U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Operatieassistent

Operatieassistent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een operatieassistent? Lees de functieomschrijving.

Een Operatieassistent assisteert een arts of chirurg bij het uitvoeren van een operatie. Tijdens een  operatie werkt de Assistent in een team van anesthesisten, anesthesiemedewerkers en een of meerdere chirurgen of artsen. Deze laatsten treden op als coördinator en geven aan wat er moet gebeuren. Een Operatieassistent komt patiënten van alle leeftijden tegen. Het is afhankelijk van de afdeling waar de Assistent werkt met welke ziektes en aandoeningen hij te maken krijgt.

De taken die een Operatieassistent moet vervullen hangen af van de precieze functie die hij heeft tijdens de operatie; instrumenteren, omlopen en assisteren. Instrumenteren houdt in dat de Assistent de standaard appratuur en instrumenten gebruiksklaar maakt en de juiste instrumenten en materialen aangeeft aan de opererend arts. Omlopen betekent dat de assistent extra materiaal aangeeft aan het steriele team. Assisteren betekent dat de Assistent de opererend arts helpt bij de operatie, wat onder andere het presenteren van weefsels en het helpen bij het hechten inhoudt.

Het is de verantwoordelijkheid van alle Operatieassistenten om de voorbereiding van de operaties te regelen, patiënten zo nodig gerust te stellen en om nauwkeurig op de steriliteit te letten van zowel de patiënt als de instrumenten.

Een Operatieassistent moet oplettend en nauwkeurig kunnen werken en direct kunnen reageren als er complicaties optreden. Een Operatieassistent moet ook stressbestendig en een goed uithoudingsvermogen hebben aangezien sommige operaties uren kunnen duren. 

Een Operatieassistent heeft vak onregelmatige werktijden en kan avond-, nacht- en weekenddiensten moeten draaien.

Mensen vonden ons op: Job Operatieassistent, Baan Operatieassistent, Operatieassistent Worden, Functie-eisen Operatieassistent, Verantwoordelijkheden Operatieassistent, Functieprofiel Operatieassistent, Wat doet een Operatieassistent, Werken als Operatieassistent.

Operatieassistent worden: Opleiding tot operatieassistent

Om Operatieassistent te worden moet je de opleiding Operatieassistent (HBO) gevolgd hebben. Deze opleiding duurt drie jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Operatieassistent, Operatieassistent Worden, Opleidingsniveau Operatieassistent, Scholing Operatieassistent, Studie Operatieassistent, Bijscholing Operatieassistent, Omscholing Operatieassistent.

Organisaties waar een operatieassistent doorgaans werkzaam is

- Algemeen ziekenhuis

- Academisch ziekenhuis

- Specialistisch ziekenhuis

- Privékliniek

Mensen vonden ons op: Studeren voor Operatieassistent, Operatieassistent Worden, Opleidingsniveau Operatieassistent, Scholing Operatieassistent, Studie Operatieassistent, Bijscholing Operatieassistent, Omscholing Operatieassistent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden operatieassistent

Het salaris van een Operatieassistent ligt ongeveer tussen de €2410 en €3917. Je salaris is afhankelijk van je dienstverband en van de taken die je verricht. Als leidinggevende kan je meer verdienen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

- 8% vakantietoeslag

- Eindejaarsuitkering

- Onregelmatigheidstoeslagen

Mensen vonden ons op: Salaris Operatieassistent, Loon Operatieassistent, Wat verdien je als Operatieassistent, Salarisschaal Operatieassistent, Salarisindicatie Operatieassistent, Bonus Operatieassistent, CAO Operatieassistent, Brutoloon Operatieassistent, Nettoloon Operatieassistent, Vakantiedagen Operatieassistent, Pensioen Operatieassistent.

Competenties, skills & vaardigheden operatieassistent

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Uithoudingsvermogen
 • Nauwkeurig werken
 • Kennis van verschillende operatieprocedures
Mensen vonden ons op: Kennis Operatieassistent, Vaardigheden Operatieassistent, Attitude Operatieassistent, Kwalificaties Operatieassistent, Competentieprofiel Operatieassistent.

Boeken voor het beroep operatieassistent

Wil je meer weten over het beroep operatieassistent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je operatieassistent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken operatieassistent te komen.

Oorlog in de operatiekamer | Maaike Hoogewoning

Belevenissen van een militair operatieassistent in Afghanistan - Nederlands | Paperback | 9789079763269 | 305 pagina's

'Oorlog in de operatiekamer' is het verhaal van eerste luitenant Maaike Hoogewoning, die twee keer als operatieassistent in een militair ziekenhuis in de Afghaanse stad Kandahar werkzaam was. Ze vertelt over wat er gebeurt in dat ziekenhuis tijdens haar u...

Mensen vonden ons op: boeken voor Operatieassistent, Operatieassistent ebooks, boek Operatieassistent.

Persoonstypen operatieassistent

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn, je moet leergierig zijn en je moet nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Je moet zelfverzekerd en besluitvaardig zijn en je moet doelgericht kunnen werken (Succesvolle werker)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Operatieassistent, Karakter Operatieassistent.

Netwerk operatieassistent

Een Operatieassistent werkt in een team met anesthesisten, anesthesiemedewerkers en een of meerdere chirurgen of artsen. Tijdens een operatie is de chirurg of arts degene die bepaalt wat er moet gaan gebeuren, hij is dus de coördinator van het team.

Mensen vonden ons op: Collega’s Operatieassistent, Medewerkers Operatieassistent.

Is het beroep operatieassistent iets voor jou?

Zou je graag operatieassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als operatieassistent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Operatieassistent, beroepskeuzetest Operatieassistent, beroep Operatieassistent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden operatieassistent

Op het moment is er een te kort aan Operatieassistenten en er is een vrij grote arbeidsmarkt

Je kunt je verder specialiseren in een bepaalde richting, bijvoorbeeld in chirurgie, orthopedie of oogheelkunde. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of je kunt teamleider of praktijkopleider worden.

Arbeidsmarktperspectief score operatieassistent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep operatieassistent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Operatieassistent, Promotie mogelijkheden Operatieassistent, Carriere Operatieassistent.

Solliciteren op de functie operatieassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als operatieassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor operatieassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als operatieassistent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Operatieassistent, CV Operatieassistent, sollicitatie Operatieassistent.

Interviews met operatieassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen operatieassistent

Vacatures operatieassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Operatieassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Operatieassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Operatieassistent assisteert een arts of chirurg bij het uitvoeren van een operatie. Tijdens een  operatie werkt de Assistent in een team van anesthesisten, anesthesiemedewerkers en een of meerdere chirurgen of artsen. Deze laatsten treden op als coördinator en geven aan wat er moet gebeuren.

Beoordeling Operatieassistent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Operatieassistent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Operatieassistent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik kwam bijna 27 jaar geleden van de Havo en al die tijd werkzaam als ooeratie-assistent en het verveelt nooit. Hou je van afwisseling en uitdaging, en je wilt je nooit vervelen? Dan is dit uitdagende beroep waarin je nauw samenwerkt misschien wel ets voor jou. Elke dag kun je werken op een ander specialisme: chirurgie, orthopedie, urologie, gynaecolgie, kno, kaakchirurgie, plastische chirurgie, neurochirurgie, vaatchirurgie, traumatologie, oncologie, een lange lijst met diverse soorten operaties. Voor de nieuwsgierige mens.

Door: Renate

Reageer op dit beroep