U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Paardenfokker

Paardenfokker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een paardenfokker? Lees de functieomschrijving.

Een Paardenfokker is iemand die zich bezighoudt met het fokken van paarden die bijvoorbeeld geschikt zijn voor de dressuur- of springsport. Een Paardenfokker probeert gezonde paarden met een vriendelijk karakter te fokken.

De Paardenfokker heeft een aantal merries staan en kiest hengsten uit die goed bij de merries passen en eigenschappen bezitten die gewenst zijn bij de veulens. Als dressuurpaarden gefokt worden, worden merries en hengsten die eigenschappen bezitten voor een goed dressuurpaard, bij elkaar gezet. Er wordt gekeken naar uiterlijke kenmerken van de dieren, maar ook naar hun karakter en kwaliteiten. De Paardenfokker zoekt naar een goede match, zodat de kans op (genetische) afwijkingen zo veel mogelijk beperkt blijft.

Tegenwoordig worden merries en hengsten vaak niet meer bij elkaar gezet, maar worden de merries kunstmatig bevrucht.  

Een Paardenfokker kiest niet alleen met welke dieren hij wil fokken, maar houdt zich vanzelfsprekend ook bezig met de verzorging van de paarden en veulens. Zo ent hij de dieren in en chipt hij hen. Ook houdt de Paardenfokker de administratie bij. Na een aantal maanden verkoopt de Paardenfokker zijn veulens. Vaak gaan de dieren naar een Paardenhandelaar, die de dieren weer doorverkoopt. Soms komen klanten langs bij de Paardenfokker voor het kopen van een paard.

Mensen vonden ons op: Job Paardenfokker, Baan Paardenfokker, Paardenfokker Worden, Functie-eisen Paardenfokker, Verantwoordelijkheden Paardenfokker, Functieprofiel Paardenfokker, Wat doet een Paardenfokker, Werken als Paardenfokker.

Paardenfokker worden: Opleiding tot paardenfokker

Een Paardenfokker dient natuurlijk veel kennis te hebben over paarden, zoals over paardenziektes, paardenverzorging en natuurlijk paardenfokkerij. Hij moet hiervoor de MBO-opleiding Paardenhouderij of Paardenfokkerij volgen. Vaak moet men bij deze opleidingen één dag per week naar school en vier dagen per week werken bij een leerbedrijf. Ook kan een HBO-opleiding Diermanagement met een specialisatie in paarden worden gedaan.  

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Paardenfokker, Paardenfokker Worden, Opleidingsniveau Paardenfokker, Scholing Paardenfokker, Studie Paardenfokker, Bijscholing Paardenfokker, Omscholing Paardenfokker.

Organisaties waar een paardenfokker doorgaans werkzaam is

Een Paardenfokker die niet alleen paarden als hobby fokt, heeft meestal zijn eigen Paardenfokkerij. Hij streeft dan naar winst en is dus werkzaam in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Paardenfokker, Paardenfokker Worden, Opleidingsniveau Paardenfokker, Scholing Paardenfokker, Studie Paardenfokker, Bijscholing Paardenfokker, Omscholing Paardenfokker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden paardenfokker

Hoeveel een Paardenfokker verdient, is moeilijk te zeggen. Het zal ongeveer liggen tussen de €1200,- en €3000,- per maand. Het bedrag hangt onder andere af van de professionaliteit van het bedrijf, zijn klantenkring en het ras dat hij fokt. Veel Paardenfokkers kunnen niet leven van hun Paardenfokkerij alleen. Vaak richten ze zich niet alleen op het fokken van veulens, maar ook op bijvoorbeeld het geven van paardrijlessen.  

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn meestal niet van belang, omdat een Paardenfokker meestal een eigen bedrijf heeft. 

Mensen vonden ons op: Salaris Paardenfokker, Loon Paardenfokker, Wat verdien je als Paardenfokker, Salarisschaal Paardenfokker, Salarisindicatie Paardenfokker, Bonus Paardenfokker, CAO Paardenfokker, Brutoloon Paardenfokker, Nettoloon Paardenfokker, Vakantiedagen Paardenfokker, Pensioen Paardenfokker.

Competenties, skills & vaardigheden paardenfokker

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Doorzettingsvermogen
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Paardenfokker, Vaardigheden Paardenfokker, Attitude Paardenfokker, Kwalificaties Paardenfokker, Competentieprofiel Paardenfokker.

Boeken voor het beroep paardenfokker

Wil je meer weten over het beroep paardenfokker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je paardenfokker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken paardenfokker te komen.

Paardendokter beengebreken | Offereins

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789062480814

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Paardenfokker, Paardenfokker ebooks, boek Paardenfokker.

Persoonstypen paardenfokker

Persoonstypen die passen bij een Paardenfokker zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

Het is van belang dat een Paardenfokker een zo goed mogelijk match van merrie en hengst kiest. De dieren moeten bij elkaar passen en een goed, gezond veulen leveren. De Paardenfokker streeft er naar om een ‘perfect’ veulen te fokken. Hiervoor zijn een kritisch oog, gedrevenheid en veeleisendheid zeer belangrijk (Perfectionist).

Daarnaast moet een Paardenfokker doelgericht zijn. Hij heeft een bepaald soort veulen voor ogen en moet er alles aan doen om dit te verwerkelijken. Ook is hij energiek (Succesvolle Werker).

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Paardenfokker, Karakter Paardenfokker.

Netwerk paardenfokker

Een Paardenfokker heeft veel contact met fokkerijen, zoals hengstenfokkerijen. Hier staan hengsten die de Paardenfokker kan gebruiken voor zijn merries. Ook heeft een Paardenfokker contact met Paardenhandelaren en Klanten. Zij wensen bijvoorbeeld een goed wedstrijdpaard voor de springsport. Een Paardenfokker kan dan de juiste match maken tussen merrie, hengst en eigenaar.

Bovendien komt een Paardenfokker in aanraking met mensen als de Dierenarts, de Stalhulp en de Hoefsmid

Mensen vonden ons op: Collega’s Paardenfokker, Medewerkers Paardenfokker.

Is het beroep paardenfokker iets voor jou?

Zou je graag paardenfokker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als paardenfokker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Paardenfokker, beroepskeuzetest Paardenfokker, beroep Paardenfokker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden paardenfokker

Er zijn niet heel veel Paardenfokkers die alleen van de fokkerij kunnen leven. Het gaat niet erg goed met de paardenwereld en er de Paardenfokker maakt veel kosten, bijvoorbeeld voor de bevruchting en de verzorging van zijn paarden. Wel kan met inzet en kwaliteit een grote klantenkring worden opgezet, waardoor de winst van het bedrijf zal stijgen.

Er zijn ook niet veel doorgroeimogelijkheden voor een Paardenfokker. Hij kan eventueel uitbreiden en meer leidinggevende taken op zich nemen. Meestal is de Paardenfokker echter al de eigenaar van de Paardenfokkerij.

Arbeidsmarktperspectief score paardenfokker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep paardenfokker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Paardenfokker, Promotie mogelijkheden Paardenfokker, Carriere Paardenfokker.

Solliciteren op de functie paardenfokker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als paardenfokker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor paardenfokker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als paardenfokker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Paardenfokker, CV Paardenfokker, sollicitatie Paardenfokker.

Interviews met paardenfokker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen paardenfokker

Vacatures paardenfokker

Op zoek naar een nieuwe baan als Paardenfokker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paardenfokker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Paardenfokker is iemand die zich bezighoudt met het fokken van paarden die bijvoorbeeld geschikt zijn voor de dressuur- of springsport. Een Paardenfokker probeert gezonde paarden met een vriendelijk karakter te fokken. De Paardenfokker heeft een aantal merries staan en kiest hengsten uit die goed bij de merries passen en eigenschappen bezitten die gewenst zijn bij de veulens.

Beoordeling Paardenfokker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Paardenfokker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Paardenfokker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep