U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Professioneel worstelaar

Professioneel worstelaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een professioneel worstelaar? Lees de functieomschrijving.

Een professionele worstelaar is iemand die tijdens sportevenementen worstelt.

Professioneel worstelen is een tak van de worstelsport waarin de worstelsport gecombineerd wordt met vormen van theater. De professionele worstelaar worstelt in wedstrijden waarvan de uitslag al vaststaat en onderdeel is van een verhaallijn; deze verhaallijn is ook de reden waarom de worstelaar de strijd aangaat met een andere worstelaar. Vaak bestaan deze verhaallijnen uit verhalen waarin ego, jaloezie en de strijd om het kampioenschap een grote rol spelen. Tijdens de shows worden de verhaallijnen uitgelegd door middel van dialogen en monologen van de worstelaars waarin zij elkaar confronteren met het onderwerp waarover zij ''ruzie maken''. Dit onderwerp wordt vervolgens als reden gebruikt om te gaan worstelen. Alhoewel de worstelsport vaak voor ''nep'' wordt aangezien staan alleen de uitslagen vast; de pro-wrestling moves en bewegingen zijn wel degelijk pijnlijk en kunnen voor serieuze blessures zorgen als er dingen misgaan of als er moves verkeerd worden uitgevoerd.

Een professionele worstelaar weet met een combinatie van goed kunnen worstelen en acteerprestaties samen met de andere worstelaar een goede show neer te zetten waar hij het publiek opzweept en doet geloven dat de wedstrijd waar zij naar kijken een belangrijke wedstrijd is. Elke worstelaar heeft een eigen personage en probeert het publiek voor of tegen zich te krijgen. Modern professioneel worstelen is een performance art en een fysieke sport. Er zijn verschillende wedstrijden waarin de worstelaars kunnen participeren, waaronder de gewone wedstrijd (waarin twee worstelaars met elkaar vechten totdat één van de twee de ander langer dan drie seconden met zijn schouder op de mat weet te houden), wedstrijden met wapens (als stoelen en hamers) of de iron man match, waarin de worstelaars tijdens een bepaalde tijd zoveel mogelijk punten moeten weten te scoren.

In Nederland zijn er verschillende worstelfederaties waarin professionele worstelaars actief zijn. De grootste federaties in Nederland zijn DPW (Dutch Pro Wrestling) en PWH (Pro Wrestling Holland), die vrijwel maandelijks op verschillende locaties shows geven die door honderden bezoekers worden bezocht.

Mensen vonden ons op: Job Professioneel worstelaar, Baan Professioneel worstelaar, Professioneel worstelaar Worden, Functie-eisen Professioneel worstelaar, Verantwoordelijkheden Professioneel worstelaar, Functieprofiel Professioneel worstelaar, Wat doet een Professioneel worstelaar, Werken als Professioneel worstelaar.

Professioneel worstelaar worden: Opleiding tot professioneel worstelaar

Voor het beroep van professioneel worstelaar is geen opleiding vereist. Wel bieden veel van de worstelfederaties cursussen en trainingen aan waar zij de aspirant worstelaar de tips, trucs en kneepjes van het worstelvak leren en ze professioneel leren worstelen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Professioneel worstelaar, Professioneel worstelaar Worden, Opleidingsniveau Professioneel worstelaar, Scholing Professioneel worstelaar, Studie Professioneel worstelaar, Bijscholing Professioneel worstelaar, Omscholing Professioneel worstelaar.

Organisaties waar een professioneel worstelaar doorgaans werkzaam is

De worstelaar werkt zowel profit als non profit bij verschillende worstelfederaties of voor mensen die een worstelshow organiseren en de worstelaar inhuren. Daarnaast kan hij ook bij een federatie als trainer werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Professioneel worstelaar, Professioneel worstelaar Worden, Opleidingsniveau Professioneel worstelaar, Scholing Professioneel worstelaar, Studie Professioneel worstelaar, Bijscholing Professioneel worstelaar, Omscholing Professioneel worstelaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden professioneel worstelaar

Het loon van een professioneel worstelaar verschilt per persoon, het aantal wedstrijden waaraan hij deelneemt en voor welke federatie hij worstelt. In Nederland wordt er in principe niet voor hele grote bedragen geworstelt, maar worstelaars die het in Amerika (of Engeland) weten te maken kunnen per wedstrijd op een fors bedrag rekenen. Daarom proberen de meeste professionele worstelaars ook buiten Nederland bekend te worden.

Mensen vonden ons op: Salaris Professioneel worstelaar, Loon Professioneel worstelaar, Wat verdien je als Professioneel worstelaar, Salarisschaal Professioneel worstelaar, Salarisindicatie Professioneel worstelaar, Bonus Professioneel worstelaar, CAO Professioneel worstelaar, Brutoloon Professioneel worstelaar, Nettoloon Professioneel worstelaar, Vakantiedagen Professioneel worstelaar, Pensioen Professioneel worstelaar.

Competenties, skills & vaardigheden professioneel worstelaar

 • Energie
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Sociabiliteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Durf
 • Overtuigen
 • Besluitvaardigheid
 • Fysiek in goede conditie
 • Acteervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Professioneel worstelaar, Vaardigheden Professioneel worstelaar, Attitude Professioneel worstelaar, Kwalificaties Professioneel worstelaar, Competentieprofiel Professioneel worstelaar.

Boeken voor het beroep professioneel worstelaar

Wil je meer weten over het beroep professioneel worstelaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je professioneel worstelaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken professioneel worstelaar te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Professioneel worstelaar, Professioneel worstelaar ebooks, boek Professioneel worstelaar.

Persoonstypen professioneel worstelaar

Omdat professionele worstelaars tijdens worstelwedstrijden erg accuraat te werk moeten gaan om hun moves zowel veilig als geloofwaardig en met een harde impact over te doen laten komen moeten zij zeer perfectionisch zijn ingesteld. De kleinste fouten kunnen voor grote blessures zorgen en daarom is het belangrijk dat de professionele worstelaar precies weet waarmee hij bezig is op het moment dat een wedstrijd begint om zo zichzelf en zijn ''tegenstander'' voor blessures te behoeden (perfectionist en succesvolle werker).

Daarnaast houden de meeste professionele worstelaars van de aandacht en genieten ze ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan (levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Professioneel worstelaar, Karakter Professioneel worstelaar.

Netwerk professioneel worstelaar

Het netwerk van de professionele worstelaar bestaat voornamelijk uit andere worstelaars, met wie zij samen de wedstrijden samenstellen, de verhaallijnen uitspelen en de wedstrijden vechten, de scheidsrechter die tijdens hun wedstrijden de boel in de gaten houdt, de worstelfederaties (bijvoorbeeld Dutch Pro Wrestling of Pro Wrestling Holland) bij wie zij in dienst zijn en het publiek dat bij de wedstrijden aanwezig is. Daarnaast kunnen ze ook samenwerken met de mensen die de verhaallijnen schrijven, mensen die acteerworkshops geven en kunnen zij zelf les geven aan beginnende worstelaars.

Mensen vonden ons op: Collega’s Professioneel worstelaar, Medewerkers Professioneel worstelaar.

Is het beroep professioneel worstelaar iets voor jou?

Zou je graag professioneel worstelaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als professioneel worstelaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Professioneel worstelaar, beroepskeuzetest Professioneel worstelaar, beroep Professioneel worstelaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden professioneel worstelaar

Om het als professionele worstelaar in Nederland te maken is het belangrijk dat de worstelaar aangesloten is bij één van de worstelfederaties in Nederland. De grootste worstelfederaties van Nederland zijn Pro Wrestling Holland (PWH) en Dutch Pro Wrestling (DPW). De meeste worstelfederaties geven trainingen en lessen aan beginnende worstelaars en geven de worstelaars die tijdens deze trainingen het meest opvallen de kans om tijdens hun shows een keer mee te worstelen (bij wijze van auditie). Mochten ze ook hier bij het publiek en de federatie opvallen dan kunnen ze worden gevraagd of ze zich bij de federatie willen aansluiten en dat is in Nederland ook meteen de grootste doorgroeimogelijkheid. Daarnaast kunnen de professionele worstelaars ook werkzaam zijn als trainer (voor beginnende worstelaars), als ''manager'' (die tijdens de worstelwedstrijden de manager van de worstelaar speelt) of als scheidsrechter.

De meeste professionele worstelaars proberen daarnaast ook buiten Nederland door te breken, met als grootste doel het doorbreken en in dienst genomen worden door de grootste worstelfederatie van de wereld, de World Wrestling Entertainment (WWE) in Amerika.

 

Arbeidsmarktperspectief score professioneel worstelaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep professioneel worstelaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Professioneel worstelaar, Promotie mogelijkheden Professioneel worstelaar, Carriere Professioneel worstelaar.

Solliciteren op de functie professioneel worstelaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als professioneel worstelaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor professioneel worstelaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als professioneel worstelaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Professioneel worstelaar, CV Professioneel worstelaar, sollicitatie Professioneel worstelaar.

Interviews met professioneel worstelaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen professioneel worstelaar

Vacatures professioneel worstelaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Professioneel worstelaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Professioneel worstelaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een professionele worstelaar is iemand die tijdens sportevenementen worstelt. Professioneel worstelen is een tak van de worstelsport waarin de worstelsport gecombineerd wordt met vormen van theater. De professionele worstelaar worstelt in wedstrijden waarvan de uitslag al vaststaat en onderdeel is van een verhaallijn; deze verhaallijn is ook de reden waarom de worstelaar de strijd aangaat met een andere worstelaar.

Beoordeling Professioneel worstelaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Professioneel worstelaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Professioneel worstelaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik ben Bam Bakker en 10 jaar. Ik wil alvast leren om een professionele worstelaar te worden.Hoe moet ik dit doen en waar kan ik dit leren?

Door: Bam Bakker

Begin te oefenen met je vriendjes of je broertjes.Gr.

Door: Wil

Met je zusje mag natuurlijk ook.Maar wel sportief blijven.Groetjes

Door: Willeke

Ik zou graag zelf een eigen worstelshow/bedrijf organiseren over een paar jaar wat voor gebouw, medewerkers en spullen heb ik nodig 

Door: Tom

Reageer op dit beroep