U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Onderwijsadviseur

Onderwijsadviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderwijsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Sinds de intrede van 'het Nieuwe Leren' - een stroming binnen het onderwijs waarbinnen allerlei innovatieve onderwijsconcepten, zoals bijv. competentiegericht leren, een plaats hebben - zijn veel instellingen voor voortgezet of hoger onderwijs en regionale opleiding centra (ROC's) begonnen met het doorvoeren van allerlei onderwijskundige veranderingen en daaraan gekoppelde organisatorische herstructureringen. Dit heeft een fikse markt gecreëerd voor Onderwijsadviseurs: freelancers, bedrijven of zelfstandigen die inspelen op de behoefte binnen de onderwijsmarkt, namelijk advies bij de implementatie van veranderingen.

Als Onderwijsadviseur of Onderwijskundig Adviseur ben je dus breed inzetbaar binnen onderwijsinstanties en adviseer je onderwijskundig personeel, management en soms zelfs directieleden over hoe men de (onderwijs)organisatie effectief kan veranderen. Onderwijsadviseurs worden ingehuurd als interimmers die een tijd lang binnen de organisatie meelopen om zo stapsgewijs innovaties door te voeren, maar kunnen ook op basis van incidentele gesprekken of trainingen verbonden zijn aan een instelling die vraagt om consultancy.

Het werk van een Onderwijsadviseur bestaat uit het doorlichten van organisaties en onderwijskundige structuren, nieuwe, innovatieve onderwijsontwikkelingen volgen en implementeren en organisaties proberen te veranderen. In een cultuur waarin verandering niet altijd wordt gewaardeerd - het onderwijs werd vaak als behoudend bestempeld - is het niet altijd een makkelijke klus om veranderingen bij docenten, managers en directieleden door te voeren.

Mensen vonden ons op: Job Onderwijsadviseur, Baan Onderwijsadviseur, Onderwijsadviseur Worden, Functie-eisen Onderwijsadviseur, Verantwoordelijkheden Onderwijsadviseur, Functieprofiel Onderwijsadviseur, Wat doet een Onderwijsadviseur, Werken als Onderwijsadviseur.

Onderwijsadviseur worden: Opleiding tot onderwijsadviseur

Voor de functie Onderwijsadviseur bestaat geen directe vooropleiding hoewel de WO Master Onderwijskunde goed zou aansluiten. Tevens is een wetenschappelijke vooropleiding in bijv. Sociologie, Organisatiewetenschappen, Bestuurskunde en Communicatie mogelijk. Mensen die werken als Onderwijsconsultant dienen in elk geval een hart voor onderwijs te hebben en over een ondernemersgeest te beschikken.

Duidelijk is dat je, wil je dit beroep uit kunnen oefenen, eigenlijk al wat jaren ervaring moet hebben, bij voorkeur in een onderwijskundige organisaties waarin je - succesvolle of falende -  veranderingstrajecten van dichtbij hebt meegemaakt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderwijsadviseur, Onderwijsadviseur Worden, Opleidingsniveau Onderwijsadviseur, Scholing Onderwijsadviseur, Studie Onderwijsadviseur, Bijscholing Onderwijsadviseur, Omscholing Onderwijsadviseur.

Organisaties waar een onderwijsadviseur doorgaans werkzaam is

Onderwijsadviseurs werken voornamelijk in commerciële organisaties. Het onderwijsveld is een goede werkgever: scholen en opleidingsinstellingen hebben vaak een bepaald gesubsidiëerd budget om trainingen, onderwijsadvies en vakontwikkelingen in te kopen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderwijsadviseur, Onderwijsadviseur Worden, Opleidingsniveau Onderwijsadviseur, Scholing Onderwijsadviseur, Studie Onderwijsadviseur, Bijscholing Onderwijsadviseur, Omscholing Onderwijsadviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderwijsadviseur

Het is moeilijk aan te geven wat de maandelijkse bruto verdiensten zijn voor een Onderwijsadviseur. Binnen consultancy variëren de tarieven nogal eens. Nogmaals, vaak worden Onderwijsadviseurs als freelancers, interimmers of als leden van een bedrijf binnengehaald waardoor er vaker op basis van uurtarieven dan maandsalarissen wordt gewerkt. De uurtarieven die binnen onderwijskundie adviesbureau's gehanteerd worden zijn vaak rond de €150 per uur. Deze tarieven zijn dan natuurlijk op rekening van het bedrijf.

Toch komt het ook vaak voor dat er wel maandsalarissen worden betaald, wanneer bijvoorbeeld een onderwijsadviesbureau Onderwijsadviseurs in dienst neemt. Startsalarissen liggen dan rond de €2500 bruto per maand, met mogelijkheden tot doorgroeien naar €4500 bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak redelijk goed. Omdat Onderwijsadviseurs een opdracht vaak kunnen maken of breken profiteren zij mee van de omzet van een bedrijf. Tevens is er vaak een acquisitieregeling voor het binnenhalen van opdrachten. De hoogte van deze bonussen is niet in te schatten maar het is aannemelijk dat men ongeveer aan 3-5% van het jaarsalaris moet denken.

Een vakantieregeling is vaak standaard, een auto van de zaak / laptop van de zaak niet altijd. Daarvoor is de onderwijscultuur toch nog te traditioneel.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderwijsadviseur, Loon Onderwijsadviseur, Wat verdien je als Onderwijsadviseur, Salarisschaal Onderwijsadviseur, Salarisindicatie Onderwijsadviseur, Bonus Onderwijsadviseur, CAO Onderwijsadviseur, Brutoloon Onderwijsadviseur, Nettoloon Onderwijsadviseur, Vakantiedagen Onderwijsadviseur, Pensioen Onderwijsadviseur.

Competenties, skills & vaardigheden onderwijsadviseur

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Coachen
 • Overtuigen
 • Analytisch vermogen om problemen binnen een organisatie te doorgronden
 • Kennis van (actuele) onderwijskundige concepten en ontwikkelingen
 • Je moet in staat zijn veranderingen door te voeren binnen een organisatie
 • Ondernemend zijn en achter je visie staan om geloofwaardig en succesvol te zijn in dit vak
Mensen vonden ons op: Kennis Onderwijsadviseur, Vaardigheden Onderwijsadviseur, Attitude Onderwijsadviseur, Kwalificaties Onderwijsadviseur, Competentieprofiel Onderwijsadviseur.

Boeken voor het beroep onderwijsadviseur

Wil je meer weten over het beroep onderwijsadviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderwijsadviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderwijsadviseur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderwijsadviseur, Onderwijsadviseur ebooks, boek Onderwijsadviseur.

Persoonstypen onderwijsadviseur

Een Onderwijsadviseur moet binnen een organisatie tussen allerlei hete vuren opereren. De docent heeft andere behoeften en problemen dan de manager of het directielid. Om binnen één organisatie alle koppen dezelfde richting in te krijgen is veel bemiddelingskwaliteit nodig (Bemiddelaar). Ook moet je moet je achter je visie staan en stevig in je schoenen staan om de juiste richting te wijzen (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderwijsadviseur, Karakter Onderwijsadviseur.

Netwerk onderwijsadviseur

Je komt in contact met zowel managers, directieleden als docenten, afhankelijk van de opdracht die je uitvoert. Als medewerker van een groter onderwijsadviesbureau kom je in contact met collega Onderwijsadviseurs, en een directeur of manager binnen het bedrijf die de opdrachten binnenhaalt en jou daarin ondersteunt. Je rapporteert resultaten en voortgang tevens aan deze persoon.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderwijsadviseur, Medewerkers Onderwijsadviseur.

Is het beroep onderwijsadviseur iets voor jou?

Zou je graag onderwijsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderwijsadviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderwijsadviseur, beroepskeuzetest Onderwijsadviseur, beroep Onderwijsadviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderwijsadviseur

Begin jaren 2000 was er enorm veel werk voor onderwijsadviesbureaus. Vele scholen en opleidingsinstituten maakten toentertijd de transitie naar nieuwe, innovatieve onderwijsconcepten. Tegenwoordig is dit proces nog steeds gaande, wat nog steeds redelijk wat werk oplevert in de onderwijsbranche. Desalniettemin is de concurrentie ook toegenomen waardoor het niet meer zo makkelijk is als vroeger om werk binnen te halen voor consultants.

Arbeidsmarktperspectief score onderwijsadviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderwijsadviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderwijsadviseur, Promotie mogelijkheden Onderwijsadviseur, Carriere Onderwijsadviseur.

Solliciteren op de functie onderwijsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderwijsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderwijsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderwijsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderwijsadviseur, CV Onderwijsadviseur, sollicitatie Onderwijsadviseur.

Interviews met onderwijsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderwijsadviseur

Vacatures onderwijsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderwijsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Sinds de intrede van 'het Nieuwe Leren' - een stroming binnen het onderwijs waarbinnen allerlei innovatieve onderwijsconcepten, zoals bijv. competentiegericht leren, een plaats hebben - zijn veel instellingen voor voortgezet of hoger onderwijs en regionale opleiding centra (ROC's) begonnen met het doorvoeren van allerlei onderwijskundige veranderingen en daaraan gekoppelde organisatorische herstructureringen. Dit heeft een fikse markt gecreëerd voor Onderwijsadviseurs: freelancers, bedrijven of zelfstandigen die inspelen op de behoefte binnen de onderwijsmarkt, namelijk advies bij de implementatie van veranderingen.

Beoordeling Onderwijsadviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderwijsadviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderwijsadviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep