienst bij een normaal bedrijf, kan een Onderhoudstechnicus dan ook in dienst bij een bedrijf gespecialiseerd in onderhoud. Het hangt af van de organisatie van het bedrijf waarin een Onderhoudstechnicus in dienst is af bij wat voor soort bedrijf hij werkzaam is, maar in het algemeen zijn de bedrijven gericht op het maken van winst en zijn daardoor profit-organisaties.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderhoudstechnicus, Onderhoudstechnicus Worden, Opleidingsniveau Onderhoudstechnicus, Scholing Onderhoudstechnicus, Studie Onderhoudstechnicus, Bijscholing Onderhoudstechnicus, Omscholing Onderhoudstechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderhoudstechnicus

Een Onderhoudstechnicus verdient gemiddeld 3200,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Met een fulltime dienstverband wordt een 38-urige werkweek bedoeld. Dat een fulltime dienstverband van 38 uur per week genoemd wordt, vertelt niet wanneer deze uren gewerkt moeten worden. De werkzaamheden dienen namelijk ook regelmatig ’s nachts plaats te vinden, waarbij soms zelfs sprake is van het werken in ploegendiensten. Hier staat uiteraard een onregelmatigheidstoeslag tegenover.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden wordt vakantiedagen, adv-dagen, onregelmatigheidstoeslag, opleidings- en cursusmogelijkheden en een pensioenregeling genoemd.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderhoudstechnicus, Loon Onderhoudstechnicus, Wat verdien je als Onderhoudstechnicus, Salarisschaal Onderhoudstechnicus, Salarisindicatie Onderhoudstechnicus, Bonus Onderhoudstechnicus, CAO Onderhoudstechnicus, Brutoloon Onderhoudstechnicus, Nettoloon Onderhoudstechnicus, Vakantiedagen Onderhoudstechnicus, Pensioen Onderhoudstechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden onderhoudstechnicus

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Onderhoudstechnicus, Vaardigheden Onderhoudstechnicus, Attitude Onderhoudstechnicus, Kwalificaties Onderhoudstechnicus, Competentieprofiel Onderhoudstechnicus.

Boeken voor het beroep onderhoudstechnicus

Wil je meer weten over het beroep onderhoudstechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderhoudstechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderhoudstechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderhoudstechnicus, Onderhoudstechnicus ebooks, boek Onderhoudstechnicus.

Persoonstypen onderhoudstechnicus

Een Onderhoudstechnicus valt qua persoonlijkheid zowel in het type succesvolle werker als in de loyalist.

Een Onderhoudstechnicus is een succesvolle werker, omdat hij doelgericht en zelfverzekerd aan het werk moet gaan. Een Onderhoudstechnicus pleegt onderhoudt aan verschillende apparatuur. Het hangt sterk af van het bedrijf of de apparatuur onmisbaar is, maar dit is geregeld het geval. Het werk van een Onderhoudstechnicus moet dus goed gedaan worden, omdat dit anders grote gevolgen kan hebben. Een Onderhoudstechnicus kan het onderhoud alleen na verwachting verrichten als hij doelgericht en zelfverzekerd te werk gaat.

Een Onderhoudstechnicus is een loyalist, omdat hij loyaal is aan zijn bedrijf/baas. Hij moet ook wel betrouwbaar en verantwoordelijk zijn, omdat anders het verantwoorde werk dat hij moet verrichten, niet naar verwachting gedaan wordt. Hij moet zich hier ook zelf verantwoordelijk voor voelen, omdat het werk niet altijd door leidinggevende gecontroleerd wordt, en zijn leidinggevende wel moet vertrouwen dat het werk goed gedaan is.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderhoudstechnicus, Karakter Onderhoudstechnicus.

Netwerk onderhoudstechnicus

Een Onderhoudstechnicus staat tijdens zijn werkzaamheden met verschillende type mensen in contact, maar de belangrijkste zijn wel de opdrachtgever oftewel de klant. Het hangt af van de organisatie waarin de Onderhoudstechnicus werkzaam is of er sprake is van een eenmalige opdrachtgever/klant (bijvoorbeeld het geval als hij door een bedrijf ingehuurd wordt voor een bepaalde opdracht), of dat hij op lange termijn voor dezelfde opdrachtgever/klant werkzaam is (wat bijvoorbeeld het geval is als de Onderhoudstechnicus in dienst is bij een algemeen bedrijf). De opdrachtgever/klant legt details van de opdracht uit. Nadat een Onderhoudstechnicus de opdracht voltooid is, bespreekt hij het resultaat met de opdrachtgever/klant.

Naast de opdrachtgever/klant, staat een Onderhoudstechnicus soms in contact met andere onderhoudstechnici en met leidinggevend personeel boven hem. Het hangt van de organisatie af hoe intensief dit contact is.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderhoudstechnicus, Medewerkers Onderhoudstechnicus.

Is het beroep onderhoudstechnicus iets voor jou?

Zou je graag onderhoudstechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderhoudstechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderhoudstechnicus, beroepskeuzetest Onderhoudstechnicus, beroep Onderhoudstechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderhoudstechnicus

De arbeidsmarkt van een Onderhoudstechnicus is goed te noemen. Dit komt omdat steeds meer bedrijven met apparatuur gaan werken en al die apparatuur moet op ten duur van onderhoud worden voorzien. De vraag naar een Onderhoudstechnicus is hierdoor groot. Er moet wel verteld worden dat het aanbod van Onderhoudstechnici ook vrij groot is. Dit komt omdat er in vacatures vaak qua opleiding alleen een mbo-diploma richting techniek gevraagd wordt en er diverse opleidingen hieronder vallen. Maar ondanks dit vrij grote aanbod, is de vraag naar Onderhoudstechnici zo dusdanig groot dat er nog steeds gesproken dan worden van een goede arbeidsmarkt.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Onderhoudstechnicus redelijk. Aan de ene kant is hij gespecialiseerd in zijn beroep, maar aan de andere kant zijn er organisatorisch nog een hoop functies boven hem. Het hangt uiteraard sterk van de capaciteit van een Onderhoudstechnicus af of hij een meer verantwoordelijke baan aan kan.

Arbeidsmarktperspectief score onderhoudstechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderhoudstechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderhoudstechnicus, Promotie mogelijkheden Onderhoudstechnicus, Carriere Onderhoudstechnicus.

Solliciteren op de functie onderhoudstechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderhoudstechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderhoudstechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderhoudstechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderhoudstechnicus, CV Onderhoudstechnicus, sollicitatie Onderhoudstechnicus.

Interviews met onderhoudstechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderhoudstechnicus

Vacatures onderhoudstechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudstechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderhoudstechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Onderhoudstechnicus kan werken op alle plaatsen waar machines gebouwd, onderhouden of gerepareerd moeten worden. Zo zijn er Onderhoudstechnici werkzaam op een olieplatform, in de bagageruimtes bij Schiphol, bij verfbedrijven, bij bierbrouwerijen en bij energiemaatschappijen. Dit is een greep uit alle uiteenlopende bedrijven die Onderhoudstechnici in dienst hebben.

Beoordeling Onderhoudstechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderhoudstechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderhoudstechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep