Paus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Paus? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Paus wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Paus, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Paus


Vacatures Paus

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Paus?

De Paus is de leider van de gehele katholieke wereld en wordt als velen gezien als de rechtmatige opvolger van de Apostel Petrus. Het is eigenlijk meer een roeping dan dat het gaat om een beroep. De functie van Paus is danook een unieke: er is er maar één van in de hele wereld! De benaming Paus (oorspronkelijk uit het Oudgrieks, later gelatiniseerd tot 'papa', in de betekenis van vader) is een van de titels van het hoofd van de  Katholieke Kerk.  De Paus heeft een belangrijke leidende maar ook samenbindende functie binnen de christelijke wereld. Indien er een geloofsgeschil is, heeft de Paus het laatste woord. Op zijn taak rust danook een heel belangrijke verantwoordelijkheid. De Paus heeft niet alleen veel invloed in religeuze zaken, maar evenzeer in politieke en militaire kwesties kan de Paus een belangrijke stempel drukken met zijn boodschap.  In de tegenwoordige seculiere Moderniteit probeert de Paus met name antwoorden te geven en te vinden op vragen van kerkleden die zich aandienen. Vandaag de dag wonen verreweg de meeste katholieken in de Derde Wereld. Iedere week geeft de Paus een publieke audiëntie in het Vaticaan. Hij verleent ook audiënties aan wereldlijke en geestelijke leiders, waarbij men zich conformeert aan uitdrukkelijke kledingvoorschriften die er gelden. Prominent is de alombekende zegen die de Paus op zondag geeft vanuit het raam van zijn werkkamer. Indien de Paus in Rome verblijft, vindt die plaats op zondag om 12.00 uur precies vanuit de Sint Pietersbaseliek.  Ook met kerstmis is er de bekende kersttoespraak van de paus en met Pasen klinkt het 'Urbi et Orbi' de Nederlandse  huiskamers binnen  op Witte Donderdag. Het betekent letterlijk: 'aan stad en wereld'. Het gaat hier om de Pauselijke Zegen. Tevens spreekt hij zijn dank uit voor de bloemen uit Nederland. Met deze rituelen maakt de Paus een duidelijk en krachtig statement aangaande de Roomse katholieke Leer richting zijn gelovigen. Als de Paus overlijdt, ontstaat er een vacature. Binnen 15 tot 20 dagen komt er een Heilig College van Kardinalen te Rome bijeen voor een conclaaf, wat betekent "achter het slot". De bekende witte rook uit de schoorsteen luidt de eenduidigheid in van een nieuw tijdperk en een opvolger: 'Habemus Papem', wordt er omgeroepen wat zoveel betekent als: "we hebben een nieuwe Paus".


Past het beroep Paus bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Paus per stad


Salarisschaal Paus

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Paus?

De Paus krijgt niet zoiets als een maandsalaris bruto. Het maandelijks bedrag laat zich danook niet uitdrukken in een concreet aanvangs- en vervolgsalaris.

De Paus betaalt geen belasting omdat hij het staatshoofd is van Vaticaanstad. Ook hoeft de Paus geen belasting te betalen in zijn geboorteland of waar ook ter wereld. De Paus wordt al hetgeen verschaft wat hij nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Ook op het persoonlijke vlak zal het de Paus aan niets ontbreken. De paus heeft ook verschillende assistenten en leeft rijkelijk.

Hier moet gedacht worden aan een geringe toelage omdat in het beroep van Paus de kosten van wonen, vervoer en consumptie al inbegrepen zijn. Eigenlijk kan men zeggen dat het om een symbolische toelage gaat met een veelal nuttige besteding door de Paus.

 

 


Hoe word je een Paus? 

Een Paus kan via interne verkiezingen van het Heilige College van Kardinalen in Rome tot Paus. Eerder is een Paus altijd Kardinaal geweest met een minimale vooropleiding als Priester binnen het Seminarie van 6 à 7 jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Paus

Er zijn geen opleidingen aanwezig.




Omscholen tot Paus

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Paus. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Paus

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Paus

Als je Paus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Paus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Paus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Paus?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Paus

Een Paus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Vaardigheden Paus

  • Luistervaardigheid
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
  • Resultaatgerichtheid
  • Argumentatiekracht
  • Betrouwbaarheid
  • Consequent handelen
  • Loyaliteit
  • Voorstellingsvermogen
  • Toekomstgerichtheid
  • Probleemoplossend
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Paus nodig? 

Als leider van de Katholieke Kerk is de Paus een Gever met een belangrijke taak op het wereldtoneel. Met zijn steeds weer terugkerende maatschappelijke en politieke statements is zijn positie een unieke en bijzondere. Daarnaast is de Paus een Perfectionist, zoals de orthodoxe wetten van de Katholieke Leer dit van hem verlangen: een consciëntieus en principieel kerkvorst die de lijnen uitzet vanuit de Heilige Stoel in Rome.





Wat zijn de baankansen voor een Paus?

De Paus is de rechtmatige opvolger van Petrus en daarmee de leider van de gehele Christelijke Kerk.  Een echte Topbaan voor de allerhoogste functie in deze sector.  Een échte roeping dus.

De actuele kans op werk voor een Paus

Het beroep Paus is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Theologen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Paus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Paus

Het beroep Paus is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen.


Waar werkt een Paus?

Een niet-winstgevend bedrijf is het Vaticaan maar als instituut van de Kerk is het wel degelijk een instituut met een strakke organisatie en traditie met Kardinalen  en Priesters in Rome en verder verspreid over de wereld. Het is een  organisatie met een  hoog bureaucratisch gehalte waar vooralsnog weinig ruimte is voor nieuwe wegen die naar Rome leiden. Het Vaticaan als organisatie heeft daarentegen wèl een belangrijke wereld te winnen, namelijk op het terrein van nieuwe zielen.  Vooral jongeren behoren tot de doelgroep van de Paus.


Met wie werkt een Paus samen? 

Als plaatsvervanger van God op aarde heeft de Paus een zeer belangrijke taak in de katholieke kerk met zijn gelovigen, Bisschoppen en Kardinalen. Zijn dagelijks netwerk zal de Paus vinden in de Kerk en in zijn gelovigen. De Paus gaat regelmatig op reis om daar te netwerken en het geloof uit te dragen voor zijn aanhangers en wellicht nieuwe gelovigen.


  • Als plaatsvervanger van God op aarde.
Paus

Alles over het beroep Paus in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Als plaatsvervanger van God op aarde.

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar