U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Priester

Priester worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een priester? Lees de functieomschrijving.

Een Priester is in religies zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme en het Christendom een tussenpersoon tussen God en gelovigen. Een Priester is meestal een man maar kan ook een vrouw zijn (Priesteres). Dit hangt af van de betreffende godsdienst.  Het woord 'Priester' is afgeleid van het Griekse 'Presbuteros' dat betekent 'oudste van de gemeente' of 'ouderling'. In de Katholieke kerk is de Priester een man die, na een opleiding van ongeveer 7 jaar aan een seminarie van een bisschop de priesterwijding heeft ontvangen. Hierdoor heeft een Priester de mogelijkheid om sacramenten toe te dienen. Een belangrijke taak is de zg. offerhandeling, het Misoffer in de Katholieke Leer. Vóórdat iemand tot Priester wordt gewijd, wordt hij eerst gewijd tot Diaken. Een Priester belooft bij zijn wijding gehoorzaamheid aan bisschop, overste, congregatie of klooster. Een Priester kan worden aangesteld binnen een parochie. Daarnaast  is een taak weggelegd binnen het bisdom.

Mensen vonden ons op: Job Priester, Baan Priester, Priester Worden, Functie-eisen Priester, Verantwoordelijkheden Priester, Functieprofiel Priester, Wat doet een Priester, Werken als Priester.

Priester worden: Opleiding tot priester

Om Priester te worden volgt men een opleidng aan een universiteit of intern binnen een Seminarie.  Dat is een interne opleiding onder leiding van een rector. Andere begeleiders zijn de decaan voor de inhoud van de studie en een spirituaal, die er is voor studenten als geestelijk begeleider.
Voor de toelating heeft men minimaal een HAVO-diploma nodig/  Soms kan van deze studielijn worden afgeweken.  Ook wordt gekeken naar de religieuze instelling van een aankomend Priester en de attitude ten opzichte van het celibaat. :De roeping staat ten allen tijde centraal en het verlangen van om Priester te worden in de Rooms-Katholieke Kerk. Daarbij is een dienstbare opstelling ten aanzien van de kerkelijke instelling van groot belang. In het studietraject wordt de aankomend Priester begeleid door een Bisschop en door de Paus.
 
Voor een opleiding aan de universiteit is er in Nederland één mogelijkheid:  Katholieke theologie studeren aan de Tilburg University.  Tijdens de studie stelt men  de meest wezenlijke vragen naar mens en God. Gedurende de opleiding verdiept men zich in de traditie en geschiedenis van geloof en kerk en met de zingeving van het geloof in de tegenwoordige tijd.
 
Voor het gehele studietraject geldt een  driejarige Bachelor Theologie en een driejarige Masteropleiding. Bij de laatste kun je een kerkelijke graad behalen die door het Vaticaan (de Heilige Stoel) is erkend.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Priester, Priester Worden, Opleidingsniveau Priester, Scholing Priester, Studie Priester, Bijscholing Priester, Omscholing Priester.

Organisaties waar een priester doorgaans werkzaam is

Als Priester is men doorgaans werkzaam in de parochie.  Een Priester kan ook  administrator zijn over meerdere parochies Daarnaast bestaat de mogelijkheid om toe te treden tot een Priesterraad van een bisdom

Mensen vonden ons op: Studeren voor Priester, Priester Worden, Opleidingsniveau Priester, Scholing Priester, Studie Priester, Bijscholing Priester, Omscholing Priester.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden priester

Een Priester in een parochie verdient zo'n € 1000 tot 1500 bruto per maand. Dat bedrag is bij wet vastgelegd en is gepubliceerd in Het Staatsblad.Het bruto-jaarinkomen van een parochiepriester bedraagt 16.672,87 euro. Netto heeft een  Priester ongeveer 1.050 euro per maand. Daarnaast is er een regeling vwb onkostenvergoeding van reis- en representatiekosten, waardoor dit bedrag dus nog kan oplopen.

 
Mensen vonden ons op: Salaris Priester, Loon Priester, Wat verdien je als Priester, Salarisschaal Priester, Salarisindicatie Priester, Bonus Priester, CAO Priester, Brutoloon Priester, Nettoloon Priester, Vakantiedagen Priester, Pensioen Priester.

Competenties, skills & vaardigheden priester

 • Integriteit
 • Flexibiliteit
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Priester, Vaardigheden Priester, Attitude Priester, Kwalificaties Priester, Competentieprofiel Priester.

Boeken voor het beroep priester

Wil je meer weten over het beroep priester? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je priester bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken priester te komen.

Ontkleed niet naakt staan | Pierre Valkering

Hoe vindt een Roomse priester zijn weg? - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789087598501 | 224 pagina's

Als kind speelde Pierre Valkering het liefst met poppenkastpoppen. En graag verkleedde hij zich als Sinterklaas. Later in zijn jeugd raakte hij geboeid door de katholieke kerk met haar gewaden en rituelen. Mensen waren echter verbaasd toen hij eind jaren ...

Mijn vader was priester | Katja Kreukels

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789021416854 | 284 pagina's

"Mijn vader in zo'n zwarte toog? Opgegroeid in een klooster? Mijn vader die het lichaam van Christus uitreikt? Dit moest wel over iemand anders gaan. Er was een familiegeheim aan mij geopenbaard waarvan de betekenis langzaam tot me begon door te dringen. ...

Ontkleed niet naakt staan | Pierre Valkering

Hoe vindt een Roomse priester zijn weg? - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789087598457 | 224 pagina's

Als kind speelde Pierre Valkering het liefst met poppenkastpoppen. En graag verkleedde hij zich als Sinterklaas. Later in zijn jeugd raakte hij geboeid door de katholieke kerk met haar gewaden en rituelen. Mensen waren echter verbaasd toen hij eind jaren ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Priester, Priester ebooks, boek Priester.

Persoonstypen priester

Een Priester is een betrokken iemand die openstaat voor de noden en behoeftes van anderen (een Gever).  Een Priester is geeft ook steun en staat open voor mensen in de parochie en biedt hen een luisterend oor en hulp (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Priester, Karakter Priester.

Netwerk priester

Een Priester heeft iedere dag contact met de parochie en zijn parochianen.  Ook heeft een Priester te maken met Kapelaans en de Bisschop waaronder men valt. Het geloof en de overtuiging zijn het grootste deel van zijn netwerk.

Mensen vonden ons op: Collega’s Priester, Medewerkers Priester.

Is het beroep priester iets voor jou?

Zou je graag priester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als priester bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Priester, beroepskeuzetest Priester, beroep Priester kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden priester

Voor een Priester zijn er tal van mogelijkheden om carriere te maken binnen de kerk: een Priester kan Bisschop, Aartsbisschop of Kardinaal worden indien men de mogelijkheid en de wens heeft om als Priester 'hogerop' te komen. Zelf het ultieme beroep van Paus is niet ondenkbaar al is die kans waarschijnlijk klein.

Arbeidsmarktperspectief score priester

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep priester. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Priester, Promotie mogelijkheden Priester, Carriere Priester.

Solliciteren op de functie priester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als priester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor priester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als priester. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Priester, CV Priester, sollicitatie Priester.

Interviews met priester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen priester

 • Diaken, Pastor, Bisschop

Vacatures priester

Op zoek naar een nieuwe baan als Priester? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Priester. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Priester is in religies zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme en het Christendom een tussenpersoon tussen God en gelovigen. Een Priester is meestal een man maar kan ook een vrouw zijn (Priesteres). Dit hangt af van de betreffende godsdienst.

Beoordeling Priester

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Priester' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Priester

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

En het celibaat??

Door: jan kuipers

Reageer op dit beroep