U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Pastoor

Pastoor worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een pastoor? Lees de functieomschrijving.

De pastoor is binnen de Katholieke kerk verantwoordelijk voor diens aangewezen parochie en de andere priesters die daarbinnen werken. Het is zaak om binnen de parochie de tradities vanuit de kerkelijke macht hoog te houden, en het woord van God te prediken.

Naast de dagelijkse werkzaamheden, zoals administratie, preek en geestelijke zorg, is de pastoor verantwoordelijk voor de planning van speciale evenementen zoals heilige dagen of bijeenkomsten, en moet die erop toezien dat alles volgens traditie verloopt. Ook gaat een pastoor zelf naar andere gemeentes of landen om deel te nemen aan bijeenkomsten. Daarnaast begeleidt men gelegenheden zoals huwelijken en begravenissen, en het onderwijs van de jonge katholieken.

Een pastoor dient altijd open te zijn voor diens kudde, voor het geven van advies en individuele steun, en om mensen die twijfelen over het geloof bij te staan en weer de goede weg op te helpen. Ook mensen die nieuw bij de kerk zijn, en nog niet helemaal weten wat het is om katholiek te zijn, dienen met open armen ontvangen en geholpen te worden. De pastoor kan hier persoonlijk op toezien, of diens priesters begeleiden bij hun taken.

Natuurlijk is de belangrijkste relatie voor een pastoor degene die hij met God aangaat, toch is het net zo belangrijk om de mensen die in dezelfde God geloven te steunen en met iedereen overweg te kunnen, zoals de Katholieke leer dat voorschrijft.

Mensen vonden ons op: Job Pastoor, Baan Pastoor, Pastoor Worden, Functie-eisen Pastoor, Verantwoordelijkheden Pastoor, Functieprofiel Pastoor, Wat doet een Pastoor, Werken als Pastoor.

Pastoor worden: Opleiding tot pastoor

Om pastoor te worden zal men eerst priester moeten worden, waarvoor men de priesteropleiding in een seminarie dient te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Pastoor, Pastoor Worden, Opleidingsniveau Pastoor, Scholing Pastoor, Studie Pastoor, Bijscholing Pastoor, Omscholing Pastoor.

Organisaties waar een pastoor doorgaans werkzaam is

Als pastoor werkt men voor de Katholieke kerk, in dienst van de bisschop van diens streek, waarbij men strikt de tradities en rituelen van het Katholieke geloof dient te eren. Uiteindelijk legt men verantwoording af aan de paus en aan God.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Pastoor, Pastoor Worden, Opleidingsniveau Pastoor, Scholing Pastoor, Studie Pastoor, Bijscholing Pastoor, Omscholing Pastoor.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden pastoor

Een pastoor zal afhankelijk van de grootte van diens parochie een salaris van 1500 tot 2000 euro per maand kunnen ontvangen, bruto. Dit geld komt direct uit de collectes, en wordt dus niet door de bisschop of gemeente verzorgd. Voordelen zijn wel dat men niet voor een eigen woning hoeft te zorgen, en andere kosten vaak ook direct uit de collecte komen in plaats van het salaris. Ook heeft men recht op pensioen en vakantiedagen, onkosten voor diens reizen, en zal men zich natuurlijk nooit over zwangerschap of gezin zorgen hoeven te maken.

Mensen vonden ons op: Salaris Pastoor, Loon Pastoor, Wat verdien je als Pastoor, Salarisschaal Pastoor, Salarisindicatie Pastoor, Bonus Pastoor, CAO Pastoor, Brutoloon Pastoor, Nettoloon Pastoor, Vakantiedagen Pastoor, Pensioen Pastoor.

Competenties, skills & vaardigheden pastoor

 • Discipline
 • Organiseren
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • in de katholieke leer geloven
 • overtuigend kunnen preken
Mensen vonden ons op: Kennis Pastoor, Vaardigheden Pastoor, Attitude Pastoor, Kwalificaties Pastoor, Competentieprofiel Pastoor.

Boeken voor het beroep pastoor

Wil je meer weten over het beroep pastoor? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je pastoor bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken pastoor te komen.

Grip | Rick Pastoor

Het geheim van slim werken - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082881202 | 256 pagina's

Het is best gek dat we nooit écht hebben leren werken. Hoe houden we ons staande in deze tijd van voortdurende bereikbaarheid? Hoe bewaren we overzicht, met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En nog veel belangrijker: hoe z...

ZorgBasics 10 - Seksualiteit | Hester Pastoor

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059318571

In deze uitgave in de reeks ZorgBasics staat seksualiteit centraal. Seksualiteit is een belangrijk onderwerp dat ons allen aangaat. Binnen de hulpverlening is het een onderwerp dat vaak speelt bij patiënten, maar niet altijd wordt besproken. Niet door de ...

Pastoor Van Volendam | Jan Berkhout

een dagboek - Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789043506823 | 168 pagina's

In de week en de maanden die volgenden op de cafébrand in Volendam trok veertien keer een lange rouwstoet door Volendam. Niet veertien jongeren waren het slachtoffer, neen veertien keer een jongere, veertien keer een vader en een moeder, veertien keer het...

Mensen vonden ons op: boeken voor Pastoor, Pastoor ebooks, boek Pastoor.

Persoonstypen pastoor

Een pastoor fungeert als Bemiddelaar tussen God en de mensheid, en zal beide verdedigen tegenover de ander, in dialoog en gebed, waarbij de mens vergeven en God begrepen dient te worden. Uiteindelijk is men natuurlijk de loyale dienaar van God, en heeft het woord van de Bijbel, volgens de interpretatie van de Katholieke kerk, het laatste woord (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Pastoor, Karakter Pastoor.

Netwerk pastoor

Binnen de eigen parochie, mits die groot genoeg is, heeft men de leiding over predikanten en pastoraal werkers, die allen in dienst van de kerk aan het werk gezet moeten worden. De pastoor zelf geeft verantwoording af aan de bisschop van diens streek.

Dialoog met kerkgangers is natuurlijk ook cruciaal voor het voortbestaan van de parochie, waardoor men veel tijd doorbrengt met het binnenhalen of luisteren naar gelovigen of mensen die interesse tonen in de Katholieke leer.

Mensen vonden ons op: Collega’s Pastoor, Medewerkers Pastoor.

Is het beroep pastoor iets voor jou?

Zou je graag pastoor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als pastoor bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Pastoor, beroepskeuzetest Pastoor, beroep Pastoor kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden pastoor

Er is een tekort aan priesters, waardoor mannen met open armen bij een priesteropleiding welkom geheten worden, en vaak snel door een bisschop tot pastoor benoemd kunnen worden. Vanuit deze positie kan men bisschop worden, of zelfs nog hoger in de Katholieke kerk terecht komen. De hoogste eer is het om tot paus benoemd te worden.

Arbeidsmarktperspectief score pastoor

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep pastoor. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Pastoor, Promotie mogelijkheden Pastoor, Carriere Pastoor.

Solliciteren op de functie pastoor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als pastoor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor pastoor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als pastoor. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Pastoor, CV Pastoor, sollicitatie Pastoor.

Interviews met pastoor

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen pastoor

Vacatures pastoor

Op zoek naar een nieuwe baan als Pastoor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pastoor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De pastoor is binnen de Katholieke kerk verantwoordelijk voor diens aangewezen parochie en de andere priesters die daarbinnen werken. Het is zaak om binnen de parochie de tradities vanuit de kerkelijke macht hoog te houden, en het woord van God te prediken. Naast de dagelijkse werkzaamheden, zoals administratie, preek en geestelijke zorg, is de pastoor verantwoordelijk voor de planning van speciale evenementen zoals heilige dagen of bijeenkomsten, en moet die erop toezien dat alles volgens traditie verloopt.

Beoordeling Pastoor

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Pastoor' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Pastoor

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Overal waar "katholiek" staat dient gelezen te worden: 'Rooms-Katholiek'. Katholiek valt niet samen met Rooms-Katholiek, er is in Nederland bijvoorbeeld ook Oud-Katholiek. www.okkn.nl  Daar kunnen mannen én vrouwen priester worden, gehuwd en ongehuwd. Groet, Rudolf Scheltinga, oud-katholiek pastoor van Egmond.

Door: Pastoor Rudolf Scheltinga

In de RK Kerk worden priesters door de bisschop gevraagd en benoemd om pastoor te worden. Sollicitatie is zeer uitzonderlijk. De informatie geeft niet aan dat een pastoor altijd een priester moet zijn. Het sacrament van de wijding door de bisschop maakt dat mannen priester worden. Alvorens priester gewijd te kunnen worden studeert hij filosofie en theologie, een traject van minimaal zeven jaren. Het is dus niet simpelweg een kwestie van een sollicitatie... Zeker binnen de RK Kerk. Ben graag bereid verdere info te geven! Alle goeds gewenst!

Door: René Wilmink, RK pastoor

Reageer op dit beroep