U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Onderwijskundige

Onderwijskundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderwijskundige? Lees de functieomschrijving.

De Onderwijskundige kijkt hoe kennis het beste overgedragen kan worden en hoe in het verlengde daarvan onderwijs het beste georganiseerd kan worden. De Onderwijskundige houdt zich bezig met de wetenschap van de onderwijskunde. Deze wetenschap wil leerprocessen ondersteunen, ontwikkelen en organiseren. De Onderwijskundige wil leren en opleidingen kunnen begrijpen, beschrijven en verklaren.

 

De Onderwijskundige staat niet zelf voor de klas, maar houdt zich meer bezig met de theorie en het doen van onderzoek. De Onderwijskundige houdt zich bezig met het onderwijsbeleid, de organisatie van scholen en opleidingen en het ontwikkelen van lesmateriaal. Vraagstukken waar de Onderwijskundige zich mee bezig houdt zijn onder andere:

-         Hoe ga je om met een klas?

-         Welke boeken zijn het meest effectief?

-         Waarom is de ene docent beter dan de andere?

-         Is een computer in het basisonderwijs nodig?

 

De Onderwijskundige houdt zich bezig met alle niveaus binnen het onderwijs. De Onderwijskundige is breed opgeleid en combineert aspecten van de sociologie, psychologie, pedagogiek en organisatiewetenschappen. De Onderwijskundige kan zelf onderzoek uitvoeren, de resultaten hiervan uitwerken en aan de hand hiervan advies uitbrengen. De Onderwijskundige heeft vaak een adviserende functie. Ook kan de Onderwijskundige trainingen geven aan bijvoorbeeld docenten over nieuwe onderwijsmethoden of aan scholen over een betere manier om het onderwijs te organiseren.

Mensen vonden ons op: Job Onderwijskundige, Baan Onderwijskundige, Onderwijskundige Worden, Functie-eisen Onderwijskundige, Verantwoordelijkheden Onderwijskundige, Functieprofiel Onderwijskundige, Wat doet een Onderwijskundige, Werken als Onderwijskundige.

Onderwijskundige worden: Opleiding tot onderwijskundige

De meest voor de hand liggende opleiding voor de Onderwijskundige is de WO opleiding Onderwijskunde. Hierin leert de Onderwijskundige de verschillende aspecten van de Onderwijskunde kennen. Ook leert de Onderwijskundige onderzoek te doen en aan de hand van de onderzoeksresultaten advies uit te brengen. Bij verschillende universiteiten wordt deze opleiding aangeboden. Soms valt deze opleiding samen met Pedagogische Wetenschappen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderwijskundige, Onderwijskundige Worden, Opleidingsniveau Onderwijskundige, Scholing Onderwijskundige, Studie Onderwijskundige, Bijscholing Onderwijskundige, Omscholing Onderwijskundige.

Organisaties waar een onderwijskundige doorgaans werkzaam is

De Onderwijskundige werkt meestal in het bedrijfsleven of bij een overheidsinstelling. De Onderwijskundige kan daardoor in zowel de profit als non-profit sector werkzaam zijn. De Onderwijskundige heeft vaak een adviserende functie. De Onderwijskundige kan bijvoorbeeld als onderwijsinspecteur werken, bij een uitgeverij voor studieboeken of als opleidingsmanager.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderwijskundige, Onderwijskundige Worden, Opleidingsniveau Onderwijskundige, Scholing Onderwijskundige, Studie Onderwijskundige, Bijscholing Onderwijskundige, Omscholing Onderwijskundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderwijskundige

Gemiddeld verdient de Onderwijskundige tussen de €2500,- en €4100,-. Dit is afhankelijk van de sector waarin de Onderwijskundige werkt en de ervaring die de Onderwijskundige heeft.

Mensen vonden ons op: Salaris Onderwijskundige, Loon Onderwijskundige, Wat verdien je als Onderwijskundige, Salarisschaal Onderwijskundige, Salarisindicatie Onderwijskundige, Bonus Onderwijskundige, CAO Onderwijskundige, Brutoloon Onderwijskundige, Nettoloon Onderwijskundige, Vakantiedagen Onderwijskundige, Pensioen Onderwijskundige.

Competenties, skills & vaardigheden onderwijskundige

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Coachen
 • Plannen en organiseren
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Onderwijskundige, Vaardigheden Onderwijskundige, Attitude Onderwijskundige, Kwalificaties Onderwijskundige, Competentieprofiel Onderwijskundige.

Boeken voor het beroep onderwijskundige

Wil je meer weten over het beroep onderwijskundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderwijskundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderwijskundige te komen.

Lessen in orde | P.I. Teitler

handboek voor de onderwijspraktijk - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789046905531 | 389 pagina's

Lessen in orde 3e druk is een boek van P.I. Teitler uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046905531 'Je bent een geboren leraar of je bent het niet', luidt het vooroordeel. Bij goed lesgeven en een band met de klas opbouwen hoort ook orde houden in de klas en...

Portaal | Harry Paus

praktische taaldidactiek voor het basisonderwijs - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789046905760 | 520 pagina's

Portaal 5e druk is een boek van Harry Paus uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046905760 Taal bepaalt wie we zijn en speelt een cruciale rol in ons leven. We gebruiken taal om te communiceren, onze gevoelens uit te drukken en om greep op de wereld te krijge...

Praktijkonderzoek in de school | Cyrilla van der Donk

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789046905135 | 336 pagina's

Praktijkonderzoek in de school 3e druk is een boek van Cyrilla van der Donk uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046905135 Veel leraren en leraren-in-opleiding voeren praktijkonderzoek uit in hun eigen school. Op een systematische wijze gaan zij op zoek naar...

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderwijskundige, Onderwijskundige ebooks, boek Onderwijskundige.

Persoonstypen onderwijskundige

De Onderwijskundige moet goed inzicht hebben in het onderwijssysteem, de diversiteit aan lesmethoden en de invloed van docenten en een klas. De Onderwijskundige moet hier onderzoek naar uit kunnen voeren, de resultaten kunnen verwerken en aan de hand hiervan advies kunnen uitbrengen (Waarnemer). De Onderwijskundige moet zelfverzekerd te werk kunnen gaan en ook trainingen kunnen geven (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderwijskundige, Karakter Onderwijskundige.

Netwerk onderwijskundige

De Onderwijskundige werkt samen met andere Onderwijskundige en onderwijsadviseurs. Ook heeft de Onderwijskundige geregeld contact met docenten en andere medewerkers van scholen en onderwijsinstellingen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderwijskundige, Medewerkers Onderwijskundige.

Is het beroep onderwijskundige iets voor jou?

Zou je graag onderwijskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderwijskundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderwijskundige, beroepskeuzetest Onderwijskundige, beroep Onderwijskundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderwijskundige

Er is een gemiddeld arbeidsmarktperspectief voor de Onderwijskundige. Voor een Onderwijskundige zijn er meer doorgroeimogelijkheden dan voor een docent. De Onderwijskundige is breed opgeleid en kan bij verschillende bedrijven en scholen werkzaam zijn.

Arbeidsmarktperspectief score onderwijskundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderwijskundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderwijskundige, Promotie mogelijkheden Onderwijskundige, Carriere Onderwijskundige.

Solliciteren op de functie onderwijskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderwijskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderwijskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderwijskundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderwijskundige, CV Onderwijskundige, sollicitatie Onderwijskundige.

Interviews met onderwijskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderwijskundige

Vacatures onderwijskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderwijskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Onderwijskundige kijkt hoe kennis het beste overgedragen kan worden en hoe in het verlengde daarvan onderwijs het beste georganiseerd kan worden. De Onderwijskundige houdt zich bezig met de wetenschap van de onderwijskunde. Deze wetenschap wil leerprocessen ondersteunen, ontwikkelen en organiseren.

Beoordeling Onderwijskundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderwijskundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderwijskundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Beste mensen,

Met onderwijskunde kun je in elke sector werken, alleen onderwijskundige banen zijn er niet zeg ik dan!!

Wil je bij een uitgeverij werken dan maak je geen enkele kans of je moet nog een  ander beroep of vak beheersen. Bijvoorbeeld docent Frans eerste graads en onderwijskundige, dus twee vakken.

Daarnaast moet je al minimaal 3- tot 5 jaar ervaring hebben als onderwijskundige bij vrijwel alle spaarzame vacatures die er zijn. Wil je op een HBO werken dan moet je aanvullend ook nog eens gepromoveerd zijn. Voor de enkele baantjes die daar en in het WO-onderwijs worden aangeboden is je kans op werk dus nihil.

Verder kan een onderwijskundige vrijwel niets. Het is echt een flutstudie! Daarom is het ook zo erg dat je tegenwoordig universitaire PABO' s hebt. Dat is de PABO gecombineerd met de universitaire studie onderwijskunde. Als leraar basisonderwijs verdien je geen fluit meer dan andere leerkrachten en je wordt ook nog eens door die andere leerkrachten met je nek aangekeken want je doet hetzelfde werk en je hebt niets extra's te bieden.

Je bent een echte idioot als je onderwijskunde gaat studeren. Het is een verzonnen flutstudie waar je werkelijk niets mee kan. Ik kan het weten want ik ben in 1985 afgestudeerd en heb nooit een vacature gezien waar ik op kon schrijven. Ik heb ook de PA , de toenmalige PABO gedaan en als ik bij een sollicitatie aangaf dat ik onderwijskunde had gestudeerd, dan zij het hoofd van de basisschool: " Je bent te hoog geschoold !". 

Door: Henk Knappers

Het is heel frusterend wat Henk schrijft Ik keek eens op de Nationale Vacaturebank.Ik zag verschillende vacatures voor Onderwijskundige.Gr.

Door: Frank

Frank er staat 1 vacature nl.: Onderwijskundige examens WO.  Je moet aantoonbare ervaring hebben in het ontwikkelen van examens en kennis en werkervaring in de horeca. Ik heb mijn WO-diploma onderwijskunde en ik heb met beiden geen ervaring. Ik heb sinds mijn afstuderen een uitkering en ik moet Henk gelijk geven. Je kan er niets mee. Ze vragen een bakker die ook kapper en tuinder is. Groet, Co.

 

Door: Co

Met onderwijskunde w.o.  wordt je inderdaad opgeleid voor de werkeloosheid. In tegenstelling tot wat hier op de site gesuggereerd wordt  maak je bij uitgeverijen en de inspectie geen enkele kans. Als opleidings manager wel maar dan moet je eigenlijk als manager opgeleid zijn. De onderwijskundigen die ik ken werken allen in een andere professie nl.: ALs ict-er of als manager etc. De meeste zijn werkeloos. Met onderwijskunde alleen kun je eigenlijk niets. Het reclame praatje voor deze opleiding is inderdaad: ' Je kunt met deze opleiding in elke sector werken' alleen zijn er geen banen in te vinden. Het lijkt op de reclame:' Bij aankoop van....maak kans op een gratis dagtripje..... Kortom studeer wat anders is mijn tip.  

Rob de jong

Door: Rob de jong

Luitjes, proef op de som..... Ik druk onderwijskundige in op de nationale vacaturebank en er zijn vier resultaten:

Docent Engels,

docent engels 2-de graads

docent wiskunde

Docent elektrotechniek en mens en techniek

Dus zeg nou niet dat je niet kunt werken als onderwijskundige!!!

gr. Peter S

 

Door: Peter S.

Ik hen mijn baan gevonden via de NationaleVacaturebank.M.vr.gr.

Door: Henri

Ik ben nog niet eens afgestudeerd onderwijskundige, maar met de combinatie met mijn pabo wilden ze mij heel graag hebben bij een uitgeverij.

Door: Anita

Reageer op dit beroep