U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Professioneel Dressuurruiter

Professioneel Dressuurruiter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een professioneel Dressuurruiter? Lees de functieomschrijving.

 

Een professioneel dressuurruiter of –amazone doet met zijn of haar paard mee aan dressuurwedstrijden. De ruiter rijdt dan een proef, die bestaat uit oefeningen om de jury te laten zien dat zijn paard sterk, buigzaam en gehoorzaam is. Het is de kunst om in balans te blijven, de bewegingen van het paard te volgen en het paard niet te storen in zijn bewegingen. Voorbeelden van oefeningen zijn de piaffe, de passage en de uitgestrekte draf. De jury geeft voor elke oefening een cijfer van 1 tot 10.

De dressuursport is één van de drie Olympische paardensportdisciplines. De andere Olympische disciplines zijn de springsport en eventing. Bij eventing, voorheen military genoemd, moeten de combinaties een springparcours, dressuurproef en terreinproef afleggen.

Er zijn verschillende dressuurklassen: B (beginners), L (licht), M (midden) en Z (zwaar). Deze klassen kennen weer verschillende niveaus. De Z bestaat bijvoorbeeld uit Z1, Z2, ZZ-licht en ZZ-zwaar. Om naar een volgende klasse te mogen, moeten 10 winstpunten worden gehaald. Krijgt een ruiter tussen de 180 en 195 punten voor zijn dressuurproef, dan krijgt hij 1 winstpunt. Haalt hij er 195 of meer, dan krijgt hij er twee. Bovendien kan een combinatie ook verliespunten krijgen. Deze worden afgetrokken van eventueel behaalde winstpunten. Als een ruiter in de ‘min’ komt te staan, moet hij een klasse terug.


Mensen vonden ons op: Job Professioneel Dressuurruiter, Baan Professioneel Dressuurruiter, Professioneel Dressuurruiter Worden, Functie-eisen Professioneel Dressuurruiter, Verantwoordelijkheden Professioneel Dressuurruiter, Functieprofiel Professioneel Dressuurruiter, Wat doet een Professioneel Dressuurruiter, Werken als Professioneel Dressuurruiter.

Professioneel Dressuurruiter worden: Opleiding tot professioneel Dressuurruiter

 

Je moet jarenlang intensief trainen om op wedstrijdniveau mee te kunnen doen. Een goede vooropleiding is de opleiding Paardensport. Je leert de juiste rijtechnieken aan, leidt paarden op en leert je kennis over te brengen op anderen. Er wordt dus aandacht besteed aan vaktechnische, praktische en instructievaardigheden. Ook andere paardenopleidingen zijn geschikt, maar het belangrijkst is dat je ook na de opleiding heel hard moet blijven trainen om uiteindelijk een wedstrijdruiter op hoog niveau te kunnen worden. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Professioneel Dressuurruiter, Professioneel Dressuurruiter Worden, Opleidingsniveau Professioneel Dressuurruiter, Scholing Professioneel Dressuurruiter, Studie Professioneel Dressuurruiter, Bijscholing Professioneel Dressuurruiter, Omscholing Professioneel Dressuurruiter.

Organisaties waar een professioneel Dressuurruiter doorgaans werkzaam is

Vaak heb je als professioneel dressuurruiter je eigen dressuurstal met meerdere eigen wedstrijdpaarden. Ook kun je als wedstrijdruiter voor een vast salaris aan de slag bij dressuurstallen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Professioneel Dressuurruiter, Professioneel Dressuurruiter Worden, Opleidingsniveau Professioneel Dressuurruiter, Scholing Professioneel Dressuurruiter, Studie Professioneel Dressuurruiter, Bijscholing Professioneel Dressuurruiter, Omscholing Professioneel Dressuurruiter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden professioneel Dressuurruiter

Het genoemde loon is van toepassing op dressuurruiters en -amazones die werken bij een dressuurstal. Een professioneel dressuurruiter krijgt dan een vast salaris, maar dat is vaak vrij laag. Voor zover bekend heeft de paardenbranche geen CAO, dus over de secundaire arbeidsvoorwaarden is niet veel bekend. Meestal krijgt een dressuurruiter geen reiskosten-, onkosten- en ziektevergoeding, en hij of zij heeft vaak geen vaste werktijden.
Hoeveel geld een professioneel dressuurruiter verdient als hij niet werkt voor een dressuurstal, hangt af van zijn prestaties. Hoe beter iemand is, hoe meer geld hij of zij kan winnen op wedstrijden en hoe meer sponsors hij of zij kan krijgen. 

Mensen vonden ons op: Salaris Professioneel Dressuurruiter, Loon Professioneel Dressuurruiter, Wat verdien je als Professioneel Dressuurruiter, Salarisschaal Professioneel Dressuurruiter, Salarisindicatie Professioneel Dressuurruiter, Bonus Professioneel Dressuurruiter, CAO Professioneel Dressuurruiter, Brutoloon Professioneel Dressuurruiter, Nettoloon Professioneel Dressuurruiter, Vakantiedagen Professioneel Dressuurruiter, Pensioen Professioneel Dressuurruiter.

Competenties, skills & vaardigheden professioneel dressuurruiter

 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Kritisch
 • Doorzettingsvermogen
 • Zelfkennis
Mensen vonden ons op: Kennis Professioneel Dressuurruiter, Vaardigheden Professioneel Dressuurruiter, Attitude Professioneel Dressuurruiter, Kwalificaties Professioneel Dressuurruiter, Competentieprofiel Professioneel Dressuurruiter.

Boeken voor het beroep professioneel dressuurruiter

Wil je meer weten over het beroep professioneel dressuurruiter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je professioneel dressuurruiter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken professioneel dressuurruiter te komen.

Coachen als professie | Ien G.M. van der Pol

fundamenten voor begeleiding naar heelheid - Nederlandstalig | Paperback | 2012 | 9789024402908 | 522

Coachen als professie 1e druk is een boek van Ien G.M. van der Pol uitgegeven bij Uitgeverij Boom/Nelissen. ISBN 9789024402908 Coachen als professie verbindt verschillende coachmethoden met elkaar tot een overzichtelijk geheel, een body of knowledge. Het ...

Competent adviseren | Roel Grit

professioneel aan het werk - Nederlandstalig | Paperback | 2012 | 9789001868918 | 180

Competent adviseren 3e druk is een boek van Roel Grit uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001868918 Competent adviseren Dit toegankelijke en overzichtelijke studieboek leert je stap voor stap hoe je zelfstandig een adviestraject uitvoert. He...

Transactionele Analyse | Vann Joines

het handboek voor persoonlijk en professioneel gebruik - Nederlandstalig | Hardcover | 1996 | 9789066659360 | 320

Transactionele Analyse 10e druk is een boek van Vann Joines uitgegeven bij Uitgeverij S.W.P. B.V.. ISBN 9789066659360 De Transactionele Analyse (TA) biedt een model voor het verkrijgen van inzicht in de individuele persoonlijkheid, in intermenselijke verh...

Mensen vonden ons op: boeken voor Professioneel Dressuurruiter, Professioneel Dressuurruiter ebooks, boek Professioneel Dressuurruiter.

Persoonstypen professioneel Dressuurruiter

Om steeds beter te worden, moet een professioneel dressuurruiter of -amazone gedisciplineerd, perfectionistisch en vooral heel erg geduldig zijn. Soms kan het jaren duren voordat een oefening helemaal geperfectioneerd is. Bovendien moet de dressuurruiter de touwtjes in handen hebben en de baas zijn over zijn paard. Dit betekent overigens niet dat hij ongestoord kan doen wat hij wil, want dier en ruiter moeten samenwerken om tot een goed resultaat te komen. Respect voor het paard is dus van groot belang. Bovendien moet een wedstrijdruiter tegen kritiek en tegenslag kunnen. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Professioneel Dressuurruiter, Karakter Professioneel Dressuurruiter.

Netwerk professioneel Dressuurruiter

Een professioneel dressuurruiter of -amazone komt op wedstrijden uiteraard veel in contact met andere wedstrijdruiters. Ook komt hij of zij veel in aanraking met stalmedewerkters en grooms die bijvoorbeeld zijn paard(en) verzorgen en de stallen uitmesten. Bovendien heeft de ruiter soms contact met de veearts, hoefsmid en medewerkers en organisatoren van de wedstrijden. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Professioneel Dressuurruiter, Medewerkers Professioneel Dressuurruiter.

Is het beroep professioneel Dressuurruiter iets voor jou?

Zou je graag professioneel Dressuurruiter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als professioneel Dressuurruiter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Professioneel Dressuurruiter, beroepskeuzetest Professioneel Dressuurruiter, beroep Professioneel Dressuurruiter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden professioneel Dressuurruiter

Als een professioneel dressuurruiter erg gemotiveerd is, veel traint en goede paarden tot zijn beschikking heeft, kan hij of zij steeds beter worden en dus in steeds hogere klassen starten. Tevens kan een wedstrijdruiter andere ruiters en paarden opleiden. Als een wedstrijdruiter die in dienst is bij een dressuurstal steeds beter wordt, kan hij aan de slag bij steeds betere stallen en uiteindelijk wellicht zelfs een eigen stal oprichten.

Arbeidsmarktperspectief score professioneel Dressuurruiter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep professioneel Dressuurruiter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Professioneel Dressuurruiter, Promotie mogelijkheden Professioneel Dressuurruiter, Carriere Professioneel Dressuurruiter.

Solliciteren op de functie professioneel Dressuurruiter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als professioneel Dressuurruiter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor professioneel Dressuurruiter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als professioneel Dressuurruiter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Professioneel Dressuurruiter, CV Professioneel Dressuurruiter, sollicitatie Professioneel Dressuurruiter.

Interviews met professioneel Dressuurruiter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen professioneel Dressuurruiter

Overzicht

Vacatures professioneel dressuurruiter

Op zoek naar een nieuwe baan als Professioneel Dressuurruiter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Professioneel Dressuurruiter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een professioneel dressuurruiter of –amazone doet met zijn of haar paard mee aan dressuurwedstrijden. De ruiter rijdt dan een proef, die bestaat uit oefeningen om de jury te laten zien dat zijn paard sterk, buigzaam en gehoorzaam is. Het is de kunst om in balans te blijven, de bewegingen van het paard te volgen en het paard niet te storen in zijn bewegingen.

Beoordeling Professioneel Dressuurruiter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Professioneel Dressuurruiter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Professioneel Dressuurruiter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik wil ook later ruiter worden 

Door: bianca

Probeer,als je de leeftijd hebt,om te beginnen een baantje in een Manege te krijgen.

Door: Henri

Reageer op dit beroep