U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Producent

Producent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een producent? Lees de functieomschrijving.

Een producent is verantwoordelijk voor de zakelijke kant van een creatief proces. Dit kan om een film, televisie serie of zelfs een hele studio gaan. De producent zorgt ervoor dat alles in orde is zodat het (creatieve) product geleverd kan worden zonder falliet te gaan. Er zijn meerdere soorten producenten, die elk op een ander niveau in contact met het proces staan. Hun taakomschrijving zal veelal dezelfde karakteristieken vertonen.

In vele opzichten is de producent een mediator, ook al staat men zelf aan de top van het proces. Men beslist wie er voor een productie binnengehaald wordt en zorgt er dan voor dat de gekozen persoon doet wat er van hem/haar verwacht wordt. Tegelijkertijd moet de producent erop toezien dat die persoon in alles voorzien wordt zodat die het werk succesvol af kan ronden, in harmonieuze samenwerking met alle andere betrokken partijen.

Om diens werk te kunnen doen brengt de producent veel tijd door met het langsgaan van de vershillende teams die aan de productie werken. Hierbij komen veel vergaderingen kijken, en zal men inzicht in budgetten en mensen nodig hebben, alsmede het succes van het eindproduct steeds kunnen inschatten. Elke dag is zo anders, en elke keer heeft men weer een andere insteek nodig, een flexibele geest die beslissingen kan nemen over mensen, kostuums, belichting en wat er dan ook nodig is om een prachtig eindproduct te kunnen leveren, tegen een redelijke prijs.

Mensen vonden ons op: Job Producent, Baan Producent, Producent Worden, Functie-eisen Producent, Verantwoordelijkheden Producent, Functieprofiel Producent, Wat doet een Producent, Werken als Producent.

Producent worden: Opleiding tot producent

Er zijn meerdere routes om producent te worden, zo kan men een Universitaire opleiding of MBA in Bestuurskunde of soortgelijk halen, maar ook vanuit de Theaterschool of Filmacademie de benodigde vaardigheden ontwikkelen. Omdat men een mix van creatief en zakelijk instinct nodig heeft, en daarin geen specifieke opleiding bestaat, zal men zich tot een functie als producent met ervaring op moeten werken.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Producent, Producent Worden, Opleidingsniveau Producent, Scholing Producent, Studie Producent, Bijscholing Producent, Omscholing Producent.

Organisaties waar een producent doorgaans werkzaam is

De producent werkt voor een commercieel bedrijf dat zich bezig houdt met het produceren van entertainment. Dit kan in de vorm van theater, TV, film of muziek gepresenteerd worden, waardoor de producent bij meerdere soorten bedrijven binnen de entertainment-sector terecht kan komen. Elke organisatie heeft weer zijn eigen manier van werken en unieke omstandigheden, niet alleen afhankelijk van het medium maar ook van de grootte en het mandaat van de directie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Producent, Producent Worden, Opleidingsniveau Producent, Scholing Producent, Studie Producent, Bijscholing Producent, Omscholing Producent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden producent

Een producent kan een loon verwachten dat tussen de 2200 en 4700 euro per maand, bruto, uitkomt, al kunnen zeer succesvolle producenten boven deze grens uitkomen. Naast dit salaris kan de producent als arbeidsvoorwaarden het volgende verwachten; ziektekosten, bonussen, en vervoer. Het medium waarin men werkt, en de grootte van de productie bepalen uiteindelijk het contract dat een producent aangeboden krijgt.

Mensen vonden ons op: Salaris Producent, Loon Producent, Wat verdien je als Producent, Salarisschaal Producent, Salarisindicatie Producent, Bonus Producent, CAO Producent, Brutoloon Producent, Nettoloon Producent, Vakantiedagen Producent, Pensioen Producent.

Competenties, skills & vaardigheden producent

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Besluitvaardigheid
 • overzicht houden
 • knopen doorhakken
 • inzicht in de elementen van een succesvolle productie
Mensen vonden ons op: Kennis Producent, Vaardigheden Producent, Attitude Producent, Kwalificaties Producent, Competentieprofiel Producent.

Boeken voor het beroep producent

Wil je meer weten over het beroep producent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je producent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken producent te komen.

Neêrlands roem | Jacques Meerman

koken als Greetje en hoe 18 ambachtelijke producenten uit Nederland daarbij helpen - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789059564121 | 160 pagina's

Je eet in een druk restaurant, en vaag besef je de hectiek die op dat moment de keuken beheerst. Achter je maaltijd schuilt immers een goeddeels onzichtbare wereld waar het werk al uren of zelfs dagen eerder begonnen is. Toch is de creatieve inzet van de ...

De nieuwe keuken van de Veluwe | Rene Zanderink

(chef)koks, cateraars, leveranciers, producenten, restaurants, ingrediënten, recepten - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789075271874 | 128 pagina's

Hoe een heideschaap smaakt, hangt af van waar hij graast. In boerenkaas proef je wat de dieren eten. Uit de natuur komt wild, bessen en paddenstoelen. Ofwel: de Veluwe kent vele smaken. Chef-koks van de beste Veluwse restaurants weten dat. Met traditionel...

Hugh Johnsons wijngids / 2012 | Hugh Johnson

Meer Dan 6000 Wijnen En Producenten - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789000301522 | 432 pagina's

De wijngids van Hugh Johnson is een begrip in de internationale wijnwereld. Jaarlijks geeft hij actuele informatie over wijngebieden en -domeinen. Hij beschrijft oogstjaren, druivenrassen, jaargangtabellen en wijn-spijscombinaties. Over de hele wereld kij...

Mensen vonden ons op: boeken voor Producent, Producent ebooks, boek Producent.

Persoonstypen producent

Als producent moet men stevig in de schoenen staan. Men heeft met vele mensen te maken, die elk hun eigen wensen hebben, waardoor een sterke persoonlijkheid helpt om iedereen met de neus dezelfde kant op te houden. Snelle en onbetwistbare beslissingen moeten elke dag gemaakt worden, en alleen iemand die de controle heeft (Baas) kan ervoor zorgen dat die ook opgevolgd worden.

Omdat er zoveel facetten aan een productie vastzitten, en een producent met al deze facetten wel iets te maken heeft, is het belangrijk dat men goed op de details kan letten, en vooral hoe die details in het geheel passen. Alleen zo kan men ervoor zorgen dat alle juiste beslissingen genomen worden en het best mogelijke eindresultaat behaald wordt (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Producent, Karakter Producent.

Netwerk producent

De producent heeft met vele verschillende mensen te maken. Voornamelijk overlegt men met de regisseur en directeur over de gang van zaken, en wat er moet gebeuren. Bij een grote productie heeft de uitvoerend producent een aantal lineproducenten die diens orders doorgeven en uitvoeren, zodat de producent niet op elk aspect hoeft te letten.

Als men niet zulke tussenpersonen in dienst heeft zal de producent direct in dialoog met het personeel dienen te treden, en zo met de lichtmensen, SF-mensen, kostuumdesigners, set-designers, editors, catering en soms zelfs de acteurs moeten praten om alles op rolletjes te kunnen laten lopen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Producent, Medewerkers Producent.

Is het beroep producent iets voor jou?

Zou je graag producent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als producent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Producent, beroepskeuzetest Producent, beroep Producent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden producent

Men werkt zich veelal op tot producent vanuit posities als assistent of lineproducent. Er zijn dan ook niet veel mogelijkheden om op de open arbeidsmarkt succes te behalen. Binnen een bedrijf zijn maar een gelimiteerd aantal posities als producent vergeleken met de vele assistenten die nodig zijn, waardoor men veel moeite moet doen om opgemerkt te worden door steeds goed werk te leveren, inzicht en initiatief te tonen, en vooral veel passie voor het werk te hebben. Zo zou men uiteindelijk een functie als producent kunnen krijgen.

Vanuit een functie als producent zou men executive producent of andere management-posities kunnen krijgen, die verder van het creatieve proces verwijdert staan, of een eigen productie-bedrijf kunnen gaan runnen.

Arbeidsmarktperspectief score producent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep producent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Producent, Promotie mogelijkheden Producent, Carriere Producent.

Solliciteren op de functie producent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als producent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor producent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als producent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Producent, CV Producent, sollicitatie Producent.

Interviews met producent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen producent

Vacatures producent

Op zoek naar een nieuwe baan als Producent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Producent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een producent is verantwoordelijk voor de zakelijke kant van een creatief proces. Dit kan om een film, televisie serie of zelfs een hele studio gaan. De producent zorgt ervoor dat alles in orde is zodat het (creatieve) product geleverd kan worden zonder falliet te gaan.

Beoordeling Producent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Producent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Producent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep