Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht? Lees de functieomschrijving.

De Korporaal en Onderofficier Luchtverdediging werken binnen een Luchtverdedigingssquadron onder leiding van vier Officieren Luchtverdediging/Vuurleiding. De luchtverdediging wordt gebruikt om bases, steden, grenzen, vliegvelden, industriegebieden e.d. te beschermen tegen aanvallen vanuit de lucht. Deze aanvallen kunnen uitgevoerd worden met behulp van raketten, maar ook door vliegtuigen e.d. Deze beveiliging wordt gerealiseerd met behulp van 'de Patriot', een luchtverdedigingssysteem. Dit systeem is mobiel en kan dus in een kort tijdsbestek ingezet worden op de vereiste plaatsen. Om deze mobiliteit te garanderen wordt er voor de korporaals en Onderofficieren tijd vrij gemaakt om rijbewijzen te halen. Bij het uitvoeren van de taken maakt de Patriot gebruik van enkele radars, een vuurleidingswagen en een lanceerinrichting. De Officieren bedienen deze systemen. De lanceerploeg voert de bevelen van de Officieren uit. De lanceerploeg regelt het onderhoud en de opbouw van de lanceerinrichting. De daadwerkelijke lancering wordt beslist in overleg met de vuurleidingswagen.

Naast de luchtverdedigingstaken worden de Korporaals en Onderofficieren belast met de bewaking van de luchtverdedigingssystemen en gedeeltelijk voor de bewaking van luchtmachtbasis De Peel in Zuid-Oost Nederland, waar de Luchtverdediging is gestationeerd.

Om de uitvoering van de taken te stroomlijnen wordt er veel geoefend in zowel binnen- als buitenland. Tevens is er sprake van enkele grote oefeningen, om het jaar of om de paar jaar, met meerdere onderdelen van verschillende krijgsmachten en krijgsmachtonderdelen. Op Kreta wordt er tijdens de dienstperiode minimaal één keer met een echte Patriot-raket geschoten om te testen of het squadron goed getraind en gevechtsklaar is.

Mensen vonden ons op: Job Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Baan Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht Worden, Functie-eisen Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Verantwoordelijkheden Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Functieprofiel Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Wat doet een Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Werken als Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht worden: Opleiding tot onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Korporaal en Onderofficier Luchtverdediging/Bewaking dient de toekomstige Korporaal minimaal in het bezit te zijn van een VMBO diploma kaderberoepsgerichte leerweg of een vergelijkbaar buitenlands diploma met Nederlands en Engels of Nederlands als Tweede Taal niveau-3. De Onderofficier dient minimaal in het bezit te zijn van een VMBO diploma gemengde of theoretische leerweg of een vergelijkbaar buitenlands diploma met Nederlands en Engels of Nederlands als Tweede Taal niveau-3.

Daarnaast mag de gegadigde niet ouder zijn dan 29 jaar voor aanvang van de opleiding. Soms is het echter mogelijk om op oudere leeftijd alsnog toegelaten te worden. Hierover kan met de Luchtmacht worden gesproken.

Na afronding van de opleiding van zo'n anderhalf tot twee jaar aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht in Woensdrecht dient er minimaal een dienstperiode van vier jaar te worden uitgezeten.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht Worden, Opleidingsniveau Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Scholing Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Studie Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Bijscholing Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Omscholing Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Organisaties waar een onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Korporaal of Onderofficier Luchtverdediging/Bewaking wordt de gegadigde geplaatst bij de Groep Geleide Wapens op Luchtmachtbasis De Peel in Zuid-Oost Nederland. Binnen deze groep wordt deelgenomen aan oefeningen en missies binnen een luchtverdedigingssquadron en wordt deelgenomen aan beveiligingsactiviteiten met betrekking tot luchtmachtbasis De Peel.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht Worden, Opleidingsniveau Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Scholing Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Studie Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Bijscholing Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Omscholing Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

De Onderofficier Luchtverdediging gaat vanaf het begin van de opleiding verdienen. Bij het begin van de opleiding heeft de Onderofficier in spé nog een lage rang en krijgt hij naar die rang betaald. Naarmate de opleiding vordert en naarmate er een hogere rang wordt behaald, stijgt het loon mee. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Het ligt tussen €1197 en €2866 bruto per maand.

 Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden je opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling en zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtmacht na afronding van de opleiding tot Onderofficier een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Loon Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Wat verdien je als Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Salarisschaal Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Salarisindicatie Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Bonus Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, CAO Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Brutoloon Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Nettoloon Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Vakantiedagen Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Pensioen Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Competenties, skills & vaardigheden onderofficier luchtverdediging luchtmacht

 • Integriteit
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Vaardigheden Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Attitude Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Kwalificaties Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Competentieprofiel Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Boeken voor het beroep onderofficier luchtverdediging luchtmacht

Wil je meer weten over het beroep onderofficier luchtverdediging luchtmacht? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderofficier luchtverdediging luchtmacht bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderofficier luchtverdediging luchtmacht te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht ebooks, boek Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Persoonstypen onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

De Korporaal en Onderofficier Luchtverdediging hebben een loyale, verantwoordelijke en volhardende persoonlijkheid (Loyalist) Ze zijn ook scherpzinnige, inzichtelijke en leergierige (Waarnemer). Ze zijn in staat om binnen een team samen te werken bij het uitvoeren van precieze taken.  Door hun volharding in het werk, kunnen ze buiten de werkzaamheden soms in zichzelf gericht zijn.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Karakter Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Netwerk onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

Tijdens de luchtverdedigingstaken wordt er door de Korporaals, Onderofficieren en Officieren intensief samengewerkt bij de werkzaamheden. De Luchtverdediging is in staat om onafhankelijk van andere eenheden te opereren. In de praktijk zal er ook contact zijn met collega Luchtverdedigers en met andere militairen op de bases.

Tijdens de beveiligingstaken zal er sprake zijn van contact met (ongewilde/onverwachte) gasten van de Luchtmachtbases. Dit contact hangt af van de aard van het bezoek. Doorgaans zal dit het controleren van de persoonsgegevens en gastenlijst bevatten.

Doordat de Luchtverdediging zich richt op het beveiligen van het luchtruim tegen helikopters, vliegtuigen en raketten zal er in de regel geen persoonlijk contact zijn met vijanden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Medewerkers Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Is het beroep onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht iets voor jou?

Zou je graag onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, beroepskeuzetest Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, beroep Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

Als Onderofficier Luchtverdediging is er bij goede prestaties de mogelijkheid om door te groeien naar hogere functies binnen de Luchtmacht. Hiervoor moeten wel de benodigde vooropleidingen worden behaald, maar dit kan op kosten van Defensie.

Buiten de krijgsmacht is er de mogelijkheid om voor de overheid of in het bedrijfsleven te gaan werken. Aangezien de Onderofficier ook belast is met beveiligingstaken kunnen oud-Onderofficier Luchtverdedigers bijvoorbeeld terecht in het middenkader van particuliere beveiligingsbedrijven. Door ervaring met moderne technologie en luchtvaart zouden ook taken bij de luchtverkeersleiding of in de ICT mogelijk zijn.

De bezuinigingen waarmee defensie is belast en/of zal worden belast, zullen waarschijnlijk niet invloed hebben op de Luchtverdediging, aangezien dit een cruciaal onderdeel is in de bewaking van Nederland en haar NAVO-bondgenoten.

Momenteel heeft de Luchtmacht geen vacatures open staan voor Korporaal en Onderofficier Luchtverdediging. Wel is het mogelijk gegevens achter te laten voor het geval er een vrij komt.

Arbeidsmarktperspectief score onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Promotie mogelijkheden Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, Carriere Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Solliciteren op de functie onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, CV Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht, sollicitatie Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht.

Interviews met onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

 • Onderofficier Luchtdoelartillerie
 • Onderofficier Genie
 • Officier Luchtverdediging/Vuurleiding

Vacatures onderofficier luchtverdediging luchtmacht

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Korporaal en Onderofficier Luchtverdediging werken binnen een Luchtverdedigingssquadron onder leiding van vier Officieren Luchtverdediging/Vuurleiding. De luchtverdediging wordt gebruikt om bases, steden, grenzen, vliegvelden, industriegebieden e.d. te beschermen tegen aanvallen vanuit de lucht.

Beoordeling Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderofficier Luchtverdediging Luchtmacht

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep