U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Penitentiair Inrichtingswerker

Penitentiair Inrichtingswerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een penitentiair Inrichtingswerker? Lees de functieomschrijving.

De Penitentiair Inrichtingswerker, ook wel Gevangeniswerker, heeft een divers beroep onder wisselende omstandigheden. De werkzaamheden hebben altijd betrekking tot gevangenen. Vaak houdt de gegadigde zich bezig met het begeleiden van, zorgverlenen aan en het bewaren van gedetineerden, het beveiligen van de inrichting, het controleren van de gevangenen en de taken die zij uitvoeren, het bijbrengen van discipline bij deze groep en het optreden bij gevaarlijke situaties.

Tijdens het werken met gedetineerden kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. Het is voor de Penitentiair Inrichtingswerker zaak om, door te kijken naar wat de gedetineerden uitstralen en bijvoorbeeld de onjuiste verplaatsing van objecten op te merken, in te schatten welke gevaren er op kunnen treden. Een tijdige inschatting geeft de Gevangenismedewerker ruimte om te anticiperen en ongewenste situaties te voorkomen of adequaat op te lossen.

Het is dan ook zaak voor de Penitentiair Inrichtingswerker om geconcentreerd te kunnen werken, met stress om te kunnen gaan, goed te functioneren in teamverband en om snel en effectief te kunnen reageren. De opleiding voor deze functie is erop gericht om de toekomstige Penitentiair Inrichtingswerker kennis te laten maken met de situaties waarin hij trecht kan komen en met de gepaste oplossingen die hij moet kunnen bieden.

De Gevangenismedewerker moet rekening houden met onregelmatige werktijden. Tevens is het zo dat hij zich representatief dient te gedragen, als voorbeeld voor zijn collega's, de gedetineerden en bezoekers. Het is wel zo dat wanneer de situatie dat vereist, de Gevangenismedewerker gepast geweld  toe moet kunnen passen. 

Mensen vonden ons op: Job Penitentiair Inrichtingswerker, Baan Penitentiair Inrichtingswerker, Penitentiair Inrichtingswerker Worden, Functie-eisen Penitentiair Inrichtingswerker, Verantwoordelijkheden Penitentiair Inrichtingswerker, Functieprofiel Penitentiair Inrichtingswerker, Wat doet een Penitentiair Inrichtingswerker, Werken als Penitentiair Inrichtingswerker.

Penitentiair Inrichtingswerker worden: Opleiding tot penitentiair Inrichtingswerker

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Penitentiair Inrichtingswerker dient men minimaal een MBO diploma te bezitten. Daarnaast is het noodzakelijk om een Rijbewijs A of B te hebben, moet men minimaal 23 jaar oud zijn en mag de afstand tussen de werk- en woonplaats maximaal 75 kilometer zijn.

Verwacht wordt dat de gegadigde zich fysiek kan inspannen en dat hij beschikt over de juiste communicatieve vaardigheden.

Een grotere kans op toelating is aanwezig wanneer men in staat is voorvallen op papier vast te leggen, enkele buitenlandse talen beheerst, kennis bezit over begeleiding & zorg, instructie en bewaking en kan observeren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Penitentiair Inrichtingswerker, Penitentiair Inrichtingswerker Worden, Opleidingsniveau Penitentiair Inrichtingswerker, Scholing Penitentiair Inrichtingswerker, Studie Penitentiair Inrichtingswerker, Bijscholing Penitentiair Inrichtingswerker, Omscholing Penitentiair Inrichtingswerker.

Organisaties waar een penitentiair Inrichtingswerker doorgaans werkzaam is

Na afronding van de interne opleiding, wordt de Penitentiaire Inrichtingswerker werkzaam bij een van de 29 Penitentiaire Inrichtingen in Nederland. Afhankelijk van de woonplaats, men mag niet verder dan zo'n uur rijden van de werkplaats wonen, wordt de Inrichtingswerker werkzaam bij een gevangenis, TBS-kliniek, jeugdinrichting of uitzendcentrum.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Penitentiair Inrichtingswerker, Penitentiair Inrichtingswerker Worden, Opleidingsniveau Penitentiair Inrichtingswerker, Scholing Penitentiair Inrichtingswerker, Studie Penitentiair Inrichtingswerker, Bijscholing Penitentiair Inrichtingswerker, Omscholing Penitentiair Inrichtingswerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden penitentiair Inrichtingswerker

Vanaf het moment dat de Penitentiaire Inrichtingswerker begint aan zijn opleiding bij Justitie krijgt hij betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring. Het salaris van de Penitentiaire Inrichtingswerker valt in schaal 5 of 6. In de praktijk betekent dit dat het salaris zich tussen de €1743 en €2513 bruto per maand zal bevinden bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Penitentiaire Inrichtingswerker de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen, vakantieuitkering (8 procent) en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen, geheel of gedeeltelijk op kosten van Justitie, te volgen zijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Penitentiair Inrichtingswerker, Loon Penitentiair Inrichtingswerker, Wat verdien je als Penitentiair Inrichtingswerker, Salarisschaal Penitentiair Inrichtingswerker, Salarisindicatie Penitentiair Inrichtingswerker, Bonus Penitentiair Inrichtingswerker, CAO Penitentiair Inrichtingswerker, Brutoloon Penitentiair Inrichtingswerker, Nettoloon Penitentiair Inrichtingswerker, Vakantiedagen Penitentiair Inrichtingswerker, Pensioen Penitentiair Inrichtingswerker.

Competenties, skills & vaardigheden penitentiair inrichtingswerker

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Scherpe blik
 • Gepast geweld kunnen toepassen
Mensen vonden ons op: Kennis Penitentiair Inrichtingswerker, Vaardigheden Penitentiair Inrichtingswerker, Attitude Penitentiair Inrichtingswerker, Kwalificaties Penitentiair Inrichtingswerker, Competentieprofiel Penitentiair Inrichtingswerker.

Boeken voor het beroep penitentiair inrichtingswerker

Wil je meer weten over het beroep penitentiair inrichtingswerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je penitentiair inrichtingswerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken penitentiair inrichtingswerker te komen.

Handboek forensische en penitentiaire geneeskunde | W.L.J.M. Duijst & C. Das (Eds.)

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789046604502 | 350 pagina's

Handboek forensische en penitentiaire geneeskunde 1e druk is een boek van W.L.J.M. Duijst & C. Das (Eds.) uitgegeven bij Maklu. ISBN 9789046604502 In de media.Reformatorisch DagbladOver het boek.Voor het eerst worden in dit handboek twee verwante takken i...

IRCP-series 54 - Penitentiair tuchtrecht en internationale detentie-standaarden | Vincent Eechaudt

naleving in België en Frankrijk - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789046608319 | 360 pagina's

IRCP-series 54 - Penitentiair tuchtrecht en internationale detentie-standaarden 1e druk is een boek van Vincent Eechaudt uitgegeven bij Maklu Uitgevers N.V.. ISBN 9789046608319 Tienduizenden personen werden reeds overgeleverd tussen EU-lidstaten op basis ...

Bajes in de duinen | J.M. terwiel

kroniek van het Penitentiair Complex Scheveningen 1880-2000 - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789080444812 | 156 pagina's

Bajes in de duinen is de turbulente geschiedenis van het Penitentiair Complex Scheveningen, bij het publiek beter bekend als de Scheveningse Strafgevangenis, het oranjehotel of De Bunker. Bajes in de duinen ontstond in 1880, op de tekentafel van de Ingeni...

Mensen vonden ons op: boeken voor Penitentiair Inrichtingswerker, Penitentiair Inrichtingswerker ebooks, boek Penitentiair Inrichtingswerker.

Persoonstypen penitentiair Inrichtingswerker

De Penitentiair inrichtingswerker dient verantwoordelijk en zorgzaam om te gaan met de gedetineerden. Hij moet echter wel in staat zijn om gevaren tijdig te signaleren en adequaat regeren op deze gevaren. Anderzijds kan hij ervoor zorgen dat de gedetineerden veilig en op verantwoordeijze hun tijd in de inrichting uit kunnen zitten (Loyalist). Daarnaast dient de Inrichtingswerker objectief, scherpzinnig en vriendelijk in de omgang te zijn (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Penitentiair Inrichtingswerker, Karakter Penitentiair Inrichtingswerker.

Netwerk penitentiair Inrichtingswerker

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen wordt er samengewerkt met collega's tijdens het uitvoeren van gemeenschappelijke taken onder regie en sturing van de leidinggevenden. Tevens zal er sprake zijn van contact met bewaarders bij het beveiligen van de inrichtingen.

Tijdens de werkzaamheden zal er contact zijn met de Gedetineerden. Afhankelijk van de situatie zal dit contact sturend, monitorend, controlerend of fysiek (gewelddadig) zijn. Naast de contacten met de gedetineerden, krijgt men ook te maken met bezoekers. Afhankelijk van de aard van het bezoek wordt er een gepaste houding aangenomen. Zo vraagt een vriendschappelijk of zakelijk bezoek aan een gedetineerde een andere houding dan bij een bezoek van een staatssecretaris.

Mensen vonden ons op: Collega’s Penitentiair Inrichtingswerker, Medewerkers Penitentiair Inrichtingswerker.

Is het beroep penitentiair Inrichtingswerker iets voor jou?

Zou je graag penitentiair Inrichtingswerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als penitentiair Inrichtingswerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Penitentiair Inrichtingswerker, beroepskeuzetest Penitentiair Inrichtingswerker, beroep Penitentiair Inrichtingswerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden penitentiair Inrichtingswerker

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen kan de Penitentiair Inrichtingswerker na afronding van het eerste jaar een nieuw contract krijgen. Dit hangt echter af van de geleverde kwaliteit van de werkzaamheden. Op den duur zou er doorgegroeid kunnen worden naar leidinggevende functies binnen de DJI, indien men voldoet aan de gestelde vooropleidingseisen.

Buiten de organisatie van de DJI zou de Penitentiair Inrichtingswerker werkzaam kunnen worden bij de Politie of binnen de Particuliere Beveiliging. Wanneer men echter een 'carrière-switch' zou willen maken, kan er tijdens de werktijd bij de DJI gestudeerd worden, waarna men op den duur in een andere sector werkzaam zou kunnen worden.

Momenteel heeft Justitie enkele vacatures open staan voor de Penitentiair Inrichtingswerker.

Arbeidsmarktperspectief score penitentiair Inrichtingswerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep penitentiair Inrichtingswerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Penitentiair Inrichtingswerker, Promotie mogelijkheden Penitentiair Inrichtingswerker, Carriere Penitentiair Inrichtingswerker.

Solliciteren op de functie penitentiair Inrichtingswerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als penitentiair Inrichtingswerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor penitentiair Inrichtingswerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als penitentiair Inrichtingswerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Penitentiair Inrichtingswerker, CV Penitentiair Inrichtingswerker, sollicitatie Penitentiair Inrichtingswerker.

Interviews met penitentiair Inrichtingswerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen penitentiair Inrichtingswerker

Vacatures penitentiair inrichtingswerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Penitentiair Inrichtingswerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Penitentiair Inrichtingswerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Penitentiair Inrichtingswerker, ook wel Gevangeniswerker, heeft een divers beroep onder wisselende omstandigheden. De werkzaamheden hebben altijd betrekking tot gevangenen. Vaak houdt de gegadigde zich bezig met het begeleiden van, zorgverlenen aan en het bewaren van gedetineerden, het beveiligen van de inrichting, het controleren van de gevangenen en de taken die zij uitvoeren, het bijbrengen van discipline bij deze groep en het optreden bij gevaarlijke situaties.

Beoordeling Penitentiair Inrichtingswerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Penitentiair Inrichtingswerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Penitentiair Inrichtingswerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

waar kan ik informatie vragen binnen de b.e.s  landen omtrent de opleiding en voorwaarde

Door: singosemito

Ik wil graag de opleiding er voor doen maar kan nergens vinden waar

mvg daisy

Door: Daisy

Beste Daisy,het is momentheel heel moeilijk om een baan te vinden in deze branche er worden alleen maar mensen ontslagen.Mijn advies is om toch wat anders te proberen en wat opleidingen betreft,kijk eens bij Springest. B e s t e   D a i s y

Door: Roy

K ben penitentiare ambtenaar in suriname .en wil in nl komen werken .hoe kan k mij sollicitatie op sturen

Door: jennifer abauna

Ik ben penitentiare ambtenaar en wil in nl werken en wonen

Door: abauna jennifer

Beste Abauna,in Nederland zijn er al te veel,dus het zal niet meevallen.Gr.

Door: Roy

Beste mensen, ik heb eigenlijk een vraag.

Hebben de penitentiair inrchtingswerkers rangen?

Of alleen maar functies?

Ik ben een syllabus "Rapportage voor de PIW'er" aan het ontwikkelen.

Kunt u mij voorbeelden opsturen van het beroep  penitentiair inrichtingwerker opsturen met rangen en functies

Bij voorbaat, bedankt.

Humberto González. 

 

Door: Humberto González.

Reageer op dit beroep