U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Onderofficier Elektrotechniek

Onderofficier Elektrotechniek worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderofficier Elektrotechniek? Lees de functieomschrijving.

De Onderofficier Elektrotechniek heeft een afwisselend, vrij technisch beroep. Als militair dien je rekening te houden met de mogelijkheid uitgezonden te worden binnen het kader van NAVO-, VN- of EU-missies en oefeningen. De Onderofficier dient, vanwege het representatieve karakter van zijn functie, van onbesproken gedrag te zijn.

De Onderofficier is verantwoordelijk voor zijn ondergeschikte manschappen, de sfeer en werkbaarheid binnen zijn team en het toegewezen materieel. De Onderofficier werkt onder leiding van een Officier Technische Dienst bij het herstellen van defect materieel (Landmacht), installatie, controle en reparatie van machines (Marine) of het onderhouden van de dataverzamelende apparatuur (Luchtmacht).

Het takenpakket verschilt per Krijgsmachtsonderdeel en zelfs per specifieke functie binnen de onderdelen. Over het algemeen werkt de Onderofficier Elektrotechniek met zijn of haar handen, maar hij is ook belast met het vastleggen van de geleverde diensten op papier. De werkzaamheden bij de Luchtmacht en Marine zullen doorgaans plaats vinden op een basis of schip. De werkzaamheden bij de Landmacht kunnen op kazernes, maar ook in geïmproviseerde legerkampen plaats vinden.

De Onderofficier Elektrotechniek heeft een gevechtsondersteunende rol binnen de krijgsmacht.

Mensen vonden ons op: Job Onderofficier Elektrotechniek, Baan Onderofficier Elektrotechniek, Onderofficier Elektrotechniek Worden, Functie-eisen Onderofficier Elektrotechniek, Verantwoordelijkheden Onderofficier Elektrotechniek, Functieprofiel Onderofficier Elektrotechniek, Wat doet een Onderofficier Elektrotechniek, Werken als Onderofficier Elektrotechniek.

Onderofficier Elektrotechniek worden: Opleiding tot onderofficier Elektrotechniek

Afhankelijk van het gekozen krijgsmachtsonderdeel (Landmacht, Luchtmacht of Marine) dient er voldaan te worden aan enkele gestelde vooropleidingseisen voor de opleiding tot Onderofficier Elektrotechniek.

Om toegelaten te worden bij de Luchtmacht in de functies Elektrotechniek Informatie & Detectietechniek en Informatie & Verwerkingstechniek dient men in het bezit te zijn van een diploma MBO niveau-3 in de richtingen Servicetechnicus, Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties of Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Producten en Systemen. Tevens worden buitenlandse diploma's op hetzelfde niveau geaccepteerd. (Hierbij dienen wel de vakken Engels & Nederlands of Nederlands als tweede taal op niveau 3 te zijn behaald.) De maximale instapleeftijd is 29 jaar.

Om toegelaten te worden bij de Landmacht dient men minimaal een diploma MBO Elektronica, Energietechniek of Werktuigbouwkunde (oud model), MBO niveau-3 Elektrotechniek, Energietechniek, Werktuigbouwkunde, Elektriciteit, Witgoedtechniek of Communicatie en Installatietechniek óf een diploma VMBO theoretische/ gemengde leerweg techniek met een MBO niveau-2 opleiding Elektrotechniek te bezitten. (Voor Onderofficier Autotechniek dient er een vooropleiding in de Autotechniek te zijn behaald op MBO niveau-2 of 3.) Men dient hier minimaal 1.55 meter lang te zijn. Het is toegestaan om bril of lenzen te dragen.

Om toegelaten te worden bij de Marine dient men minimaal in het bezit te zijn van een HAVO diploma met Natuurkunde en Wiskunde B(1) of een MBO niveau-4 diploma in de richtingen Elektrotechniek Middenkaderfunctionaris Automatiseringstechniek, Elektronische Installatietechniek, Mechatronica óf een diploma Veiligheid & Vakmanschap niveau-3 Mechatronica. (Voor een functie bij de onderzeedienst worden alleen mannen toegelaten.)

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderofficier Elektrotechniek, Onderofficier Elektrotechniek Worden, Opleidingsniveau Onderofficier Elektrotechniek, Scholing Onderofficier Elektrotechniek, Studie Onderofficier Elektrotechniek, Bijscholing Onderofficier Elektrotechniek, Omscholing Onderofficier Elektrotechniek.

Organisaties waar een onderofficier Elektrotechniek doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Onderofficier Elektrotechniek zal de gegadigde werkzaam worden bij een eenheid van de Landmacht, Luchtmacht of Marine.

De Landmacht Onderofficier wordt werkzaam bij de 13e of 43e Gemechaniseerde Brigade in Oirschot of Havelte, het eerste Logistieke Brigade in Apeldoorn of het Operationeel Ondersteuningscommando Land in Het Harde.

De Luchtmacht IDT Onderofficier wordt werkzaam bij de Groep Geleide Wapens op de Peel of het Air Operation and Control Station Nieuw Milligen. De IVT Onderofficier kan alleen bij deze laatste geplaatst worden.

De Marine Onderofficier zal geplaatst worden op een schip van de Zeedienst. Voor mannen is het mogelijk om op een Onderzeeër geplaatst te worden.

Met de eenheid zal worden deelgenomen aan internationale oefeningen en uitzendingen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderofficier Elektrotechniek, Onderofficier Elektrotechniek Worden, Opleidingsniveau Onderofficier Elektrotechniek, Scholing Onderofficier Elektrotechniek, Studie Onderofficier Elektrotechniek, Bijscholing Onderofficier Elektrotechniek, Omscholing Onderofficier Elektrotechniek.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderofficier Elektrotechniek

De Onderofficier Elektrotechniek gaat bij aanvang van de opleiding gelijk loon verdienen. In het begin heeft de Onderofficier in spé nog niet zijn uiteindelijke rang bereikt en krijgt hij dus nog niet het volledige loon betaald. Naarmate de opleiding echter vordert, zal de rang, en dus ook het loon, van de gegadigde stijgen. Wanneer het loon bepaald wordt, kan er rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Het salaris ligt tussen de €1197 en €2927.

Bovenop het salaris worden toeslagen uitgekeerd bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden de opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde collectieve zorgverzekering, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten en is er onder bepaalde voorwaarden een mogelijkheid om een rijbewijs te halen. Bovendien is er op kosten (geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de opleiding) van de Landmacht, Luchtmacht of Marine na afronding van de opleiding tot Onderofficier Elektrotechniek een studie te volgen naar keuze. Tot slot is er een ABP pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderofficier Elektrotechniek, Loon Onderofficier Elektrotechniek, Wat verdien je als Onderofficier Elektrotechniek, Salarisschaal Onderofficier Elektrotechniek, Salarisindicatie Onderofficier Elektrotechniek, Bonus Onderofficier Elektrotechniek, CAO Onderofficier Elektrotechniek, Brutoloon Onderofficier Elektrotechniek, Nettoloon Onderofficier Elektrotechniek, Vakantiedagen Onderofficier Elektrotechniek, Pensioen Onderofficier Elektrotechniek.

Competenties, skills & vaardigheden onderofficier elektrotechniek

 • Integriteit
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Technische inzicht
 • Goede fysieke conditie
Mensen vonden ons op: Kennis Onderofficier Elektrotechniek, Vaardigheden Onderofficier Elektrotechniek, Attitude Onderofficier Elektrotechniek, Kwalificaties Onderofficier Elektrotechniek, Competentieprofiel Onderofficier Elektrotechniek.

Boeken voor het beroep onderofficier elektrotechniek

Wil je meer weten over het beroep onderofficier elektrotechniek? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderofficier elektrotechniek bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderofficier elektrotechniek te komen.

Elektrotechniek | Reuwke van Hoek

voor werktuigbouwkundigen en andere technici - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789001836764 | 276 pagina's

Elektrotechniek 5e druk is een boek van Reuwke van Hoek uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001836764 Elektrotechniek is bedoeld voor werktuigbouwkundigen en andere niet-elektrotechnici die een leidinggevende functie (gaan) vervullen. Het r...

Elektrische netwerken voor HTO Elektrotechniek | C.A.R. van den Eijnden

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789055742622 | 509 pagina's

Elektrische netwerken voor HTO Elektrotechniek 3e druk is een boek van C.A.R. van den Eijnden uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789055742622 Dit boek behandelt op zeer toegankelijke wijze de grondslagen van de netwerktheorie. Na het doorwerken van...

Elektronica voor Dummies | G. MacComb

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789045354927 | 416 pagina's

Elektronica voor Dummies 3e druk is een boek van Cathleen Shamieh uitgegeven bij Voor Dummies. ISBN 9789045354927 Elektronica is overal. Kijk om je heen, kijk in je zakken! Wedden dat je daar een vernuftig stukje elektronica in aantreft? Wil je weten hoe ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderofficier Elektrotechniek, Onderofficier Elektrotechniek ebooks, boek Onderofficier Elektrotechniek.

Persoonstypen onderofficier Elektrotechniek

De Onderofficier Elektrotechniek heeft een ijverige, energieke, praktische, zelfverzekerde, soms ietwat prestatiegerichte persoonlijkheid (Succesvolle werker). Daarnaast wordt de Onderofficier gekenmerkt door zijn zorgzaamheid, medenleven, verantwoordelijkheid, loyaliteit, en soms door zijn dominantie (Loyalist).

Tijdens het uitvoeren van zijn technische werkzaamheden weet de Onderofficier zijn praktische, prestatiegerichte en gedreven karaktertrekken goed te combineren.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderofficier Elektrotechniek, Karakter Onderofficier Elektrotechniek.

Netwerk onderofficier Elektrotechniek

De Onderofficier Elektrotechniek werkt in de regel alleen binnen de organisatie van de Landmacht, Luchtmacht of Marine.

Als Onderofficier Elektrotechniek verzorg je onder leiding van Technische Officieren in samenwerking met collega Onderofficieren terwijl je sturing en leiding geeft aan ondergeschikten de beschikbaarheid van het materieel voor operationele eenheden.

Tijdens uitzendingen en oefeningen is het mogelijk om in contact te komen met buitenlandse bondgenoten of zelfs met burgers en vijanden. Dit contact zal echter niet standaard zijn, zoals het bij de operationele eenheden is.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderofficier Elektrotechniek, Medewerkers Onderofficier Elektrotechniek.

Is het beroep onderofficier Elektrotechniek iets voor jou?

Zou je graag onderofficier Elektrotechniek willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderofficier Elektrotechniek bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderofficier Elektrotechniek, beroepskeuzetest Onderofficier Elektrotechniek, beroep Onderofficier Elektrotechniek kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderofficier Elektrotechniek

De Onderofficier Elektrotechniek kan binnen de organisaties van de Krijgsmacht bijtekenen voor eenzelfde functie na afronding van een dienstperiode, doorgroeien naar hogere (Onder)Officiersfuncties indien er aan de gestelde vooropleidingseisen wordt voldaan (wat kan op kosten van Defensie) of een andere functie binnen de organisatie gaan bekleden.

Tevens is het mogelijk om voor een ander krijgsmachtsonderdeel te gaan werken.

Buiten Defensie is het voor de oud-Onderofficier mogelijk om voor een technisch bedrijf te gaan werken, afhankelijk van de genoten opleiding en werkervaring. De Onderofficier Autotechniek zou bijvoorbeeld automonteur kunnen worden en de Onderofficier Electrotechniek van de Marine zou werkzaam kunnen worden binnen de 'offshore'.

Arbeidsmarktperspectief score onderofficier Elektrotechniek

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderofficier Elektrotechniek. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderofficier Elektrotechniek, Promotie mogelijkheden Onderofficier Elektrotechniek, Carriere Onderofficier Elektrotechniek.

Solliciteren op de functie onderofficier Elektrotechniek

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderofficier Elektrotechniek dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderofficier Elektrotechniek belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderofficier Elektrotechniek. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderofficier Elektrotechniek, CV Onderofficier Elektrotechniek, sollicitatie Onderofficier Elektrotechniek.

Interviews met onderofficier Elektrotechniek

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderofficier Elektrotechniek

Vacatures onderofficier elektrotechniek

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderofficier Elektrotechniek? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderofficier Elektrotechniek. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Onderofficier Elektrotechniek heeft een afwisselend, vrij technisch beroep. Als militair dien je rekening te houden met de mogelijkheid uitgezonden te worden binnen het kader van NAVO-, VN- of EU-missies en oefeningen. De Onderofficier dient, vanwege het representatieve karakter van zijn functie, van onbesproken gedrag te zijn.

Beoordeling Onderofficier Elektrotechniek

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderofficier Elektrotechniek' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderofficier Elektrotechniek

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep