U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ploegbaas

Ploegbaas worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ploegbaas? Lees de functieomschrijving.

Een ploegbaas is de leider van een groep arbeiders die werkzaam zijn in een werkplaats of een fabriek. Het is de taak van de ploegbaas om toe te zien op de werkzaamheden van de arbeiders en zorgen dat de quota’s worden gehaald. In veel gevallen is de ploegbaas zelf ook betrokken bij de werkzaamheden hetzij met nog een extra coördinerende rol. Doorgaands zal een ploegbaas tussen de 10 en 20 man personeel onder zich hebben. Een ploegbaas kan naast het toezien op het personeel ook nog verantwoordelijk zijn voor andere taken zoals de planning, rapporteren aan de productieleider, materiaal aanvoer en de naleving van de kwaliteit en veiligheidsvoorschriften.

In het bedrijfsleven is er de manager die verantwoordelijk is voor het kantoorpersoneel. Een ploegbaas is in feite een soort manager op de fabrieksvloer. Het is dan als ploegbaas zijnde ook belangrijk om goed het overzicht te kunnen bewaren en goed leiding te kunnen geven. Een ploegbaas is constant bezig het productieproces te optimaliseren zonder de veiligheid van zijn ploeg uit het oog te verliezen. Ploegbazen komen over het algemeen voor bij grote fabrieken of werkplaatsen waar veel arbeiders tegelijkertijd werken. Zoals autofabrieken, machinefabrieken, constructie plaatsen en in de levensmiddelenindustrie.

Mensen vonden ons op: Job Ploegbaas, Baan Ploegbaas, Ploegbaas Worden, Functie-eisen Ploegbaas, Verantwoordelijkheden Ploegbaas, Functieprofiel Ploegbaas, Wat doet een Ploegbaas, Werken als Ploegbaas.

Ploegbaas worden: Opleiding tot ploegbaas

Een ploegbaas dient doorgaands te beschikken over MBO werk- en denkniveau. Een ploegbaas is vaak iemand die zelf al geruime tijd werkzaam is geweest op de fabrieksvloer als arbeider. Zo kent de ploegbaas alle facetten van het productieproces en weet de ploegbaas waar bij het leidinggeven rekening mee moet worden houden. Bij het worden van ploegbaas is ervaring dan vaak ook meer van belang dan een theoretische opleiding. De specifieke vooropleiding is afhankelijk van het type branche waar de ploegbaas in werkt. Doorgaands gaat het om technische procedures en veel ploegbazen hebben dan ook een technische vooropleiding zoals MBO werktuigbouwkunde of MBO elektrotechniek. Specifieke opleidingen die direct opleiden tot ploegbaas zijn er niet omdat het ervaringsaspect erg belangrijk is bij de functie van ploegbaas. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ploegbaas, Ploegbaas Worden, Opleidingsniveau Ploegbaas, Scholing Ploegbaas, Studie Ploegbaas, Bijscholing Ploegbaas, Omscholing Ploegbaas.

Organisaties waar een ploegbaas doorgaans werkzaam is

Een ploegbaas werkt bij een fabriek of andere werkplaats waar veel arbeiders werken. Zoals in de levensmiddelenindustrie, de bouw en in machinefabrieken. Dit zijn allen voorbeelden van profit organisaties. 

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ploegbaas, Ploegbaas Worden, Opleidingsniveau Ploegbaas, Scholing Ploegbaas, Studie Ploegbaas, Bijscholing Ploegbaas, Omscholing Ploegbaas.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ploegbaas

Afhankelijk van de sector, de ervaring en de precieze aard van de werkzaamheden verdient een ploegbaas gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro per maand. Het salaris kan oplopen op het moment dat de ploegbaas nacht- of weekendploegen leidt dan is er vaak sprake van een onregelmatigheidstoeslag.

Mensen vonden ons op: Salaris Ploegbaas, Loon Ploegbaas, Wat verdien je als Ploegbaas, Salarisschaal Ploegbaas, Salarisindicatie Ploegbaas, Bonus Ploegbaas, CAO Ploegbaas, Brutoloon Ploegbaas, Nettoloon Ploegbaas, Vakantiedagen Ploegbaas, Pensioen Ploegbaas.

Competenties, skills & vaardigheden ploegbaas

 • Energie
 • Discipline
 • Motiveren
 • Leiderschap
 • Delegeren
Mensen vonden ons op: Kennis Ploegbaas, Vaardigheden Ploegbaas, Attitude Ploegbaas, Kwalificaties Ploegbaas, Competentieprofiel Ploegbaas.

Boeken voor het beroep ploegbaas

Wil je meer weten over het beroep ploegbaas? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ploegbaas bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ploegbaas te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Ploegbaas, Ploegbaas ebooks, boek Ploegbaas.

Persoonstypen ploegbaas

Een ploegbaas moet net zoals een manager in het bedrijfsleven goed met mensen om kunnen gaan en leiding kunnen geven.  Een ploegbaas is immers vaak eindverantwoordelijk voor het productieproces. Een ploegbaas moet dus coördinerend te werk gaan en direct kunnen handelen als er escalaties optreden. Dit zijn allemaal eigenschappen die passen bij het persoonstype de baas. Naast het leiding geven is een ploegbaas in veel gevallen zelf ook nog actief betrokken (fysiek) in het productieproces.  Een ploegbaas moet zelf dus vaak ook de handen uit de mouwen steken om het productieproces te ondersteunen. Een energieke instelling en doelgerichtheid zijn dan dus ook van belang. Eigenschappen die passen bij de succesvolle werker.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ploegbaas, Karakter Ploegbaas.

Netwerk ploegbaas

Een ploegbaas geeft leiding over een groep arbeiders. De ploegbaas geeft vervolgens verantwoording af aan de productieleider. Doorgaands zijn dit de twee functies waar de ploegbaas het meeste directe contact mee heeft.

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Ploegbaas, Medewerkers Ploegbaas.

Is het beroep ploegbaas iets voor jou?

Zou je graag ploegbaas willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ploegbaas bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ploegbaas, beroepskeuzetest Ploegbaas, beroep Ploegbaas kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ploegbaas

Ploegbaas worden is niet makkelijk. Ten eerste moet er voldoende ervaring opgedaan worden en aangetoond worden over leidinggevende capaciteiten te beschikken. Een ploegbaas heeft daarnaast een voorbeeld functie. Over het algemeen zijn er dan ook weinig functies te vinden waarin direct wordt gevraagd naar een ploegbaas. Een arbeider op de werkvloer die constant bezig is zichzelf te verbeteren en goed in groep ligt krijgt vaak de functie aangeboden. De functies worden dus regelmatig intern gevuld. Eenmaal bezig als ploegbaas dan zijn er doorgroeimogelijkheden richting productieleider

 

Arbeidsmarktperspectief score ploegbaas

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ploegbaas. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ploegbaas, Promotie mogelijkheden Ploegbaas, Carriere Ploegbaas.

Solliciteren op de functie ploegbaas

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ploegbaas dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ploegbaas belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ploegbaas. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ploegbaas, CV Ploegbaas, sollicitatie Ploegbaas.

Interviews met ploegbaas

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ploegbaas

Vacatures ploegbaas

Op zoek naar een nieuwe baan als Ploegbaas? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ploegbaas. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een ploegbaas is de leider van een groep arbeiders die werkzaam zijn in een werkplaats of een fabriek. Het is de taak van de ploegbaas om toe te zien op de werkzaamheden van de arbeiders en zorgen dat de quota’s worden gehaald. In veel gevallen is de ploegbaas zelf ook betrokken bij de werkzaamheden hetzij met nog een extra coördinerende rol.

Beoordeling Ploegbaas

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ploegbaas' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ploegbaas

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep