U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Onderofficier Logistiek

Onderofficier Logistiek worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderofficier Logistiek? Lees de functieomschrijving.

De Onderofficier Logistiek heeft een afwisselende baan. De Onderofficier zal binnen een logistieke eenheid leiding geven aan een team soldaten/matrozen onder leiding van een Officier Logistiek. Binnen de toegewezen taken krijgt de Onderofficier de vrijheid zelf een plan op te stellen, dit te organiseren en uit te voeren. Binnen deze eenheid draagt de Onderofficier zorg voor de sfeer op de werkplek, de controle van het afgeleverde werk door zijn team en het werk- en denkniveau van de teamleden door het organiseren van opleidingen en oefeningen. De Onderofficier is enerzijds het verlengde van de Officier richting de manschappen wat betreft het controleren en sturing geven tijdens het werk en is anderzijds het verlengde van de manschappen richting de Officieren wat betreft het geven van adviezen en rapportages.

De Onderofficier Logistieke Verzorging houdt zich bezig met het verzorgen van voedsel (koks, bediening en bakkers) of het wassen van vuil goed.

De Onderofficier Logistiek Goederenbeheer zorgt ervoor dat alle voorraden op het beoogde niveau blijven. Zo worden goederen vervoerd en magazijnen gecontroleerd.

De Onderofficier Logistieke Administratie houdt zich bezig met het betalen van salarissen, het opstellen/opsturen van brieven, het vastleggen wie op welk moment verlof krijgt en het verzorgen van de post.

Als militair heb je een verantwoordelijke functie. De Onderofficier dient zich representatief te gedragen om als voorbeeld voor zijn manschappen te dienen en om de Krijgsmacht haar goede naam te laten behouden binnen de samenleving. Defensie stelt dan ook als eis dat de (toekomstige) Onderofficier geen strafblad, verslavingen, geldproblemen of andere zaken die de pretentie van belangenverstrellingen met zich mee zouden kunnen brengen, heeft.

De Onderofficier Logistiek moet rekening houden met onregelmatige diensten en de mogelijkheid op internationale oefeningen en missies uitgezonden te worden.

Mensen vonden ons op: Job Onderofficier Logistiek, Baan Onderofficier Logistiek, Onderofficier Logistiek Worden, Functie-eisen Onderofficier Logistiek, Verantwoordelijkheden Onderofficier Logistiek, Functieprofiel Onderofficier Logistiek, Wat doet een Onderofficier Logistiek, Werken als Onderofficier Logistiek.

Onderofficier Logistiek worden: Opleiding tot onderofficier Logistiek

Om Onderofficier Logistiek te worden, dient de gegadigde allereerst te kiezen voor een krijgsmachtsonderdeel: De Landmacht, Luchtmacht of Marine. Elk onderdeel kent eigen instroomeisen.

Bij de Marine zijn er drie functies in de logistiek (Verzorging, Administratie en Goederenbeheer). Voor de Verzorging dient men te beschikken over een MBO niveau-3 diploma in een verzorgende richting (kok, gastvrouw/heer, bakker of facilitair management). Voor Administratie dient men een diploma HAVO of MBO niveau-3 of 4 te bezitten in de richting Administratie en Economie. Voor Goederenbeheer dient men te beschikken over een diploma MBO niveau-3 of 4 in een handelsrichting of logistiek.

Bij de Landmacht (Logistiek, militaire administratie) dient men in het bezit te zijn van een MBO niveau-3 diploma in een administratieve richting, een VMBO- TL/GL/KBGL in de richting Handel en Administratie of een VMBO niveau-2 met succesvol afgelegde functie binnen de logistiek van de Landmacht, pychologische test en positief advies van de (voormalig)commandant.

Bij de Luchtmacht dient men te beschikken over een diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg of een vergelijkbaar buitenlands diploma met Engels en Nederlands of Nederlands als tweede taal op niveau 3.

Na afronding van de opleiding, die ca. twee jaar duurt, geldt er een dienverplichting van vier jaar bij het werkgevende krijgsmachtsonderdeel.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderofficier Logistiek, Onderofficier Logistiek Worden, Opleidingsniveau Onderofficier Logistiek, Scholing Onderofficier Logistiek, Studie Onderofficier Logistiek, Bijscholing Onderofficier Logistiek, Omscholing Onderofficier Logistiek.

Organisaties waar een onderofficier Logistiek doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Onderofficier Logistiek, zal de gegadigde geplaatst worden bij een eenheid van het gekozen krijgsmachtsonderdeel.

De Onderofficier bij de Marine wordt werkzaam aan boord van een schip of bij een onderdeel aan land. Binnen de dienstperiode zal dit wisselen.

De Onderofficier bij de Landmacht wordt geplaatst bij de 13e of 43e Gemechaniseerde Brigade in Oirschot of Havelte, het Operationeel Ondersteuningscommando Land in Apeldoorn of 't Harde of bij de 11e Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.

De Onderofficier Luchtmacht wordt geplaatst bij een operationeel squadron of luchtmachtbasis.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderofficier Logistiek, Onderofficier Logistiek Worden, Opleidingsniveau Onderofficier Logistiek, Scholing Onderofficier Logistiek, Studie Onderofficier Logistiek, Bijscholing Onderofficier Logistiek, Omscholing Onderofficier Logistiek.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderofficier Logistiek

De Onderofficier Logistiek gaat vanaf het moment dat hij begint aan de opleiding loon ontvangen. Aanvankelijk heeft de toekomstige Onderofficier nog een relatief lage rang, waarnaar hij betaald krijgt, waardoor hij nog niet het volledige onderofficiersloon ontvangt. Naarmate de opleiding echter vordert, zal de rang, en dus ook het loon, van de gegadigde stijgen. Bij de vaststelling van het loon wordt er rekening gehouden met leeftijd en werkervaring. Het loon zal tussen de €1197 en €2927 bruto per maand liggen.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden je opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten en is er onder bepaalde voorwaarden een mogelijkheid om een rijbewijs te halen. Bovendien is er op kosten van de Landmacht, Luchtmacht of Marine na afronding van de opleiding tot Onderofficier Logistiek een studie te volgen naar keuze. Tot slot is er een ABP pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderofficier Logistiek, Loon Onderofficier Logistiek, Wat verdien je als Onderofficier Logistiek, Salarisschaal Onderofficier Logistiek, Salarisindicatie Onderofficier Logistiek, Bonus Onderofficier Logistiek, CAO Onderofficier Logistiek, Brutoloon Onderofficier Logistiek, Nettoloon Onderofficier Logistiek, Vakantiedagen Onderofficier Logistiek, Pensioen Onderofficier Logistiek.

Competenties, skills & vaardigheden onderofficier logistiek

 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Discipline
 • Plannen en organiseren
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Onderofficier Logistiek, Vaardigheden Onderofficier Logistiek, Attitude Onderofficier Logistiek, Kwalificaties Onderofficier Logistiek, Competentieprofiel Onderofficier Logistiek.

Boeken voor het beroep onderofficier logistiek

Wil je meer weten over het beroep onderofficier logistiek? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderofficier logistiek bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderofficier logistiek te komen.

Werken met logistiek - Supply Chain Management - incl. toegang tot Prepzone | Hessel Visser

Serie 'Werken met logistiek' - Nederlands | Druk: 7 | Hardcover | 9789001841805 | 496 pagina's

In de laatste vijfentwintig jaar uitgegroeid tot hét standaardwerk voor de kennismaking met het logistieke vakgebied. Al meer dan 140.000 studenten zijn opgeleid met dit boek. Inhoud van Werken met logistiek Werken met logistiek besteedt niet alleen aand...

Werken met Logistiek | Hessel Visser

Nederlands | Druk: 8 | Hardcover | 9789001899912 | 544 pagina's

- Standaardwerk voor de kennismaking met het logistieke vakgebied; - toegankelijk en heldere structuur; - praktijkgerichte benadering. Werken met logistiek is de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot hét standaardwerk voor het logistieke vakgebied. Het boek b...

Basisboek Logistiek | Ad van Goor

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789001877521

Basisboek Logistiek 2e druk is een boek van Ad van Goor uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001877521 Basisboek Logistiek geldt als dé inleiding in de logistiek. Het biedt zowel een kennismaking als een overzicht voor studenten en profession...

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderofficier Logistiek, Onderofficier Logistiek ebooks, boek Onderofficier Logistiek.

Persoonstypen onderofficier Logistiek

De Onderofficier Logistiek is een Loyalist en een Waarnemer.

Tijdens de werkzaamheden kan de Onderofficier zijn loyaliteit, zorgzaamheid, verantwoordelijkheid, volharding, objectiviteit en scherpzinnigheid gebruiken om te zorgen dat de operationele eenheden zullen beschikken over de juiste benodigdheden. De Onderofficier heeft een innerlijke drang naar veiligheid en kan dit binnen zijn functie bij Defensie nastreven.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderofficier Logistiek, Karakter Onderofficier Logistiek.

Netwerk onderofficier Logistiek

Binnen de logistieke afdeling van de Luchtmacht, Landmacht of Marine zal er in teamverband worden gewerkt. De Onderofficier is de schakel tussen de opdrachten van de Officier en de uitvoering daarvan door de manschappen. De Onderofficier voorziet de Officier van advies (zij werken op den duur langer binnen de logistiek dan de pelotonscommandanten) en stuurt en controleert de manschappen. Wanneer er wordt deelgenomen aan oefeningen en missies zal er sprake zijn van contact met logistieke bondgenoten, bij het verzorgen van de benodigde voorzieningen. Tijdens het daadwerkelijk uitvoeren van de taken zal er ook contact zijn met de reguliere eenheden, aangezien de logistiek is ingesteld op de ondersteuning van deze eenheden.

Wanneer de Onderofficier uitgezonden wordt op oefening of missie kan er contact zijn metde burgerof met de vijand.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderofficier Logistiek, Medewerkers Onderofficier Logistiek.

Is het beroep onderofficier Logistiek iets voor jou?

Zou je graag onderofficier Logistiek willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderofficier Logistiek bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderofficier Logistiek, beroepskeuzetest Onderofficier Logistiek, beroep Onderofficier Logistiek kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderofficier Logistiek

De Onderofficier Logistiek kan na het afronden van een dienstperiode bijtekenen voor een zelfde functie binnen de logistiek van Defensie of doorgroeien naar hogere (Onder)Officiersfuncties. Wanneer men voor de Officier Logistiek door wil gaan, dient er wel voldaan te worden aan de gestelde instroomeisen. Deze opleidingen kunnen wel behaald worden op kosten van Defensie.

Tevens is het mogelijk om binnen Defensie voor een ander onderdeel te gaan werken. Hiervoor dient wel opnieuw gesolliciteerd te worden, maar tijdens de opleiding worden er dan vrijstellingen toegekend.

Buiten de organisatie van de Krijgsmacht is het mogelijk om een logistieke functie te gaan bekleden bij de overheid of binnen het bedrijfsleven. Zo zou het bij een aparte logistieke afdeling van een multinational kunnen zijn, maar ook bij een organisatie als de NS, de Post of Energiemaatschappij.

Momenteel hebben de verschillende krijgsmachtsonderdelen nog vacatures open staan.

Arbeidsmarktperspectief score onderofficier Logistiek

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderofficier Logistiek. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderofficier Logistiek, Promotie mogelijkheden Onderofficier Logistiek, Carriere Onderofficier Logistiek.

Solliciteren op de functie onderofficier Logistiek

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderofficier Logistiek dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderofficier Logistiek belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderofficier Logistiek. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderofficier Logistiek, CV Onderofficier Logistiek, sollicitatie Onderofficier Logistiek.

Interviews met onderofficier Logistiek

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderofficier Logistiek

 • Officier Logistiek
 • Officier Militaire Administratie
 • Soldaat Logistiek

Vacatures onderofficier logistiek

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderofficier Logistiek? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderofficier Logistiek. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Onderofficier Logistiek heeft een afwisselende baan. De Onderofficier zal binnen een logistieke eenheid leiding geven aan een team soldaten/matrozen onder leiding van een Officier Logistiek. Binnen de toegewezen taken krijgt de Onderofficier de vrijheid zelf een plan op te stellen, dit te organiseren en uit te voeren.

Beoordeling Onderofficier Logistiek

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderofficier Logistiek' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderofficier Logistiek

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep