U bevindt zich hier: Home » Outplacement

Outplacement

Opleidingen en cursussen

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest

Boeken

Advertenties

Niet fijn, maar vooral in tijden van economische recessie komt het niet zelden voor; gedwongen ontslag. Balen, maar je werkgever biedt je vaak een outplacementtraject aan. Je baas helpt je dan bij het zoeken van een nieuwe baan.

Ontslag
Een werkgever biedt je een outplacementcontract aan als er bijvoorbeeld sprake was van een reorganisatie of een onoplosbaar arbeidsconflict. Je mag dan binnen een bepaalde termijn betaald op zoek gaan naar een nieuwe job. Lukt dit niet, dan volgt alsnog ontslag. Meestal mag je ook kiezen voor een geldbedrag, maar dit is niet altijd de beste beslissing.

Heroriëntatie
Grijp niet te snel naar het aangeboden geld. Bepaal eerst je kansen op de arbeidsmarkt. Het aantal banen, je arbeidsverleden en je leeftijd beïnvloeden je baankansen. Als je niet denkt binnen een paar maanden een nieuwe baan te vinden, kun je misschien beter kiezen voor het outplacementtraject.

Outplacementtraject
Een outplacementtraject bestaat uit een aantal fasen. Hoe veel aandacht er aan elke fase wordt besteed, hangt af van jou en je werkgever.

Verwerking
Het is een hele schok om je baan te verliezen. Je bent boos en verdrietig en hebt moeite het te accepteren. Bij een outplacementtraject krijg je ruimte om het te verwerken. Pas als je het geaccepteerd hebt, kun je met frisse moed op zoek naar een nieuwe baan.

Zelfonderzoek
Je moet duidelijk in kaart brengen wat je wilt en wat je kunt. Denk na over vragen als: Wie ben ik? Wat wil ik? Waar ben ik goed in? Waar ben ik minder goed in?

Sollicitatietraining
Het is handig weer even je sollicitatievaardigheden te trainen. Samen met je werkgever bekijk je je cv kritisch en pas je die zo nodig aan. Ook oefen je met het schrijven van sollicitatiebrieven en het voeren van sollicitatiegesprekken. 

Baan zoeken
In de laatste fase ga je daadwerkelijk op zoek naar een geschikte baan. Zo kun je naar outplacementbureau om naslagwerken en jaarverslagen van bedrijven te bekijken. Ze hebben een goede database met vacatures. Ook kun je hier sollicitatiebrieven schrijven en uitprinten. Je krijgt begeleiding van een coach. De zoektocht kan namelijk best heftig zijn.

Outplacementbureau
Heb je niet binnen de termijn een nieuwe baan gevonden? Dan kun je ook zelf naar een outplacementbureau stappen. Zij begeleiden je dan verder in je zoektocht. Houd er rekening mee dat hier wel een prijskaartje aan hangt. Als je vermeldt dat je niet meer door een werkgever wordt betaald, worden de prijzen vaak aangepast.