PR Adviseur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

PR Adviseur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als PR Adviseur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je PR Adviseur wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als PR Adviseur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als PR Adviseur


Vacatures PR Adviseur

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een PR Adviseur?

Een pr adviseur geeft advies aan bedrijven en particulieren over hoe deze het beste om kunnen gaan met de Public Relations (PR). Public Relations staat voor het bevorderen van de communicatie tussen een organisatie (of persoon) en de publieksgroepen waar de organisatie mee te maken heeft. Het doel van PR is het creëren en behouden van een goed imago.

Het is de taak van de pr adviseur om ervoor te zorgen dat een bedrijf of persoon de juiste pr heeft. De werkzaamheden van de pr adviseur zijn erg divers. Voorkomende werkzaamheden voor een pr adviseur zijn: persberichten opstellen, schrijven voor kranten en websites, communicatieplannen opzetten, het pr budget beheren, pers contact onderhouden en het nieuws analyseren.  Naast deze voorkomende werkzaamheden kan een pr adviseur ook een strategische functie hebben. Als bijvoorbeeld een organisatie slecht in het nieuws komt kan een pr adviseur de te volgen communicatiestrategie voor het bedrijf bepalen.

Een pr adviseur moet een goed inzicht in de omgeving hebben, weten wat er speelt in de wereld en communicatief vaardig zijn. Een pr adviseur werkt doorgaands bij een pr- of communicatieadviesbureau en wordt ingehuurd door verschillende soorten organisaties om over de pr te adviseren. Grote organisaties waarbij het imago van groot belang is (banken, energiemaatschappijen, de overheid) hebben zelf vast pr personeel in dienst. 

 
 
 

Past het beroep PR Adviseur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures PR Adviseur per stad

Vacatures PR Adviseur Alkmaar

Vacatures PR Adviseur Almelo

Vacatures PR Adviseur Almere

Vacatures PR Adviseur Alphen aan den Rijn

Vacatures PR Adviseur Amersfoort

Vacatures PR Adviseur Amstelveen

Vacatures PR Adviseur Amsterdam

Vacatures PR Adviseur Apeldoorn

Vacatures PR Adviseur Arnhem

Vacatures PR Adviseur Assen

Vacatures PR Adviseur Bergen op Zoom

Vacatures PR Adviseur Breda

Vacatures PR Adviseur Capelle aan den IJssel

Vacatures PR Adviseur Delft

Vacatures PR Adviseur Den Bosch

Vacatures PR Adviseur Den Haag

Vacatures PR Adviseur Den Helder

Vacatures PR Adviseur Deventer

Vacatures PR Adviseur Doetinchem

Vacatures PR Adviseur Dordrecht

Vacatures PR Adviseur Ede

Vacatures PR Adviseur Eindhoven

Vacatures PR Adviseur Emmen

Vacatures PR Adviseur Enschede

Vacatures PR Adviseur Gouda

Vacatures PR Adviseur Groningen

Vacatures PR Adviseur Haarlem

Vacatures PR Adviseur Haarlemmermeer

Vacatures PR Adviseur Heerlen

Vacatures PR Adviseur Helmond

Vacatures PR Adviseur Hengelo

Vacatures PR Adviseur Hilversum

Vacatures PR Adviseur Hoogeveen

Vacatures PR Adviseur Hoorn

Vacatures PR Adviseur Katwijk

Vacatures PR Adviseur Leeuwarden

Vacatures PR Adviseur Leiden

Vacatures PR Adviseur Lelystad

Vacatures PR Adviseur Maastricht

Vacatures PR Adviseur Middelburg

Vacatures PR Adviseur Nieuwegein

Vacatures PR Adviseur Nijmegen

Vacatures PR Adviseur Oss

Vacatures PR Adviseur Purmerend

Vacatures PR Adviseur Roermond

Vacatures PR Adviseur Roosendaal

Vacatures PR Adviseur Rotterdam

Vacatures PR Adviseur Schiedam

Vacatures PR Adviseur Spijkenisse

Vacatures PR Adviseur Terneuzen

Vacatures PR Adviseur Tilburg

Vacatures PR Adviseur Utrecht

Vacatures PR Adviseur Veenendaal

Vacatures PR Adviseur Venlo

Vacatures PR Adviseur Vlaardingen

Vacatures PR Adviseur Westland

Vacatures PR Adviseur Zaanstad

Vacatures PR Adviseur Zeist

Vacatures PR Adviseur Zoetermeer

Vacatures PR Adviseur Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal PR Adviseur

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een PR Adviseur?

Het salaris van een pr adviseur is afhankelijk van de werkzaamheden, de ervaring en het type organisatie waarvoor de pr adviseur werkt. Op het moment dat een pr adviseur een meer adviserende (strategische) rol heeft dan verdient de pr adviseur doorgaands meer. Gemiddeld verdient een pr adviseur tussen de 2000 en 4000 euro per maand. 

 

 
 
 

Meer weten over het salaris PR Adviseur

Salaris aankomend PR Adviseur Salaris junior PR Adviseur Wat is het salaris van een medior PR Adviseur? Welk salaris krijgt een senior PR Adviseur?


Hoe word je een PR Adviseur? 

Een pr adviseur is doorgaands HBO of WO opgeleidt in een communicatieve richting. Opleidingen zoals HBO Communicatie, WO Bedrijfscommunicatie en WO Communicatiewetenschappen zijn goede vooropleidingen om als pr adviseur aan de slag te kunnen gaan. In sommige gevallen is een journalistieke opleiding voor een pr adviseur gewenst. Vooral in de gevallen waar er veel contact wordt onderhouden met de pers kan een journalistieke i.p.v. een communicatie studie een pre zijn. 

 

 
 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot PR Adviseur

Er zijn geen opleidingen PR Adviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een PR Adviseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Omscholen tot PR Adviseur

Je kan op verschillende manieren omscholen tot PR Adviseur. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor PR Adviseur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot PR Adviseur

Als je PR Adviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar PR Adviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie PR Adviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een PR Adviseur?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties PR Adviseur

Een PR Adviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden PR Adviseur

  • Luistervaardigheid
  • Kansen zien
  • Contacten leggen
  • Resultaatgerichtheid
  • Argumentatiekracht
  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Verbanden leggen
  • Creatief denken
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Improvisatievermogen
  • Doelgericht werken
  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
  • Helder communiceren
  • Inlevingsvermogen
  • Taalkennis
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een PR Adviseur nodig? 

Een pr adviseur moet naast communicatief vaardig erg analytisch zijn. Een pr adviseur moet immers weten wat het imago van een organisatie is voordat deze veranderd kan worden. Het hebben van scherp inzicht is hierbij erg van belang. In de pr gaat het immers veel om "waarnemen". Het persoonstype dat het beste past bij de pr adviseur is dan ook de waarnemer. Naast inzicht is ook scherpzinnigheid en inlevingsvermogen van de pr adviseur verreist. Een goede pr adviseur moet zich in kunnen leven in de organisatie die de pr adviseur vertegenwoordigt. Het persoonstype de romanticus past dan ook goed bij de pr adviseur. 

 

 
 
 

Eigenschappen PR Adviseur

  • Originaliteit
  • Creativiteit
  • Passie
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een PR Adviseur?

PR is van alle tijden. Er zal dan dus ook altijd behoefte zijn aan mensen die de pr in goede banen kunnen leiden. Op het moment dat het economisch minder gaat is het pr-budget echter wel vaak hetgeen waar de organisatie in gaat snijden. Dit is natuurlijk van invloed op de werkgelegenheid van de pr adviseurs. Maar over het algemeen is het werk en arbeidsperspectief van een pr adviseur goed te noemen.

Bij goed functioneren kan een pr adviseur doorgroeien naar een meer strategische functie als pr adviseur of promoveren naar pr- of communicatiemanager

 

 
 
 

Doorgroei mogelijkheden PR Adviseur

Het beroep PR Adviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Communicatie- en public relations adviseurs.


Waar werkt een PR Adviseur?

Een pr adviseur kan bij zowel een profit organisatie (bank, verzekeringsmaatschappij, levenmiddelenindustrie) als een non-profit organisatie (de overheid) in dienst zijn. 

 
 
 

Met wie werkt een PR Adviseur samen? 

Een pr adviseur werkt doorgaands in een team samen met andere pr adviseurs. Het pr team wordt geleidt door een communicatie of pr manager. Een pr adviseur heeft doorgaands veel extern contact met klanten, de pers en eventuele andere belangengroepen. 

 
 
 

  • Communicatie manager
  • PR manager
PR Adviseur

Verwante beroepen PR Adviseur:

Communicatieadviseur
Salaris: €2400 tot €3400
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Persvoorlichter
Salaris: €2500 tot €3800
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep PR Adviseur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Communicatie manager
  • PR manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

53



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar