U bevindt zich hier: Home » Beroepen » President van de Hoge Raad

President van de Hoge Raad worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een president van de Hoge Raad? Lees de functieomschrijving.

De President van de Hoge Raad is de hoogste rechter van Nederland. Hij geeft leiding aan de Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie van Nederland. Naast zijn bestuurlijke taken heeft hij ook rechtsprekende taken. Bij specifieke zaken zal hij deel uitmaken van het team rechters dat over een zaak in cassatie beslist. De belangrijkste bron van bevoegdheden en beperkingen voor rechters is de Wet op de Rechterlijke Organisatie. Hij wordt bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van 6 jaar.

De President van de Hoge Raad is een uitermate prestigieuze functie, die menig jurist ambieert, maar weinigen realiseren. De President van de Hoge Raad heeft zich wetenschappelijk en bestuurlijk onderscheiden in zijn carriere en heeft veelal tientallen nevenfuncties uitgevoerd in het verleden. De Hoge Raad is een rechtsprekend orgaan die niet de hele zaak opnieuw bekijkt, zoals het gerechtshof, maar alleen kijkt of de rechtsvraag goed is beantwoord. De Hoge Raad zal dus niet de feiten nog een keer beschouwen. Hierdoor worden de arresten van de Hoge Raad erg theoretisch en hoewel jurisprudentie formeel geen rechtsbron is, is dit in de praktijk wel degelijk het geval. Arresten van de Hoge Raad bevatten dus vaak aanwijzingen hoe bepaalde vraagstukken moeten worden uitgelegd.

Mensen vonden ons op: Job President van de Hoge Raad, Baan President van de Hoge Raad, President van de Hoge Raad Worden, Functie-eisen President van de Hoge Raad, Verantwoordelijkheden President van de Hoge Raad, Functieprofiel President van de Hoge Raad, Wat doet een President van de Hoge Raad, Werken als President van de Hoge Raad.

President van de Hoge Raad worden: Opleiding tot president van de Hoge Raad

Als allerhoogste rechter van Nederland is de President van de Hoge Raad wetenschappelijk geschoold. Voltooiing van een universitaire studie Rechten is een harde eis. Weinig afgestudeerde juristen worden gelijk rechter. Vaak zullen ze beginnen met bv. een promotieonderzoek bij een universiteit, een baan de in advocatuur of bij de overheid. Als ze dan uiteindelijk de rechterlijke organisatie instappen, door middel van deelname aan een (al dan niet verkort) Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding traject, zullen ze ook binnen die organisatie moeten opklimmen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor President van de Hoge Raad, President van de Hoge Raad Worden, Opleidingsniveau President van de Hoge Raad, Scholing President van de Hoge Raad, Studie President van de Hoge Raad, Bijscholing President van de Hoge Raad, Omscholing President van de Hoge Raad.

Organisaties waar een president van de Hoge Raad doorgaans werkzaam is

De Hoge Raad maakt als deel van de rechterlijke macht uit van de trias politicas van Nederland: de rechterlijke macht, de wetgevende macht en de bestuurlijke macht. De Hoge Raad is dus onderdeel van Het Rijk en rechters vallen dus ook onder de categorie ambtenaar. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor President van de Hoge Raad, President van de Hoge Raad Worden, Opleidingsniveau President van de Hoge Raad, Scholing President van de Hoge Raad, Studie President van de Hoge Raad, Bijscholing President van de Hoge Raad, Omscholing President van de Hoge Raad.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden president van de Hoge Raad

De President van de Hoge Raad zit in de hoogste salarisschaal voor ambtenaren. Het salaris bedraagt per 1 april 2009 €10501,20 per maand. Hiernaast kunnen eventuele onkosten worden gedeclareerd.

Mensen vonden ons op: Salaris President van de Hoge Raad, Loon President van de Hoge Raad, Wat verdien je als President van de Hoge Raad, Salarisschaal President van de Hoge Raad, Salarisindicatie President van de Hoge Raad, Bonus President van de Hoge Raad, CAO President van de Hoge Raad, Brutoloon President van de Hoge Raad, Nettoloon President van de Hoge Raad, Vakantiedagen President van de Hoge Raad, Pensioen President van de Hoge Raad.

Competenties, skills & vaardigheden president van de hoge raad

 • Analytisch
 • Organiseren
 • Oordeelsvorming
 • Onafhankelijkheid
 • Besluitvaardigheid
 • Kennis van het recht
Mensen vonden ons op: Kennis President van de Hoge Raad, Vaardigheden President van de Hoge Raad, Attitude President van de Hoge Raad, Kwalificaties President van de Hoge Raad, Competentieprofiel President van de Hoge Raad.

Boeken voor het beroep president van de hoge raad

Wil je meer weten over het beroep president van de hoge raad? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je president van de hoge raad bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken president van de hoge raad te komen.

De rechtsstaat moet je leren | Geert Corstens

De president van de Hoge Raad over de rol van de rechter - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035143050

De rechtsstaat moet je leren 1e druk is een boek van Geert Corstens uitgegeven bij Prometheus/Bert Bakker. ISBN 9789035143050 Elke dag is 'de rechtsstaat' in het nieuws. Maar wat houdt onze democratische rechtsstaat eigenlijk in? Dat zou iedereen in grote...

De rechtsstaat moet je leren | Geert Corstens

De president van de Hoge Raad over de rol van de rechter - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789035143081 | 121 pagina's

Elke dag is `de rechtsstaat in het nieuws. Maar wat houdt onze democratische rechtsstaat eigenlijk in? Dat zou iedereen in grote lijnen moeten weten. In De rechtsstaat moet je leren beschrijft Geert Corstens, scheidend president van de Hoge Raad, met mede...

Toegang tot de rechter | Boom Juridische uitgevers

het symposium ter gelegenheid van het afscheid van Geert Corstens als president van de Hoge Raad gebundeld - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462901056

Toegang tot de rechter betekent in de kern dat kwesties die op een serieuze manier raken aan iemands rechtspositie, ter beoordeling kunnen worden voorgelegd aan de onafhankelijke overheidsrechter. Toegang tot de rechter draagt eraan bij dat rechten niet a...

Mensen vonden ons op: boeken voor President van de Hoge Raad, President van de Hoge Raad ebooks, boek President van de Hoge Raad.

Persoonstypen president van de Hoge Raad

De President van de Hoge Raad is natuurlijk uitermate intelligent en geleerd. Door zijn jarenlange ervaring in het vak en zijn wetenschappelijke verdiensten is hij een gerespecteerd collega voor elke jurist in Nederland. Omdat hij naast rechtsprekende taken ook organisatorische taken heeft, is het belangrijk dat hij ook management vaardigheden bezit. De Hoge Raad heeft zijn eigen bedrijfsvoering. Naast zijn intellect, ambitie en harde werken, moet de President daarom ook leiderschap binnen de organisatie tonen. Omdat de President het gezicht van de Hoge Raad is, en daarmee een bekend gezicht in de organisatie van Het Rijk is, moet hij ook naar buiten toe kunnen optreden als leider.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid President van de Hoge Raad, Karakter President van de Hoge Raad.

Netwerk president van de Hoge Raad

De President van de Hoge Raad is de leider van de interne organisatie van de Hoge Raad. Het dagelijks bestuur bestaat uit de procureur-generaal en de directeur bedrijfsvoering. De griffier treedt op als secretaris van het bestuur. In zijn rechtsprekende functie werkt de President van de Hoge Raad samen met de voorzitters van de verschillende kamers (civiele, straf- en belasting) en met de overige rechters van de Hoge Raad, raadsheren geheten. Naar buiten toe overlegt de President van de Hoge Raad met de Minister van Justitie over zaken van organisatorische aard.

Mensen vonden ons op: Collega’s President van de Hoge Raad, Medewerkers President van de Hoge Raad.

Is het beroep president van de Hoge Raad iets voor jou?

Zou je graag president van de Hoge Raad willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als president van de Hoge Raad bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze President van de Hoge Raad, beroepskeuzetest President van de Hoge Raad, beroep President van de Hoge Raad kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden president van de Hoge Raad

Als hoogste rechter van Nederland zijn de doorgroeimogelijkheden beperkt. De President van de Hoge Raad zit namelijk al aan de absolute top. Omdat er maar één President kan zijn, is het perspectief op het bemachtigen van deze functie zeer beperkt.

Arbeidsmarktperspectief score president van de Hoge Raad

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep president van de Hoge Raad. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten President van de Hoge Raad, Promotie mogelijkheden President van de Hoge Raad, Carriere President van de Hoge Raad.

Solliciteren op de functie president van de Hoge Raad

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als president van de Hoge Raad dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor president van de Hoge Raad belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als president van de Hoge Raad. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als President van de Hoge Raad, CV President van de Hoge Raad, sollicitatie President van de Hoge Raad.

Interviews met president van de Hoge Raad

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen president van de Hoge Raad

Vacatures president van de hoge raad

Op zoek naar een nieuwe baan als President van de Hoge Raad? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor President van de Hoge Raad. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De President van de Hoge Raad is de hoogste rechter van Nederland. Hij geeft leiding aan de Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie van Nederland. Naast zijn bestuurlijke taken heeft hij ook rechtsprekende taken.

Beoordeling President van de Hoge Raad

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep President van de Hoge Raad' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep President van de Hoge Raad

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep