Organist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Organist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Organist? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Organist wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Organist, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Organist


Vacatures Organist

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Organist?

De organist speelt op professioneel niveau op de orgel.

De organist speelt solo (zelfstandig) op het orgel of speelt in een band op het keyboard op het orgel. De organist speelt, afhankelijk van de band waarin hij speelt of hij wanneer hij solo speelt, muzieknummers in verschillende genres. (waaronder bijvoorbeeld popmuziek of klassieke muziek). Ook kan de organist zijn eigen muziekstukken componeren of zichzelf vocaal begeleiden wanneer hij orgel speelt. Daarnaast zijn veel organisten ook werkzaam bij een kerk om bijvoorbeeld psalmen te begeleiden.

De organist kan met zijn band (op het orgel) optreden in poppodia, muziekzalen of theaters of speelt orgel in de kerk De organist die solo speelt treedt voornamelijk alleen in theaters, (klassieke) muziekzalen of concertzalen op. Ook kan de organist muziek opnemen in een muziekstudio.

De organist heeft verstand en gevoel van en voor muziek, kan noten lezen en kan (in de meeste gevallen) ook zelf componeren. Hij durft op te treden en zijn muziek voor mensen te maken. Wanneer de organist in een band speelt moet hij ook goed kunnen samenwerken en goed samen kunnen spelen.

Naast goed orgel kunnen spelen moet de organist die het solo wil maken in de muziekwereld ook verstand hebben van marketing en zichzelf goed kunnen promoten. Hiervoor is het belangrijk dat hij representatief overkomt, communicatief vaardig is en natuurlijk talent voor orgelspelen heeft en iets nieuws in de muziekwereld brengt.

Naast optreden kan de organist ook lesgeven in het spelen op de orgel of kan hij werkzaam zijn in een kerk.


Past het beroep Organist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Organist per stad

Vacatures Organist Alkmaar

Vacatures Organist Almelo

Vacatures Organist Almere

Vacatures Organist Alphen aan den Rijn

Vacatures Organist Amersfoort

Vacatures Organist Amstelveen

Vacatures Organist Amsterdam

Vacatures Organist Apeldoorn

Vacatures Organist Arnhem

Vacatures Organist Assen

Vacatures Organist Bergen op Zoom

Vacatures Organist Breda

Vacatures Organist Capelle aan den IJssel

Vacatures Organist Delft

Vacatures Organist Den Bosch

Vacatures Organist Den Haag

Vacatures Organist Den Helder

Vacatures Organist Deventer

Vacatures Organist Doetinchem

Vacatures Organist Dordrecht

Vacatures Organist Ede

Vacatures Organist Eindhoven

Vacatures Organist Emmen

Vacatures Organist Enschede

Vacatures Organist Gouda

Vacatures Organist Groningen

Vacatures Organist Haarlem

Vacatures Organist Haarlemmermeer

Vacatures Organist Heerlen

Vacatures Organist Helmond

Vacatures Organist Hengelo

Vacatures Organist Hilversum

Vacatures Organist Hoogeveen

Vacatures Organist Hoorn

Vacatures Organist Katwijk

Vacatures Organist Leeuwarden

Vacatures Organist Leiden

Vacatures Organist Lelystad

Vacatures Organist Maastricht

Vacatures Organist Middelburg

Vacatures Organist Nieuwegein

Vacatures Organist Nijmegen

Vacatures Organist Oss

Vacatures Organist Purmerend

Vacatures Organist Roermond

Vacatures Organist Roosendaal

Vacatures Organist Rotterdam

Vacatures Organist Schiedam

Vacatures Organist Spijkenisse

Vacatures Organist Terneuzen

Vacatures Organist Tilburg

Vacatures Organist Utrecht

Vacatures Organist Veenendaal

Vacatures Organist Venlo

Vacatures Organist Vlaardingen

Vacatures Organist Westland

Vacatures Organist Zaanstad

Vacatures Organist Zeist

Vacatures Organist Zoetermeer

Vacatures Organist Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Organist

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Organist?

Het salaris van ieder type muzikant is sterk afhankelijk van het succes. Beginnende muzikanten verdienen vaak weinig en kunnen soms maar net rond komen. Veel muzikanten doen een paar optredens per week om een boterham te kunnen verdienen. Maar voor sommige optredens, zoals bijvoorbeeld bij De Wereld Draait door, wordt niet betaald omdat het promotie zou opleveren.

Er kunnen andere inkomsten bijkomen zoals CD verkoop of auteursrechten via een streamingdienst of radio. Veel muzikanten hebben een salaris van ongeveer €2000,- per maand, er zijn ook maanden waar het onder dat bedrag uitkomt. Wanneer muziekanten niet aan dat bedrag kunnen komen met optredens zijn er velen die ook muziekles geven. 

Wereldsterren kunnen tot in de miljoenen verdienen, maar gemiddeld genomen komt het salaris van een muzikant niet boven de €4000,- bruto per maand.


Meer weten over het salaris Organist

Salaris aankomend Organist Salaris junior Organist Wat is het salaris van een medior Organist? Welk salaris krijgt een senior Organist?


Hoe word je een Organist? 

Voor het beroep van organist is geen opleiding vereist. Wel kan de organist een opleiding aan het conservatorium hebben gevolgd (ook in bijvoorbeeld pianospel) of een cursus/les/training orgel spelen/pianospelen hebben gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Organist

Er zijn geen opleidingen Organist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Organist in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Omscholen tot Organist

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Organist. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Organist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Organist

Als je Organist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Organist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Organist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Organist?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Organist

Een Organist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Organist

  • Ambitie
  • Doorzettingsvermogen
  • Consequent handelen
  • Zelfsturing
  • Leergierigheid
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Luistervaardigheid
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
  • Proactiviteit
  • Doelgericht werken
  • Wendbaarheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Organist nodig? 

De organist is een levensgenieter. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en kan met deze hobby zijn geld verdienen. Daarnaast is de organist ook een romanticus en een perfectionist; hij kan zijn eigen nummers maken en componeren en wil het beste in zichzelf naar boven halen.


Eigenschappen Organist

  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Originaliteit
  • Creativiteit
  • Passie



Wat zijn de baankansen voor een Organist?

Het arbeidsmarktperspectief voor de organist hangt volledig af van zijn eigen inzet, zijn drive, zijn talent en zijn talent voor promotie en marketing. De organist die er echt hard voor werkt om van zijn orgelspel zijn beroep te maken kan uiteindelijk doorbreken alhoewel dit natuurlijk nooit zeker is en van veel factoren afhangt. Wel kan de organist extra geld verdienen door ook les in orgelspel te gaan geven.

De actuele kans op werk voor een Organist

Het beroep Organist is onderdeel van de beroepsfamilie Musici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Musici is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Organist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Organist

Het beroep Organist is onderdeel van de beroepsfamilie Musici.

Mogelijke specialisaties voor een Organist

altviolist (klassiek)

altviolist (modern)

violist (modern)

cellist (modern)

contrabassist (klassiek)

cellist (klassiek)

contrabassist (modern)

violist (klassiek)

balalaikaspeler (modern)

banjospeler (modern)

bassist (klassiek)

harpist (klassiek)

luitist (klassiek)

mandolinespeler (klassiek)

ukelelespeler (modern)

citerspeler (modern)

bazoukispeler (klassiek)

balalaikaspeler (klassiek)

banjospeler (klassiek)

bassist (modern)

citerspeler (klassiek)

gitarist (klassiek)

gitarist (modern)

hakkebordspeler (klassiek)

hakkebordspeler (modern)

harpist (modern)

luitist (modern)

mandolinespeler (modern)

bazoukispeler (modern)

Jazzgitarist

keyboardspeler (modern)

organist (modern)

pianist (modern)

toetsenist (klassiek)

klavecimbelspeler (klassiek)

concertpianist (klassiek)

accordeonist (modern)

accordeonist (klassiek)

pianist (klassiek)

synthesizerspeler (modern)

concertpianist (modern)

toetsenist (modern)

blueszanger

countryzanger

easy-listeningzanger

entertainment/amusementszanger

gospelzanger

rockzanger

zanger keltisch

zanger volksmuziek

singer/songwriter

funkzanger

folklorezanger

jazzzanger

popzanger

soulzanger

troubadour

zanger moderne muziek

zanger schoolmuziek

zanger wereldmuziek

Volkszanger

Chansonnier

blokfluitist (modern)

fagottist (modern)

hoboïst (klassiek)

hoboïst (modern)

klarinettist (modern)

koraspeler (klassiek)

saxofonist (klassiek)

trombonist (klassiek)

trompettist (klassiek)

trompettist (modern)

tubaspeler (modern)

cornetspeler (klassiek)

doedelzakspeler (klassiek)

dwarsfluitist (klassiek)

fagottist (klassiek)

blokfluitist (klassiek)

cornetspeler (modern)

doedelzakspeler (modern)

dwarsfluitist (modern)

hoornist (klassiek)

klarinettist (klassiek)

klokkenspeler (modern)

koraspeler (modern)

mondharmonicaspeler (modern)

piccoloïst (klassiek)

saxofonist (modern)

trombonist (modern)

tubaspeler (klassiek)

fluitist (klassiek

fluitist (modern)

beiaardier (klassiek)

bongospeler (klassiek)

carillonist

paukenist (modern)

xylofonist (klassiek)

xylofonist (modern)

klokkenspeler (klassiek)

marimbaspeler (klassiek)

percussionist (modern)

slagwerker (klassiek)

vibrafonist (modern)

castagnettenspeler (modern)

drummer (klassiek)

bongospeler (modern)

cimbalist (klassiek)

gamelanspeler (klassiek)

marimbaspeler (modern)

paukenist (klassiek)

percussionist (klassiek)

slagwerker (modern)

castagnettenspeler (klassiek)

drummer (modern)

vibrafonist (klassiek)

beiaardier (modern)

Drummer

Slagwerker

concertzanger

operettezanger

zanger oude muziek

zanger kamermuziek

operazanger

zanger barok

zanger kerkmuziek


Waar werkt een Organist?

De organist werkt zelfstandig of in een band.


Met wie werkt een Organist samen? 

Het netwerk van de organist bestaat uit zijn (eventuele) bandleden, muziekproducers, publiek, technici en de mensen die werkzaam zijn op de plekken waar hij speelt.

 


  • Eventuele bandleden
  • Muziekproducers
  • Publiek
  • Technici
  • Mensen die werkzaam zijn op speelplekken
Organist

Verwante beroepen Organist:

Gitarist
Salaris: €2000 tot €4500
Opleiding:
Baankans: Matig

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Pianist
Salaris: €1600 tot €4500
Opleiding: HBO
Baankans: Matig

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Organist in één oogopslag

Netwerk:

  • Eventuele bandleden
  • Muziekproducers
  • Publiek
  • Technici
  • Mensen die werkzaam zijn op speelplekken

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar