U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Optometrist

Optometrist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een optometrist? Lees de functieomschrijving.

Een Optometrist doet (optometrisch) onderzoek naar oogafwijkingen of ziektes aan het oog. Cliënten met  komen naar de Optometrist met klachten als wazig zien, dubbelzien, irritatie aan of zwarte vlekken voor de ogen. Nadat de Optometrist in een gesprek met de cliënt de klachten heeft geinventariseerd kan hij verschillende metingen (bijvoorbeeld brilsterktemetingen of binoculair onderzoek) doen om informatie te verzamelen over de gezondheid van het oog, de oogdruk, de sterkte van de lens en eventuele afwijkingen of ziektes aan het oog.

Tijdens de behandeling moet de Optometrist advies en uitleg geven over de oogafwijkingen, de metingen en eventuele volgende stappen in de behandeling.

Na het onderzoek kan een Optometrist de cliënt een bril of lenzen aanmeten, advies geven over andere mogelijke hulpmiddelen of de cliënt doorverwijzen naar een huisarts, oogarts of orthoptist. Dit laatste doet hij bijvoorbeeld een afwijking of ziekte aan het oog constateert. Een Optometrist kan ook visueel therapeutische adviezen en oefeningen aan de cliënt geven.

Een Optometrist komt in aanraking met mensen van allerlei leeftijden en het is belangrijk dat de hij zich in contact met cliënten goed kan uitdrukken. Ook is het belangrijk om nauwkeurig te werken en om apparatuur schoon te houden. Er wordt met verschillende apparaten gewerkt, waaronder computers (zowel bij de metingen als bij het administratieve werk).

Het is afhankelijk van het bedrijf (optiekwinkel of ziekenhuis) wat de bevoegdheden van de Optometrist precies zijn. Ook het team waarin samengewerkt wordt hangt hier vanaf. Zo werkt een Optometrist in het ziekenhuis vaak samen met oogartsen en een Optometrist in een optiekbedrijf met opticiens.

Mensen vonden ons op: Job Optometrist, Baan Optometrist, Optometrist Worden, Functie-eisen Optometrist, Verantwoordelijkheden Optometrist, Functieprofiel Optometrist, Wat doet een Optometrist, Werken als Optometrist.

Optometrist worden: Opleiding tot optometrist

Je moet de HBO opleiding Optometrist hebben afgerond. Dit is een vierjarige opleiding.

Een BIG registratie is verplicht, dit geeft je recht op een erkende en beschermde titel.

 

Je kunt ook een Universitaire vervolgopleiding  volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Optometrist, Optometrist Worden, Opleidingsniveau Optometrist, Scholing Optometrist, Studie Optometrist, Bijscholing Optometrist, Omscholing Optometrist.

Organisaties waar een optometrist doorgaans werkzaam is

 • Ziekenhuis
 • Optiekbedrijf
 • Onderwijs
 • Oogheelkundige klinieken
 • Optische industrie
 • Optometrische praktijk
Mensen vonden ons op: Studeren voor Optometrist, Optometrist Worden, Opleidingsniveau Optometrist, Scholing Optometrist, Studie Optometrist, Bijscholing Optometrist, Omscholing Optometrist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden optometrist

Het salaris van een Optometrist ligt tussen de €1650 en €3460 per maand.

Je salaris is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Ook is het afhankelijk van CAO schalen

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantiegeld
 • Eindejaarsuitkering
Mensen vonden ons op: Salaris Optometrist, Loon Optometrist, Wat verdien je als Optometrist, Salarisschaal Optometrist, Salarisindicatie Optometrist, Bonus Optometrist, CAO Optometrist, Brutoloon Optometrist, Nettoloon Optometrist, Vakantiedagen Optometrist, Pensioen Optometrist.

Competenties, skills & vaardigheden optometrist

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Omgaan met details
 • Luisteren
 • Technisch inzicht
 • Kennis van het menselijk oog
Mensen vonden ons op: Kennis Optometrist, Vaardigheden Optometrist, Attitude Optometrist, Kwalificaties Optometrist, Competentieprofiel Optometrist.

Boeken voor het beroep optometrist

Wil je meer weten over het beroep optometrist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je optometrist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken optometrist te komen.

Optometrist Journal | Wild Pages Press

Engels | Paperback | 9781543217551 | 152 pagina's

Stylish Designer Notebook / Journal. Interior 150 lined pages. Size 6”x 9”. Glossy softcover. Perfect for everyday use. Perfectly spaced between lines to allow plenty of room to write. Wild Pages Press are publishers of unique journals, school exercise bo...

Optometrist Notebook | Journal Jungle Publishing

120-Page Blank, Lined Writing Journal for Optometrists (5.25 X 8 Inches / Blue) - Engels | Paperback | 9781773801995 | 122 pagina's

120-page Lined Journal That's Great for Those into Optometry!...

How to Become a Optometrist | Ardelle Greenwood

How to Become a Optometrist - Engels | Druk: Vol. 1 | E-book | 9781505757798

This publication will teach you the basics of how to become a Optometrist. With step by step guides and instructions, you will not only have a better understanding, but gain valuable knowledge of how to become a Optometrist...

Mensen vonden ons op: boeken voor Optometrist, Optometrist ebooks, boek Optometrist.

Persoonstypen optometrist

Je moet verantwoordelijk te werkt gaan aangezien je met zoiets kwetsbaars als het oog werkt en je moet betrouwbaar naar je cliënten toe zijn (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Optometrist, Karakter Optometrist.

Netwerk optometrist

Afhankelijk van de werkomgeving kan een Optometrist samenwerken met oogartsen en orthopisten (in het ziekenhuis bijvoorbeeld) of met contactlensspecialisten en opticiens (in een optiekwinkel). Onderling kan er overleg gepleegd worden over de uitkomsten van bepaald onderzoek. Een Optometrist voert zijn metingen echter wel zelfstandig uit en kan ook zelfstandig adviezen geven of cliënten verwijzen naar een huisarts, oogarts of orthopist.

Een Optometrist helpt cliënten van allerlei leeftijden die met oogklachten te kampen hebben.

Mensen vonden ons op: Collega’s Optometrist, Medewerkers Optometrist.

Is het beroep optometrist iets voor jou?

Zou je graag optometrist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als optometrist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Optometrist, beroepskeuzetest Optometrist, beroep Optometrist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden optometrist

Volgens de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) zal er een groeiende vraag naar Optometristen komen door groeiende wachtlijsten en de vergrijzing.

Een Optometrist kan zich specialiseren in verschillende vakgebieden, bijvoorbeeld binoculair zien, low vision, refractiechirurgie of contactlenzen. Verder kan je ook les gaan geven, waarvoor je een onderwijsbevoegdheid moet halen.

Arbeidsmarktperspectief score optometrist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep optometrist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Optometrist, Promotie mogelijkheden Optometrist, Carriere Optometrist.

Solliciteren op de functie optometrist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als optometrist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor optometrist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als optometrist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Optometrist, CV Optometrist, sollicitatie Optometrist.

Interviews met optometrist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen optometrist

Vacatures optometrist

Op zoek naar een nieuwe baan als Optometrist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Optometrist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Optometrist doet (optometrisch) onderzoek naar oogafwijkingen of ziektes aan het oog. Cliënten met  komen naar de Optometrist met klachten als wazig zien, dubbelzien, irritatie aan of zwarte vlekken voor de ogen. Nadat de Optometrist in een gesprek met de cliënt de klachten heeft geinventariseerd kan hij verschillende metingen (bijvoorbeeld brilsterktemetingen of binoculair onderzoek) doen om informatie te verzamelen over de gezondheid van het oog, de oogdruk, de sterkte van de lens en eventuele afwijkingen of ziektes aan het oog.

Beoordeling Optometrist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Optometrist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Optometrist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep