U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ploegleider (wielrennen)

Ploegleider (wielrennen) worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ploegleider (wielrennen)? Lees de functieomschrijving.

Een ploegleider leidt een wielerploeg (een team van wielrenners).  Een ploegleider kan veel verschillende taken en verantwoordelijkheden hebben. Een ploegleider kan verantwoordelijk zijn voor de strategie, training en coaching van de wielrenners. Het specifieke takenpakket van een ploegleider is echter afhankelijk van het team waaraan de ploegleider leiding geeft. Zo zijn er ploegleiders die zowel coach als manager zijn. Maar er zijn ook ploegleiders die alleen de strategie van de ploeg bepalen en de training van de wielrenners aan iemand anders over laten.

Bij de grote professionele wielerploegen (Rabobank, Astana, Garmin, Leopard) is de hoofdtaak van een ploegleider doorgaands het uitkienen van de te volgen strategie tijdens de koers. In deze gevallen fungeert de ploegleider als manager van het team. Een andere veelvoorkomende taak van een ploegleider, van een professionele ploeg, is het onderhouden van het contact met de pers.

Tijdens een wielerwedstrijd volgt de ploegleider de wedstrijd tussen de wielrenners in een volgauto. Zo kan de ploegleider van dichtbij zien hoe de koers verloopt en ad hoc de strategie aanpassen. Tegenwoordig staan de wielrenners door het gebruik van zogenaamde oortjes (verzendapparatuur) tijdens de wedstrijd in constant contact met hun ploegleider en kan een ploegleider direct cruciale informatie doorgeven. 

Mensen vonden ons op: Job Ploegleider (wielrennen), Baan Ploegleider (wielrennen), Ploegleider (wielrennen) Worden, Functie-eisen Ploegleider (wielrennen), Verantwoordelijkheden Ploegleider (wielrennen), Functieprofiel Ploegleider (wielrennen), Wat doet een Ploegleider (wielrennen), Werken als Ploegleider (wielrennen).

Ploegleider (wielrennen) worden: Opleiding tot ploegleider (wielrennen)

Er bestaan geen specifieke opleidingen die direct opleiden tot ploegbaas. Negen van de tien ploegbazen in het professionele wielrennen zijn zelf oud wielrenners die door hun eigen ervaring als wielrenner de kneepjes van het vak hebben geleerd. Wel zijn er enkele cursussen te vinden voor ploegleiders. Deze cursussen zijn er echter meer op gericht om bestaande ploegleiders bij te spijkeren op het gebied van bepaalde onderwerpen. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ploegleider (wielrennen), Ploegleider (wielrennen) Worden, Opleidingsniveau Ploegleider (wielrennen), Scholing Ploegleider (wielrennen), Studie Ploegleider (wielrennen), Bijscholing Ploegleider (wielrennen), Omscholing Ploegleider (wielrennen).

Organisaties waar een ploegleider (wielrennen) doorgaans werkzaam is

Een ploegleider werkt bij een wielerploeg. Dit kan zowel een proffesioneel team als een amateur team zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ploegleider (wielrennen), Ploegleider (wielrennen) Worden, Opleidingsniveau Ploegleider (wielrennen), Scholing Ploegleider (wielrennen), Studie Ploegleider (wielrennen), Bijscholing Ploegleider (wielrennen), Omscholing Ploegleider (wielrennen).

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ploegleider (wielrennen)

Het noemen van arbeidsvoorwaarden voor een ploegleider is lastig. Het is geen regulier beroep en er is zodoende weinig informatie over de arbeidsvoorwaarden voorhanden. Wel is algemeen bekend dat de ploegleiders van de professionele ploegen net zoals de wielrenners van deze teams doorgaands ruim boven modaal verdienen. Daar tegenover staat dat ploegleiders van amateur wielerteams vaak vrijwilligers zijn en helemaal niks verdienen. 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Ploegleider (wielrennen), Loon Ploegleider (wielrennen), Wat verdien je als Ploegleider (wielrennen), Salarisschaal Ploegleider (wielrennen), Salarisindicatie Ploegleider (wielrennen), Bonus Ploegleider (wielrennen), CAO Ploegleider (wielrennen), Brutoloon Ploegleider (wielrennen), Nettoloon Ploegleider (wielrennen), Vakantiedagen Ploegleider (wielrennen), Pensioen Ploegleider (wielrennen).

Competenties, skills & vaardigheden ploegleider (wielrennen)

 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Visie
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Ploegleider (wielrennen), Vaardigheden Ploegleider (wielrennen), Attitude Ploegleider (wielrennen), Kwalificaties Ploegleider (wielrennen), Competentieprofiel Ploegleider (wielrennen).

Boeken voor het beroep ploegleider (wielrennen)

Wil je meer weten over het beroep ploegleider (wielrennen)? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ploegleider (wielrennen) bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ploegleider (wielrennen) te komen.

Tank | Bram Tankink

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789048840274 | 336 pagina's

Bram Tankink reed in 2018 zijn laatste profwedstrijd, achttien jaar lang was hij beroepswielrenner. In die tijd leerden het publiek en de wielerfans hem kennen als de altijd grappige en goedlachse renner, met zijn positieve kijk op de koers en het leven. ...

Mijn wereld | Peter Sagan

Nederlands | Paperback | 9789402703269 | 304 pagina's

Peter Sagan presteerde tussen 2015 en 2017 wat nog nooit iemand had gedaan: hij werd driemaal achter elkaar wereldkampioen wielrennen. Overal waar hij sindsdien aan de start verschijnt, is hij favoriet. Maar alleen naar zijn prestaties kijken zou hem teko...

Tom Dumoulin | Patrick Bernhart

Wielerlegende in wording - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789000362820 | 208 pagina's

Het raadsel Tom Dumoulin verklaard Tom Dumoulin is een van de grootste sporthelden van deze tijd, door allen geliefd, maar ook een groot raadsel. Benaderbaar en ook altijd op afstand. Charismatisch en toch ook vol raadsels. Charmant en ook soms bijtend en...

Mensen vonden ons op: boeken voor Ploegleider (wielrennen), Ploegleider (wielrennen) ebooks, boek Ploegleider (wielrennen).

Persoonstypen ploegleider (wielrennen)

Een ploegleider is de manager van een wielerploeg. Een ploegleider dient dan ook over leidinggevende capaciteiten te beschikken. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de baas. Verder moet een ploegleider ook veel begeleiden en dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. Empatisch vermogen en betrokkenheid met de wielrenners kunnen dan ook erg belangrijk zijn voor een ploegleider. Daarom past het persoonstype de gever ook bij een ploegleider.

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ploegleider (wielrennen), Karakter Ploegleider (wielrennen).

Netwerk ploegleider (wielrennen)

Een ploegleider heeft het meeste contact met de wielrenners. Bij professionele wielerteams heeft de ploegleider ook veel contact met de overige leden van de staf. Hierbij valt te denken aan een conditiecoach, materiaalman, masseur en kok. Extern contact kan de ploegleider hebben met de pers bij het geven van interviews. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Ploegleider (wielrennen), Medewerkers Ploegleider (wielrennen).

Is het beroep ploegleider (wielrennen) iets voor jou?

Zou je graag ploegleider (wielrennen) willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ploegleider (wielrennen) bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ploegleider (wielrennen), beroepskeuzetest Ploegleider (wielrennen), beroep Ploegleider (wielrennen) kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ploegleider (wielrennen)

Ploegleider van een wielerploeg worden is niet makkelijk. Het arbeidsperspectief is voor een regulier persoon dan ook erg slecht. Er zijn weinig professionele wielerploegen in Nederland en de wielerploegen die er zijn maken gebruik van mensen met veel ervaring in het wielerleven (ex-prof renners bijvoorbeeld). Een wielren-enthousiast kan ook een amateur ploeg leiden. Hier is dan doorgaands meer sprake van een hobby dan van een echte fulltime betalende baan.

Arbeidsmarktperspectief score ploegleider (wielrennen)

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ploegleider (wielrennen). We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ploegleider (wielrennen), Promotie mogelijkheden Ploegleider (wielrennen), Carriere Ploegleider (wielrennen).

Solliciteren op de functie ploegleider (wielrennen)

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ploegleider (wielrennen) dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ploegleider (wielrennen) belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ploegleider (wielrennen). Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ploegleider (wielrennen), CV Ploegleider (wielrennen), sollicitatie Ploegleider (wielrennen).

Interviews met ploegleider (wielrennen)

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ploegleider (wielrennen)

 • Wielrenner
 • Coach

Vacatures ploegleider (wielrennen)

Op zoek naar een nieuwe baan als Ploegleider (wielrennen)? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ploegleider (wielrennen). Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een ploegleider leidt een wielerploeg (een team van wielrenners).  Een ploegleider kan veel verschillende taken en verantwoordelijkheden hebben. Een ploegleider kan verantwoordelijk zijn voor de strategie, training en coaching van de wielrenners.

Beoordeling Ploegleider (wielrennen)

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ploegleider (wielrennen)' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ploegleider (wielrennen)

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep