U bevindt zich hier: Home » Beroepen » PR Adviseur

PR Adviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een PR Adviseur? Lees de functieomschrijving.

Een pr adviseur geeft advies aan bedrijven en particulieren over hoe deze het beste om kunnen gaan met de Public Relations (PR). Public Relations staat voor het bevorderen van de communicatie tussen een organisatie (of persoon) en de publieksgroepen waar de organisatie mee te maken heeft. Het doel van PR is het creëren en behouden van een goed imago.

Het is de taak van de pr adviseur om ervoor te zorgen dat een bedrijf of persoon de juiste pr heeft. De werkzaamheden van de pr adviseur zijn erg divers. Voorkomende werkzaamheden voor een pr adviseur zijn: persberichten opstellen, schrijven voor kranten en websites, communicatieplannen opzetten, het pr budget beheren, pers contact onderhouden en het nieuws analyseren.  Naast deze voorkomende werkzaamheden kan een pr adviseur ook een strategische functie hebben. Als bijvoorbeeld een organisatie slecht in het nieuws komt kan een pr adviseur de te volgen communicatiestrategie voor het bedrijf bepalen.

Een pr adviseur moet een goed inzicht in de omgeving hebben, weten wat er speelt in de wereld en communicatief vaardig zijn. Een pr adviseur werkt doorgaands bij een pr- of communicatieadviesbureau en wordt ingehuurd door verschillende soorten organisaties om over de pr te adviseren. Grote organisaties waarbij het imago van groot belang is (banken, energiemaatschappijen, de overheid) hebben zelf vast pr personeel in dienst. 

Mensen vonden ons op: Job PR Adviseur, Baan PR Adviseur, PR Adviseur Worden, Functie-eisen PR Adviseur, Verantwoordelijkheden PR Adviseur, Functieprofiel PR Adviseur, Wat doet een PR Adviseur, Werken als PR Adviseur.

PR Adviseur worden: Opleiding tot PR Adviseur

Een pr adviseur is doorgaands HBO of WO opgeleidt in een communicatieve richting. Opleidingen zoals HBO Communicatie, WO Bedrijfscommunicatie en WO Communicatiewetenschappen zijn goede vooropleidingen om als pr adviseur aan de slag te kunnen gaan. In sommige gevallen is een journalistieke opleiding voor een pr adviseur gewenst. Vooral in de gevallen waar er veel contact wordt onderhouden met de pers kan een journalistieke i.p.v. een communicatie studie een pre zijn. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor PR Adviseur, PR Adviseur Worden, Opleidingsniveau PR Adviseur, Scholing PR Adviseur, Studie PR Adviseur, Bijscholing PR Adviseur, Omscholing PR Adviseur.

Organisaties waar een PR Adviseur doorgaans werkzaam is

Een pr adviseur kan bij zowel een profit organisatie (bank, verzekeringsmaatschappij, levenmiddelenindustrie) als een non-profit organisatie (de overheid) in dienst zijn. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor PR Adviseur, PR Adviseur Worden, Opleidingsniveau PR Adviseur, Scholing PR Adviseur, Studie PR Adviseur, Bijscholing PR Adviseur, Omscholing PR Adviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden PR Adviseur

Het salaris van een pr adviseur is afhankelijk van de werkzaamheden, de ervaring en het type organisatie waarvoor de pr adviseur werkt. Op het moment dat een pr adviseur een meer adviserende (strategische) rol heeft dan verdient de pr adviseur doorgaands meer. Gemiddeld verdient een pr adviseur tussen de 2000 en 4000 euro per maand. 

 

Mensen vonden ons op: Salaris PR Adviseur, Loon PR Adviseur, Wat verdien je als PR Adviseur, Salarisschaal PR Adviseur, Salarisindicatie PR Adviseur, Bonus PR Adviseur, CAO PR Adviseur, Brutoloon PR Adviseur, Nettoloon PR Adviseur, Vakantiedagen PR Adviseur, Pensioen PR Adviseur.

Competenties, skills & vaardigheden pr adviseur

 • Resultaatgerichtheid
 • Motiveren
 • Netwerken
 • Omgaan met details
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis PR Adviseur, Vaardigheden PR Adviseur, Attitude PR Adviseur, Kwalificaties PR Adviseur, Competentieprofiel PR Adviseur.

Boeken voor het beroep pr adviseur

Wil je meer weten over het beroep pr adviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je pr adviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken pr adviseur te komen.

Marketingcommunicatiestrategie incl. toegang tot Prepzone | Ko Floor

reclame, public relations en voorlichting, sponsoring, promoties, direct marketing en dialoogmarketing, winkelcommunicatie, persoonlijke verkoop, evenementen, geïntegreerde communicatie - Nederlands | Druk: 7 | Hardcover | 9789001834128 | 608 pagina's

Marketingcommunicatiestrategie 7e druk is een boek van J.M.G. Floor uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001834128 Marketingcommunicatiestrategie is al jaren hét standaardwerk voor het vakgebied marketingcommunicatie en fungeert zowel tijdens...

Communicatie van organisaties | Sonja Wagenaar

handboek public relations - Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789491560019 | 540 pagina's

Communicatie van organisaties 6e druk is een boek van Sonja Wagenaar uitgegeven bij Adfo Books. ISBN 9789491560019 Overheden, non-profi torganisaties en commerciële bedrijven moeten voortdurend communiceren om in evenwicht te blijven met hun omgeving. Afs...

Marketingcommunicatiestrategie | Ko Floor

reclame / public relations / sponsoring / promoties / direct-marketingcommunicatie / winkelcommunicatie / persoonlijke verkoop / beurzen / tentoonstellingen / geintegreerde communicatie - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789020731651 | 565 pagina's

Marketingcommunicatiestrategie is hét standaardwerk voor het vakgebied marketingcommunicatie en is zowel tijdens je studie als daarna een grondig naslagwerk. Met de Campuz Creditcard bij het boek kun je heel gericht voor je tentamens leren dankzij de hand...

Mensen vonden ons op: boeken voor PR Adviseur, PR Adviseur ebooks, boek PR Adviseur.

Persoonstypen PR Adviseur

Een pr adviseur moet naast communicatief vaardig erg analytisch zijn. Een pr adviseur moet immers weten wat het imago van een organisatie is voordat deze veranderd kan worden. Het hebben van scherp inzicht is hierbij erg van belang. In de pr gaat het immers veel om "waarnemen". Het persoonstype dat het beste past bij de pr adviseur is dan ook de waarnemer. Naast inzicht is ook scherpzinnigheid en inlevingsvermogen van de pr adviseur verreist. Een goede pr adviseur moet zich in kunnen leven in de organisatie die de pr adviseur vertegenwoordigt. Het persoonstype de romanticus past dan ook goed bij de pr adviseur. 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid PR Adviseur, Karakter PR Adviseur.

Netwerk PR Adviseur

Een pr adviseur werkt doorgaands in een team samen met andere pr adviseurs. Het pr team wordt geleidt door een communicatie of pr manager. Een pr adviseur heeft doorgaands veel extern contact met klanten, de pers en eventuele andere belangengroepen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s PR Adviseur, Medewerkers PR Adviseur.

Is het beroep PR Adviseur iets voor jou?

Zou je graag PR Adviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als PR Adviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze PR Adviseur, beroepskeuzetest PR Adviseur, beroep PR Adviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden PR Adviseur

PR is van alle tijden. Er zal dan dus ook altijd behoefte zijn aan mensen die de pr in goede banen kunnen leiden. Op het moment dat het economisch minder gaat is het pr-budget echter wel vaak hetgeen waar de organisatie in gaat snijden. Dit is natuurlijk van invloed op de werkgelegenheid van de pr adviseurs. Maar over het algemeen is het werk en arbeidsperspectief van een pr adviseur goed te noemen.

Bij goed functioneren kan een pr adviseur doorgroeien naar een meer strategische functie als pr adviseur of promoveren naar pr- of communicatiemanager. 

 

Arbeidsmarktperspectief score PR Adviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep PR Adviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten PR Adviseur, Promotie mogelijkheden PR Adviseur, Carriere PR Adviseur.

Solliciteren op de functie PR Adviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als PR Adviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor PR Adviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als PR Adviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als PR Adviseur, CV PR Adviseur, sollicitatie PR Adviseur.

Interviews met PR Adviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen PR Adviseur

Vacatures pr adviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als PR Adviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor PR Adviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een pr adviseur geeft advies aan bedrijven en particulieren over hoe deze het beste om kunnen gaan met de Public Relations (PR). Public Relations staat voor het bevorderen van de communicatie tussen een organisatie (of persoon) en de publieksgroepen waar de organisatie mee te maken heeft. Het doel van PR is het creëren en behouden van een goed imago.

Beoordeling PR Adviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep PR Adviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep PR Adviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep