U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Opnameleider

Opnameleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een opnameleider? Lees de functieomschrijving.

 

De opnameleider heeft de leiding op de set. Waar de regisseur zich bezig houdt met het inhoudelijke aspect van de film of serie, zorgt de opnameleider ervoor dat alles scenes gedraaid worden. De opnameleider bepaalt wanneer er begonnen wordt met een doorloop van een scene, wanneer deze scene gedraaid gaat worden , weliswaar in overleg met de regisseur, en wanneer er gepauzeerd wordt.

Tevens is het aan de opnameleider om samen met de assistent opnameleider door de portofoons de hele crew op de hoogte te houden. Zo zegt de opnameleider ´actie´ en ´ gestopt´ zodat iedereen weet wanneer er gefilmd wordt.

De opnameleider zorgt er eigenlijk voor de producent voor dat hetgeen er gedraaid moet worden op een dag, ook daadwerkelijk gedraaid wordt. De opnameleider moet daarom goed vooruit kijken en inschatten welke scenes haalbaar zijn en welke bijvoorbeeld te lang voor de tijd die er is. Dit moet de opnameleider vervolgens duidelijk maken aan de productieleider en samen zoeken zij dan naar een oplossing.  

Mensen vonden ons op: Job Opnameleider, Baan Opnameleider, Opnameleider Worden, Functie-eisen Opnameleider, Verantwoordelijkheden Opnameleider, Functieprofiel Opnameleider, Wat doet een Opnameleider, Werken als Opnameleider.

Opnameleider worden: Opleiding tot opnameleider

 

De opnameleider kan verschillende opleidingen volgen die aansluiten bij het beroep van opnameleider. Een Media-gerelateerde studie sluit aan omdat de opnameleider  veelal werkzaam is in de media-branche. Hierbij kan gedacht worden aan de wetenschappelijke opleiding Media en Cultuur maar ook aan Media en Entertainment Management op HBO niveau. 

Omdat de opnameleider voornamelijk bezig is met regelen en organiseren, sluit een opleiding met organisatie en management ook goed aan. Tevens kan gedacht worden aan Communicatie wetenschappen op wetenschappelijk gebied en aan HBO Communicatie. De opnameleider is de hele dag bezig met communiceren en het communiceren is een heel belangrijk onderdeel van het regelen en organiseren. Het is dan ook belangrijk dat de opnameleider dit goed kan. 

Deze opleidingen sluiten goed aan bij het werk van een  opnameleider  maar het is vooral zaak dat de persoon het type is om het werk goed uit te voeren. In die zin is de opleiding minder relevant dan de kwaliteiten waarover de opnameleider beschikt. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Opnameleider, Opnameleider Worden, Opleidingsniveau Opnameleider, Scholing Opnameleider, Studie Opnameleider, Bijscholing Opnameleider, Omscholing Opnameleider.

Organisaties waar een opnameleider doorgaans werkzaam is

 

Het hangt er helemaal vanaf voor welke film of televisieproductie de opnameleider werkzaam is. Is dit een programma voor de publieke omroep dan zal er niet veel budget zijn en zou dit gezien kunnen worden als een non profit organisatie. Echter, als het een programma is voor een commercieel bedrijf of omroep dan zal dit wel gezien kunnen worden als een profit organisatie. De kans is groot dat dit te zien is aan het salaris van de opnameleider. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Opnameleider, Opnameleider Worden, Opleidingsniveau Opnameleider, Scholing Opnameleider, Studie Opnameleider, Bijscholing Opnameleider, Omscholing Opnameleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden opnameleider

Het hangt er helemaal vanaf of de opnameleider fulltime in dienst is of een dagprijs rekent. In dat laatste geval zal de opnameleider verhoudingsgewijs meer verdienen dan een bruto maand salaris. Daarbij is het juist in dit beroep heel erg belangrijk om ervaring te hebben en daardoor een naam te hebben. 

Als de opnameleider al vele producties heeft gedraaid waar hij/zij bekend door is dan zullen productiemaatschappijen de opnameleider graag in dienst nemen omdat ze dan vertrouwen hebben. De opnameleider kan dan ook meer salaris vragen. Echter, als de opnameleider net komt kijken zal hij/zij zich eerst moeten bewijzen om een hogere prijs te kunnen vragen.

 

Mensen vonden ons op: Salaris Opnameleider, Loon Opnameleider, Wat verdien je als Opnameleider, Salarisschaal Opnameleider, Salarisindicatie Opnameleider, Bonus Opnameleider, CAO Opnameleider, Brutoloon Opnameleider, Nettoloon Opnameleider, Vakantiedagen Opnameleider, Pensioen Opnameleider.

Competenties, skills & vaardigheden opnameleider

 • Organiseren
 • Motiveren
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Opnameleider, Vaardigheden Opnameleider, Attitude Opnameleider, Kwalificaties Opnameleider, Competentieprofiel Opnameleider.

Boeken voor het beroep opnameleider

Wil je meer weten over het beroep opnameleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je opnameleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken opnameleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Opnameleider, Opnameleider ebooks, boek Opnameleider.

Persoonstypen opnameleider

Waar de assistent opnameleider meer ook moet hebben voor detail op de set: in moet kunnen zien wat er mist en waar er ehoefte aan is, moet de opnameleider eerder beslissen. De opnameleider houdt zich ook meer bezig met het verloop van de dag en de scenes die er gedraaid moeten worden. 

Het is van het aller grootste belang dat de opnameleider leiding durft te nemen en kan nemen. De hele crew moet namelijk luisteren naar de opnameleider en hem/haar ook serieus nemen. De opnameleider moet daarom overwicht hebben op een grote groep.

Tevens staat de opnameleider in zekere zin tussen de regisseur en de productieleider in. De productieleider wil vooral de dag halen en de opnameleider moet daar op de set zorg voor dragen. De regisseur is bezig met het inhoudelijk geheel en zal wellicht meer tijd nodig denken te hebben voor scenes. De opnameleider moet tussen deze twee uitgangspunten schipperen maar zal uiteindelijk moeten kiezen voor het halen van de dag. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Opnameleider, Karakter Opnameleider.

Netwerk opnameleider

De opnameleider werkt op de set veel samen met de regisseur. Zij kijken vaak samen naar de scenes en hoeveel tijd ervoor ingelast moet worden. Het komt veel voor dat de regisseur en de opnameleider al eerder met elkaar gewerkt hebben. 

Tevens dient de opnameleider ten alle tijden de productieleider op de hoogte te houden. De productieleider is degene die de opnameleider in dienst heeft genomen en degene die de draaidag moet halen. De productieleider zal dus veel communiceren over scenes of het verloop van de dag met de opnameleider.

De opnameleider werkt veel samen met de assistent opnameleider. Zij/hij is de rechterhand van de opnameleider. De opnameleider communiceert dus heel veel met zijn/haar assistent en ook hiervoor geldt dat zij vaak samen meerdere producties doen en elkaar aan nieuw werk kunnen helpen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Opnameleider, Medewerkers Opnameleider.

Is het beroep opnameleider iets voor jou?

Zou je graag opnameleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als opnameleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Opnameleider, beroepskeuzetest Opnameleider, beroep Opnameleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden opnameleider

 

Het kan in het begin lastig zijn om een baan te vinden voor de  opnameleider. Dit heeft er vooral mee te maken dat werkgevers ( vaak productiemaatschappijen ) iemand zoeken met ervaring. De opnameleider is erg belangrijk op de set. Als de opnameleider niet goed functioneert kan er op verschillende gebieden van alles mis gaan. Om deze reden zoeken productiemaatschappijen dus vaak een ervaren iemand. 

Een optie is daarom voor de opnameleider om eerst een stage te doen of veel ervaring op te doen als assistent opnameleider. Dit is de ideale manier om te leren wat een opnameleider allemaal doet omdat je er als assistent opnameleider natuurlijk heel dicht bovenop zit. Als een productiemaatschappij een laag budget heeft voor een productie zullen zij sneller werken met stagiaires. Op deze manier kan de opnameleider ervaring opdoen en zichzelf onderscheiden van vele andere starters. 

Als de opnameleider veel ervaring heeft opgedaan in haar of zijn loopbaan, dan zal de opnameleider snel worden gevraagd voor grotere en moeilijkere producties. 

 

Arbeidsmarktperspectief score opnameleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep opnameleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Opnameleider, Promotie mogelijkheden Opnameleider, Carriere Opnameleider.

Solliciteren op de functie opnameleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als opnameleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor opnameleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als opnameleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Opnameleider, CV Opnameleider, sollicitatie Opnameleider.

Interviews met opnameleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen opnameleider

Vacatures opnameleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Opnameleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Opnameleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   De opnameleider heeft de leiding op de set. Waar de regisseur zich bezig houdt met het inhoudelijke aspect van de film of serie, zorgt de opnameleider ervoor dat alles scenes gedraaid worden. De opnameleider bepaalt wanneer er begonnen wordt met een doorloop van een scene, wanneer deze scene gedraaid gaat worden , weliswaar in overleg met de regisseur, en wanneer er gepauzeerd wordt.

Beoordeling Opnameleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Opnameleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Opnameleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep