U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Parketteur

Parketteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een parketteur? Lees de functieomschrijving.

Een Parketteur is iemand die een parketvloer legt, repareert of onderhoudt. Tegenwoordig vallen kurk, lamel en laminaat ook onder parket.

De klant kiest een parketsoort uit, bijvoorbeeld in de showroom. De klant en het parketbedrijf maken een afspraak over het leggen van de vloer. Nu wordt de Parketteur ingeschakeld. De Parketteur bekijkt de werktekeningen en op basis hiervan bedenkt hij een werkmethode. De Parketteur gaat nu, vaak samen met collega’s, met gereedschappen op weg naar de klant. Daar maakt de Parketteur de ondervloer klaar voor het leggen van het parket. Vervolgens legt de Parketteur de parketvloer. Ten slotte werkt hij de vloer af met was, lak of olie. De Parketteur geeft de klant advies over de verzorging van de vloer.

De Parketteur legt niet alleen nieuwe vloeren, maar repareert en onderhoudt ze ook. De Parketteur doet dit niet alleen bij particulieren thuis, maar ook bij bedrijven of op kantoren.

De Parketteur heeft een goed ruimtelijk inzicht, zodat hij goed kan bepalen wat de legrichting wordt, welke materialen gebruikt moeten worden en hoe de vloer afgewerkt moet worden. 

Mensen vonden ons op: Job Parketteur, Baan Parketteur, Parketteur Worden, Functie-eisen Parketteur, Verantwoordelijkheden Parketteur, Functieprofiel Parketteur, Wat doet een Parketteur, Werken als Parketteur.

Parketteur worden: Opleiding tot parketteur

Om Parketteur te worden, kun je MBO-opleiding Parketteur op niveau 2 doen. Deze opleiding duurt twee jaar. Je leert hoe je een ondervloer en een parketvloer legt en hoe je de vloer afwerkt.

Ook kun je de driejarige MBO-opleiding Allround Parketteur op niveau 3 doen. Je leert dan tevens hoe je een team moet aansturen en of de ruimte geschikt en veilig is. Deze opleiding duurt drie jaar (maar korter als je eerst de opleiding Parketteur op niveau 2 hebt gevolgd). 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Parketteur, Parketteur Worden, Opleidingsniveau Parketteur, Scholing Parketteur, Studie Parketteur, Bijscholing Parketteur, Omscholing Parketteur.

Organisaties waar een parketteur doorgaans werkzaam is

Een Parketteur werkt als zelfstandige of hij werkt in loondienst bij een parketspeciaalzaak, een legbedrijf of een parketteursbedrijf. Vaak zijn dit kleine bedrijven. Het bedrijf streeft naar winst en hoort dus bij de profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Parketteur, Parketteur Worden, Opleidingsniveau Parketteur, Scholing Parketteur, Studie Parketteur, Bijscholing Parketteur, Omscholing Parketteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden parketteur

Een Parketteur kan rekenen op zo’n €1800,- tot €2500,- bruto per maand. Het bedrag hangt onder andere af van de leeftijd, werkgever en ervaring van de Parketteur.

Secundaire arbeidsvoorwaarden staan in de cao Parketlegger. Een Parketteur heeft bijvoorbeeld recht op relevante scholing, gereedschap en beschermende kleding en een veilige werkomgeving. 

Mensen vonden ons op: Salaris Parketteur, Loon Parketteur, Wat verdien je als Parketteur, Salarisschaal Parketteur, Salarisindicatie Parketteur, Bonus Parketteur, CAO Parketteur, Brutoloon Parketteur, Nettoloon Parketteur, Vakantiedagen Parketteur, Pensioen Parketteur.

Competenties, skills & vaardigheden parketteur

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Coachen
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Parketteur, Vaardigheden Parketteur, Attitude Parketteur, Kwalificaties Parketteur, Competentieprofiel Parketteur.

Boeken voor het beroep parketteur

Wil je meer weten over het beroep parketteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je parketteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken parketteur te komen.

Plan Van Aanpak Parketteurs | Bert Tamsma

Hoe om te gaan met houtenvloeren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789402196931 | 200 pagina's

Het plan van aan pak parketteur heb ik geschreven met als doel om voor me zelf als naslag werk te gebruiken. Met als doel vanuit dit plan te werken en te adviseren. Daarbij is het advies en de technische kennis gewaarborgd en is het eenvoudig met anderen ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Parketteur, Parketteur ebooks, boek Parketteur.

Persoonstypen parketteur

Persoonstypen die passen bij een Parketteur zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

De Parketteur moet precies en nauwkeurig zijn. Soms moeten ingewikkelde patronen gelegd worden en hier komt dus precisiewerk bij kijken. Het is maatwerk waarbij geen fouten gemaakt mogen worden. De kwaliteit van het eindproduct moet goed zijn (Perfectionist).

Tevens is de Parketteur handig, energiek en stressbestendig en heeft hij ruimtelijk inzicht (Succesvolle Werker).  

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Parketteur, Karakter Parketteur.

Netwerk parketteur

Vaak werkt een Parketteur samen met collega’s aan een opdracht. De leidinggevende houdt toezicht en is eindverantwoordelijk voor het resultaat. De Parketteur kan bij de leidinggevende terecht bij vragen of problemen. Ook zal de Parketteur in aanraking komen met de opdrachtgever. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Parketteur, Medewerkers Parketteur.

Is het beroep parketteur iets voor jou?

Zou je graag parketteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als parketteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Parketteur, beroepskeuzetest Parketteur, beroep Parketteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden parketteur

Het arbeidsmarktperspectief voor een Parketteur is relatief goed. Naar verwachting zijn er komende jaren genoeg banen.

Bij goed functioneren kan een Parketteur doorgroeien naar leidinggevende. De Parketteur stuurt de teamleden dan aan en neemt beslissingen. Ook lost de Parketteur dan problemen op en kunnen werknemers bij hen terecht bij vragen of problemen. Een Parketteur kan uiteindelijk zijn eigen bedrijf oprichten. 

Arbeidsmarktperspectief score parketteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep parketteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Parketteur, Promotie mogelijkheden Parketteur, Carriere Parketteur.

Solliciteren op de functie parketteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als parketteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor parketteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als parketteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Parketteur, CV Parketteur, sollicitatie Parketteur.

Interviews met parketteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen parketteur

Vacatures parketteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Parketteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Parketteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Parketteur is iemand die een parketvloer legt, repareert of onderhoudt. Tegenwoordig vallen kurk, lamel en laminaat ook onder parket. De klant kiest een parketsoort uit, bijvoorbeeld in de showroom.

Beoordeling Parketteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Parketteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Parketteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep