U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Operator

Operator worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een operator? Lees de functieomschrijving.

Operator is op zich geen beroep, er is altijd sprake van een machine-operator, een procesoperator of een (vul in) operator voor een nader gespecificeerde taak, bijvoorbeeld een technisch operator. Een machine-operator is verantwoordelijk is voor een machine, terwijl een procesoperator verantwoordelijk is voor een productieproces dat meerdere machines beslaat. Omdat productieprocessen op steeds grotere schaal plaatsvinden en steeds meer geautomatiseerd worden, bestaan de werkzaamheden van operators steeds meer uit computerwerk. Als machine-operator maar ook als procesoperator ben je echter  verantwoordelijk voor de reparatie van kleine defecten aan machines, dus zul je waarschijnlijk nog steeds het nodige handwerk moeten verrichten. De belangrijkste functies van operators zijn (op grotere of kleinere schaal) het controleren van de kwaliteit van de producten en de stoffen die gebruikt worden in de machine(s), het in- en afstellen van deze machine(s) en het onderhouden en eventueel het ombouwen van de machine(s).

Mensen vonden ons op: Job Operator, Baan Operator, Operator Worden, Functie-eisen Operator, Verantwoordelijkheden Operator, Functieprofiel Operator, Wat doet een Operator, Werken als Operator.

Operator worden: Opleiding tot operator

Operator kun je worden met verschillende opleidingen. Daartoe behoren MTS, Levensmiddelentechnologie, procestechnologie en VAPRO-opleidingen. VAPRO is een organisatie die advies geeft maar ook opleidingen verzorgt. Er zijn vier VAPRO-opleidingen, VAPRO-A tot en met -D genaamd. Met VAPRO-A ben je bevoegd tot het bedienen van relatief simpele machines, terwijl je met VAPRO-B, -C en -D meer complexe machines met grotere risico’s krijgt te bedienen. Voor het bedienen van de complexere machines zijn echter vaak operators met meer ervaring gewenst. Voor machine-operators zal VAPRO-A of -B voldoende zijn, van procesoperators zal verwacht worden dat zij in het bezit zijn van VAPRO-C of -D.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Operator, Operator Worden, Opleidingsniveau Operator, Scholing Operator, Studie Operator, Bijscholing Operator, Omscholing Operator.

Organisaties waar een operator doorgaans werkzaam is

Operators zijn werkzaam in fabrieken van alle soorten. Een procesoperator kan werken in de metaalindustrie, papierproductie, chemische industrie, afvalverwerking, enzovoorts. Hoewel deze fabrieken soms in opdracht van de overheid werken, is een operator altijd werkzaam in een winstgerichte organisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Operator, Operator Worden, Opleidingsniveau Operator, Scholing Operator, Studie Operator, Bijscholing Operator, Omscholing Operator.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden operator

Het salaris van een operator hangt sterk af van of men machine- of procesoperator is, en daarnaast van de sector waarin men werkzaam is. Voor machine-operators ligt het gemiddelde salaris lager, startsalarissen liggen over het algemeen onder de 2000 per maand, maar ook voor hen kan dit stijgen, tot in de 2000 euro. Voor machine-operators ligt een groei naar de baan van procesoperator vaak voor de hand. Procesoperators beginnen afhankelijk van het aantal jaren werkervaring hoger, vaak al boven de 2000 en kunnen afhankelijk van de industrie doorgroeien naar boven de 4000 per maand, in zeldzame gevallen zelfs boven de 4000.

Mensen vonden ons op: Salaris Operator, Loon Operator, Wat verdien je als Operator, Salarisschaal Operator, Salarisindicatie Operator, Bonus Operator, CAO Operator, Brutoloon Operator, Nettoloon Operator, Vakantiedagen Operator, Pensioen Operator.

Competenties, skills & vaardigheden operator

 • Resultaatgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Delegeren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Operator, Vaardigheden Operator, Attitude Operator, Kwalificaties Operator, Competentieprofiel Operator.

Boeken voor het beroep operator

Wil je meer weten over het beroep operator? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je operator bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken operator te komen.

Operator | Robert O'Neill

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789401608480 | 448 pagina's

In Operator vertelt Robert O'Neill voor het eerst zijn verhaal. Van zijn impulsieve beslissing om bij het leger te gaan, tot de uitputtende training om toe te treden tot de elite-eenheid van de SEALS. Over de missies in Irak en Afghanistan. Maar vooral ve...

Reminiscences of a Stock Operator | Edwin Lefèvre

Wiley Investment Classic Series - Engels | Druk: Revised edition | Paperback | 9780471770886 | 288 pagina's

Reminiscences of a Stock Operator, editie: Revised edition, is een boek van Edwin Lefèvre uitgegeven bij John Wiley And Sons Ltd. ISBN 9780471770886 Although Reminiscences...was first published some seventy years ago, its take on crowd psychology and mark...

Surprise, Kill, Vanish | Annie Jacobsen

The Secret History of CIA Paramilitary Armies, Operators, and Assassins - Engels | Hardcover | Verteller: Annie Jacobsen | 9780316441438 | 560 pagina's

*The USA Today bestseller* Surprise... your target. Kill... your enemy. Vanish... without a trace. From Pulitzer Prize finalist Annie Jacobsen, the untold story of the CIA's secret paramilitary units. When diplomacy fails, and war is unwise, the president...

Mensen vonden ons op: boeken voor Operator, Operator ebooks, boek Operator.

Persoonstypen operator

Het beroep van operator houdt het constant waarborgen van de kwaliteit van het productieproces in, op groter of kleiner niveau. Dit betekent een eindeloos project van handhaven en verbeteren van kwaliteit, een activiteit die bij het persoonstype perfectionist past. Dit duidelijk gedefinieerde doel betekent ook dat de operator effectief moet werken, dit past bij het persoonstype succesvolle werker.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Operator, Karakter Operator.

Netwerk operator

Het netwerk van een operator bestaat uit andere machine-operators dan wel procesoperators, productiemanagers, en ander fabriekspersoneel. Ook meetkamers hebben operators (meetkameroperators), en in fabrieken met ploegendienst werken vaak een of meerdere zogenaamde shift coördinators en/of shift supervisors, deze behoren ook tot het netwerk van de operator.

Mensen vonden ons op: Collega’s Operator, Medewerkers Operator.

Is het beroep operator iets voor jou?

Zou je graag operator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als operator bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Operator, beroepskeuzetest Operator, beroep Operator kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden operator

Het arbeidsmarktperspectief is momenteel redelijk voor machine-operators tot goed voor procesoperators. Sommige bedrijven verstrekken opleidingen met baangarantie, en met een relevante opleiding en ervaring lijk je aan de belangrijkste vereisten te voldoen die genoemd worden in veel van de vacatures. Voor machine-operators is er meestal een logische doorgroei te bedenken naar functies voor machines waarvoor meer kennis vereist is, of naar de baan van procesoperator. Een voor de hand liggende doorgroeimogelijkheid voor een procesoperator is vervolgens die van productmanager. Je kunt ook aspireren naar een functie in een grotere fabriek of andere (beter betalende) sector.

Arbeidsmarktperspectief score operator

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep operator. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Operator, Promotie mogelijkheden Operator, Carriere Operator.

Solliciteren op de functie operator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als operator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor operator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als operator. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Operator, CV Operator, sollicitatie Operator.

Interviews met operator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen operator

Vacatures operator

Op zoek naar een nieuwe baan als Operator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Operator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Operator is op zich geen beroep, er is altijd sprake van een machine-operator, een procesoperator of een (vul in) operator voor een nader gespecificeerde taak, bijvoorbeeld een technisch operator. Een machine-operator is verantwoordelijk is voor een machine, terwijl een procesoperator verantwoordelijk is voor een productieproces dat meerdere machines beslaat. Omdat productieprocessen op steeds grotere schaal plaatsvinden en steeds meer geautomatiseerd worden, bestaan de werkzaamheden van operators steeds meer uit computerwerk.

Beoordeling Operator

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Operator' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Operator

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Haha €7000 onmogelijk .. Vast vapro D .. 

Door: Cohen

Reageer op dit beroep