U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Petroloog

Petroloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een petroloog? Lees de functieomschrijving.

De Petroloog houdt zich bezig met de chemische en natuurkundige samenstelling van verschillende delfstoffen. Niet alleen onderzoekt hij de samenstelling van deze stoffen, om te bepalen of ze van goede kwaliteit zijn en of er genoeg winbare hoeveelheden grondstoffen in zitten, maar ook bepaalt hij of die hoeveelheden winstgevend zijn op dat moment. Dit geeft aan dat een Petroloog ook commercieel ingesteld moet zijn. 

Binnen de petrologie zijn er drie subdisciplines waar een Petroloog zich op kan richten, te weten: stollingspetrologie (welke zich richt op de vulkanische gestolde kristallen), metamorfe petrologie (welke zich richt op de verandering in gesteente door druk en temperatuur) en afzettingspetrologie (welke zich richt op bepaalde afzettingsgesteenten). 

Naast het onderzoeken van deze verschillende grondstoffen, delfstoffen en subdisciplines, geeft de Petroloog ook nog advies over het winnen van de verschillende grondstoffen. Elk soort heeft weer een andere samenstelling en heeft een andere aanpak om gewonnen te worden. Zodoende maakt de Petroloog het mogelijk om het maximale uit de delfstoffen te halen en daarbij zoveel mogelijk winst te maken zonder grondstoffen onnodig te verliezen.

Mensen vonden ons op: Job Petroloog, Baan Petroloog, Petroloog Worden, Functie-eisen Petroloog, Verantwoordelijkheden Petroloog, Functieprofiel Petroloog, Wat doet een Petroloog, Werken als Petroloog.

Petroloog worden: Opleiding tot petroloog

Om als Petroloog te werk gaan moet je eerst een WO opleiding doen als Scheikundige Technologie (drie jaar BA, een jaar MA). Dit is een pittige theoretische studie waar een aanleg voor scheikunde en wiskunde aangeraden wordt. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Petroloog, Petroloog Worden, Opleidingsniveau Petroloog, Scholing Petroloog, Studie Petroloog, Bijscholing Petroloog, Omscholing Petroloog.

Organisaties waar een petroloog doorgaans werkzaam is

Mensen vonden ons op: Studeren voor Petroloog, Petroloog Worden, Opleidingsniveau Petroloog, Scholing Petroloog, Studie Petroloog, Bijscholing Petroloog, Omscholing Petroloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden petroloog

Mensen vonden ons op: Salaris Petroloog, Loon Petroloog, Wat verdien je als Petroloog, Salarisschaal Petroloog, Salarisindicatie Petroloog, Bonus Petroloog, CAO Petroloog, Brutoloon Petroloog, Nettoloon Petroloog, Vakantiedagen Petroloog, Pensioen Petroloog.

Competenties, skills & vaardigheden petroloog

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Innovatief
 • Accuratesse
 • Leervermogen
 • Commerciële instelling
 • Betrouwbaar
Mensen vonden ons op: Kennis Petroloog, Vaardigheden Petroloog, Attitude Petroloog, Kwalificaties Petroloog, Competentieprofiel Petroloog.

Boeken voor het beroep petroloog

Wil je meer weten over het beroep petroloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je petroloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken petroloog te komen.

Earth Materials 2nd Edition | Cornelis Klein

Introduction to Mineralogy and Petrology - Engels | 1e druk | Paperback | 9781316608852 | 616 pagina's

This concise, accessible, market-leading textbook brings together the wide-ranging fundamentals students need to understand rocks and minerals, and shows them how they relate to the broader Earth, materials and environmental sciences. Designed specificall...

Earth Materials | Cornelis Klein

Introduction to Mineralogy and Petrology - Engels | 1e druk | Paperback | 9780521145213 | 552 pagina's

"The fundamental concepts of mineralogy and petrology are explained in this highly illustrated, full-color textbook to create a concise overview for students studying Earth materials. The relationship between minerals and rocks and how they relate to theb...

Igneous and Metamorphic Petrology | Martha Best

Engels | 1e druk | Paperback | 9781405105880 | 752 pagina's

Igneous and metamorphic petrology has over the last twenty years expanded rapidly into a broad, multifaceted and increasingly quantitative science. Advances in geochemistry, geochronology, and geophysics, as well as the appearance of new analytical tools,...

Mensen vonden ons op: boeken voor Petroloog, Petroloog ebooks, boek Petroloog.

Persoonstypen petroloog

De Petroloog moet een perfectionist zijn omdat hij uiterst delicate werkzaamheden moet verrichten. Mede hierdoor is het nodig om grondig te werk te gaan en geen detail over te slaan, aangezien een kleine fout een grote tegenvaller kan betekenen (Perfectionist).

De Petroloog moet een waarnemer zijn omdat hij de verzamelde gegevens analyseert. Hij moet inzicht hebben en opmerkzaam zijn. Daarnaast moet hij leergierig zijn, aangezien dit vakgebied een brede theoretische en scheikundige achtergrond heeft (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Petroloog, Karakter Petroloog.

Netwerk petroloog

Een Petroloog werkt vaak samen met andere analisten. Hoewel de meeste werkzaamheden individueel worden uitgevoerd is een Petroloog werkzaam voor een bedrijf of opdrachtgever. Net als de laborant en biotechnoloog is de hij aardig vaak te vinden in een lab om onderzoek te doen naar gevonden gesteente en de beste manier te zoeken om daar bepaalde delfstoffen aan te onttrekken. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Petroloog, Medewerkers Petroloog.

Is het beroep petroloog iets voor jou?

Zou je graag petroloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als petroloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Petroloog, beroepskeuzetest Petroloog, beroep Petroloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden petroloog

Er is weinig zicht op de arbeidsmarktperspectieven en de doorgroeimogelijkheden omdat er weinig informatie te vinden is over vacatures en dergelijken. Dit kan betekenen dat er weinig werk is voor dit beroep.

Arbeidsmarktperspectief score petroloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep petroloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Petroloog, Promotie mogelijkheden Petroloog, Carriere Petroloog.

Solliciteren op de functie petroloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als petroloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor petroloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als petroloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Petroloog, CV Petroloog, sollicitatie Petroloog.

Interviews met petroloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen petroloog

Vacatures petroloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Petroloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Petroloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Petroloog houdt zich bezig met de chemische en natuurkundige samenstelling van verschillende delfstoffen. Niet alleen onderzoekt hij de samenstelling van deze stoffen, om te bepalen of ze van goede kwaliteit zijn en of er genoeg winbare hoeveelheden grondstoffen in zitten, maar ook bepaalt hij of die hoeveelheden winstgevend zijn op dat moment. Dit geeft aan dat een Petroloog ook commercieel ingesteld moet zijn.

Beoordeling Petroloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Petroloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Petroloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep