Onderofficier Munitie / Wapentechniek worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderofficier Munitie / Wapentechniek? Lees de functieomschrijving.

De Wapentechnisch Onderofficier heeft een verantwoordelijke functie, binnen de samenleving als medewerker van de krijgsmacht en als leidinggevende binnen zijn eenheid. Hij dient zich dan ook representatief te gedragen. Aangezien de werkzaamheden van de Onderofficier op onregelmatige tijden plaats vinden mag de Wapentechnisch Onderofficier geen '9 tot 5'-mentaliteit bezitten. Ook moet de Onderofficier stressbestendig en gedisciplineerd te werk kunnen gaan, om zelfs in noodsituaties optimaal te kunnen presteren.

Als Onderofficier Wapen- en Munitietechniek geef je leiding aan een groep manschappen en ben je in staat om de werkzaamheden uit te leggen en zelf ook uit te voeren. Je moet dus ook goed kunnen samenwerken en een werkbare sfeer weten te creëeren in je eenheid.

De Onderofficier Wapentechnische Dienst Vliegtuigtechniek is belast met de controle en het onderhoud van de systemen van Marinehelikopters. De Onderofficier Scheepssystemen zal werken met commando-, scheeps- en wapensystemen aan boord van Marineschepen. Wanneer de Onderofficier goed weet te presteren kan hij dienen op een Onderzeeboot (alleen mannen worden toegelaten bij dit onderdeel). De Onderofficier Wapensysteem Techniek zal zich bezig houden met het onderhoud, het controleren en het herstel van wapensystemen en instrumenten van bijvoorbeeld Tanks en Pantserhouwitzers. Bij de Landmacht moet er rekening worden gehouden met een mogelijke uitzending waarbij de Onderofficier als groepscommandant leiding zou kunnen geven aan patrouilles. De werkzaamheden van de Onderofficier Vliegtuigwapentechniek zullen vooral betrekking hebben tot het doorlichten en aanpassen van systemen, het onderhouden van helikopters en vliegtuigen en het ondersteunen van leidinggevenden.

Er moet rekening worden gehouden met een mogelijke uitzending. Alle Onderofficieren zullen deelnemen aan nationale en internationale oefeningen.

Mensen vonden ons op: Job Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Baan Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Onderofficier Munitie / Wapentechniek Worden, Functie-eisen Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Verantwoordelijkheden Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Functieprofiel Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Wat doet een Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Werken als Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Onderofficier Munitie / Wapentechniek worden: Opleiding tot onderofficier Munitie / Wapentechniek

De Onderofficier Wapen- en Munitietechniek heeft drie mogelijke werkgevers: de Landmacht, Luchtmacht en Marine. Elk krijgsmachtsonderdeel stelt echter haar eigen eisen.

Om toegelaten te worden bij de Luchtmacht in de functies Vliegtuigwapentechniek MBO niveau-2 en MBO niveau-3 dient men in het bezit te zijn van respectievelijk een diploma MBO niveau-2 Mechatronica en een MBO niveau-3 Mechatronica of Servicemonteur Elektrotechniek. Tevens worden buitenlandse diploma's op hetzelfde niveau geaccepteerd. (Hierbij dienen de vakken Engels & Nederlands of Nederlands als tweede taal op niveau 3 te zijn behaald.) De maximale instapleeftijd is 29 jaar.

Om toegelaten te worden bij de Landmacht dient men minimaal een diploma MBO Elektronica, Energietechniek of Werktuigbouwkunde (oud model), MBO niveau-3 Elektrotechniek, Energietechniek, Werktuigbouwkunde, Elektriciteit, Witgoedtechniek of Communicatie en installatietechniek óf een diploma VMBO Theoretische/ Gemengde Leerweg Techniek met MBO niveau-2 Elektrotechniek te bezitten. Men dient hier minimaal 1.55 meter lang te zijn. Het is toegestaan om brillen en lenzen te dragen.

Om toegelaten te worden bij de Marine dient men minimaal in het bezit te zijn van een Luchtvaartopleiding  CAT B2 (met een PART 66/147 luchtvaarteis) voor de Onderofficier Wapentechnische Vliegtuigtechniek en een MBO niveau-4 diploma in de richtingen Elektrotechniek Middenkaderfunctionaris, MBO niveau-4 elektrotechniek uitstroomprofiel, veiligheid en vakmanschap niveau-3 mechatronica of een HAVO diploma.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Onderofficier Munitie / Wapentechniek Worden, Opleidingsniveau Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Scholing Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Studie Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Bijscholing Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Omscholing Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Organisaties waar een onderofficier Munitie / Wapentechniek doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Onderofficier wordt de gegadigde geplaatst bij een onderdeel van de Landmacht, Luchtmacht of Marine. De plaatsing is afhankelijk van de gekozen richting en sollicitatie.

De Onderofficier bij de Landmacht wordt geplaast bij een hersteleenheid.

De Onderofficier bij de Luchtmacht wordt geplaast bij een Forward Armament and Refueling Point eenheid voor Apache's of bij een F-16 squadron.

De Onderofficier bij de Marine wordt werkzaam op een schip.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Onderofficier Munitie / Wapentechniek Worden, Opleidingsniveau Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Scholing Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Studie Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Bijscholing Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Omscholing Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderofficier Munitie / Wapentechniek

De Onderofficier Wapen/Munitietechniek krijgt na aanvang van de opleiding direct loon betaald. In het begin heeft hij nog een lagere rang en krijgt hij hiernaar betaald. Naarmate de opleiding echter vordert zal de rang, en dus ook het loon, van de gegadigde stijgen. Bij de bepaling van het loon, dat ligt tussen de €1197 en €2972 per maand, wordt rekening gehouden met werkervaring en leeftijd.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden je opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde collectieve zorgverzekering, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten en is er onder bepaalde voorwaarden een mogelijkheid om een rijbewijs te halen. Bovendien is er op kosten (geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de opleiding) van de Landmacht, Luchtmacht of Marine na afronding van de opleiding tot Wapentechnisch Onderofficier een studie te volgen naar keuze. Tot slot is er een ABP pensioen.

Bij enkele Marinefuncties wordt er een aanstellingspremie gegeven. Voor de Wapentechnische Onderofficier Scheepssystemen is dit na vijf jaar €12.500.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Loon Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Wat verdien je als Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Salarisschaal Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Salarisindicatie Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Bonus Onderofficier Munitie / Wapentechniek, CAO Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Brutoloon Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Nettoloon Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Vakantiedagen Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Pensioen Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Competenties, skills & vaardigheden onderofficier munitie / wapentechniek

 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Kennis hebben van munitie en wapensystemen
 • Stapgewijs kunnen werken
Mensen vonden ons op: Kennis Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Vaardigheden Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Attitude Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Kwalificaties Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Competentieprofiel Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Boeken voor het beroep onderofficier munitie / wapentechniek

Wil je meer weten over het beroep onderofficier munitie / wapentechniek? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderofficier munitie / wapentechniek bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderofficier munitie / wapentechniek te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Onderofficier Munitie / Wapentechniek ebooks, boek Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Persoonstypen onderofficier Munitie / Wapentechniek

De Onderofficier Munitietechniek en Onderofficier Wapentechniek is zorgzaam, medelevend, loyaal en verantwoordelijk (Loyalist).

Tevens is de Onderofficier een gedreven, energiek, zelfverzekerd en praktisch persoon. Op zijn tijd kunnen hier ook pretentieuze, oppervlakkige, ijdele en prestatiegerichte kanten bij komen kijken (Succesvolle werker).

De Onderofficier kan zorgaam en verantwoordelijk omgaan met wapens en munitie, terwijl hij gedreven werkt en met praktische oplossingen uit de hoek kan komen bij het verhelpen van technische problemen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Karakter Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Netwerk onderofficier Munitie / Wapentechniek

De Onderofficier zal leiding geven aan een team ondergeschikten bij het uitvoeren van hun taken en wordt zelf gestuurd door een Officier Technische Dienst. Tijdens de werkzaamheden zal er contact zijn met collega Onderofficieren, bijvoorbeeld ondersteunend van aard. Tevens is er contact met operationele eenheden wanneer zij hun systemen door de Onderofficier moeten laten controleren of repareren.

De Onderofficier Wapen/Munitietechniek komt tijdens zijn werk niet in aanraking met externen. Het is natuurlijk wel mogelijk om bij open dagen of bezoeken contact te krijgen met mensen van buiten de organisaties van de Luchtmacht, Marine of Landmacht.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Medewerkers Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Is het beroep onderofficier Munitie / Wapentechniek iets voor jou?

Zou je graag onderofficier Munitie / Wapentechniek willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderofficier Munitie / Wapentechniek bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderofficier Munitie / Wapentechniek, beroepskeuzetest Onderofficier Munitie / Wapentechniek, beroep Onderofficier Munitie / Wapentechniek kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderofficier Munitie / Wapentechniek

De Onderofficier Wapen/Munitietechniek kan na afronding van een dienstperiode bij tekenen voor eenzelfde functie, indien er voldoende kwaliteit wordt geleverd. Tevens kan de Onderofficier doorgroeien naar hogere (Onder)Officiersfuncties. Hierbij moet wel gezegd worden dat er voldaan dient te worden aan de gestelde vooropleidingseisen, maar deze opleidingen kunnen gevolgd worden op kosten van Defensie. Ook is het mogelijk om voor een ander krijgsmachtsonderdeel te gaan werken.

Buiten de Krijgsmacht is het mogelijk om binnen het bedrijfsleven te gaan werken. Hierbij valt te denken aan technische functies bij multinationals of het MKB. Voorbeelden van functies zijn afhankelijk van de vooropleiding en werkervaring. Een Luchtvaartachtergrond stelt functies bij luchthavens open, een Marine-achtergrond stelt functies in de offshore open.

Momenteel heeft Defensie nog vacatures open staan voor de functie Onderofficier Munitie/Wapentechniek.

Arbeidsmarktperspectief score onderofficier Munitie / Wapentechniek

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderofficier Munitie / Wapentechniek. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Promotie mogelijkheden Onderofficier Munitie / Wapentechniek, Carriere Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Solliciteren op de functie onderofficier Munitie / Wapentechniek

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderofficier Munitie / Wapentechniek dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderofficier Munitie / Wapentechniek belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderofficier Munitie / Wapentechniek. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderofficier Munitie / Wapentechniek, CV Onderofficier Munitie / Wapentechniek, sollicitatie Onderofficier Munitie / Wapentechniek.

Interviews met onderofficier Munitie / Wapentechniek

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderofficier Munitie / Wapentechniek

Vacatures onderofficier munitie / wapentechniek

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderofficier Munitie / Wapentechniek? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderofficier Munitie / Wapentechniek. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Wapentechnisch Onderofficier heeft een verantwoordelijke functie, binnen de samenleving als medewerker van de krijgsmacht en als leidinggevende binnen zijn eenheid. Hij dient zich dan ook representatief te gedragen. Aangezien de werkzaamheden van de Onderofficier op onregelmatige tijden plaats vinden mag de Wapentechnisch Onderofficier geen '9 tot 5'-mentaliteit bezitten.

Beoordeling Onderofficier Munitie / Wapentechniek

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderofficier Munitie / Wapentechniek' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderofficier Munitie / Wapentechniek

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep