U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Pruikenmaker

Pruikenmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een pruikenmaker? Lees de functieomschrijving.

De Pruikenmaker vervaardigt pruiken. Een pruik is een kunstmatig kapsel. Deze wordt op het hoofd gedragen en geeft de suggestie dat het om een echt kapsel gaat. De Pruikenmaker maakt een pruik door natuurlijke of synthetische haren in kleine trosjes te knopen en deze vervolgens via een bepaald patroon op een soort gaas vast te maken. Een pruik kan gemaakt zijn van synthetisch haar, maar ook van natuurlijk haar zoals paardenhaar of het duurdere mensenhaar. Ook kan afgeknipt, eigen hoofdhaar gebruikt worden. Dit komt echter maar weinig voor.

Pruiken worden voor recreatie en entertainment gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan etalagepoppen, op het toneel, in theatervoorstellingen en films en in optochten. Ook kunnen pruiken gedragen worden door mensen die ontevreden zijn over hun kapsel of die helemaal geen haar hebben. Dit kan om medische redenen zijn, bijvoorbeeld na een behandeling tegen kanker waardoor haaruitval ontstaat.

De Pruikenmaker vervaardigt de pruiken, maar doet meestal ook het onderhoud. Zo vormt, herstelt en kleurt de Pruikenmaker de pruiken meestal ook zelf.

Mensen vonden ons op: Job Pruikenmaker, Baan Pruikenmaker, Pruikenmaker Worden, Functie-eisen Pruikenmaker, Verantwoordelijkheden Pruikenmaker, Functieprofiel Pruikenmaker, Wat doet een Pruikenmaker, Werken als Pruikenmaker.

Pruikenmaker worden: Opleiding tot pruikenmaker

Er is geen speciale opleiding tot Pruikenmaker. Vaak ligt een kappersopleiding als basis voor de Pruikenmaker. Hier leert de Pruikenmaker met haar omgaan en leert de Pruikenmaker alles over kapsels. Door middel van cursussen en praktijk kan de Pruikenmaker de benodigde kennis en vaardigheden opdoen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Pruikenmaker, Pruikenmaker Worden, Opleidingsniveau Pruikenmaker, Scholing Pruikenmaker, Studie Pruikenmaker, Bijscholing Pruikenmaker, Omscholing Pruikenmaker.

Organisaties waar een pruikenmaker doorgaans werkzaam is

De Pruikenmaker werkt vaak als zelfstandige of in dienst van bijvoorbeeld een toneel- of theatergezelschap. De Pruikenmaker is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Pruikenmaker, Pruikenmaker Worden, Opleidingsniveau Pruikenmaker, Scholing Pruikenmaker, Studie Pruikenmaker, Bijscholing Pruikenmaker, Omscholing Pruikenmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden pruikenmaker

Het salaris van de Pruikenmaker is afhankelijk van de organisatie waar de Pruikenmaker voor werkt of dat de Pruikenmaker als zelfstandige werkt. De inkomsten zijn afhankelijk van de opdrachten en de hoeveelheid pruiken die de Pruikenmaker maakt.

Mensen vonden ons op: Salaris Pruikenmaker, Loon Pruikenmaker, Wat verdien je als Pruikenmaker, Salarisschaal Pruikenmaker, Salarisindicatie Pruikenmaker, Bonus Pruikenmaker, CAO Pruikenmaker, Brutoloon Pruikenmaker, Nettoloon Pruikenmaker, Vakantiedagen Pruikenmaker, Pensioen Pruikenmaker.

Competenties, skills & vaardigheden pruikenmaker

 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Innovatief
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Pruikenmaker, Vaardigheden Pruikenmaker, Attitude Pruikenmaker, Kwalificaties Pruikenmaker, Competentieprofiel Pruikenmaker.

Boeken voor het beroep pruikenmaker

Wil je meer weten over het beroep pruikenmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je pruikenmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken pruikenmaker te komen.

Alle verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes 17 - Met vooruitziende blik | Marten Toonder

De klokker; De pruikenmaker; De spiegelaar; Heer Bommel gaat vereeuwen - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789023464211 | 240 pagina's

Nu heden, straks verleden, vergleden in de duisternis van de Tijd. Iets van niets, de N van Nu, die in Niets verglijdt. "Zo dichtte onlangs mijn buurman, markies De Canteclaer. Tijd is een raar iets, wil ik maar zeggen. Zodra ik "nu" heb gezegd, is dat al...

Mensen vonden ons op: boeken voor Pruikenmaker, Pruikenmaker ebooks, boek Pruikenmaker.

Persoonstypen pruikenmaker

De Pruikenmaker moet secuur kunnen werken, analytisch ingesteld zijn en klantgericht zijn. De Pruikenmaker moet goed naar de wensen en behoeften van de klant kunnen luisteren en de pruik hierop aanpassen (Gever). De Pruikenmaker moet leergierig zijn en nieuwe technieken en ontwikkelingen kunnen toepassen om zo de beste kwaliteit pruiken te kunnen bieden (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Pruikenmaker, Karakter Pruikenmaker.

Netwerk pruikenmaker

De Pruikenmaker werkt vaak zelfstandig en heeft hierdoor weinig contact met collega’s. Wel heeft de Pruikenmaker veel contact met klanten om de pruik zo goed mogelijk te kunnen maken of aan te passen. Tot de klanten van de Pruikenmaker horen particulieren, maar ook acteurs van toneel- en theatergezelschappen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Pruikenmaker, Medewerkers Pruikenmaker.

Is het beroep pruikenmaker iets voor jou?

Zou je graag pruikenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als pruikenmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Pruikenmaker, beroepskeuzetest Pruikenmaker, beroep Pruikenmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden pruikenmaker

Er is weinig vraag naar Pruikenmakers. Het is een specialistisch beroep waar niet gemakkelijk werk in te vinden is. Bij voldoende deskundigheid en een goed netwerk van klanten kan de Pruikenmaker succesvol worden.

Arbeidsmarktperspectief score pruikenmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep pruikenmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Pruikenmaker, Promotie mogelijkheden Pruikenmaker, Carriere Pruikenmaker.

Solliciteren op de functie pruikenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als pruikenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor pruikenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als pruikenmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Pruikenmaker, CV Pruikenmaker, sollicitatie Pruikenmaker.

Interviews met pruikenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen pruikenmaker

Vacatures pruikenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Pruikenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pruikenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Pruikenmaker vervaardigt pruiken. Een pruik is een kunstmatig kapsel. Deze wordt op het hoofd gedragen en geeft de suggestie dat het om een echt kapsel gaat.

Beoordeling Pruikenmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Pruikenmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Pruikenmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo, Ik ben een pruikmaker\

Geweldig beroep.

doei

Door: Pruikmaker 1

Hallo,

Dit geweldige beroep is zeer interressant.

Ik raad het jullie allemaal aan.

Pruiken zijn helemaal cool voor de zomer van 2014!!!

PRUIKEEENNNNN

Door: Pruikenmaker 3

Fijn om te horen.Ik draag al jaren een pruik en tot volle tevredenheid.

Door: Amalia

ik ben op zoek naar iemand die van mijn echte haren pruiken die niet naar mijn zis zij van 4 graag twee goede kan maken graag reactie en kosten naar leoniedevisser@live.nl vriendelijk bedankt

Door: L.de Visser

Probeer het eens in je kennissen-of familiekring,er is vast wel iemand die een  kapper of kapster in de familie heeft en die kennen op hun beurt wel weer een goede pruikenmaker.Sucses

Door: Chantal

Mij lijkt het ook een mooi beroep. Heb veel interesse om dit te kunnen. Spijtig ben ik geen kapster. Is er dan een kans om toch een goede pruikenmaakster te worden? Grt Marleen

Door: Marleen Diels

Je kan zeker pruikenmaker worden.maar je begint natuurlijk wel met een achterstand.Gr.

Door: Sonja

Reageer op dit beroep