U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Postvoorbereider

Postvoorbereider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een postvoorbereider? Lees de functieomschrijving.

Een postvoorbereider sorteert de post zodat de post gemakkelijker, sneller en efficiënter door de postbodes kan worden bezorgd.

De postvoorbereider is werkzaam op één van de vele sorteercentra door heel Nederland. Hij sorteert de post per straat en per wijk zodat de postbode de post sneller en efficiënter kan bezorgen. Daarnaast sjouwt de postvoorbereider de post ook van de plek waar de post word gesorteerd naar de plek waar de postbezorger de post komt ophalen.

Het werk van postvoorbereider is een vrij accuraat, verantwoordeijk en precies beroep. Daarom is het belangrijk dat de postvoorbereider nauwkeurig en zelfstandig kan werken. Daarnaast kan het werk ook fysiek zwaar zijn; de postvoorbereider moet met posttassen van tussen de vijfentwintig en vijftig kilo van de ene locatie binnen het sorteercentrum naar de andere locatie sjouwen. Hierdoor is het belangrijk dat de postvoorbereider in een goede fysieke conditie is en geen last heeft van blessures die hem het werk moeilijker kunnen maken.

De post wordt over het algemeen op de gewone sorteercentra met de hand gesorteerd. Daarnaast zijn er speciale centrale voorbereidingslocaties (cvl's) waar de post ook met machines wordt gesorteerd. 

De functie van postvoorbereider is tussen de acht en twintig uur per week en is daarom over het algemeen een perfecte baan voor studenten en mensen die op zoek zijn naar een extra bijverdienste.

De werkzaamheden worden over het algemeen vroeg in de ochtend (tussen vijf uur 's ochtends en elf uur 's ochtends ) of 's nachts (van één uur 's nachts tot vier uur 's nachts) uitgevoerd.

Mensen vonden ons op: Job Postvoorbereider, Baan Postvoorbereider, Postvoorbereider Worden, Functie-eisen Postvoorbereider, Verantwoordelijkheden Postvoorbereider, Functieprofiel Postvoorbereider, Wat doet een Postvoorbereider, Werken als Postvoorbereider.

Postvoorbereider worden: Opleiding tot postvoorbereider

Voor de functie van postvoorbereider is geen opleiding vereist. Wel is het zo dat bij de centrale voorbereidingslocaties strenge eisen zijn voordat mensen worden aangenomen; zij moeten tijdens de sollicitatie eerst een aantal taken verrichten en worden, nadat ze zijn aangenomen, eerst naar een drie weken durende training gestuurd. Deze training is over het algemeen een betaalde training.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Postvoorbereider, Postvoorbereider Worden, Opleidingsniveau Postvoorbereider, Scholing Postvoorbereider, Studie Postvoorbereider, Bijscholing Postvoorbereider, Omscholing Postvoorbereider.

Organisaties waar een postvoorbereider doorgaans werkzaam is

De postvoorbereider werkt in een sorteercentrum. Deze sorteercentra zijn meestal van POSTNL (vroeger TNT Post). PostNL is daarom in vrijwel alle gevallen de werkgever van de postvoorbereider.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Postvoorbereider, Postvoorbereider Worden, Opleidingsniveau Postvoorbereider, Scholing Postvoorbereider, Studie Postvoorbereider, Bijscholing Postvoorbereider, Omscholing Postvoorbereider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden postvoorbereider

De postvoorbereider verdient het minimumloon. Dit is voor mensen van éénentwintig €8,62 bruto per uur en mensen van drieëntwintig €8,99. Het loon kan maximaal oplopen tot €12,00 bruto per uur.

Daarnaast verdient de postvoorbereider, als hij 's nachts werkt, een toeslag van 20 tot 40% op het brutoloon per uur en bouwt hij per gewerkt uur vakantiegeld op. 

Mensen vonden ons op: Salaris Postvoorbereider, Loon Postvoorbereider, Wat verdien je als Postvoorbereider, Salarisschaal Postvoorbereider, Salarisindicatie Postvoorbereider, Bonus Postvoorbereider, CAO Postvoorbereider, Brutoloon Postvoorbereider, Nettoloon Postvoorbereider, Vakantiedagen Postvoorbereider, Pensioen Postvoorbereider.

Competenties, skills & vaardigheden postvoorbereider

 • Analytisch
 • Discipline
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Postvoorbereider, Vaardigheden Postvoorbereider, Attitude Postvoorbereider, Kwalificaties Postvoorbereider, Competentieprofiel Postvoorbereider.

Boeken voor het beroep postvoorbereider

Wil je meer weten over het beroep postvoorbereider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je postvoorbereider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken postvoorbereider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Postvoorbereider, Postvoorbereider ebooks, boek Postvoorbereider.

Persoonstypen postvoorbereider

De functie van postvoorbereider is een zeer verantwoordelijk, nauwkeurig en belangrijk beroep. Als de post niet goed gesorteerd is kan dit ervoor zorgen dat de postbode de post niet kan bezorgen en hierdoor kan het langer duren voordat de post bij mensen word bezorgd. Daarom is het belangrijk dat de postvoorbereider tijdens het voorbereiden goed oplet en accuraat te werk gaat omdat hij geen fouten mag maken (perfectionist en waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Postvoorbereider, Karakter Postvoorbereider.

Netwerk postvoorbereider

Het netwerk van de postvoorbereider bestaat uit zijn collega's, met wie hij samen de post aan het voorbereiden is, en met de postbodes die na de werkzaamheden van de postvoorbereider de post komen ophalen. Daarnaast kan hij zijn werkgever om advies vragen en is er meestal ook een leidinggevende in het sorteercentrum aanwezig om de werkzaamheden te controleren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Postvoorbereider, Medewerkers Postvoorbereider.

Is het beroep postvoorbereider iets voor jou?

Zou je graag postvoorbereider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als postvoorbereider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Postvoorbereider, beroepskeuzetest Postvoorbereider, beroep Postvoorbereider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden postvoorbereider

Het arbeidsmarktperspectief is voor de postvoorbereider redelijk groot omdat er (met name bij de centrale voorbereidingslocaties) veel vraag is naar postvoorbereiders en postsorteerders.

Er zijn voor dit beroep weinig tot geen doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score postvoorbereider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep postvoorbereider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Postvoorbereider, Promotie mogelijkheden Postvoorbereider, Carriere Postvoorbereider.

Solliciteren op de functie postvoorbereider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als postvoorbereider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor postvoorbereider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als postvoorbereider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Postvoorbereider, CV Postvoorbereider, sollicitatie Postvoorbereider.

Interviews met postvoorbereider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen postvoorbereider

Vacatures postvoorbereider

Op zoek naar een nieuwe baan als Postvoorbereider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Postvoorbereider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een postvoorbereider sorteert de post zodat de post gemakkelijker, sneller en efficiënter door de postbodes kan worden bezorgd. De postvoorbereider is werkzaam op één van de vele sorteercentra door heel Nederland. Hij sorteert de post per straat en per wijk zodat de postbode de post sneller en efficiënter kan bezorgen.

Beoordeling Postvoorbereider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Postvoorbereider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Postvoorbereider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep