U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Politievrijwilliger

Politievrijwilliger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een politievrijwilliger? Lees de functieomschrijving.

Een Politievrijwilliger is iemand die op vrijwillige basis beroepscollega’s ondersteunt bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Er zijn veel verschillende soorten politiewerk. Zo kan een Politievrijwilliger surveilleren op straat, ondersteunen bij preventieacties tegen diefstal en mensen informeren over veiligheid, helpen bij verkeerscontroles, buurtonderzoek doen naar aanleiding van een inbraak of een misdrijf, het verkeer regelen en bezoekersstromen bij evenementen in goede banen leiden, assisteren bij de verzorging van gevangen personen, bezoekers op het bureau te woord staan en inlichtingen verstrekken, administratieve of facilitaire werkzaamheden uitoefenen of participeren in relevante werk-, overleg- en projectgroepen.

Het is van belang dat een Politievrijwilliger stevig in zijn schoenen staat en weet wat er speelt. Hij moet correct handelen en weet bij complexe situaties welke collega’s of instanties hij moet inschakelen.

Mensen vonden ons op: Job Politievrijwilliger, Baan Politievrijwilliger, Politievrijwilliger Worden, Functie-eisen Politievrijwilliger, Verantwoordelijkheden Politievrijwilliger, Functieprofiel Politievrijwilliger, Wat doet een Politievrijwilliger, Werken als Politievrijwilliger.

Politievrijwilliger worden: Opleiding tot politievrijwilliger

Als je Politievrijwilliger wil worden, volg je de MBO2-opleiding Assistent Politiemedewerker van ruim een jaar aan de Politieacademie. Eerst moet je solliciteren bij één van de 26 politiekorpsen. Je moet minimaal een VMBO Basisberoeps-opleiding hebben afgerond met minstens twee vakken op C-niveau, je moet minimaal 17 jaar oud zijn, goed Nederlands spreken, een goede conditie hebben, sterk in je schoenen staan, een rijbewijs B hebben en je mag geen strafblad hebben. Ben je aangenomen, dan meldt het korps je aan bij de Politieacademie. De opleiding wordt afgewisseld met praktijkwerk in een wijk- of districtsteam.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Politievrijwilliger, Politievrijwilliger Worden, Opleidingsniveau Politievrijwilliger, Scholing Politievrijwilliger, Studie Politievrijwilliger, Bijscholing Politievrijwilliger, Omscholing Politievrijwilliger.

Organisaties waar een politievrijwilliger doorgaans werkzaam is

Als Politievrijwilliger ga je werken bij één van de 26 regionale politiekorpsen. Een Politievrijwilliger werkt dus in de non-profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Politievrijwilliger, Politievrijwilliger Worden, Opleidingsniveau Politievrijwilliger, Scholing Politievrijwilliger, Studie Politievrijwilliger, Bijscholing Politievrijwilliger, Omscholing Politievrijwilliger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden politievrijwilliger

Een politievrijwilliger ontvangt geen salaris, maar wel een vrijwilligersvergoeding van €7,07 per uur en een jaarvergoeding van €169,69. Vrijwilligers surveillance en handhaving moeten minstens 240 uur per jaar beschikbaar zijn.

Verder betaalt de politie je opleiding, uniform en boeken. Tijdens je vrijwilligerswerk kun je vaak ook nog modules volgen die beroepscollega’s ook moeten volgen. Bovendien zorgt jouw korps voor een goede risicoverzekering. 

Mensen vonden ons op: Salaris Politievrijwilliger, Loon Politievrijwilliger, Wat verdien je als Politievrijwilliger, Salarisschaal Politievrijwilliger, Salarisindicatie Politievrijwilliger, Bonus Politievrijwilliger, CAO Politievrijwilliger, Brutoloon Politievrijwilliger, Nettoloon Politievrijwilliger, Vakantiedagen Politievrijwilliger, Pensioen Politievrijwilliger.

Competenties, skills & vaardigheden politievrijwilliger

 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Conflicten beheersen
 • Luisteren
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Politievrijwilliger, Vaardigheden Politievrijwilliger, Attitude Politievrijwilliger, Kwalificaties Politievrijwilliger, Competentieprofiel Politievrijwilliger.

Boeken voor het beroep politievrijwilliger

Wil je meer weten over het beroep politievrijwilliger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je politievrijwilliger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken politievrijwilliger te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Politievrijwilliger, Politievrijwilliger ebooks, boek Politievrijwilliger.

Persoonstypen politievrijwilliger

Persoonstypen die goed passen bij een Politievrijwilliger zijn Baas en Loyalist.

Het is belangrijk dat een Politievrijwilliger zelfverzekerd en verantwoordelijk is. Hij moet confronterend en met enige dominantie op kunnen treden (Baas).

Tevens kan een Politievrijwilliger anderen goed geruststellen en naar hen luisteren. Hij neemt hen serieus en probeert problemen op te lossen (Loyalist). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Politievrijwilliger, Karakter Politievrijwilliger.

Netwerk politievrijwilliger

Een Politievrijwilliger komt in aanraking met beroepscollega’s, zoals Agenten, Surveillanten en Hoofdagenten. Natuurlijk komt de Politievrijwilliger tevens in contact met mensen op straat, festivalgangers enzovoort.

Mensen vonden ons op: Collega’s Politievrijwilliger, Medewerkers Politievrijwilliger.

Is het beroep politievrijwilliger iets voor jou?

Zou je graag politievrijwilliger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als politievrijwilliger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Politievrijwilliger, beroepskeuzetest Politievrijwilliger, beroep Politievrijwilliger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden politievrijwilliger

Er zijn veel vacatures voor Politievrijwilligers. Wel is het niet heel gemakkelijk om erbij te komen, want er gaat een strenge selectie aan vooraf (zie kopje ‘opleiding’).

Bij sommige korpsen is het voor politievrijwilligers mogelijk door te stromen naar beroepsfuncties. 

Arbeidsmarktperspectief score politievrijwilliger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep politievrijwilliger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Politievrijwilliger, Promotie mogelijkheden Politievrijwilliger, Carriere Politievrijwilliger.

Solliciteren op de functie politievrijwilliger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als politievrijwilliger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor politievrijwilliger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als politievrijwilliger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Politievrijwilliger, CV Politievrijwilliger, sollicitatie Politievrijwilliger.

Interviews met politievrijwilliger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen politievrijwilliger

Vacatures politievrijwilliger

Op zoek naar een nieuwe baan als Politievrijwilliger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Politievrijwilliger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Politievrijwilliger is iemand die op vrijwillige basis beroepscollega’s ondersteunt bij hun dagelijkse werkzaamheden. Er zijn veel verschillende soorten politiewerk. Zo kan een Politievrijwilliger surveilleren op straat, ondersteunen bij preventieacties tegen diefstal en mensen informeren over veiligheid, helpen bij verkeerscontroles, buurtonderzoek doen naar aanleiding van een inbraak of een misdrijf, het verkeer regelen en bezoekersstromen bij evenementen in goede banen leiden, assisteren bij de verzorging van gevangen personen, bezoekers op het bureau te woord staan en inlichtingen verstrekken, administratieve of facilitaire werkzaamheden uitoefenen of participeren in relevante werk-, overleg- en projectgroepen.

Beoordeling Politievrijwilliger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Politievrijwilliger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Politievrijwilliger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep