U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Parketvloerenlegger

Parketvloerenlegger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een parketvloerenlegger? Lees de functieomschrijving.

Een Parketvloerenlegger legt gedurende één of meerdere dagen tussenvloeren en parket bij een woning, bedrijf of instelling. De leidinggevende geeft opdrachten aan de Parketvloerenlegger, waar laatstgenoemde vervolgens mee aan de slag gaat. De Parketvloerenlegger voert de instructies uit, vaak aan de hand van tekeningen. De Parketvloerenlegger legt het parket in een bepaald patroon en bevestigt het op diverse manieren aan de ondervloer. Als de werknemer nog niet veel ervaring heeft, zal de leidinggevende het werk controleren.

Eerst behandelt de Parketvloerenlegger de ondervloer. Deze moet egaal worden gemaakt, zodat het parket vlak komt te liggen. Eventueel wordt vervolgens een isolatielaag aangebracht. Daarna legt de Parketvloerenlegger het parket in een bepaald patroon aan de hand van een tekening of voorbeeld. De Parketvloerenlegger maakt het parket vast aan de ondervloer door de plankjes vast te lijmen of spijkeren. Soms zit er al lijm aan de plankjes, zodat ze al goed blijven plakken na wat tikken met een hamer. Voor de hoekjes moet een Parketvloerenlegger het parket aftekenen, op maat zagen en leggen. Nadat het parket is gelegd, moet hij glad worden gemaakt met een schuurmachine. Daarna bevestigt de Parketvloerenlegger afwerklatten en brengt hij een lak- of waslaag aan op de vloer, zodat de vloer langer mooi blijft. De Parketvloerenlegger ruimt zijn spullen op en geeft de opdrachtgever advies over het onderhoud van het parket.

Het komt voor dat een Parketvloerenlegger geen nieuwe vloer hoeft te leggen, maar de bestaande vloer onderhoudt en repareert. 

Mensen vonden ons op: Job Parketvloerenlegger, Baan Parketvloerenlegger, Parketvloerenlegger Worden, Functie-eisen Parketvloerenlegger, Verantwoordelijkheden Parketvloerenlegger, Functieprofiel Parketvloerenlegger, Wat doet een Parketvloerenlegger, Werken als Parketvloerenlegger.

Parketvloerenlegger worden: Opleiding tot parketvloerenlegger

Om Parketvloerenlegger te worden, kan de MBO-opleiding Parketlegger (niveau 2) gevolgd worden. Deze opleiding duurt twee jaar. Je wordt toegelaten als je minimaal 16 jaar bent of een diploma Assistent Verkoper Wonen of Vloerenstoffeerder in je bezit hebt.

Er bestaan tevens parketleggercursussen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Parketvloerenlegger, Parketvloerenlegger Worden, Opleidingsniveau Parketvloerenlegger, Scholing Parketvloerenlegger, Studie Parketvloerenlegger, Bijscholing Parketvloerenlegger, Omscholing Parketvloerenlegger.

Organisaties waar een parketvloerenlegger doorgaans werkzaam is

Een Parketvloerenlegger werkt als zelfstandig ondernemer of in loondienst bij een parketleggersbedrijf. Er wordt gestreefd naar winst, dus is een Parketvloerenlegger werkzaam in de profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Parketvloerenlegger, Parketvloerenlegger Worden, Opleidingsniveau Parketvloerenlegger, Scholing Parketvloerenlegger, Studie Parketvloerenlegger, Bijscholing Parketvloerenlegger, Omscholing Parketvloerenlegger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden parketvloerenlegger

Een Parketvloerenlegger kan rekenen op zo’n €1800,- tot €2500,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de werkervaring, verantwoordelijkheden en leeftijd van de Parketvloerenlegger.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geregeld in de cao Parketlegger. Hier staat onder meer in dat een werknemer recht heeft op een veilige en gezonde werkomgeving en scholing.

Mensen vonden ons op: Salaris Parketvloerenlegger, Loon Parketvloerenlegger, Wat verdien je als Parketvloerenlegger, Salarisschaal Parketvloerenlegger, Salarisindicatie Parketvloerenlegger, Bonus Parketvloerenlegger, CAO Parketvloerenlegger, Brutoloon Parketvloerenlegger, Nettoloon Parketvloerenlegger, Vakantiedagen Parketvloerenlegger, Pensioen Parketvloerenlegger.

Competenties, skills & vaardigheden parketvloerenlegger

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Ambitie
 • Accuratesse
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Parketvloerenlegger, Vaardigheden Parketvloerenlegger, Attitude Parketvloerenlegger, Kwalificaties Parketvloerenlegger, Competentieprofiel Parketvloerenlegger.

Boeken voor het beroep parketvloerenlegger

Wil je meer weten over het beroep parketvloerenlegger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je parketvloerenlegger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken parketvloerenlegger te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Parketvloerenlegger, Parketvloerenlegger ebooks, boek Parketvloerenlegger.

Persoonstypen parketvloerenlegger

Persoonstypen die passen bij een Parketvloerenlegger zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

Het is van groot belang dat een Parketvloerenlegger zorgvuldig, nauwkeurig en netjes werkt, zodat er bijvoorbeeld geen kieren tussen de planken zitten en de patronen goed gelegd zijn (Perfectionist).

Ook is een Parketvloerenlegger handig, doelgericht, gedreven en energiek. Bovendien is hij klantvriendelijk en kan hij goed met mensen omgaan (Succesvolle Werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Parketvloerenlegger, Karakter Parketvloerenlegger.

Netwerk parketvloerenlegger

Een Parketvloerenlegger komt vanzelfsprekend in aanraking met de klant. De klant geeft aan hoe hij wil dat de vloer er uit komt te zien. Ze overleggen en maken afspraken. De Parketvloerenlegger krijgt opdrachten van een leidinggevende. Hij geeft instructies en tekeningen, zodat de Parketvloerenlegger aan de slag kan. Ook controleert hij soms het werk. De Parketvloerenlegger kan altijd bij zijn leidinggevende terecht bij vragen of problemen. Bij grote klussen werkt een Parketvloerenlegger samen met collega’s. Eventueel komt een Parketvloerenlegger in contact met andere medewerkers in de bouw, zoals een Elektricien of Schilder.

Mensen vonden ons op: Collega’s Parketvloerenlegger, Medewerkers Parketvloerenlegger.

Is het beroep parketvloerenlegger iets voor jou?

Zou je graag parketvloerenlegger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als parketvloerenlegger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Parketvloerenlegger, beroepskeuzetest Parketvloerenlegger, beroep Parketvloerenlegger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden parketvloerenlegger

Het arbeidsmarktperspectief voor een Parketvloerenlegger is redelijk. Er zijn aardig wat vacatures te vinden, al dient men wel flexibel te zijn qua werklocaties en werktijden.

Bij goed functioneren kan een Parketvloerenlegger bij lastigere en grotere klussen worden ingezet of leidinggevende taken krijgen toegewezen. Eventueel kan een Parketvloerenlegger uiteindelijk zijn eigen bedrijf oprichten. 

Arbeidsmarktperspectief score parketvloerenlegger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep parketvloerenlegger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Parketvloerenlegger, Promotie mogelijkheden Parketvloerenlegger, Carriere Parketvloerenlegger.

Solliciteren op de functie parketvloerenlegger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als parketvloerenlegger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor parketvloerenlegger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als parketvloerenlegger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Parketvloerenlegger, CV Parketvloerenlegger, sollicitatie Parketvloerenlegger.

Interviews met parketvloerenlegger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen parketvloerenlegger

 • Tapijtlegger
 • Vloerenlegger
 • Vloerenstoffeerder
 • Tegelzetter

Vacatures parketvloerenlegger

Op zoek naar een nieuwe baan als Parketvloerenlegger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Parketvloerenlegger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Parketvloerenlegger legt gedurende één of meerdere dagen tussenvloeren en parket bij een woning, bedrijf of instelling. De leidinggevende geeft opdrachten aan de Parketvloerenlegger, waar laatstgenoemde vervolgens mee aan de slag gaat. De Parketvloerenlegger voert de instructies uit, vaak aan de hand van tekeningen.

Beoordeling Parketvloerenlegger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Parketvloerenlegger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Parketvloerenlegger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Voor mensen die op zoek zijn naar diverse soorten laminaat of andere bouw artikelen verwijzen we graag naar de website <a href="http://www.bouwking.nl/pvc-kliklaminaat/">BouwKing.nl</a>. Zij bieden zowel hout als pvc laminaat aan.

Door: John Frinking

Reageer op dit beroep