U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Paus

Paus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een paus? Lees de functieomschrijving.

De Paus is de leider van de gehele katholieke wereld en wordt als velen gezien als de rechtmatige opvolger van de Apostel Petrus. Het is eigenlijk meer een roeping dan dat het gaat om een beroep. De functie van Paus is danook een unieke: er is er maar één van in de hele wereld! De benaming Paus (oorspronkelijk uit het Oudgrieks, later gelatiniseerd tot 'papa', in de betekenis van vader) is een van de titels van het hoofd van de  Katholieke Kerk.  De Paus heeft een belangrijke leidende maar ook samenbindende functie binnen de christelijke wereld. Indien er een geloofsgeschil is, heeft de Paus het laatste woord. Op zijn taak rust danook een heel belangrijke verantwoordelijkheid. De Paus heeft niet alleen veel invloed in religeuze zaken, maar evenzeer in politieke en militaire kwesties kan de Paus een belangrijke stempel drukken met zijn boodschap.  In de tegenwoordige seculiere Moderniteit probeert de Paus met name antwoorden te geven en te vinden op vragen van kerkleden die zich aandienen. Vandaag de dag wonen verreweg de meeste katholieken in de Derde Wereld. Iedere week geeft de Paus een publieke audiëntie in het Vaticaan. Hij verleent ook audiënties aan wereldlijke en geestelijke leiders, waarbij men zich conformeert aan uitdrukkelijke kledingvoorschriften die er gelden. Prominent is de alombekende zegen die de Paus op zondag geeft vanuit het raam van zijn werkkamer. Indien de Paus in Rome verblijft, vindt die plaats op zondag om 12.00 uur precies vanuit de Sint Pietersbaseliek.  Ook met kerstmis is er de bekende kersttoespraak van de paus en met Pasen klinkt het 'Urbi et Orbi' de Nederlandse  huiskamers binnen  op Witte Donderdag. Het betekent letterlijk: 'aan stad en wereld'. Het gaat hier om de Pauselijke Zegen. Tevens spreekt hij zijn dank uit voor de bloemen uit Nederland. Met deze rituelen maakt de Paus een duidelijk en krachtig statement aangaande de Roomse katholieke Leer richting zijn gelovigen. Als de Paus overlijdt, ontstaat er een vacature. Binnen 15 tot 20 dagen komt er een Heilig College van Kardinalen te Rome bijeen voor een conclaaf, wat betekent "achter het slot". De bekende witte rook uit de schoorsteen luidt de eenduidigheid in van een nieuw tijdperk en een opvolger: 'Habemus Papem', wordt er omgeroepen wat zoveel betekent als: "we hebben een nieuwe Paus".

Mensen vonden ons op: Job Paus, Baan Paus, Paus Worden, Functie-eisen Paus, Verantwoordelijkheden Paus, Functieprofiel Paus, Wat doet een Paus, Werken als Paus.

Paus worden: Opleiding tot paus

Een Paus kan via interne verkiezingen van het Heilige College van Kardinalen in Rome tot Paus. Eerder is een Paus altijd Kardinaal geweest met een minimale vooropleiding als Priester binnen het Seminarie van 6 à 7 jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Paus, Paus Worden, Opleidingsniveau Paus, Scholing Paus, Studie Paus, Bijscholing Paus, Omscholing Paus.

Organisaties waar een paus doorgaans werkzaam is

Een niet-winstgevend bedrijf is het Vaticaan maar als instituut van de Kerk is het wel degelijk een instituut met een strakke organisatie en traditie met Kardinalen  en Priesters in Rome en verder verspreid over de wereld. Het is een  organisatie met een  hoog bureaucratisch gehalte waar vooralsnog weinig ruimte is voor nieuwe wegen die naar Rome leiden. Het Vaticaan als organisatie heeft daarentegen wèl een belangrijke wereld te winnen, namelijk op het terrein van nieuwe zielen.  Vooral jongeren behoren tot de doelgroep van de Paus.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Paus, Paus Worden, Opleidingsniveau Paus, Scholing Paus, Studie Paus, Bijscholing Paus, Omscholing Paus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden paus

De Paus krijgt voor zijn zware verantwoordelijke taak als kerkvorst niet zoiets als een maandsalaris bruto. Het maandelijks bedrag laat zich danook niet uitdrukken in een concreet aanvangs- en vervolgsalaris.

De Paus betaalt geen belasting omdat hij het staatshoofd is van Vaticaanstad. Ook hoeft de Paus geen belasting te betalen in zijn geboorteland Duitsland. De Paus wordt al hetgeen verschaft wat hij nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Ook op het persoonlijke vlak zal het de Paus aan niets ontbreken.  Hier moet gedacht worden aan een geringe toelage omdat in het beroep van Paus de kosten van wonen, vervoer en consumptie al inbegrepen zijn. Eigenlijk kan men zeggen dat het om een symbolische toelage gaat met een veelal nuttige besteding door de Paus.

 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Paus, Loon Paus, Wat verdien je als Paus, Salarisschaal Paus, Salarisindicatie Paus, Bonus Paus, CAO Paus, Brutoloon Paus, Nettoloon Paus, Vakantiedagen Paus, Pensioen Paus.

Competenties, skills & vaardigheden paus

 • Integriteit
 • Visie
 • Luisteren
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Paus, Vaardigheden Paus, Attitude Paus, Kwalificaties Paus, Competentieprofiel Paus.

Boeken voor het beroep paus

Wil je meer weten over het beroep paus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je paus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken paus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Paus, Paus ebooks, boek Paus.

Persoonstypen paus

Als leider van de Katholieke Kerk is de Paus een Gever met een belangrijke taak op het wereldtoneel. Met zijn steeds weer terugkerende maatschappelijke en politieke statements is zijn positie een unieke en bijzondere. Daarnaast is de Paus een Perfectionist, zoals de orthodoxe wetten van de Katholieke Leer dit van hem verlangen: een consciëntieus en principieel kerkvorst die de lijnen uitzet vanuit de Heilige Stoel in Rome.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Paus, Karakter Paus.

Netwerk paus

Als plaatsvervanger van God op aarde heeft de Paus een zeer belangrijke taak in de katholieke kerk met zijn gelovigen, Bisschoppen en Kardinalen. Zijn dagelijks netwerk zal de Paus vinden in de Kerk en in zijn gelovigen. De Paus gaat regelmatig op reis om daar te netwerken en het geloof uit te dragen voor zijn aanhangers en wellicht nieuwe gelovigen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Paus, Medewerkers Paus.

Is het beroep paus iets voor jou?

Zou je graag paus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als paus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Paus, beroepskeuzetest Paus, beroep Paus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden paus

De Paus is de rechtmatige opvolger van Petrus en daarmee de leider van de gehele Christelijke Kerk.  Een echte Topbaan voor de allerhoogste functie in deze sector.  Een échte roeping dus.

Arbeidsmarktperspectief score paus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep paus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Paus, Promotie mogelijkheden Paus, Carriere Paus.

Solliciteren op de functie paus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als paus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor paus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als paus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Paus, CV Paus, sollicitatie Paus.

Interviews met paus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen paus

 • Kardinaal Bisschop, Priester

Vacatures paus

Op zoek naar een nieuwe baan als Paus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Paus is de leider van de gehele katholieke wereld en wordt als velen gezien als de rechtmatige opvolger van de Apostel Petrus. Het is eigenlijk meer een roeping dan dat het gaat om een beroep. De functie van Paus is danook een unieke: er is er maar één van in de hele wereld! De benaming Paus (oorspronkelijk uit het Oudgrieks, later gelatiniseerd tot 'papa', in de betekenis van vader) is een van de titels van het hoofd van de  Katholieke Kerk.

Beoordeling Paus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Paus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Paus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep