U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Personal Assistant

Personal Assistant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een personal Assistant? Lees de functieomschrijving.

Een Personal Assistant (Persoonlijke Assistent) assisteert iemand in de dagelijkse bezigheden of werkzaamheden. Deze werkzaamheden kunnen van alles zijn. Beroemdheden, zakenmensen en topsporters kunnen een Personal Assistant in dienst hebben omdat zij het zelf te druk hebben om zich met bepaalde (kleine) zaken bezig te houden. Het doel van de Personal Assistant is dan om de persoon waarvoor de Personal Assistant werkt te ontlasten en deze taken uit te voeren.

In het bedrijfsleven kan een Personal Assistant bijvoorbeeld de agendaplanning doen, de correspondentie bij houden, klanten ontvangen en andere zakelijke werkzaamheden verrichten. In dit geval is de Personal Assistant een soort secretaresse. Een Personal Assistant kan ook huishoudelijke taken hebben.  Zoals bijvoorbeeld naar de stomerij gaan, eten en drinken kopen, rekeningen betalen, de post sorteren en andere voorkomende huishoudelijke werkzaamheden. Een veel voorkomende taak voor Personal Assistants die werken voor iemand die veel reist is het boeken van de hotels en het regelen van de vluchten etc.

Een Personal Assistant zorgt in de breedste zin van het woord dat de persoon waarbij de Personal Assistant in dienst is optimaal kan functioneren en zich geen zorgen hoeft te maken om de bijzaken. Die lost de Personal Assistant namelijk op. 

Mensen vonden ons op: Job Personal Assistant, Baan Personal Assistant, Personal Assistant Worden, Functie-eisen Personal Assistant, Verantwoordelijkheden Personal Assistant, Functieprofiel Personal Assistant, Wat doet een Personal Assistant, Werken als Personal Assistant.

Personal Assistant worden: Opleiding tot personal Assistant

Een Personal Assistant heeft vaak algemene taken als werkzaamheden. Zoals het beheren van de agenda, de was doen, het ontvangen van gasten en het doen van andere simpele klusjes. Een Personal Assistant heeft dan dus vaak geen specifieke opleiding nodig omdat de aard van de werkzaamheden eenvoudig is. Het belangrijke is dat de Personal Assistant goed kan opschieten met zijn of haar werkgever en de taken goed uitvoert. Bij een Personal Assistant  die een beroemdheid assisteert is discretie verder erg belangrijk.

Er zijn in Nederland enkele MBO opleidingen die op leiden tot Personal Assistant maar deze zijn voornamelijk gericht op het bedrijfsleven en zijn dan in feite ook secretaresseopleidingen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Personal Assistant, Personal Assistant Worden, Opleidingsniveau Personal Assistant, Scholing Personal Assistant, Studie Personal Assistant, Bijscholing Personal Assistant, Omscholing Personal Assistant.

Organisaties waar een personal Assistant doorgaans werkzaam is

Een Personal Assistant  is vaak in dienst van een persoon en niet zozeer bij een organisatie. Een Personal Assistant  kan door allerlei soorten personen worden aangenomen. Topsporters, filmsterren, muzikanten maar ook mensen in het bedrijfsleven kunnen een Personal Assistant  inhuren. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Personal Assistant, Personal Assistant Worden, Opleidingsniveau Personal Assistant, Scholing Personal Assistant, Studie Personal Assistant, Bijscholing Personal Assistant, Omscholing Personal Assistant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden personal Assistant

Het loon van een Personal Assistant  is afhankelijk van het type werkzaamheden maar doorgaands zal een Personal Assistant  ongeveer tussen de  circa 1.500 en 2.500 euro per maand verdienen. Als een Personal Assistant een Manager ondersteund in het bedrijfsleven dan wordt er doorgaands meer verdiend. Er zijn gevallen bekend van Personal Assistants die beroemdheden ondersteunen en meer dan 5.000 euro per maand verdienen. Dit zijn echter uitzonderingsgevallen. 

Mensen vonden ons op: Salaris Personal Assistant, Loon Personal Assistant, Wat verdien je als Personal Assistant, Salarisschaal Personal Assistant, Salarisindicatie Personal Assistant, Bonus Personal Assistant, CAO Personal Assistant, Brutoloon Personal Assistant, Nettoloon Personal Assistant, Vakantiedagen Personal Assistant, Pensioen Personal Assistant.

Competenties, skills & vaardigheden personal assistant

 • Klantgerichtheid
 • Sociabiliteit
 • Aanpassingsvermogen
 • Delegeren
Mensen vonden ons op: Kennis Personal Assistant, Vaardigheden Personal Assistant, Attitude Personal Assistant, Kwalificaties Personal Assistant, Competentieprofiel Personal Assistant.

Boeken voor het beroep personal assistant

Wil je meer weten over het beroep personal assistant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je personal assistant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken personal assistant te komen.

Virtual Assistant Business: The Basics | Janet Amber

Engels | E-book | 9781386739456

Thank you for your interest in this booklet. The ''The Basics'' series, is a series of booklets designed to help you get the basics or foundations about a subject. Time is one of our most precious resources and as such it does not comeback, for that reaso...

The Definitive Personal Assistant & Secretarial Handbook | Sue France

A Best Practice Guide for All Secretaries, PAs, Office Managers and Executive Assistants - Engels | Druk: 3rd Revised edition | Paperback | 9780749474768 | 280 pagina's

Written by a former Times Creme PA of the Year, this new edition of The Definitive Personal Assistant and Secretarial Handbook is the ultimate guide for all management assistants, PAs, secretaries and executive assistants. Administrative personnel in toda...

Her Personal Assistant Box Set | Lexy Timms

Dominating PA Series, #4 - Engels | E-book | 9781536595840

Own the complete series! HER PERSONAL PA, the complete box set! We all need someone to handle our darker side. Billionaire female boss, Abigail ''Abi'' Monroe, is an extremely sophisticated woman with a strong backbone and crazy-smart business woman. She'...

Mensen vonden ons op: boeken voor Personal Assistant, Personal Assistant ebooks, boek Personal Assistant.

Persoonstypen personal Assistant

Een Personal Assistant  moet zorgzaam, loyaal en betrouwbaar zijn. Een Personal Assistant krijgt veel te maken met de privézaken van de werkgever en moet daar ook discreet en vertrouwelijk mee om kunnen gaan. Deze eigenschappen passen bij het persoonstype de loyalist. Verder moet een Personal Assistant  van aanpakken weten. Het kan vaak voorkomen dat er lange dagen gemaakt worden en er veel verschillende taken voltooid dienen te worden. Een Personal Assistant  moet dan ook veel energie hebben en doelgericht te werk kunnen gaan. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de succesvolle werker.

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Personal Assistant, Karakter Personal Assistant.

Netwerk personal Assistant

Een Personal Assistant  werkt doorgaands op zichzelf en zal het meeste contact hebben met de werkgever die de taken uitdeelt. Het extern contact van de Personal Assistant is afhankelijk van de werkzaamheden. Als een Personal Assistant verantwoordelijk is voor de boodschappen dan kan er bijvoorbeeld extern contact zijn met de mensen in de supermarkt. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Personal Assistant, Medewerkers Personal Assistant.

Is het beroep personal Assistant iets voor jou?

Zou je graag personal Assistant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als personal Assistant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Personal Assistant, beroepskeuzetest Personal Assistant, beroep Personal Assistant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden personal Assistant

Gezien de aard van de werkzaamheden is het niet moeilijk om Personal Assistant te worden. Er dient natuurlijk wel een klik te zijn met de persoon die de Personal Assistant moet assisteren. Directe doorgroeimogelijkheden zijn er niet voor een Personal Assistant.

 

Arbeidsmarktperspectief score personal Assistant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep personal Assistant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Personal Assistant, Promotie mogelijkheden Personal Assistant, Carriere Personal Assistant.

Solliciteren op de functie personal Assistant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als personal Assistant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor personal Assistant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als personal Assistant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Personal Assistant, CV Personal Assistant, sollicitatie Personal Assistant.

Interviews met personal Assistant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen personal Assistant

Vacatures personal assistant

Op zoek naar een nieuwe baan als Personal Assistant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Personal Assistant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Personal Assistant (Persoonlijke Assistent) assisteert iemand in de dagelijkse bezigheden of werkzaamheden. Deze werkzaamheden kunnen van alles zijn. Beroemdheden, zakenmensen en topsporters kunnen een Personal Assistant in dienst hebben omdat zij het zelf te druk hebben om zich met bepaalde (kleine) zaken bezig te houden.

Beoordeling Personal Assistant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Personal Assistant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Personal Assistant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik vind beroep erg leuk om te doen ik heb een studie managment gevolg toen werd ik aangenomen bij een beroemd zakenlui ik verdien zo'n 2600 euro per maand en ik zou het aanraden

Door: minke janssen uit Amsterdam

Het werk van een personal assistant lijkt mij erg leuk om te doen! ik ben goed in regelen en organiseren en het lijkt mij top om die zorgen bij iemand weg te nemen! als iemand toevallig iets weet.. laat het mij weten! brittje_hilckmann@hotmail.com

Door: Britt

Beste Britt,kijk eens op de Nationale Vacaturebank,gr.

Door: Sander

Salaris indicatie klopt niet. Ik verdiende in 2001 al 3.200 euro netto per maand. Ik werkte niet voor een beroemdheid, wel voor een voorzitter raad van bestuur. 

Door: Leylah

Salarisindicatie en niveau van het werk worden hier wat al te simpel voorgesteld, met 10 jaar werkervaring inmiddels al enkele jaren meer dan 50k op jaarbasis en nee, niet voor een artiest. Ik heb vanaf het begin van mijn loopbaan meer verdiend dan hier wordt aangegeven. Toch is het met name de weergave van de inhoud van de werkzaamheden die me tegenstaat, het is een baan waarvoor je met intelligente mensen moet kunnen meeschakelen, waarvoor je inzicht in bedrijfsprocessen moet hebben en een groot begrip van wisselende prioriteiten. Vaak wordt HBO werk en denkniveau gevraagd. 

Door: Donna

Volledig met Donna eens.Toch in grote lijnen kan ik mij vinden in deze omschrijving.Gr.

Door: Kelly

Salaris klopt niet. Iedereen noemt een 'gewone' directiesecretaresse een PA functie. Dat is niet zo. Een échte PA verdient minimaal 3000 euro als starter, Ik heb zelf ruim 12 jaar ervaring en kan met gemak 3700 euro verdienen. Ik werk (en heb gewerkt) voor CFO's, CEO's en Presidents.

Als échte PA moet je een HBO diploma hebben en niet zelf vinden dat je een HBO denkniveau hebt. Dat vindt iedereen van zichzelf. Jouw Nederlands én Engels moet uitmuntend zijn. Je moet op het niveau van jouw baas mee kunnen praten en kunnen adviseren. Je bent niet een secretaresse die toevallig graag iets voor je baas doet. Je opereert op hoog niveau.

Zelf ben ik gefrustreerd met bedrijven die alles maar een PA functie noemen terwijl dat het niet is. Een PA functie waarbij ze 5 jaar of meer ervaring vragen en dan maximaal 2200 euro bieden is een lachtertje.

Door: saskia

Er staat in de omschrijving dat sommige PA s,wel tot 5000 Euro kunnen verdienen.Ik vind dat de omschrijving in grote lijnen overeenkomt met de werkelijkheid.H.Gr.

Door: Natasja

De salarisindicatie zoals hier omschreven is wel erg laag. Als een werkgever dit salaris bied weet hij niet waarover hij praat. Ik ben in deze functie gerold en verdiende toen zelfs al €2600 per maand.

Door: Bianca

Reageer op dit beroep