U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Pontschipper

Pontschipper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een pontschipper? Lees de functieomschrijving.

 

Een Pontschipper houdt zich niet alleen bezig met het overzetten van mensen en (vracht)auto’s. Hij is het aanspreekpunt van de veerdienst en zorgt dat alles soepel verloopt. Een Pontschipper geeft leiding aan de bemanning van het veer en zorgt voor de navigatie. Daarnaast doet hij de administratie, zoals het logboek, en verricht klein onderhoud aan het veer. De Pontschipper werkt veel samen met mensen. De omgang met de overstekende forenzen is belangrijk. De veerman verzorgt de kaartverkoop, maar is bovenal een goed gastheer.
In Nederland worden op dit moment 262 veerdiensten geëxploiteerd. Samen zetten deze veren jaarlijks ruim 32 miljoen personen over. De Pontschipper is verantwoordelijk voor het snel en veilig overzetten van de dagelijkse stroom opvarenden. Dankzij het veer kunnen mensen de drukke spits omzeilen en zijn zij sneller op hun werk of plaats van bestemming.
De Pontschipper is verantwoordelijk voor het beheer en het zorgvuldig gebruik van de veerpont. Hij geeft alle mogelijke schade door aan de leidinggevende. De veerman draagt tevens zorg voor de afdracht van de geïnde pontgelden en is ook inzetbaar als matroos. De Pontschipper kan bij sommige veren ook ingezet worden tijdens calamiteiten en is ook dan verantwoordelijk voor het reilen en zeilen aan boord. 

Mensen vonden ons op: Job Pontschipper, Baan Pontschipper, Pontschipper Worden, Functie-eisen Pontschipper, Verantwoordelijkheden Pontschipper, Functieprofiel Pontschipper, Wat doet een Pontschipper, Werken als Pontschipper.

Pontschipper worden: Opleiding tot pontschipper

Om als Pontschipper aan de slag te gaan moet men minstens een MBO-diploma hebben. Uiteraard is de veerman in het bezit van een vaarbewijs. Voor veel veren worden extra eisen gesteld zoals het bezitten van een bedrijfshulpverleningsdiploma en het voltooien van een vakgerichte opleiding. Opleidingen die perfect aansluiten bij het werken op een veerpont zijn de schippersopleiding en de kapiteinsopleiding. De Pontschipper moet kunnen varen op diverse ponttypen. In Nederland zijn de motorveerpont en kabelveerpont met motor de meest voorkomende ponten. Voor veel ponten moet men in het bezit zijn van een radarpatent en marifooncertificaat. De opleidingseisen voor Pontschipper is afhankelijk van het veer waar men komt te werken. Als basis moet men minimaal een MBO-diploma (in de meeste gevallen op niveau 3) hebben afgerond. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Pontschipper, Pontschipper Worden, Opleidingsniveau Pontschipper, Scholing Pontschipper, Studie Pontschipper, Bijscholing Pontschipper, Omscholing Pontschipper.

Organisaties waar een pontschipper doorgaans werkzaam is

 

De Pontschipper is werkzaam op één of meerdere veerdiensten. Dat kan zowel voor een particulier als voor de overheid. De meerderheid van de veren zijn in het bezit van ofwel het Rijk, de provincie of zijn eigendom van de gemeente. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Pontschipper, Pontschipper Worden, Opleidingsniveau Pontschipper, Scholing Pontschipper, Studie Pontschipper, Bijscholing Pontschipper, Omscholing Pontschipper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden pontschipper

 

Het salaris en de arbeidsvoorwaarden verschillen per werkgever. In het CAO voor de binnenvaart is voor een Pontschipper een startsalaris van €1.876,77 vastgelegd. In sommige dienstverbanden kan dit oplopen tot bruto maximaal €2.213, - op basis van 36 uur. Ook zijn er dienstverbanden te vinden waar dit oploopt tot 2320 euro bruto per maand. De hoogte van het salaris wordt bepaald door de kennis en ervaring van de Pontschipper. Bij goed functioneren is het soms zelfs mogelijk door te groeien tot maximaal €2.672, - bruto per maand. Verder heeft de Pontschipper recht op toeslagen bij afwijkende werktijden.
De Pontschipper heeft als secundaire arbeidsvoorwaarden recht op 25 vakantiedagen met behoud van loon. Daarnaast heeft de veerman aanspraak op vrije dagen met behoud van loon op de volgende christelijke feestdagen, voor zover deze niet vallen in het weekend: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en beide Kerstdagen.
De overige arbeidsvoorwaarden zijn verschillend per werkgever. De Pontschipper ontvangt in sommige dienstverbanden extra secundaire arbeidsvoorwaarden. Een eindejaarsuitkering, vakantietoelage, een spaarloonregeling, onkostenvergoeding, rijkostenvergoeding, ruime opleidingsmogelijkheden en betaald ouderschapsverlof behoren tot de mogelijkheden. Let wel op dat de arbeidsvoorwaarden sterk verschillen per dienstverband.

Mensen vonden ons op: Salaris Pontschipper, Loon Pontschipper, Wat verdien je als Pontschipper, Salarisschaal Pontschipper, Salarisindicatie Pontschipper, Bonus Pontschipper, CAO Pontschipper, Brutoloon Pontschipper, Nettoloon Pontschipper, Vakantiedagen Pontschipper, Pensioen Pontschipper.

Competenties, skills & vaardigheden pontschipper

 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Plannen en organiseren
 • Anticiperen
 • Betrouwbaar
 • Zelfstandig
 • Besluitvaardigheid
 • Flexibiliteit
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Pontschipper, Vaardigheden Pontschipper, Attitude Pontschipper, Kwalificaties Pontschipper, Competentieprofiel Pontschipper.

Boeken voor het beroep pontschipper

Wil je meer weten over het beroep pontschipper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je pontschipper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken pontschipper te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Pontschipper, Pontschipper ebooks, boek Pontschipper.

Persoonstypen pontschipper

Een Pontschipper is in de basis een succesvolle werker. Een harde werker die enthousiast en doelgericht te werk gaat. Bij het werk op een veerpont speelt ook loyaliteit een grote rol. Een veerman is betrouwbaar en weet wat hij doet. Hij voert zijn taken zorgvuldig uit en is verantwoordelijk voor wat er op en om zijn veerpont gebeurd. Mensen kunnen op hem rekenen en de Pontschipper is behulpzaam en klantgericht. Bij dat laatste komt ook de persoonlijkheid van een gever naar voren. De veerman is betrokken bij zijn publiek. Hij komt sociaal en warm over in de omgang met mensen en is niet beroerd iets extra’s voor hen te doen. Een goede Pontschipper staat dus voor betrouwbaarheid, enthousiasme en behulpzaamheid. In zijn positieve werkhouding steekt hij anderen aan en zorgt hij voor een goede sfeer op zijn veerpont.
 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Pontschipper, Karakter Pontschipper.

Netwerk pontschipper

 

De Pontschipper komt als eerste in aanraking met zijn opvarenden. Dat kunnen forenzen, studenten, toeristen, maar ook vrachtwagenchauffeurs zijn. Daarnaast werkt hij samen met andere schippers, matrozen of andere medewerkers afhankelijk van de veerdienst. De Pontschipper is eindverantwoordelijke van de veerpont en rapporteert naar zijn leidinggevende. In principe zullen de matrozen en andere medewerkers aan hem rapporteren. De Pontschipper is de baas van de veerboot en daardoor ook het aanspreekpunt voor de opvarenden en scheepslieden.  Verder zal een Pontschipper beroepsmatig in contact komen met verschillende relaties. Van logistieke bedrijven tot scholen. Daarbij is het van belang dat een Pontschipper zich sociaal opstelt en als boegbeeld van de veerpont functioneert.
Als laatste maar daardoor niet minder belangrijk komt een Pontschipper veel in contact met andere schippers en kapiteins. Hij zal er voor moeten zorgen dat hij goed communiceert met het andere verkeer op het water, zodat er geen strubbelingen of ongevallen voor komen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Pontschipper, Medewerkers Pontschipper.

Is het beroep pontschipper iets voor jou?

Zou je graag pontschipper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als pontschipper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Pontschipper, beroepskeuzetest Pontschipper, beroep Pontschipper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden pontschipper

De veersector heeft nog steeds een belangrijke economische functie. De veerdiensten in Nederland bieden werkgelegenheid aan ruim 1050 fulltime banen. Voor starters is het niet altijd even gemakkelijk om een baan te vinden als Pontschipper. Doordat er niet veel verloop zit in de functie is het lastig om als beginnend Pontschipper aan de slag te gaan. Toch zijn er op dit moment welk enkele dienstverbanden als Pontschipper vacant. De pontschipper kan op de veerboot niet veel doorgroeien. Wel werkt hij met verschillende mensen en zal steeds meer leren over zijn beroep. Doorgroeien naar een betere functie is niet mogelijk. Wel kan men na een bepaalde tijd overgeplaatst worden naar een andere veerdienst. Eventueel is het voor een Pontschipper ook mogelijk om de switch te maken naar de binnenvaart als schipper voor de goederenvaart bijvoorbeeld. Het bijspijkeren van de kennis en het volgen van een extra opleiding is dan misschien wel een vereiste.
 

Arbeidsmarktperspectief score pontschipper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep pontschipper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Pontschipper, Promotie mogelijkheden Pontschipper, Carriere Pontschipper.

Solliciteren op de functie pontschipper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als pontschipper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor pontschipper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als pontschipper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Pontschipper, CV Pontschipper, sollicitatie Pontschipper.

Interviews met pontschipper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen pontschipper

Vacatures pontschipper

Op zoek naar een nieuwe baan als Pontschipper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pontschipper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Pontschipper houdt zich niet alleen bezig met het overzetten van mensen en (vracht)auto’s. Hij is het aanspreekpunt van de veerdienst en zorgt dat alles soepel verloopt. Een Pontschipper geeft leiding aan de bemanning van het veer en zorgt voor de navigatie.

Beoordeling Pontschipper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Pontschipper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Pontschipper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het lijk mij een mooi beroep pontschipper te zijn je heb met mensen te maken die je veilig over moet zetten. ik heb al 4 dagen mee gevaren met een veerpont en wel in Huissen .Aan gezien ik werkeloos ben en heel graag wil werken. Je werkt buiten daar hou ik van . Indien u nog een baan weet als pontschipper laat het mij dan even weten.

Afz Hennie Lentjes

hennielentjes@gmail.com

Door: Hennie Lentjes

Waar en wanneer is een marifoon verplicht op de vrijvarende pont ?

Door: P.ten Hoor

Volgens mij ,is een Marifoon op elke Pont verplicht.En dan bedoel ik natuurlijk niet de Pontjes die over de Linge e.d. dienst doen.Gr.

Door: Maarten

Als een pont een water kruist waar andere beroepsvaart door gaat  is een marifoon verplicht.

Door: jaap

Zo is het Jaap,h.gr.

Door: Dirk

Reageer op dit beroep