U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Paardrij-instructrice

Paardrij-instructrice worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een paardrij-instructrice? Lees de functieomschrijving.

Een paardrij-instructrice leert mensen, zowel beginners als gevorderden, paardrijden en paarden verzorgen. Werken als instructrice houdt in dat je paardrijlessen voor individuen of groepen verzorgt. De instructrice leert mensen de juiste paardrijtechnieken aan en corrigeert waar nodig. De paardrijlesinstructrice helpt ruiters bij problemen door trainingsprogramma’s samen te stellen. Ook kan zij ruiters helpen met het zoeken naar geschikte wedstrijdlocaties en hen helpen met de wedstrijdvoorbereiding. Bovendien zorgt een paardrij-instructrice ervoor dat de benodigde spullen, zoals de zadels en de hoofdstellen, netjes onderhouden worden. Ook helpt een paardrijlesinstructrice met het uitmesten van de stallen, het voeren van de paarden en tevens neemt zij soms administratieve taken op zich.

Een paardrij-instructrice weet alles over paarden: ze heeft kennis over paardenziektes, paardenverzorging, paardengedrag en natuurlijk kan iemand die paardrijles geeft zelf goed paardrijden. Bovendien moet een paardrijlesinstructrice goed les kunnen geven en weten waar de ruiters behoefte aan hebben. Zij moet ook goed samen kunnen werken, weten hoe ze moet handelen bij problemen en te allen tijden de veiligheid kunnen waarborgen.

Een instructrice van de paardensport is verantwoordelijk voor de veiligheid van mens en dier. De instructrice moet een veilige omgeving creëren.

Mensen vonden ons op: Job Paardrij-instructrice, Baan Paardrij-instructrice, Paardrij-instructrice Worden, Functie-eisen Paardrij-instructrice, Verantwoordelijkheden Paardrij-instructrice, Functieprofiel Paardrij-instructrice, Wat doet een Paardrij-instructrice, Werken als Paardrij-instructrice.

Paardrij-instructrice worden: Opleiding tot paardrij-instructrice

Om paardrij-instructrice te worden, hoef je niet per se een vooropleiding te hebben gedaan. Als iemand denkt dat hij of zij al genoeg kennis en vaardigheden heeft opgedaan in de praktijk, mag diegene meteen examen doen. Daarna is het mogelijk om bijvoorbeeld de MBO-opleiding Instructeur Paardensport te doen op verschillende niveaus. Ook is de MBO-opleiding Medewerker Paardenhouderij en Paardensport (oude studieroute) geschikt. Op HBO-niveau zijn er bijvoorbeeld de opleidingen Paardensport of Docent-Trainer Paardensport. Bij de laatste zijn de eerste drie jaar op MBO-niveau, daarna volgen twee jaar op HBO-niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Paardrij-instructrice, Paardrij-instructrice Worden, Opleidingsniveau Paardrij-instructrice, Scholing Paardrij-instructrice, Studie Paardrij-instructrice, Bijscholing Paardrij-instructrice, Omscholing Paardrij-instructrice.

Organisaties waar een paardrij-instructrice doorgaans werkzaam is

Bedrijven waar een paardrij-instructrice aan de slag kan, zijn onder andere profit-organisaties als maneges, stalhouderijen, sportstallen en rijverenigingen. Bovendien kan een paardrijlesinstructrice privélessen geven bij particulieren thuis. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Paardrij-instructrice, Paardrij-instructrice Worden, Opleidingsniveau Paardrij-instructrice, Scholing Paardrij-instructrice, Studie Paardrij-instructrice, Bijscholing Paardrij-instructrice, Omscholing Paardrij-instructrice.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden paardrij-instructrice

 

Het salaris van een instructrice van paardlessen hangt af van de werkervaring en leeftijd. Als starter kan een paardrij-instructrice rekenen op zo’n 1500 euro bruto per maand. Na een dertigtal jaren kan dit zijn opgelopen tot zo’n 2300 euro. Bij particulieren verdienen de trainers vaak relatief meer. Over de secundaire arbeidsvoorwaarden is niet veel bekend, want de paardenbranche heeft voor zover bekend (nog) geen CAO.

Mensen vonden ons op: Salaris Paardrij-instructrice, Loon Paardrij-instructrice, Wat verdien je als Paardrij-instructrice, Salarisschaal Paardrij-instructrice, Salarisindicatie Paardrij-instructrice, Bonus Paardrij-instructrice, CAO Paardrij-instructrice, Brutoloon Paardrij-instructrice, Nettoloon Paardrij-instructrice, Vakantiedagen Paardrij-instructrice, Pensioen Paardrij-instructrice.

Competenties, skills & vaardigheden paardrij-instructrice

 • Doelgericht
 • Geduldig
 • Communicatief vaardig
 • Zelfstandig
 • Kan improviseren
Mensen vonden ons op: Kennis Paardrij-instructrice, Vaardigheden Paardrij-instructrice, Attitude Paardrij-instructrice, Kwalificaties Paardrij-instructrice, Competentieprofiel Paardrij-instructrice.

Boeken voor het beroep paardrij-instructrice

Wil je meer weten over het beroep paardrij-instructrice? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je paardrij-instructrice bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken paardrij-instructrice te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Paardrij-instructrice, Paardrij-instructrice ebooks, boek Paardrij-instructrice.

Persoonstypen paardrij-instructrice

Een paardrij-instructrice moet goed kunnen waarnemen. Ze moet de vooruitgang van haar leerlingen in de gaten houden. Voor een paardrij-instructrice is tevens een groot verantwoordelijkheidsgevoel een benodigde karaktereigenschap. De veiligheid van de ruiters en dieren staat voorop. Ook moet een instructrice  initiatief nemen. Tevens moet de trainer geduldig zijn en zij moet haar leerlingen durven corrigeren. Leiderschapskwaliteiten zijn ook belangrijk bij een baan als paardrijlesinstructrice. Ze moet de leiding nemen en ervoor zorgen dat de ruiters naar haar luisteren. De trainer mag niet over zich heen laten lopen door de leerlingen. De paardrij-instructrice moet niet alleen van dieren houden, maar ook van mensen. Ook is het belangrijk vriendelijk en eerlijk te zijn.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Paardrij-instructrice, Karakter Paardrij-instructrice.

Netwerk paardrij-instructrice

Een paardrij-instructrice is in dienst bij een manegehouder en komt vaak met hem of haar in aanraking. Ook heeft zij meestal contact met collega-instructrices en -instructeurs. Er moeten dingen overlegd en gezamenlijk geregeld worden. Ook komt iemand die paardrijles geeft natuurlijk vaak in contact met klanten. Beroepsmatig kan zij ook in aanraking komen met de dierenarts of de hoefsmid

Mensen vonden ons op: Collega’s Paardrij-instructrice, Medewerkers Paardrij-instructrice.

Is het beroep paardrij-instructrice iets voor jou?

Zou je graag paardrij-instructrice willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als paardrij-instructrice bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Paardrij-instructrice, beroepskeuzetest Paardrij-instructrice, beroep Paardrij-instructrice kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden paardrij-instructrice

 

De economische crisis zorgt ervoor dat er minder banen zijn dan vroeger, ook in de paardensector. Afhankelijk van het niveau van de opleiding kan een paardrij-instructrice ook aan de slag als bijvoorbeeld paardenverzorgster. Na jaren ervaring kan iemand wellicht bij steeds professionelere stallen terecht. Dit kan wel afhangen van het niveau van de afgeronde opleiding. Bovendien zou een paardrij-instructrice haar specialisaties en dus arbeidsperspectieven kunnen uitbreiden door bijvoorbeeld een opleiding tot instructrice voor mensen met een handicap te doen. 

Arbeidsmarktperspectief score paardrij-instructrice

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep paardrij-instructrice. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Paardrij-instructrice, Promotie mogelijkheden Paardrij-instructrice, Carriere Paardrij-instructrice.

Solliciteren op de functie paardrij-instructrice

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als paardrij-instructrice dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor paardrij-instructrice belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als paardrij-instructrice. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Paardrij-instructrice, CV Paardrij-instructrice, sollicitatie Paardrij-instructrice.

Interviews met paardrij-instructrice

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen paardrij-instructrice

Vacatures paardrij-instructrice

Op zoek naar een nieuwe baan als Paardrij-instructrice? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paardrij-instructrice. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een paardrij-instructrice leert mensen, zowel beginners als gevorderden, paardrijden en paarden verzorgen. Werken als instructrice houdt in dat je paardrijlessen voor individuen of groepen verzorgt. De instructrice leert mensen de juiste paardrijtechnieken aan en corrigeert waar nodig.

Beoordeling Paardrij-instructrice

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Paardrij-instructrice' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Paardrij-instructrice

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hallo,

weet iemand toevallig welk vakken pakket je nodig hebt om dit te kiezen??

 

grts

Door: welk vakkenpakket

Als je bovenstaande goed leest ,is het voor mij duidelijk wat je nodig hebt.

Door: Annemiek

Stap eens een Manege binnen.daar kun je vragen om informatie.

Door: Jeannette

Lees het gewoon eens goed door dan kom je er vanzelf wel achter!

Door: Suzanne van Tol

HBO of MBO voor paardrij-instructrice

Door: Evy Buis

Zie de reactie van Annemiek.

Door: Amazone

Waar kan je deze opleiding volgen (zonder eigenpaard)

Door: Ruiter

Reageer op dit beroep