U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Politiek analist

Politiek analist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een politiek analist? Lees de functieomschrijving.

Er zijn verschillende soorten analisten die elk hun eigen vakgebied hebben. De Politiek analist voert analyses uit die met de politiek te maken hebben. In de politiek komen op verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus de belangtegenstellingen in de samenleving tot hun recht. Deze belangentegenstellingen kunnen van zowel groepen als individuen zijn. Om iets als politiek te kunnen bestempelen, is door wetenschappers bepaald dat er sprake moet zijn van enige potentie tot het gebruik van macht en geweld.

De Politiek analist is op de hoogte van alles wat er in de politiek speelt. De Politiek analist heeft een zo uitgebreid mogelijk kennis van de politiek. Als er iets op politiek vlak gebeurt, is de Politiek analist als één van de eersten op de hoogte. Vaak wordt de Politiek analist vervolgens om een mening gevraagd. Kennis van zaken is daarom heel belangrijk voor de Politiek analist. Op basis hiervan kan de Politiek analist een goede analyse maken en deze op een overtuigende manier op het publiek proberen over te brengen.

De Politiek analist moet van nature veel affiniteit hebben met de politiek om te weten wat er speelt. Ook moet de Politiek analist nieuwsgierig en analytisch ingesteld zijn. De Politiek analist moet zijn analyse goed over kunnen brengen en daarom zijn goede mondeling en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden ook van groot belang. Ook moet de Politiek analist enigszins objectief kunnen zijn. De Politiek analist moet een goede objectieve analyse van de gebeurtenissen kunnen geven zonder daarbij te veel zijn eigen mening op te leggen.

Mensen vonden ons op: Job Politiek analist, Baan Politiek analist, Politiek analist Worden, Functie-eisen Politiek analist, Verantwoordelijkheden Politiek analist, Functieprofiel Politiek analist, Wat doet een Politiek analist, Werken als Politiek analist.

Politiek analist worden: Opleiding tot politiek analist

De Politiek analist heeft vaak een opleiding in de richting van de politiek gevolgd. Denk hierbij aan opleiding als Politicologie. Toch is dit niet noodzakelijk voor de functie van Politiek analist. Vaak stroomt de Politiek analist ook als het ware de politiek in en kan doorgroeien tot Politiek analist.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Politiek analist, Politiek analist Worden, Opleidingsniveau Politiek analist, Scholing Politiek analist, Studie Politiek analist, Bijscholing Politiek analist, Omscholing Politiek analist.

Organisaties waar een politiek analist doorgaans werkzaam is

De Politiek analist kan voor een bestuurlijke organisatie werken, maar vaak werkt de Politiek analist voor bijvoorbeeld de televisie of een krant of tijdschrift. De Politiek analist kan zowel mondelinge als schriftelijk analyses geven. De Politiek analist kan zowel in de non-profit als de profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Politiek analist, Politiek analist Worden, Opleidingsniveau Politiek analist, Scholing Politiek analist, Studie Politiek analist, Bijscholing Politiek analist, Omscholing Politiek analist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden politiek analist

Het salaris van de Politiek analist is lastig in te schatten. Dit is ook sterk afhankelijk van de organisatie waar de Politiek analist en de frequentie waarmee de Politiek analist zijn analyses aanbiedt. 

Mensen vonden ons op: Salaris Politiek analist, Loon Politiek analist, Wat verdien je als Politiek analist, Salarisschaal Politiek analist, Salarisindicatie Politiek analist, Bonus Politiek analist, CAO Politiek analist, Brutoloon Politiek analist, Nettoloon Politiek analist, Vakantiedagen Politiek analist, Pensioen Politiek analist.

Competenties, skills & vaardigheden politiek analist

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Netwerken
 • Doorzettingsvermogen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Politiek analist, Vaardigheden Politiek analist, Attitude Politiek analist, Kwalificaties Politiek analist, Competentieprofiel Politiek analist.

Boeken voor het beroep politiek analist

Wil je meer weten over het beroep politiek analist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je politiek analist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken politiek analist te komen.

Mijn verhaal | Michelle Obama

Mijn verhaal - Becoming [Nederlandstalig] - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789048840779 | 390 pagina's

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Frase...

Mijn verhaal | Michelle Obama

NEDERLANDSTALIGE editie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789048840762 | 480 pagina's

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Frase...

1984 | George Orwell

George Orwell - Pocket size - ENGELSTALIG - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780141036144 | 336 pagina's

"One of Britain’s most popular novels, George Orwell’s dystopian tale 1984 is set in a society terrorised by a totalitarian ideology propagated by The Party. ‘It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.’ Winston Smith works f...

Mensen vonden ons op: boeken voor Politiek analist, Politiek analist ebooks, boek Politiek analist.

Persoonstypen politiek analist

De Politiek analist moet analytisch sterk zijn, weten waar hij het over heeft en van nature zeer nieuwsgierig zijn en als eerste van alles op de hoogte willen zijn (Waarnemer). De Politiek analist moet objectief kunnen werken en beschikken over goede mondelinge- en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden. De Politiek analist moet een harde werker zijn en er helemaal voor gaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Politiek analist, Karakter Politiek analist.

Netwerk politiek analist

De Politiek analist heeft vaak een groot netwerk binnen de politiek. Dit is ook nodig om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van alles wat er speelt. Ook heeft de Politiek analist vaak te maken met een opdrachtgever.

Mensen vonden ons op: Collega’s Politiek analist, Medewerkers Politiek analist.

Is het beroep politiek analist iets voor jou?

Zou je graag politiek analist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als politiek analist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Politiek analist, beroepskeuzetest Politiek analist, beroep Politiek analist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden politiek analist

Er is niet veel vraag naar Politiek analisten. Je moet objectief zijn, affiniteit met politiek hebben en veel kennis van de politiek hebben om als Politiek analist door te breken. Gedrevenheid is dan ook een belangrijke factor om succesvol Politiek analist te kunnen worden. Doorgroeimogelijkheden zijn er in geringe mate. Denk hierbij aan doorgroeien naar een groter televisiestation of krant.

Arbeidsmarktperspectief score politiek analist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep politiek analist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Politiek analist, Promotie mogelijkheden Politiek analist, Carriere Politiek analist.

Solliciteren op de functie politiek analist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als politiek analist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor politiek analist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als politiek analist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Politiek analist, CV Politiek analist, sollicitatie Politiek analist.

Interviews met politiek analist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen politiek analist

Vacatures politiek analist

Op zoek naar een nieuwe baan als Politiek analist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Politiek analist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Er zijn verschillende soorten analisten die elk hun eigen vakgebied hebben. De Politiek analist voert analyses uit die met de politiek te maken hebben. In de politiek komen op verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus de belangtegenstellingen in de samenleving tot hun recht.

Beoordeling Politiek analist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Politiek analist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Politiek analist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep