U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Paardenmasseur

Paardenmasseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een paardenmasseur? Lees de functieomschrijving.

Een paardenmasseur masseert de spieren van paarden, zodat deze in goede conditie blijven. Paarden kunnen veel belang hebben bij een massage, omdat het onder andere zorgt voor een goede doorbloeding en voor verlichting van spierpijn, artrose en koliek. Ook zorgen soepele spieren ervoor dat blessures eerder herstellen en dat gespannen en gestreste paarden rustiger worden. Tevens zorgt een massage ervoor dat bepaalde stoffen in het lichaam van het paard vrijkomen die pijnstillend werken. Een ander bijkomend voordeel van paardenmassage is een betere relatie tussen mens en paard.

Vaak wordt paardenmassage toegepast bij sportpaarden. Massage kan namelijk tevens problemen bij het rijden, zoals het niet kunnen ontspannen, het scheef houden van het hoofd, bokken en het niet aan kunnen of willen springen in galop, verhelpen. Als een paard voor een wedstrijd wordt gemasseerd, worden de spieren alvast opgewarmd. De kans op blessures wordt zo verkleind. Een massage na het rijden zorgt voor een goede afkoeling van de spieren en voorkomt zo spierpijn.

Paardenmasseurs maken gebruik van verschillende massagetechnieken. Er bestaan zowel oppervlakkige technieken als technieken die dieper gelegen weefsel masseren. Een voorbeeld van een techniek is de T-Touchmethode.

Mensen vonden ons op: Job Paardenmasseur, Baan Paardenmasseur, Paardenmasseur Worden, Functie-eisen Paardenmasseur, Verantwoordelijkheden Paardenmasseur, Functieprofiel Paardenmasseur, Wat doet een Paardenmasseur, Werken als Paardenmasseur.

Paardenmasseur worden: Opleiding tot paardenmasseur

Om paardenmasseur te worden, kunnen op diverse plekken in Nederland cursussen worden gevolgd. Meestal bestaan die cursussen uit enkele dagen of weken, waarbij zowel theoretische achtergronden als praktische technieken worden geleerd. Na de cursussen krijgen de deelnemers een certificaat. Gediplomeerde paardenmasseurs moeten vaak verplicht elk jaar een bijscholingscursus volgen.


In Nederland is het beroep ‘paardenmasseur’ echter niet beschermd. Dit betekent dat ook niet-gediplomeerde mensen dit beroep uit kunnen oefenen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Paardenmasseur, Paardenmasseur Worden, Opleidingsniveau Paardenmasseur, Scholing Paardenmasseur, Studie Paardenmasseur, Bijscholing Paardenmasseur, Omscholing Paardenmasseur.

Organisaties waar een paardenmasseur doorgaans werkzaam is

Een paardenmasseur werkt meestal voor zichzelf. Hij of zij masseert (sport)paarden met problemen en biedt cursussen aan voor mensen die het vak willen leren. Dit beroep past dus in de profit-sector. Ook kan een paardenmasseur werkzaam zijn voor bijvoorbeeld een sportstal. Overigens heeft een paardenmasseur naast deze baan vaak ook nog andere functies, zoals het inrijden van paarden, het lesgeven van ruiters en amazones of het helpen in de stallen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Paardenmasseur, Paardenmasseur Worden, Opleidingsniveau Paardenmasseur, Scholing Paardenmasseur, Studie Paardenmasseur, Bijscholing Paardenmasseur, Omscholing Paardenmasseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden paardenmasseur

Hoeveel een paardenmasseur verdient, hangt af van hoeveel cursussen hij of zij aanbiedt, hoeveel geld hij of zij daarvoor vraagt en of hij of zij daarnaast nog een andere baan heeft. Meestal wordt voor 1,5 uur masseren zo rond de €60,- gevraagd. Meestal worden ook vervoerskosten berekend. Paardenmasseurs in loondienst verdienen rond de €1300,- tot €1800,-, maar dit kan erg variëren per werkgever.


Omdat een paardenmasseur meestal voor zichzelf werkt, zijn secundaire arbeidsvoorwaarden vaak niet van toepassing. Een paardenmasseur kan bijvoorbeeld zelf beslissen hoeveel weken per jaar of dagen per week hij of zij vrij neemt. Voor zover bekend is er geen cao voor de paardenwereld, dus de secundaire arbeidsvoorwaarden voor paardenmasseurs die in loondienst werken, hangen af van de werkgever.

Mensen vonden ons op: Salaris Paardenmasseur, Loon Paardenmasseur, Wat verdien je als Paardenmasseur, Salarisschaal Paardenmasseur, Salarisindicatie Paardenmasseur, Bonus Paardenmasseur, CAO Paardenmasseur, Brutoloon Paardenmasseur, Nettoloon Paardenmasseur, Vakantiedagen Paardenmasseur, Pensioen Paardenmasseur.

Competenties, skills & vaardigheden paardenmasseur

 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Kritisch
 • Coachen
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Paardenmasseur, Vaardigheden Paardenmasseur, Attitude Paardenmasseur, Kwalificaties Paardenmasseur, Competentieprofiel Paardenmasseur.

Boeken voor het beroep paardenmasseur

Wil je meer weten over het beroep paardenmasseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je paardenmasseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken paardenmasseur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Paardenmasseur, Paardenmasseur ebooks, boek Paardenmasseur.

Persoonstypen paardenmasseur

Persoonstypen die passen bij een paardenmasseur zijn romanticus en bemiddelaar. Een paardenmasseur hecht veel waarde aan gevoelens en gedrag en kan die waarnemen en analyseren. Dit maakt hem een romanticus. Ook streeft een paardenmasseur naar een harmonieuze omgeving; hij streeft naar balans. Dit maakt hem of haar tevens een bemiddelaar. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Paardenmasseur, Karakter Paardenmasseur.

Netwerk paardenmasseur

Paardenmasseurs komen in aanraking met cursisten, mensen die hen vragen paarden te masseren zoals manegehouders, eigenaren van sportstallen en particulieren, en andere mensen die zich bezighouden met de gezondheid van het paard, zoals hoefsmeden en veeartsen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Paardenmasseur, Medewerkers Paardenmasseur.

Is het beroep paardenmasseur iets voor jou?

Zou je graag paardenmasseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als paardenmasseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Paardenmasseur, beroepskeuzetest Paardenmasseur, beroep Paardenmasseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden paardenmasseur

Veel mensen zien het belang in van een paard dat lekker in zijn vel zit. Daarom hebben de meeste paardenmasseurs geen moeite om werk te vinden. Overigens zijn zij vaak niet fulltime paardenmasseur, maar doen ze het naast hun werk als bijvoorbeeld paardrij-instructrice. Niet-gediplomeerde paardenmasseurs kunnen hun arbeidsmarktperspectief vergroten door een certificaat of diploma te behalen. Ook kunnen paardenmasseurs zich op andere gebieden ontwikkelen, zoals hippotherapie, om hiermee hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 

Arbeidsmarktperspectief score paardenmasseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep paardenmasseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Paardenmasseur, Promotie mogelijkheden Paardenmasseur, Carriere Paardenmasseur.

Solliciteren op de functie paardenmasseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als paardenmasseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor paardenmasseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als paardenmasseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Paardenmasseur, CV Paardenmasseur, sollicitatie Paardenmasseur.

Interviews met paardenmasseur

Cynthia Swagerman (27) is Paardenmasseur.      


                
      
 
Hoe bent u aan deze baan gekomen?
“Ik heb eerst als freelancer als Paardenmasseur gewerkt en ben nu sinds 2016 ook aangemeld met mijn eigen bedrijf  “Equine Recovery Swagerman” bij de KvK.”  
 
Welke opleiding heeft u gevolgd om Paardenmasseur te worden?
“- NHB Helicon te Deurne opleiding: Horse & Health 
- NHI opleiding: Paarden (Sport)Masseur.”
 
Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Op een gemiddelde werkdag masseer ik circa 3 paarden. Een behandeling duurt gemiddeld 2 uur. Vooral bij nieuwe klanten kan dit uitlopen tot 2,5 uur. Ik masseer de paarden alt...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen paardenmasseur

Vacatures paardenmasseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Paardenmasseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paardenmasseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een paardenmasseur masseert de spieren van paarden, zodat deze in goede conditie blijven. Paarden kunnen veel belang hebben bij een massage, omdat het onder andere zorgt voor een goede doorbloeding en voor verlichting van spierpijn, artrose en koliek. Ook zorgen soepele spieren ervoor dat blessures eerder herstellen en dat gespannen en gestreste paarden rustiger worden.

Beoordeling Paardenmasseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Paardenmasseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Paardenmasseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep