U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Piano leraar

Piano leraar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een piano leraar? Lees de functieomschrijving.

 

De piano leraar leert zijn/haar leerlingen het instrument piano bespelen. De piano leraar kiest in het begin muziek voor de leerling zodat deze stapsgewijs moeilijkere stukken leert spelen. De piano leraar legt ook uit hoe de muziek in het algemeen werkt. Hoe noten gelezen moeten worden en wat toonaarden en toonladders zijn. Het is belangrijk dat de piano leraar zijn/haar leerling laat begrijpen hoe een muzikaal stuk in elkaar zit. De leerling snapt dan wat er gebeurt als hij/zij een stuk speelt.

Daarnaast is het aan de piano leraar om naast de leerling te zitten terwijl deze haar huiswerk laat horen. De piano leraar zal in het begin vooral bezig zijn de fouten eruit te halen maar naarmate de leerling beter wordt , en afhankelijk van het niveau van de leerling,  gaat het er ook om hoe de leerling de goede noot speelt. Als een leerling het noten lezen beheerst, is het zaak dat de piano leraar de leerling leert spelen met gevoel. Vanaf dat punt kan de leerling alleen maar beter en beter worden. Ook is het aan de piano leraar om in te zien wanneer een leerling te goed wordt voor hem/haar. Dan is het in het belang van de leerling dat deze naar een piano leraar gaat die op een hoger niveau zit. 

Mensen vonden ons op: Job Piano leraar, Baan Piano leraar, Piano leraar Worden, Functie-eisen Piano leraar, Verantwoordelijkheden Piano leraar, Functieprofiel Piano leraar, Wat doet een Piano leraar, Werken als Piano leraar.

Piano leraar worden: Opleiding tot piano leraar

 

Als de piano leraar de piano goed kan bespelen en daarbij ook verstand heeft van muziek, kan de piano leraar dit doceren aan leerlingen. Wel is het in deze belangrijk dat de piano leraar het ook leuk vindt om de techniek over te brengen aan leerlingen. Het doceren moet de leraar in die zin wel liggen. Anders is het niet interessant voor zowel de leerling als de leraar. 

Het is goed mogelijk dat de piano leraar het lesgeven naast een andere baan doet in de avonduren. Echter, ook zijn er veel piano leraren die werken aan een muziekschool. Dit gebeurt dan eerder full time. Ook is het mogelijk dat de piano leraar vanuit huis full time doceert.

Als de piano leraar op een heel hoog niveau les geeft ( bijvoorbeeld aan het conservatorium ) dan is het wel een vereiste dat de piano leraar zelf ook een dergelijke opleiding heeft genoten. De hoogst gewaardeerde opleiding is het conservatorium. Hier leer je niet alleen een instrument op niveau te bespelen, ook leer je zelf te componeren. De piano leraar moet zeer muzikaal zijn om aan deze school een opleiding te volgen. Echter, er zijn ook muziek cursussen die de leraar kan volgen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Piano leraar, Piano leraar Worden, Opleidingsniveau Piano leraar, Scholing Piano leraar, Studie Piano leraar, Bijscholing Piano leraar, Omscholing Piano leraar.

Organisaties waar een piano leraar doorgaans werkzaam is

De piano leraar  werkt eigenlijk vooral voor non profit organisaties. De piano leraar  werkt of vanuit huis of  vanuit een muziekschool of vanuit het conservatorium. Alls organisaties waar de piano leraar  voor werkt zijn niet uit op winst en hebben geen commerciele doeleinden. Het gaat gewoon om onderwijs in de muziek en onderwijs heeft over het algemeen geen profit inslag. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Piano leraar, Piano leraar Worden, Opleidingsniveau Piano leraar, Scholing Piano leraar, Studie Piano leraar, Bijscholing Piano leraar, Omscholing Piano leraar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden piano leraar

 

 Voor het salaris hangt het er helemaal vanaf of de piano leraar full time les geeft of part time en of de leraar veel vraagt of weinig. Dit hangt ook weer af van het soort les dat de leraar geeft. De piano leraar kan voor privé les uiteraard meer vragen dan voor een groepsles. En dan ligt het er ook aan of de leraar aan een muziekschool les geeft of dat hij/zij een eigen uur prijs kan bepalen.

Als het bekend is dat een piano leraar goed is, zal deze best veel kunnen vragen per uur. De piano leraar heeft in dat geval al een goede naam en mensen die zichzelf of hun kinderen echt beter willen laten worden zullen hier ook veel geld voor over hebben.

Het is als piano leraar dus zaak dat je je eerst bewijst. Uiteraard helpt het ook mee als de pianoleraar aan het conservatoriom les heeft gehad. Dit zegt iets over de muzikale bekwaamheid van de leraar.

Mensen vonden ons op: Salaris Piano leraar, Loon Piano leraar, Wat verdien je als Piano leraar, Salarisschaal Piano leraar, Salarisindicatie Piano leraar, Bonus Piano leraar, CAO Piano leraar, Brutoloon Piano leraar, Nettoloon Piano leraar, Vakantiedagen Piano leraar, Pensioen Piano leraar.

Competenties, skills & vaardigheden piano leraar

 • Coachen
 • Ambitie
 • Motiveren
 • Leiderschap
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Piano leraar, Vaardigheden Piano leraar, Attitude Piano leraar, Kwalificaties Piano leraar, Competentieprofiel Piano leraar.

Boeken voor het beroep piano leraar

Wil je meer weten over het beroep piano leraar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je piano leraar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken piano leraar te komen.

Handboek voor leraren | Walter Geerts

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789046904176 | 472 pagina's

Handboek voor leraren 2e druk is een boek van Walter Geerts uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046904176 Hoe word je een goede leraar? Handboek voor leraren sluit aan bij de generieke kennisbasis waarover elke startende leraar moet beschikken. Naast de bel...

De zes rollen van de leraar | Martie Slooter

Handboek voor effectief lesgeven - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492525123 | 288 pagina's

De zes rollen van de leraar 1e druk is een boek van Martie Slooter uitgegeven bij Uitgeverij Pica. ISBN 9789492525123 Wat is een goede les? En wat doet een effectieve leraar? In De zes rollen van de leraar beschrijft Martie Slooter wat leraren kunnen doen...

First 50 Popular Songs You Should Play on the Piano | Hal Leonard Publishing Corporation

Easy Piano - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781480398023 | 208 pagina's

50 great pop classics for beginning pianists to learn, including: Autumn Leaves • Candle in the Wind • Chopsticks • Don't Know Why • Good Riddance (Time of Your Life) • Hallelujah • Happy • Happy Birthday to You • Heart and Soul • Hotel California • I Wal...

Mensen vonden ons op: boeken voor Piano leraar, Piano leraar ebooks, boek Piano leraar.

Persoonstypen piano leraar

 

De piano leraar moet de leiding kunnen nemen. Dit is meer het geval als de piano leraar een groep les geeft dan wanneer hij/zij privé les geeft.  Maar ook in het laatste geval is het belangrijk dat de piano leraar overwicht heeft naar de leerlingen toe. Zij moeten namelijk luisteren naar de leraar en dit kan alleen als de leraar in kwestie serieus genomen wordt. Zeker bij kinderen kan dit nog best lastig zijn. Kinderen vinden een half uur achter elkaar hetzelfde doen vaak eentonig en dan is het belangrijk dat de leraar voortdurend de aandacht blijft vasthouden.

Ook is het belangrijk dat de piano leraar goed luistert naar zijn/haar pupillen. Soms wordt een stuk foutloos gespeeld maar moet de piano leraar alsnog punten van kritiek kunnen geven. Het is dus belangrijk dat de leraar goed observeert en ten alle tijden kritisch kan zijn. Alleen zo worden de leerlingen beter. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Piano leraar, Karakter Piano leraar.

Netwerk piano leraar

Elke piano leraar heeft contact met zijn/haar pupillen. Dit kan soms interessant zijn omdat de leerlingen door vertellen dat de lessen van de piano leraar  in kwestie goed zijn. Het is goed mogelijk dat de piano leraar door zijn/haar leerlingen aan meer leerlingen komt en dit betekent een extra bron van inkomsten.

Als de piano leraar  aan een muziekschool doceert dan zal deze contact hebben met andere piano leraren. Dit kan handig zijn voor het uitwisselen van informatie of van muziek. Omdat de piano leraren in hetzelfde vak zitten kunnen ze elkaar helpen. Ook als de piano leraar een keer verzuimd is, zou hij in deze een beroep kunnen doen op een collega piano leraar.

Op een muziekschool heeft de piano leraar tevens te maken met leraren van andere instrumenten. Ook dit kan functioneel zijn. Als er een leerling is die een instrument bespeelt maar liever piano wil gaan spelen dan kan de collega muziek leraar hem/haar doorverwijzen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Piano leraar, Medewerkers Piano leraar.

Is het beroep piano leraar iets voor jou?

Zou je graag piano leraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als piano leraar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Piano leraar, beroepskeuzetest Piano leraar, beroep Piano leraar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden piano leraar

Het is voor de piano leraar  alleen mogelijk om te groeien in het doceren van piano spelen. Als de piano leraar  door veel ervaring aan verschillende muziekscholen heeft laten zien dat hij/zij goed is en leerlingen echt beter leert spelen, dan kan het mogelijk zijn dat de piano leraar aan leerlingen met een hoger niveau les gaat geven. 

De piano leraar  zal dan ook meer geld per uur kunnen vragen.

Arbeidsmarktperspectief score piano leraar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep piano leraar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Piano leraar, Promotie mogelijkheden Piano leraar, Carriere Piano leraar.

Solliciteren op de functie piano leraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als piano leraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor piano leraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als piano leraar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Piano leraar, CV Piano leraar, sollicitatie Piano leraar.

Interviews met piano leraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen piano leraar

Vacatures piano leraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Piano leraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Piano leraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   De piano leraar leert zijn/haar leerlingen het instrument piano bespelen. De piano leraar kiest in het begin muziek voor de leerling zodat deze stapsgewijs moeilijkere stukken leert spelen. De piano leraar legt ook uit hoe de muziek in het algemeen werkt.

Beoordeling Piano leraar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Piano leraar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Piano leraar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep