U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Postbode

Postbode worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een postbode? Lees de functieomschrijving.

Een postbode is iemand die de post bezorgt. Hij zorgt ervoor dat brieven en kleine pakketjes veilig bij de mensen worden thuisbezorgd.

De postbode haalt 's ochtends tussen tien en twaalf uur de post op bij het dichtsbijzijnde sorteercentrum. In sommige regio's moeten de postbodes ook helpen met het sorteren van de post, maar in de meeste gevallen is dit een losstaand beroep en kan de postbode de gesorteerde post tussen tien en twaalf uur 's ochtends komen ophalen. Vanaf dan kan de postbode in de regio waarin hij is ingedeeld de post gaan bezorgen. Hiervoor heeft hij, in de meeste gevallen, tot uiterlijk vijf uur 's middags de tijd.

Omdat de post in fietstassen van circa vijftig kilogram moet worden geplaatst wordt de post over het algemeen met de fiets bezorgd. Ook is het mogelijk dat de postbode de fietstassen op een brommer of scooter plaatst om de post vervolgens te gaan bezorgen. Werkgever PostNL heeft bepaald dat de post niet per auto mag worden bezorgd.

De postbode is verantwoordelijk voor het bezorgen van geadresseerde en ongeadresseerde post en doet dit meestal in een straal van vijf kilometer rondom zijn eigen woongebied. Omdat het postbezorgen een fysieke zware en een zeer verantwoordelijke functie is wordt er, voordat de postbode wordt aangenome,n eerst een telefonische selectie gehouden en op basis daarvan kan hij op sollicitatiegesprek worden gestuurd. De functie van postbode is meestal voor acht á vijftien uur in de week en kan perfect gecombineerd worden met andere werkzaamheden.

Mensen vonden ons op: Job Postbode, Baan Postbode, Postbode Worden, Functie-eisen Postbode, Verantwoordelijkheden Postbode, Functieprofiel Postbode, Wat doet een Postbode, Werken als Postbode.

Postbode worden: Opleiding tot postbode

Voor de functie van postbode is geen opleiding vereist. Hierdoor is het de ideale baan voor studenten of mensen die op zoek zijn naar een extra bijverdienste.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Postbode, Postbode Worden, Opleidingsniveau Postbode, Scholing Postbode, Studie Postbode, Bijscholing Postbode, Omscholing Postbode.

Organisaties waar een postbode doorgaans werkzaam is

De postbode werkt voor een werkgever die hem de opdracht geeft de post te bezorgen. In Nederland is dit over het algemeen PostNL (vroeger TNT Post). Zij vertellen de postbode in welke wijken hij moet bezorgen en bij welk sorteercentrum hij de post moet ophalen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Postbode, Postbode Worden, Opleidingsniveau Postbode, Scholing Postbode, Studie Postbode, Bijscholing Postbode, Omscholing Postbode.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden postbode

De postbezorger verdient volgens de regeling van de minimumleeftijd. Dit betekent dat een drieëntwintigjarige postbode meer verdient dan een zestienjarige postbode. Hieronder het bedrag wat de postbezorger per leeftijd bruto per uur verdient:

16 jaar: €3,02
17 jaar: €3,46
18 jaar: €3,98
19 jaar: €4,60
20 jaar: €5,39
21 jaar: €6,35
22 jaar: €7,44
23 jaar: €8,76

Als de postbode, vanaf de leeftijd van drieëntwintig  jaar, onafgebroken één jaar in dienst is geweest als postbode stijgt het loon naar €8,93 bruto per uur. Als de postbode drie jaar onafgebroken in dienst is stijgt het loon naar €9,11 bruto per uur.

Ook verdient de postbode 8% vakantiegeld bovenop het brutoloon en pensioenopbouw als de postbode langer dan twee maanden in dienst is.

Omdat de postbode maximaal vijftien uur in de week kan werken ligt het maximale bedrag wat de postbode kan verdienen rond de €540,00.

Mensen vonden ons op: Salaris Postbode, Loon Postbode, Wat verdien je als Postbode, Salarisschaal Postbode, Salarisindicatie Postbode, Bonus Postbode, CAO Postbode, Brutoloon Postbode, Nettoloon Postbode, Vakantiedagen Postbode, Pensioen Postbode.

Competenties, skills & vaardigheden postbode

 • Energie
 • Doorzettingsvermogen
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Postbode, Vaardigheden Postbode, Attitude Postbode, Kwalificaties Postbode, Competentieprofiel Postbode.

Boeken voor het beroep postbode

Wil je meer weten over het beroep postbode? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je postbode bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken postbode te komen.

De Wallen in de jaren '60 | Raoul Serrée

verhalen van prostituees, penoze en de postbode - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462970137 | 224 pagina's

Verhalen van prostituees, penoze en de postbode Uniek tijdsbeeld van de beroemdste buurt van Nederland De Wallen in de jaren '60 gaat over de tijd dat ruzies nog met de vuist werden beslecht. Raoul Serrée spoorde veel toenmalige Wallenbewoners op. De inmi...

De eenzame postbode | Denis Thériault

roman - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789029092609 | 144 pagina's

Ontroerend verhaal over een eenzame postbode die stiekem andermans brieven opent Door stiekem enveloppen open te stomen en de brieven te lezen, heeft postbode Bilodo een manier gevonden om te ontsnappen aan zijn eenzame en eentonige leven. Het geeft hem e...

De postbode | Liesbet Slegers

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789044810042 | 32 pagina's

Een berichtje sturen kan met de computer of de telefoon. Maar natuurlijk ook met de post! Een kaartje of een brief in je brievenbus is zoveel leuker en spannender dan een mailtje. Het is de postbode die ervoor zorgt dat alle post in de juiste brievenbus t...

Mensen vonden ons op: boeken voor Postbode, Postbode ebooks, boek Postbode.

Persoonstypen postbode

Omdat de postbode de brief in de juiste bus moet bezorgen en hij daarom goed de verschillende handschriften moet kunnen lezen is het belangrijk dat de postbode de brieven en de huisnummers op de huizen goed bekijkt. (waarnemer). Daarnaast moet hij in de tijd die hij krijgt (van twaalf uur tot maximaal vijf uur 's middags) de post kunnen bezorgen. Daarom is het belangrijk dat hij zichzelf goed kan sturen en goed inschat hoeveel tijd hij voor welke wijk nodig heeft (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Postbode, Karakter Postbode.

Netwerk postbode

De postbode komt het meest in aanraking met mensen op zijn bezorgroute. Hij beantwoordt vragen en maakt praatjes met de mensen terwijl hij de post bezorgt.

Daarnaast komt de postbode in aanraking met de mensen van het sorteercentrum, die de post sorteren, en (als er iets fout gaat bij het bezorgen) met zijn werkgever.

Mensen vonden ons op: Collega’s Postbode, Medewerkers Postbode.

Is het beroep postbode iets voor jou?

Zou je graag postbode willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als postbode bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Postbode, beroepskeuzetest Postbode, beroep Postbode kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden postbode

Het arbeidsmarktperspectief voor de postbode is vrij groot. Er is veel vraag naar postbodes en daarom veel werkgelegenheid. 

Wel is het zo dat er voor de postbode vrijwel geen doorgroeimogelijkheden zijn. Wel kan hij zijn taken uitbreiden door ook de post te gaan sorteren of te gaan werken als koerier

Arbeidsmarktperspectief score postbode

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep postbode. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Postbode, Promotie mogelijkheden Postbode, Carriere Postbode.

Solliciteren op de functie postbode

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als postbode dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor postbode belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als postbode. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Postbode, CV Postbode, sollicitatie Postbode.

Interviews met postbode

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen postbode

Vacatures postbode

Op zoek naar een nieuwe baan als Postbode? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Postbode. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een postbode is iemand die de post bezorgt. Hij zorgt ervoor dat brieven en kleine pakketjes veilig bij de mensen worden thuisbezorgd. De postbode haalt 's ochtends tussen tien en twaalf uur de post op bij het dichtsbijzijnde sorteercentrum.

Beoordeling Postbode

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Postbode' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Postbode

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

graag nakijken hoe het zit met arbo want posttassen van 50 kg zijn niet toegestaan

tevens heeft u het hier over postbode

postbode is iemand die er door postnl uitgeflikkert word men neemt alleen nog maar POSTBEZORGERS aan

dit zijn mensen die geen aangetekende e.d mogen bezorgen

zeg maar werken met ongeveer behoud van uitkering

 

graag goed vermelden, postbode is een vak wat u niet kan aanbieden

Door: rob

In de salariëring maken jullie onterecht geen onderscheid tussen een postbode en een postbezorger.Postbodes verdienen namelijke en stuk beter.Zeker degenen die al wat ouder zijn en veel dienstjaren hebben.Die zijn ruim modaal.

Door: Frank

Reageer op dit beroep